flesz napisał(a):Cieszę się, że udało mi się wygrać ten świetny konkurs. Co do nagrody - proszę jakoś podzielić moją z @mysiauek, bo ja tylko dopiąłem ostatni guzik :)
Porównując się do funduszy mamy jednak ułatwione zadanie, zarządzający nie kupują za 5 tys i nie tylko 1 spółkę :)
Może zwiększenie budżetu do powiedzmy 100 tys na gracza byłoby krokiem w stronę większego urealnienia zabawy?
Na obecną chwilę mamy 50 uczestników konkursu - spółek z obrotem na poziomie 100k i więcej jest ok 100-120 na rynku, więc wybór automatycznie bardzo by się zacieśnił, ew wchodziłyby z dużym poślizgiem do portfela. Dlatego na pewno w 2021 pozostaniemy przy obecnym wymogu płynności na poziomie 5000 zł. Poza tym o ile faktycznie mamy przewagę na tym polu, to zarządzający w funduszu nie ma 49 innych inwestorów którzy też mu kupują spółki ;). Dlatego o ile osiągnięcie indywidualnie wyższej stopy od funduszy to nie jest jakiejś wielkie osiągnięcie, to gdy mówimy o portfelu złożonym z tak dużej liczby osób o całkowicie odmiennych strategiach to już coś.
W kwestii spółek zagranicznych - póki co temat odpada z prozaicznego powodu - potrzebny byłby dostawca notowań na dużą liczbę rynków by się to wygodnie śledziło. A z takim jest delikatny problem ;).
Kody z nagrodami dziś powędrują do TOP5. Jeśli ktoś ma abonament to niech nie czeka z jego wykorzystaniem (bo kod ma ważność czasową) i wykorzysta - kod dopisze mu się do posiadanego abonamentu przedłużając go.