W tym roku w konkursie wypróbuję nieco inne podejście - mocno pasywne. Dotąd z reguły w ramach konkursu dość ostro handlowałem, do tego stopnia, że zabrakło mi wyborów (8 spółek) w poprzedniej edycji i zostałem na BMX, które nie skorzystało z listopadowych i grudniowych wzrostów. Dlatego tym razem chciałbym mieć góra 2-3 spółki przez cały rok, a może uda się "dojechać" do końca na jednej - co wielokrotnie było wygrywającą nagrody TOP5 strategią w konkursie SW. Pasywniejsze podejście też jest pokłosiem mniejszej ilości wolnego czasu
Mój wybór to Starward Industries (STA). Powód?
w. dzienny

kliknij, aby powiększyćNa kursie zbyt wiele się nie dzieje, choc na plus wybicie oporu na 116,65 zł. W dłuższy terminie trwa konsolidacja, do tego "straszy" wysoka wycena z debiutu. Gram tu fundamentalnie pod premierę Niezwyciężonego, która w roku Lema raczej musi mieć miejsce. W zeszłym roku na OML takie podejście i ustawienie się pod premierę Ghostrunnera dało 100% zysku, a gdybym trzymał wystarczająco długo akcje do zrobienia był ok 1000% zysku (z 1,29 zł za które kupiłem na 13-14 zł było to możliwe w październiku przed premierą) co nawet dałoby wygraną mimo kosmicznego poziomu edycji 2020 (586% zwycięzców!).
Osobom kopiującym mój ruch (bo wiem, że w przypadku OML czy BMX takie były) zwracam uwagę, że to ryzykowne zagranie pod konkurs i na dłuższy termin (premiera gry pewnie będzie w Q421) więc nawet obsunięcie po drodze o 20-30% jest realne (na co sobie nie pozwalam w portfelu CFR). Jeśli kogoś to mocno interesuje to na STA mam realną pozycję (bardzo małą).