|
|
Stopień: Krasomówca Grupa: StockWatcher
Wysłane:
Wednesday, June 16, 2010 7:23:46 PM
przy kursie: 12.61 zł
Ciekawe czy wsparcie na 12,12 powstrzyma spadki ... bo jeżeli nie to kolejny wodospad
|
|
|
|
|
Stopień: Elokwentny Grupa: StockWatcher
Wysłane:
Thursday, June 17, 2010 10:25:47 PM
przy kursie: 12.15 zł
kurs 12,15 hmmmmmm........ostra jazda nas czeka ale czy up end dawn od nienawiści do miłości ...
|
|
|
|
|
Stopień: Rozgadany Grupa: StockWatcher
Wysłane:
Thursday, June 17, 2010 10:39:09 PM
szamot-kb napisał(a):kurs 12,15 hmmmmmm........ostra jazda nas czeka ale czy up end dawn Cena ponizej 10 zl, rodzi dosc mocny problem jaki teraz mamy na Biotonie tzn. wartosc nominalna akcji biotonu wynosi 20 gr, przez co nie mozna wyemitowac wprost akcji po nizszej wartosci niz 20 gr... Jesli sie nie myle wartosc nominalna akcji petrolu wynosi 10 zl, wiec nie bedzie zbytnio mozliwosc emisji akcji po cenie nizszej niz 10 zl, to rodzi pewny problem pozyskania kapitalu ale dla tej spolki pewna odskocznie, ktora moze szybko podniesc kurs do wartosci 10 zl... Taka sytulacja miala juz miejsce na Kolastynie, kiedy to IDMSA objal 4 mln akcji po wartosic nominalnej 1zl, kurs poszybowal galopem z wartosci pozniej 1 zl do wartosc = 1 zl,
|
|
|
|
|
Wysłane:
Thursday, June 17, 2010 10:46:22 PM
no tak ale niedawno były podbitki o 3 -4 zł a teraz systematycznie spada .....kto tak dowala do wora 80% akcjonariatu leszczyki kto prowadzi stado ? ktos kichnie i juz stop losty są ... mam nadzieje , ze przed walnym jazda bedzie nie tylko na minus.... od nienawiści do miłości ...
|
|
|
|
|
Wysłane:
Friday, June 18, 2010 12:53:52 AM
Życzę Ci chłopie,by oil się odbił,ale przestrzegam przed takim błędem,jak niektórzy robią-tzn.jak kurs ostro spada,to dokupują dalej i w ten sposób tracą kolejną część kapitału. Powiem Ci tak: Ostatnio przeszarżowałem z pewną spółką(Jago),kupiłem ponad plan,a kurs spadł o 12%.I co zrobiłem?-Otóż kupiłem na spadającym rynku np.Polnord po 36 i Ganta po 21,by szybko sprzedać na ok.7 % odbiciu,a że zrobiłem tak 2 razy z rzędu na obu spółkach,to już mam tamtą stratę odrobioną,a tak,to kisiłbym się z tym dalej. Po prostu nie można przywiązywać się do dziadowskiej spółki,tylko trzeba odbijać się na innych papierach,innego sposobu nie ma.A gdyby dziadowski papier też się kiedyś odbił-to dobrze,ciesz się,ale nie ryzykuj pogrążania w niego dalej,bo to częsta droga do problemów finansowych wielu graczy. Trzymaj się!
|
|
|
|
Edytowany: Friday, June 18, 2010 7:17 AM
|
Stopień: Obeznany Grupa: StockWatcher
Wysłane:
Friday, June 18, 2010 11:37:57 AM
przy kursie: 11.95 zł
pop napisał(a):Życzę Ci chłopie,by oil się odbił,ale przestrzegam przed takim błędem,jak niektórzy robią-tzn.jak kurs ostro spada,to dokupują dalej i w ten sposób tracą kolejną część kapitału. Po prostu nie można przywiązywać się do dziadowskiej spółki,tylko trzeba odbijać się na innych papierach,innego sposobu nie ma. Święta racja!Spojrzałem na cenę tego śmiecia i aż mi się wlos zjeżył...!!! Też zaliczyłem kiedyś na Petrolu niemal 20% wtopę(kupilem po 29,sprzedałem po 23) i już nie chciałem na niego patrzeć,choćby miał rosnąć nie wiem ile. Ale dzisiaj doznałem szoku,że to ciągle leci.Ja tego nie kupię chocby w promocji po 5zł,wolę odkuwać się na pewniejszych spółkach,jest ich dużo.
