|
|
Stopień: Ośmielony Grupa: StockWatcher
Wysłane:
Thursday, July 02, 2009 9:46:48 PM
Co moglibyście powiedzieć o tej strategii inwestycyjnej  . Jakie wady i zalety korzystania z tej formy inwestowania oraz jakie książki warto przeczytać (oprócz dobrze znanego Inwestora jednosesyjnego Bernsteina) ??
|
|
|
|
|
Stopień: Złotousty Grupa: StockWatcher
Wysłane:
Thursday, July 02, 2009 9:51:47 PM
Cytat:DT (day trading)- forma jednosesyjnej gry na giełdzie lansowana przez DM-y, w celu wyciągnięcia pieniędzy z rynku. Choroba wieku młodzieńczego, zazwyczaj wyleczalna po dotkliwych stratach i braku założonych zysków wyliczonych na podstawie procentu składanego. Źródło: http://www.forum.gpwinfo.pl/showthread.php?t=1224
|
|
|
|
|
Stopień: Krasomówca Grupa: Engineer
, Flight Crew
|
|
|
|
|
Wysłane:
Thursday, July 02, 2009 10:20:34 PM
a jakie książki polecacie?
|
|
|
|
|
Stopień: Krasomówca Grupa: Engineer
, Flight Crew
|
|
|
|
|
Stopień: Obeznany Grupa: StockWatcher
Wysłane:
Wednesday, July 29, 2009 11:35:17 AM
Pozwolę wtrącić swoje 3 grosze. Popatrzcie jak się zachowuje Vistula. Tu właśnie w ciągu jednej sesji można nieźle zarobić, ale jak ktoś jest zachłanny to w ciągu następnych dwóch może nieźle stracić.
|
|
|
|
|
Stopień: Ostrożny Grupa: StockWatcher
Wysłane:
Monday, November 23, 2009 3:32:20 PM
Hey.
Mam pytanko.
Czy jest jakaś sensowna literatura na temat DayTradingu?.
Piszę pracę mgr z tego tematu i troszkę brakuje mi literatury.
Z góry dziękuje za odpowiedź.
Pozdrawiam
|
|
|
|
|
Stopień: Krasomówca Grupa: StockWatcher
Wysłane:
Monday, November 23, 2009 5:27:45 PM
nowiks napisał(a):Hey.
Mam pytanko.
Czy jest jakaś sensowna literatura na temat DayTradingu?.
"Inwestor jednosesyjny" - Jake Bernstein
|
|
|
|
|
Wysłane:
Monday, November 23, 2009 9:46:37 PM
Hey.
To mam ale szukam jeszcze czegoś innego. Ale widzę że mogłem się zastanawiać wcześniej nad wyborem tematu bo granie na GPW daytradingiem jest graniczenie z cudem.
Dzięki ogólnie za odpowiedź, może coś jeszcze wymyślę.
Pozdrawiam
|
|
|
|
|
Wysłane:
Monday, November 23, 2009 9:59:22 PM
Według mnie to zajęcie dla ludzi znerwicowanych albo takich co chca miec dopiero te nerwice, zabronione nie jest, ale szkoda zdrowia. Po niżu zawsze idzie wyż.
|
|
|
|
|
Wysłane:
Monday, November 23, 2009 10:17:54 PM
majama napisał(a):Według mnie to zajęcie dla ludzi znerwicowanych albo takich co chca miec dopiero te nerwice, zabronione nie jest, ale szkoda zdrowia. Dlaczego? B. prosta bezstresowa strategia. Dobierasz naście spółek o dobrych fundamentach (np z SW) o niewielkiej płynności. Porządkujesz wg %zmiany. Spółkę (zarobioną!) wg największego %wzrostu wystawiasz na S po prawej stronie. Po realizacji ustawiasz się po lewej stronie z K na spółce wg największego %spadku. W horyzoncie b. skuteczna strategia.
|
|
|
|
Edytowany: Monday, November 23, 2009 10:18 PM
|
Wysłane:
Tuesday, November 24, 2009 8:31:21 AM
"Majama" z chęcią bym zmienił temat mgr-a i nie mam zamiaru tak grać wszyscy piszą że to hazard. Najwyżej napiszę pracę i udowodnię, że granie jednosesyjne na GPW jest grą dla niewielkiej ilości ludzi o mocnych nerwach. Tylko potrzebuje jakiejś sensownej lektury bo z jednej książki korzystać to troszkę mało.
