StockWatch.pl

Znajdź spółkę lub dowolny tekst

StockWatch.pl
Witamy Gościa Szukaj | Popularne Wątki | Użytkownicy | Zaloguj | Zarejestruj

Obserwuj ten wątek | RSS
idź do strony: << < [1] 2 > >>
Daytrading Opcje
michalcisek
Stopień: Ośmielony
Grupa: StockWatcher
Wpisów: 19
Wysłane: Thursday, July 02, 2009 9:46:48 PM
Co moglibyście powiedzieć o tej strategii inwestycyjnejThink . Jakie wady i zalety korzystania z tej formy inwestowania oraz jakie książki warto przeczytać (oprócz dobrze znanego Inwestora jednosesyjnego Bernsteina) ??
Stopień: Złotousty
Wpisów: 1,680
Wysłane: Thursday, July 02, 2009 9:51:47 PM
Cytat:
DT (day trading)- forma jednosesyjnej gry na giełdzie lansowana przez DM-y, w celu wyciągnięcia pieniędzy z rynku. Choroba wieku młodzieńczego, zazwyczaj wyleczalna po dotkliwych stratach i braku założonych zysków wyliczonych na podstawie procentu składanego.

Źródło: http://www.forum.gpwinfo.pl/showthread.php?t=1224
Teresa
Stopień: Krasomówca
Grupa: Engineer , Flight Crew
Wpisów: 799
Wysłane: Thursday, July 02, 2009 9:54:16 PM
Trochę można poczytać tutaj.
http://www.stockwatch.pl/forum/default.aspx?g=posts&t=28
A wiesz przynajmniej dlaczego przegrałeś?...
michalcisek
Wpisów: 19
Wysłane: Thursday, July 02, 2009 10:20:34 PM
a jakie książki polecacie?
Teresa
Grupa: Engineer , Flight Crew
Wpisów: 799
Wysłane: Thursday, July 02, 2009 11:12:22 PM
Najlepsza (moim zdaniem) to Trading in the zone
http://www.amazon.com/Trading-Zone-Confidence-Discipline-Attitude/dp/0735201447

Ale by w pełni z niej skorzystać warto poczytać i inne publikacje
A wiesz przynajmniej dlaczego przegrałeś?...
nowy1960
Stopień: Obeznany
Wpisów: 99
Wysłane: Wednesday, July 29, 2009 11:35:17 AM
Pozwolę wtrącić swoje 3 grosze. Popatrzcie jak się zachowuje Vistula. Tu właśnie w ciągu jednej sesji można nieźle zarobić, ale jak ktoś jest zachłanny to w ciągu następnych dwóch może nieźle stracić.
Stopień: Ostrożny
Wpisów: 3
Wysłane: Monday, November 23, 2009 3:32:20 PM
Hey.

Mam pytanko.

Czy jest jakaś sensowna literatura na temat DayTradingu?.

Piszę pracę mgr z tego tematu i troszkę brakuje mi literatury.

Z góry dziękuje za odpowiedź.

Pozdrawiam
krewa
Wpisów: 800
Wysłane: Monday, November 23, 2009 5:27:45 PM
nowiks napisał(a):
Hey.

Mam pytanko.

Czy jest jakaś sensowna literatura na temat DayTradingu?.

"Inwestor jednosesyjny" - Jake Bernstein
Wysłane: Monday, November 23, 2009 9:46:37 PM
Hey.

To mam ale szukam jeszcze czegoś innego. Ale widzę że mogłem się zastanawiać wcześniej nad wyborem tematu bo granie na GPW daytradingiem jest graniczenie z cudem.

Dzięki ogólnie za odpowiedź, może coś jeszcze wymyślę.

Pozdrawiam
majama
Wpisów: 682
Wysłane: Monday, November 23, 2009 9:59:22 PM
Według mnie to zajęcie dla ludzi znerwicowanych albo takich co chca miec dopiero te nerwice, zabronione nie jest, ale szkoda zdrowia.
Po niżu zawsze idzie wyż.
Wpisów: 780
Wysłane: Monday, November 23, 2009 10:17:54 PM
majama napisał(a):
Według mnie to zajęcie dla ludzi znerwicowanych albo takich co chca miec dopiero te nerwice, zabronione nie jest, ale szkoda zdrowia.

Dlaczego? B. prosta bezstresowa strategia. Dobierasz naście spółek o dobrych fundamentach (np z SW) o niewielkiej płynności. Porządkujesz wg %zmiany. Spółkę (zarobioną!) wg największego %wzrostu wystawiasz na S po prawej stronie. Po realizacji ustawiasz się po lewej stronie z K na spółce wg największego %spadku. W horyzoncie b. skuteczna strategia.
Edytowany: Monday, November 23, 2009 10:18 PM
Wysłane: Tuesday, November 24, 2009 8:31:21 AM
"Majama" z chęcią bym zmienił temat mgr-a i nie mam zamiaru tak grać wszyscy piszą że to hazard. Najwyżej napiszę pracę i udowodnię, że granie jednosesyjne na GPW jest grą dla niewielkiej ilości ludzi o mocnych nerwach.
Tylko potrzebuje jakiejś sensownej lektury bo z jednej książki korzystać to troszkę mało.