|
|
|
|
|
Stopień: Rozgadany Grupa: StockWatcher
Wysłane:
Friday, June 18, 2010 11:44:12 AM
Przecież na tej spółce będzie można zarobić. Zarobek będzie pewny ale nie teraz. Tylko wtedy gdy będzie dostępna krótka sprzedaż. Wtedy może i ja się skuszę.
|
|
|
|
|
Wysłane:
Friday, June 18, 2010 12:29:14 PM
paya napisał(a):Przecież na tej spółce będzie można zarobić. Zarobek będzie pewny ale nie teraz. Tylko wtedy gdy będzie dostępna krótka sprzedaż. Wtedy może i ja się skuszę. A wiesz, że zapewne bardzo wiele osób tak myśli... oby nie zarobili na tym jak Ci co teraz liczyli na zwyżki. Teraz prędko, zanim dotrze do nas, że to bez sensu.
|
|
|
|
|
Wysłane:
Friday, June 18, 2010 1:03:36 PM
Wg mnie na tej spółce można grać wyłącznie malutką kwotą i tylko hazardowo.Inaczej szkoda nerwów i kapitału,nie wiem czemu spółki mocno spadające są tak popularne wśród graczy giełdowych,jest tak dużo spółek perspektywicznych...
|
|
|
|
|
Stopień: Złotousty Grupa: StockWatcher
Wysłane:
Friday, June 18, 2010 1:16:42 PM
pop napisał(a):Wg mnie na tej spółce można grać wyłącznie malutką kwotą i tylko hazardowo.Inaczej szkoda nerwów i kapitału,nie wiem czemu spółki mocno spadające są tak popularne wśród graczy giełdowych,jest tak dużo spółek perspektywicznych... Mysle ze spadajace spolki sa lepsze od rosnacych :) bo lapanie spadajacych nozy daje wiecej adrenaliny jak wsiadanie do dopiero co ruszajacego pociagu a adrenalina jak wiemy uzaleznia :) Pozatym wiekszosc poczatkujacych inwestorow zaczyna swoja zabawe z GPW czytajac fora a jak wiemy watki spadajacych spolek zawsze utrzymuja sie na samej gorze :) zanim taki inwestor sie pokapuje ze zle robi czesto mijaja dwa trzy lata :) kapital znacznie zmalal a uzeleznienie od danej spolki jest przeogromne :) Wiec nie pozostaje nic innego jak zwinac reszte kasy co zostalo i zrobic sobie roczna lub dluzsza przerwe od GPW i po glebokich przemyslenia znajac juz zasady na grajdole nieliczni powracaja zaczynajac wreszcie zarabiac :) pokusze sie o stwierdzenie ze wiekszosc konczy zabawe z GPW ze stratami a po paru latach nieliczni wracajacy na GPW zaczynaja w koncu zarabiac :)
|
|
|
|
|
Wysłane:
Friday, June 18, 2010 2:00:39 PM
pop napisał(a):Wg mnie na tej spółce można grać wyłącznie malutką kwotą i tylko hazardowo.Inaczej szkoda nerwów i kapitału,nie wiem czemu spółki mocno spadające są tak popularne wśród graczy giełdowych,jest tak dużo spółek perspektywicznych... Petrol jest najbardziej perspektywiczny. Pod koniec roku rusza Total z wierconkiem K4. Wystarczy że cokolwiek znajdą i kurs będzie 10 razy wyżej niż obecnie. Oczywiście przed zainkasowaniem nagrody gracz musi udowodnic że na nią zasługuje czyli spokojnie wytrzymac te wyceny po drodze. Możliwe że nawet poniżej 10zł zejdziemy, ale co z tego? Liczy się głównie wynik geologiczny K4, a ten dopiero w przyszłym roku. Jasna sprawa że metoda kiszenia spadających akcji nie jest warta polecenia na innych spółkach. Petrol jest wyjątkiem bo tutaj trzeba czekac na wynik geologiczny.