PZDR
|
|
|
|
|
Stopień: Obeznany Grupa: StockWatcher
Wysłane:
Tuesday, November 24, 2009 10:32:52 AM
Moze cos takiego: Daytrading amerykanskie rynki papierow wartosciowych- Piotr Surdel Daytrading-Joe Ross
|
|
|
|
|
Wysłane:
Tuesday, December 08, 2009 4:05:26 AM
Miałem okazję treidować przez pół roku na NYSE.Świetna sprawa niestety musiałem wyjechać ,ale jestem pewien , źe jeszcze do tego wrócę jak tylko czas pozwoli.Holender który siedział w pobliżu mnie zarabiał codziennie 600-3000$ ,a z tego co wiem są dużo lepsi więc nie chcę sobie nawet wyobrażać jaką oni kapuche trzepią :D
|
|
|
|
|
Stopień: Rozgadany Grupa: StockWatcher
Wysłane:
Friday, December 25, 2009 1:32:57 PM
Mistrzu WD, dręczy mnie jedno pytanie związane z podatkiem giełdowym tudzież zachowaniem funduszy w ostatni dzień trajdowania w roku ( 30.12? 31.12? ). Otóż planuję sprzedaż akcji pewnej spółeczkim, którą niedawno podpompowały fundusze. we wczorajszej gazecie prawnej znalazłem informację, że jeżeli dokonam transakcji po 28 grudnia, to ewentualny zysk będzie opodatkowany dopiero w przyszłym roku. Z drugiej strony wydaje mi się - może się mylę - że zarządzający funduszami zainteresowani są korzystnym kursem zamknięcia posiadanych akcji właśnie tego dnia, bo to rzutuje na ich roczny wynik finansowy. PYTANIE: czy zaobserwowano na GPW nagłe zwyżki kursów w ostatniej godzinie trejdowania przed nowym rokiem?
|
|
|
|
|
Wysłane:
Friday, December 25, 2009 6:23:56 PM
summus napisał(a):Mistrzu WD, dręczy mnie jedno pytanie związane z podatkiem giełdowym tudzież zachowaniem funduszy w ostatni dzień trajdowania w roku ( 30.12? 31.12? ). Otóż planuję sprzedaż akcji pewnej spółeczkim, którą niedawno podpompowały fundusze. we wczorajszej gazecie prawnej znalazłem informację, że jeżeli dokonam transakcji po 28 grudnia, to ewentualny zysk będzie opodatkowany dopiero w przyszłym roku. Z drugiej strony wydaje mi się - może się mylę - że zarządzający funduszami zainteresowani są korzystnym kursem zamknięcia posiadanych akcji właśnie tego dnia, bo to rzutuje na ich roczny wynik finansowy. PYTANIE: czy zaobserwowano na GPW nagłe zwyżki kursów w ostatniej godzinie trejdowania przed nowym rokiem? A mogę ja odciążyć WD?: Ostatnimi sesjami podatkowymi w 2009 są: dla akcji i PDA - 28.12.2009 dla obligacji i PP - 29.12.2009 dla kontraktów i opcji 31.12.2009 W ostatni dzień sesyjny roku obroty są mizerne. Jest faktem, że kursy niektórych mniejszych spółek są wyciągane i to niewielkim wolumenem. Wniosek z tego płynie taki, że w normalne dni sesyjne znaczną część zleceń po stronie S stanowią zlecenia od instytucjonalnych i gdy ich zabraknie kursy niewielkim nakładem explodują.
|
|
|
|
|
Stopień: n/a Grupa: Bus Driver
Wysłane:
Friday, December 25, 2009 10:00:36 PM
|
|
|
|
|
Wysłane:
Monday, December 28, 2009 8:14:44 PM
summus napisał(a):PYTANIE: czy zaobserwowano na GPW nagłe zwyżki kursów w ostatniej godzinie trejdowania przed nowym rokiem? Przeanalizowałem dzisiaj arkusz zleceń kilku mniejszych firm i ze zdumieniem stwierdzam, że zniknęło sporo zleceń S. Obserwowałem pewnego grubasa, który stał niewzruszony z batonem od 2 lat (słownie: od dwóch lat! - trzeba mieć JAJA!) i dzisiaj ... anulował swoje zlecenie. Raczej nie sprzedał bo wolumen obrotu na tej spółce tego nie wskazuje ... dziwne są reakcje ludzi
|
|
|
|
|
Stopień: Elokwentny Grupa: StockWatcher
Wysłane:
Monday, December 28, 2009 8:18:19 PM
addi napisał(a):summus napisał(a):PYTANIE: czy zaobserwowano na GPW nagłe zwyżki kursów w ostatniej godzinie trejdowania przed nowym rokiem? Przeanalizowałem dzisiaj arkusz zleceń kilku mniejszych firm i ze zdumieniem stwierdzam, że zniknęło sporo zleceń S. Obserwowałem pewnego grubasa, który stał niewzruszony z batonem od 2 lat (słownie: od dwóch lat! - trzeba mieć JAJA!) i dzisiaj ... anulował swoje zlecenie. Raczej nie sprzedał bo wolumen obrotu na tej spółce tego nie wskazuje ... dziwne są reakcje ludzi to raczej nie jest mozliwe - zlecenia są "zerowane" przez giełdę wielokrotnie w ciągu roku przy różnych okazjach
|
|
|
|
Edytowany: Monday, December 28, 2009 8:18 PM
|
Wysłane:
Monday, December 28, 2009 8:31:42 PM
Dapi napisał(a):to raczej nie jest mozliwe - zlecenia są "zerowane" przez giełdę wielokrotnie w ciągu roku przy różnych okazjach Ej ... Dapi! Zlecenia są anulowane w przypadku NE z PP i dywidendy a to na mniejszych spółkach nie zdarza się często! Gościu stał cały 2008 i 2009r a czy stał już w 2007 nie zaobserwowałem.
|
|
|
|
Edytowany: Monday, December 28, 2009 8:34 PM
|
| Użytkownicy przeglądający ten wątek |
|
Gość |