1ketjoW
Jak już napisałem w poprzednich postach. Dane są i nie jest idealnie prosto się do nich dobrać ale można.
Nie możesz wprost porównywać danych z 2019 ponieważ w segmentach tamtejszej Selvity był również segment innowacyjny (dzisiejsze Ryvu).
a) sprzedaż:
- sprzedaż H1 2019 wg obecnego raportu (informacja dodatkowa punkt 2.1) dla Selvita to 4,842 mln zł
- sprzedaż H1 2019 wg starego raportu wtedy Selvita (SSF p. 6.2 - strona 17) - obejmującego tylko segmenty Usługi + Bioinformatyka to 45,875 mln zł (39,695+6,180)
nie jest najgorzej jeśli chodzi o uzgodnienie sprzedaży prawda?
b) Uzgodnienie zysku operacyjnego.
- W analizie za pierwszy kwartał (wróćcie do niej) napisałem, że dane się zgadzają ale nie do końca ponieważ jest rozjazd na wyniku netto EBIT i zysku o ok. 0,2-0,3 mln zł.
- EBIT H1 2019 wg obecnego raportu (informacja dodatkowa) dla Selvita to 4,842 mln zł
- EBIT H1 2019 wg starego raportu wtedy Selvita (SSF p. 6.2 - strona 17) - obejmującego tylko segmenty Usługi + Bioinformatyka to 4,840 mln zł (4573+267)
Tutaj się praktycznie zgadza choć biorąc pod uwagę rozjazd z Q1 to moze to zastanawiać.
W każdym razie dane są i mniej więcej się uzgadniają. Czy mozna im ufać? pytanie trudne? Ja z zasady nie ufam nikomu i niczemu choć nie polecam takiego podejścia:) Natomiast nie kupuję argumentu o SF, które podlega badaniu. Raport za H1 podlega przeglądowi biegłego - oczywiście zakres prac jest węższy niż badania, ale jednak biegły an to patrzy. Generalnie i w jednym i w drugim wypadku są to dane wewnątrz sprawozdania a nie przypominam sobie, a by ktoś w Polsce miał problemy z audytorów za to, że w notach było coś źle (nawet w wypadku Getback). Więc argument o badaniu przez audytora tych not jest dla mnie trzeciorzędny - to są w dużej mierze dane z rachunkowości zarządczej i raczej są przeglądana na rozsądność.
Biorąc pod uwagę doświadczenie zarządów Ryvu i Selvita na GPW i ich wiarygodność (w mojej ocenie taką mają) nie zakładałbym tutaj jakiś niecnych intencji choć oczywiście mogę się mylić.
mam nadzieję, zę pomogłem i rozwiałem wątpliości
Analityk fundamentalny z zawodu, ale przede wszystkim z pasji. Miłośnik GPW - #giełdamojapasja.