Analizowanie funduszu, na dodatek takiego jak Jupiter, to jak próba poznania budowy jeża. Można się pokaleczyć... dlatego będzie ostrożnie.
Z oglądu bilansu wynika, że wcale nie jest gorzej, a wręcz lepiej. Aktywa wzrosły o 7 mln zł przez kwartał. Niestety diabelna maniera porównywania bilansu rok do roku, zamiast kwartał do kwartału, utrudnia szybkie spojrzenie w analizę poziomą. Po co mi struktura majątku sprzed roku? Po nic. Cofnąłem się jednak, bo jestem uparty jak muł i widzę, że:
- wartość Nieruchomości inwestycyjnych się nie zmieniła
- zniknęły Inwestycje w jednostkach wycenianych metodą praw własności
- wzrosły Należności, z gigant kwoty 132 mln zł do jeszcze większej 136 mln zł
- spadły Aktywa finansowe dostępne do sprzedaży o 5,5 mln zł
- przybyło gotówki o 7,2 mln zł
Oznacza to tylko tyle, że Jupiter bezgotówkowo obracał posiadanymi udziałami i akcjami, bo spojrzenie na rachunek przepływów (działalność finansowa) w samym IV kwartale i porównanie go z III kwartałem (czego spółka sprytnie sama nie robi) ujawnia, że zaciągnął 10 mln zł kredytu. Idąc dalej, łączne przepływy spółki za cały rok 2009 były na -22 mln zł, uwzględniając już te 10 mln zł pożyczki, a więc netto -32 mln zł. Tymczasem wykazany zysk netto wyniósł niemal +42 mln zł. Gdy się spojrzy na rachunek zysków i strat widać, że wynik jest z "inwestycji". Chociaż tabelka na str. 27 temu nieco przeczy, tam jest właśnie prawie 42 mln zł przychodu z "usług deweloperskich" i za chwilę -1,7 mln zł kosztów tych usług. Wielce podejrzane jest robienie 95% marży na tego rodzaju działalności. Str. 32 rozwiewa wątpliwości: pomijając mniejsze kwoty, zysk 38,8 mln zł pochodzi z rozpoznania ujemnej wartości firmy z nabycia KCI Krowodrza. Czyli sufit.
Przytoczona wyżej analiza potwierdza, że spółka konsumuje gotówkę obracając ją na majątek i rozpoznając przy tym zysk. Są to jednak papierowe pieniądze. Sprawę potęguje fakt, że na koniec IV kwartału wartośc księgowa wynosiła 283 mln zł, to jest o 9 mln mniej niż na końcu I kwartału. Porównanie z IV kwartałem 2008 r. nic nie mówi, bo wtedy konsolidacją nie była objęta KCI Krowodrza i wartości bilansowe były dużo mniejsze. Można jednak spojrzeć na tabelkę Zmian w kapitale, gdzie jest wykazane +88 mln zł ze "Zmiany struktury własności" +51 mln zł z "Zysku bieżącego okresu" i drobne minusy ze zbycia spółek zależnych itp.
Osobom biegłym w funduszach może pomóc analiza portfela (str. 7 i 8). Ja nie umiem przenikliwie czytać tych tabelek. Bilansowo portfel znacznie się skurczył (korekta wartości Energopolu - zmiana metody konsolidacji?), jednocześnie na bilans weszły potężne należności. Inżynieria na całego, a wszystko coraz grubszymi nićmi szyte.
Powiem tyle: cała konstrukcja jest podejrzana, a niski kurs akcji to potwierdza. Żeby się nie skończyło jak TRION. Z drżeniem serca czekam teraz na zaudytowany raport roczny. Nie mam i nie miałem ani jednej akcji, ale czuję się odpowiedzialny za wskaźniki i wcale nie przyciąga mnie C/WK równe 0,30 ani średnia z wycen na poziomie 4 zł. Żeby tu się nie stało coś złego.
Powyższa treść przez 21 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.