Witam forumowe grono. Ponieważ czas rozliczeń podatkowych trwa to mam do szanownych koleżanek i kolegów posiadających wiedzę podatkową o poradę w następujących kwestiach :
1.Kilkanaście lat temu zainwestowałem w spółkę, która później postawiona została w stan upadłości. Czy wartość akcji spółki, która jest w upadłości i której akcjami już nie można obracać, a które to nadal znajdują się w KDPW (Krajowym Depozycie Papierów Wartościowych) i dlatego też nadal są te akcje na rachunku inwestora giełdowego, można wliczyć w straty ? Czy trzeba czekać do końca procesu likwidacyjnego, który w przypadku EMAODL i EMA PP (notowana kiedyś na CETO) trwa już kilka ładnych lat. Jak realizuje się strata w przypadku upadłości spółki gdy inwestor zostaje z nic nie wartymi akcjami, którymi nie może obracać i których nie może zbyć ? Czy strata w tym przypadku powstaje w momencie przychodu czy także w momencie jego braku, ponieważ taki przychód nigdy nie może być zrealizowany? I kolejne pytanie czy mogę take "matrwe akcje" darować np. na Skarb Państwa lub inną instytucję np. "darowizna na kościół" czy instytucje "pożytku publicznego" aby te akcje nie zawyżały mojego majątku do ewentualnych wyliczeń w postępowaniu karno skarbowym.
2.Czy składkę roczną opłaconą z tytułu przynależności do STOWARZYSZENIA INWESTORÓW INDYWIDUALNYCH można wliczyć w koszty związane z rozliczeniem PITu8
3.Koszty związane z obsługą rachunku inwestora giełdowego wlicza się w koszty uzyskania przychodu z operacji giełdowych, podobnie przy przy działalności gospodarczej koszty obsługi rachunku też wlicza się w koszty tej działalności. Czy analogicznie koszty ponoszone z obsługą rachunku osobistego można wliczyć w koszty, które by się odpisało od zysku z oprocentowania oszczędności lub lokaty aby obniżyć podstawę do opodatkowania tych oszczędności (podatek Belki) ?
4.To że jest ulga internetowa to wiem. Ulga ta przysługuje tylko wtedy jeżeli internet używa się w miejscu zamieszkania. A czy inwestor giełdowy może sobie wliczyć w koszty uzyskania przychodu z tytuły posiadania internetu mobilnego wykorzystywanego do przeprowadzania transakcji giełdowych w czasie wyjazdów po za swoje miejsce zamieszkania? Zaznaczam że internet ten nie jest wykorzystywany w miejscu zamieszkania i nie jest w związku z tym realizowana ulga internetowa .
Pozdrawiam Zbyszek
Kopanie się z koniem jest najlepszą reklamą konia.