xmarcinx napisał(a):- CP2077. 10.06.2018 wychodzi trailer z gameplayu. 23.08.2018 info, że grę można już przejść od początku do końca:
https://www.eurogamer.pl/articles/2018-08-23-cyberpunk-2077-grywalny-od-poczatku-do-konca . Dyrektor kreatywny odchodzi 23.01.2019, Zapewne pewien etap został zakończony, zostały kwestie techniczne. Ile to zajmie czasu przy 400 osobowym zespole, niekoniecznie pół roku ale perspektywy są dobre.
Pozostaje kwestia promocji gry, oczywiście na to będzie potrzeba trochę czasu, ale nie oszukujmy się, spora część promocji w tym przypadku robi się sama, dlatego czas potrzebny na nią może być stosunkowo krótki (być może intensywny).
Chcę poruszyć jeszcze temat nadchodzących konsol, PS5 i Xbox Two. Czy zobaczymy je w tym roku? wątpliwe. Czy w przyszłym? Jest to bardzo prawdopodobne, szczególnie Xbox. Wydawać by się mogło zatem, że CDP jest pod wielką presją czasu. Rzecz w tym aby wydać CP na obecną generację i zgarnąć ile się tylko da, natomiast gdy nowe konsole już wejdą na rynek, to wówczas prędzej czy później (zapewne prędzej) CP zostanie wydany po raz drugi. Luźna dywagacja czy naturalna kolej rzeczy, co Wy na to? to oczywiste, sytuacja identyczna jak przy GTA5. Duży tytuł zamykający starą generację i otwierający nową, takie okazje nie zdarzają się często. Jakie jest prawdopodobieństwo, że niebawem usłyszymy konkretne info o CP? Wg mnie spore, to widać po kursie, szkoda, że wizje ciągłych korekt mnie tak zamroczyły. Co do korekt, to jasne, i na nie przyjdzie czas, będzie co korygować, właściwie to już od długiego czasu jest, ale to osobny temat, wielokrotnie wałkowany...
Mnie trochę zdziwił temat dzisiejszej sporej paniki na spółce.
Nie jestem zaangażowany z CDP stąd mogę oceniać to "z boku" bez zbytnich emocji
Jak już koledzy ocenili spółka jest w ważnym momencie.
Sporo faktów wskazuje, że projekt jest złożony do kupy - całkiem możliwe.
Jeśli tak wchodzi w finalny szlif.
Na tym etapie dyrektor kreatywny już nie jest potrzebny. Jeśli byłoby inaczej CDP zapłaciłby każdą cenę aby go zatrzymać. Nie ulega wątpliwości, że ktoś taki ma spory udział w emisji motywacyjnej.
Jeśli sukces i duże zyski z emisji nie są go w stanie zatrzymać to spółka widocznie nie jest w stanie lub nie jest zainteresowana w podwyższaniu bonusów.
Widocznie mają ludzi którzy zastąpią dyrektora.
Z drugiej strony warto się cieszyć, że taki znaczący producent się po ludzi z Polski.
Świadczy to o tym jakie kadry mamy w tej branży.
Druga sprawa to taka, że wystarczy spojrzeć na sytuację Blizzarda i to co się dzieje na ich akcjach po nieudanej premierze ostatniego Diablo.
Akcje w kilka miesięcy spadły im o połowę. Nie dziwi więc to, że postanowili coś zmienić w kreatywności następnej produkcji
i tu tym bardziej należy się cieszyć, że będzie go robił Polak !!!
Na PS5 w tym roku nie ma szans - bo sprzęt jeszcze nie gotowy (moduł graficzny) stąd CDP może stoi nieco w rozkroku. Wydawać grę na konsole które w dniu ich premiery ?
Dlatego obowiązujące stanowisko, że wydają na stare konsole wydaje mi się na dziś rozsądne. Należy brać pod uwagę potencjał sprzedażowy na jaki liczy spółka.
Zakładając start nowych konsol w połowie 2020 i tak samo premierę CP2077.
Sprzedając grę na tą platformę spółka nie miałaby szans sprzedać więcej niż 3-4 mln sztuk do końca 2020.
Nie sądzę aby sprzedaż tych konsol w 6 miesięcy przekroczyła po 10 mln sztuk Przy 20 mln ile może się sprzedać na konsole max 4 mln.
Sprzedając na stare platformy nie ma limitu sprzedaży biorąc bazę jakieś 200mln konsol do tego czasu. Bez wątpienia na nowej konsoli będzie można zagrać w starsze tytuły a i sama spółka może wypuścić dość szybko wersję na nową platformą.
Dziwi mnie też reakcja na wieść o daninie dla Sapkowskiego. Czy 5-10 mln może zatrząść CDP ...
Mało prawdopodobne aby w sądzie dostał dużo więcej więc nie dziwi mnie ugoda. To dużo zdrowsze niż ciągać się po sądach.
Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (:
a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)