Coś czuje, że ten temat będzie za kilka lat najpopularniejszym na forum stockwatch :)
Zestawienie kosztów i przychodów z filmu Solaris z 2002 z Clooney'em:
Budget:$47,000,000 (estimated)
Opening Weekend USA: $6,752,722, 1 December 2002
Gross USA: $14,973,382
Cumulative Worldwide Gross: $30,002,758
Także widać, że nie zawsze Lem jest gwarantem sukcesu.
Tutaj ciekawa prezentacja odnośnie tego jak się zmienił rynek gier Indie w ostatnich latach:
93% deweloperów nie udaje się zarobić na tyle dużo, by móc przetrwać.
Gdzieś indziej widziałem statystyki, że 96% studiów gamedev się zamyka po pierwszym projekcie, połowa ze względów finansowych.
W każdym razie, biorąc pod uwagę zaplecze intelektualne ekipy Starward, wydaje się, że są szansę, by przebić się na rynku. Uważam, choć mogę się mylić, że nawet jeśli gra będzie wspaniała, a oceny będą ponad 80/100 na metacritic to wciąż będzie trudno o sukces finansowy, ze względu na to, że studio nie ma żadnej bazy lojalnych klientów na ten moment. Wydaje się, że dopiero kolejne gry mogą przynieść konkretny zarobek. Więc jeśli ktoś się decyduje na kupno akcji, to proponuje postawę bardzo long-term (ponad 5 lat).
Ja sam poczekam na recenzje na metacritic/opencritic, ale życzę projektowi sukcesów. Byłoby świetnie mieć kolejne wysokiej jakości studio gamedev w Polsce. Trzymam kciuki i życzę wytrwałości w dążeniu do celu.