|
|
|
|
Edytowany: Friday, June 18, 2010 2:03 PM
|
Wysłane:
Friday, June 18, 2010 2:56:58 PM
discopolo napisał(a): Petrol jest najbardziej perspektywiczny. Pod koniec roku rusza Total z wierconkiem K4. Wystarczy że cokolwiek znajdą i kurs będzie 10 razy wyżej niż obecnie. Oczywiście przed zainkasowaniem nagrody gracz musi udowodnic że na nią zasługuje czyli spokojnie wytrzymac te wyceny po drodze. Możliwe że nawet poniżej 10zł zejdziemy, ale co z tego? Liczy się głównie wynik geologiczny K4, a ten dopiero w przyszłym roku.
Do końca roku to te akcje zdążą jeszcze spaść poniżej 10, a wcale bym się nie zdziwił, gdybym zobaczył na przykład 5. Moim zdaniem, jeśli w ogóle tutaj grać, to nawet nie na krótką sprzedaż - kiedy w końcu będzie możliwa, tylko raczej takie liczenie na "fuksa". Kupno - potem natychmiastowe ustawienie stop lossa o złotówkę niżej i czekanie na chwilowe odbicie. A jak nie odbije, sprzedaż pekacem pod koniec sesji, nawet ze stratą. Albo dziadowskim zarobkiem. I następnego dnia tak samo. Plus - w przypadku odbicia - przykleić sobie gdzieś laptopa (do brzucha, jak ktoś ma - brzuch, nie laptop) i śledząc kursy - systematycznie przesuwać stopa.
|
|
|
|
|
Wysłane:
Friday, June 18, 2010 3:08:29 PM
Disco, wytlumacz mi Twoje podejscie, bo skoro K4 to perspektywa a.d. 2011, to po co mrozic kase juz teraz? i skoro kurs najprawdopodobniej dalej bedzie spadal (bo, jak sam zauwazyles, niby pod co ma rosnac)? na spekule tez nie liczysz, bo czekasz na kilkaset, a nie 'marne' kilkanascie/dziesiat procent. logicznym byloby sprzedac to co sie ma, poczekac az jeszcze spadnie i odkupic wiecej za ta sama kwote (pozna jesien?). czy moja logika szwankuje? ...bum tralala, chlapie fala, po glebinie statek plynie...
|
|
|
|
|
Stopień: Złotousty Grupa: StockWatcher
Wysłane:
Friday, June 18, 2010 3:14:56 PM
siekoo napisał(a):Disco, wytlumacz mi Twoje podejscie, bo skoro K4 to perspektywa a.d. 2011, to po co mrozic kase juz teraz? i skoro kurs najprawdopodobniej dalej bedzie spadal (bo, jak sam zauwazyles, niby pod co ma rosnac)? na spekule tez nie liczysz, bo czekasz na kilkaset, a nie 'marne' kilkanascie/dziesiat procent. logicznym byloby sprzedac to co sie ma, poczekac az jeszcze spadnie i odkupic wiecej za ta sama kwote (pozna jesien?). czy moja logika szwankuje? Zapomniales o takim czynniku jak obawa ze spolka jutro moze sie otwozyc na 500 a mnie nie bedzie na pokladzie Niektorzy maja ogromna wiare w mity :)
|
|
|
|
|
Wysłane:
Friday, June 18, 2010 3:44:33 PM
Taurus80 napisał(a):Zapomniales o takim czynniku jak obawa ze spolka jutro moze sie otwozyc na 500 a mnie nie bedzie na pokladzie Niektorzy maja ogromna wiare w mity :) ...bum tralala, chlapie fala, po glebinie statek plynie...
