0 Dołączył: 2013-02-01 Wpisów: 66
Wysłane:
16 czerwca 2013 15:46:16
Witam Wszystkich. Od niedawna przejawiam zainteresowanie spółkami płacącymi dywidendę w innych walutach niż złoty. Nie bardzo jednak rozumiem jak koryguje sie kurs spółki po dniu dywidendy. W przypadku spółek płacących dywidende w złotych jest to proste odejmuje sie wartość dywidendy od aktualnego kursu. Lecz jak to wygląda gdy spółka notowana na GPW notowana jest w złotych ale dywidende wypłaca w euro czy dolarach. Próbowałem znaleźć tu taki temat ale po początkowych niepowodzeniach postanowiłem założyć ten wątek. No wiec czy ktoś wie jak to jest z tym kursem spółki i dywidendą?
|
0 Dołączył: 2012-11-06 Wpisów: 10
Wysłane:
16 czerwca 2013 17:17:58
Wypłata dywidendyCytat:Przeliczenie na walutę obcą wypłacanej dywidendy następuje zależnie od źródła pochodzenia waluty, a mianowicie:
1) jeżeli jednostka walutę zakupiła w banku lub kantorze, to przeliczenia dywidendy na walutę obcą może dokonać w dniu jej wypłaty po kursie sprzedaży (ewentualnie indywidualnie wynegocjowanym) ustalonym przez bank lub kantor,
2) jeżeli jednostka posiada własny rachunek walutowy i do wypłaty dywidendy wykorzystała własne środki, to przeliczenie dywidendy na walutę obcą nastąpi według kursu po jakim wyceniała rozchód środków z tego rachunku, najczęściej jest to kurs, po jakim walutę wyceniono w momencie jej wpływu na rachunek walutowy, czyli tzw. kurs historyczny.
Należy zaznaczyć, iż w obu wyżej wymienionych przypadkach (pkt 1 i 2) nie wystąpią różnice kursowe na rozrachunkach.
Jednostka może również w swojej polityce rachunkowości przyjąć do przeliczenia kwoty dywidendy na walutę obcą inny kurs, np. średni NBP z dnia jej wypłaty lub średni NBP z dnia podjęcia uchwały o przyznaniu dywidendy. Może on też wynikać z samej uchwały o podziale zysku. Jednak w takim przypadku, z uwagi na to, że kurs zastosowany do przeliczenia kwoty dywidendy na walutę obcą może się różnić od kursu zastosowanego do wyceny rozchodu tej waluty, mogą powstać różnice kursowe na rozrachunkach.
|
Wysłane:
16 czerwca 2013 18:21:11
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem. Innymi słowy wypłata dywidendy np. w euro czy dolarach wygląda tak że kwota w obcej walucie jest przeliczana np po kursie kupna NBP i przelewana na rachunek maklerski w złotówkach. Natomiast co do kursu akcji po dniu dywidendy jest on obniżany o kwote dywidendy przeliczonej na złotówki bo chyba tak to należy rozumieć i chyba mogłem sie tego domyśleć. Czy mam racje ?
|
0 Dołączył: 2012-11-06 Wpisów: 10
Wysłane:
16 czerwca 2013 20:58:26
Tak. Kwota dywidendy wypłacana przez daną spółkę w obcej walucie, przeliczana jest według średniego kursu NBP.
|
Wysłane:
17 czerwca 2013 06:07:53
Dziękuje za pomoc
|