PZDR
Stopień: Obeznany
Wpisów: 65
Wysłane: Tuesday, November 24, 2009 10:32:52 AM
Moze cos takiego:

Daytrading amerykanskie rynki papierow wartosciowych- Piotr Surdel

Daytrading-Joe Ross
http://www.growandgo.pl ---> darmowy kurs o Papierach Wartościowych
Wpisów: 13
Wysłane: Tuesday, December 08, 2009 4:05:26 AM
Miałem okazję treidować przez pół roku na NYSE.Świetna sprawa niestety musiałem wyjechać ,ale jestem pewien , źe jeszcze do tego wrócę jak tylko czas pozwoli.Holender który siedział w pobliżu mnie zarabiał codziennie 600-3000$ ,a z tego co wiem są dużo lepsi więc nie chcę sobie nawet wyobrażać jaką oni kapuche trzepią :D
Stopień: Rozgadany
Wpisów: 183
Wysłane: Friday, December 25, 2009 1:32:57 PM
Mistrzu WD, dręczy mnie jedno pytanie związane z podatkiem giełdowym tudzież zachowaniem funduszy w ostatni dzień trajdowania w roku ( 30.12? 31.12? ). Otóż planuję sprzedaż akcji pewnej spółeczkim, którą niedawno podpompowały fundusze. we wczorajszej gazecie prawnej znalazłem informację, że jeżeli dokonam transakcji po 28 grudnia, to ewentualny zysk będzie opodatkowany dopiero w przyszłym roku. Z drugiej strony wydaje mi się - może się mylę - że zarządzający funduszami zainteresowani są korzystnym kursem zamknięcia posiadanych akcji właśnie tego dnia, bo to rzutuje na ich roczny wynik finansowy.

PYTANIE: czy zaobserwowano na GPW nagłe zwyżki kursów w ostatniej godzinie trejdowania przed nowym rokiem?

Think salute
Wysłane: Friday, December 25, 2009 6:23:56 PM
summus napisał(a):
Mistrzu WD, dręczy mnie jedno pytanie związane z podatkiem giełdowym tudzież zachowaniem funduszy w ostatni dzień trajdowania w roku ( 30.12? 31.12? ). Otóż planuję sprzedaż akcji pewnej spółeczkim, którą niedawno podpompowały fundusze. we wczorajszej gazecie prawnej znalazłem informację, że jeżeli dokonam transakcji po 28 grudnia, to ewentualny zysk będzie opodatkowany dopiero w przyszłym roku. Z drugiej strony wydaje mi się - może się mylę - że zarządzający funduszami zainteresowani są korzystnym kursem zamknięcia posiadanych akcji właśnie tego dnia, bo to rzutuje na ich roczny wynik finansowy.
PYTANIE: czy zaobserwowano na GPW nagłe zwyżki kursów w ostatniej godzinie trejdowania przed nowym rokiem?

A mogę ja odciążyć WD?:
Ostatnimi sesjami podatkowymi w 2009 są:
dla akcji i PDA - 28.12.2009
dla obligacji i PP - 29.12.2009
dla kontraktów i opcji 31.12.2009
W ostatni dzień sesyjny roku obroty są mizerne. Jest faktem, że kursy niektórych mniejszych spółek są wyciągane i to niewielkim wolumenem. Wniosek z tego płynie taki, że w normalne dni sesyjne znaczną część zleceń po stronie S stanowią zlecenia od instytucjonalnych i gdy ich zabraknie kursy niewielkim nakładem explodują.
WatchDog
Stopień: n/a
Grupa: Bus Driver
Wpisów: 5,085
Wysłane: Friday, December 25, 2009 10:00:36 PM
Wysłane: Monday, December 28, 2009 8:14:44 PM
summus napisał(a):
PYTANIE: czy zaobserwowano na GPW nagłe zwyżki kursów w ostatniej godzinie trejdowania przed nowym rokiem? Think salute

Przeanalizowałem dzisiaj arkusz zleceń kilku mniejszych firm i ze zdumieniem stwierdzam, że zniknęło sporo zleceń S. Obserwowałem pewnego grubasa, który stał niewzruszony z batonem od 2 lat (słownie: od dwóch lat! - trzeba mieć JAJA!) i dzisiaj ... anulował swoje zlecenie. Raczej nie sprzedał bo wolumen obrotu na tej spółce tego nie wskazuje ... dziwne są reakcje ludzi Whistle
Dapi
Stopień: Elokwentny
Wpisów: 384
Wysłane: Monday, December 28, 2009 8:18:19 PM
addi napisał(a):
summus napisał(a):
PYTANIE: czy zaobserwowano na GPW nagłe zwyżki kursów w ostatniej godzinie trejdowania przed nowym rokiem? Think salute

Przeanalizowałem dzisiaj arkusz zleceń kilku mniejszych firm i ze zdumieniem stwierdzam, że zniknęło sporo zleceń S. Obserwowałem pewnego grubasa, który stał niewzruszony z batonem od 2 lat (słownie: od dwóch lat! - trzeba mieć JAJA!) i dzisiaj ... anulował swoje zlecenie. Raczej nie sprzedał bo wolumen obrotu na tej spółce tego nie wskazuje ... dziwne są reakcje ludzi Whistle

to raczej nie jest mozliwe - zlecenia są "zerowane" przez giełdę wielokrotnie w ciągu roku przy różnych okazjach
Edytowany: Monday, December 28, 2009 8:18 PM
Wysłane: Monday, December 28, 2009 8:31:42 PM
Dapi napisał(a):
to raczej nie jest mozliwe - zlecenia są "zerowane" przez giełdę wielokrotnie w ciągu roku przy różnych okazjach

Ej ... Dapi! Zlecenia są anulowane w przypadku NE z PP i dywidendy a to na mniejszych spółkach nie zdarza się często! Gościu stał cały 2008 i 2009r a czy stał już w 2007 nie zaobserwowałem.
Edytowany: Monday, December 28, 2009 8:34 PM
Użytkownicy przeglądający ten wątek
Gość

Skocz do forum
idź do strony: << < [1] 2 > >>