|
|
|
|
|
Wysłane:
Friday, June 18, 2010 6:04:06 PM
Moje podejście okazało się dalekie od optimum. Mój zakup jest w cenie około 19.5zł  Świeżo po 43zł wyglądało na taniochę Gdy kupowałem to nie wiedziałem że Rysiek będzie robił fajną akcję z grą na spadek kursu. Gdybym wiedział to pewnie kupowałbym dopiero teraz. Nie wiem czy zjedziemy niżej w tym roku. Może tak, a może nie bo Nihonswi będzie musiało odkupic to co sprzedało, umowa EBOiR wejdzie w życie, Total zacznie wiercenie więc niekoniecznie polecimy niżej. Z drugiej strony ropy w tym roku nie będzie więc nawet 5zł mnie nie zadziwi. Wszyscy mówią tu o gigantycznym ryzyku. Nie do końca się z tym zgadzam. Ogromnym ryzykiem to było kupowanie rok temu i dawniej. Teraz jest inna sytuacja. Po pierwsze wcale nie potrzebują finansowania więc odpada ryzyko upadłości. Jeśli zupełnie nie będą mieli kasy to Total zrobi wszystko za własny cash i Petrol zgarnie 20%. Wystarczy żeby kurs był wielokrotnie wyższy niż obecnie. Po drugie nawet jeśli padną Koblandy to nie wszystko stracone. Jest jeszcze Shyrak i Emba gdzie wielkiej ropy nie będzie, ale wiercenia są dużo tańsze. Krauze sam to sfinansuje. Jakaś ropa powinna z tego byc, a nie trzeba wiele żeby starczyło na kurs rzędu 20-30zł. Ryzyko nie znalezienia niczego nie jest duże, mówi o tym audytor, świadczą due dilligance EBOiR i Total. Istnieje ryzyko długiego czekania. Przecież teraz nic nie robią od dłuższego czasu. Rynek się obraził na Rysia. Miał powody, ale realnej sytuacji to nie zmienia. Sukces geologiczny jest kwestią czasu i wtedy wszyscy zapomną że Rysiek taki niefajny. Oni mają czas.
|
|
|
|
|
Wysłane:
Friday, June 18, 2010 6:09:26 PM
discopolo napisał(a):Jakaś ropa powinna z tego byc Jak na osobę, która zachwala Petrola od A do Z to słabo z optymizmem.
|
|
|
|
|
Wysłane:
Friday, June 18, 2010 6:22:39 PM
Ależ tu gooorąco ... to i ja wrzucę swoje 5 groszy. Na poważniejsze wzrosty można liczyć po uporaniu się kursu z oporem na 14,38. Zejście poniżej 11,52 będzie oznaczać dalszą padakę
|
|
|
|
|
Wysłane:
Friday, June 18, 2010 7:32:24 PM
A ja jestem wręcz przerażony postami discopolo.Zastanawiam się ile Petrol musi spaść,by zrozumiał,że zakup na dłużej niż jeden dzień był poważnym błędem.Ja należę do tych fuksiarzy co raz stracili 4%,a przy kolejnym wejściu zarobili 9%-i wystarczy,nie chcę więcej,spokojnie sobie zarabiam na innych papierach. Wybór jest rzeczywiście ogromny.
|
|
|
|
|
Wysłane:
Friday, June 18, 2010 7:43:32 PM
tOfi napisał(a):discopolo napisał(a):Jakaś ropa powinna z tego byc Jak na osobę, która zachwala Petrola od A do Z to słabo z optymizmem. Papierowa strata 39% mnie nie cieszy. Dziwisz się?
|
|
|
|
|
| Użytkownicy przeglądający ten wątek |
|
Gość |