Ludzie się zaczną gubić w tej dyskusji. Dla mnie nierealne jest wydanie 3 gier przed końcem 2019.....

!!! i kropka.
Zastanawia mnie czy zdążą wydać 2-gą grę jeśli będzie wielkości FP .... to raczej nie lub rzutem na taśmę pod koniec 2019...
Powody zespół dopiero się buduje - jakieś prace koncepcyjne przy grze były już w ubiegłym roku ale pełną zdolność produkcyjną osiągną w 2 połowie roku - więc nie ma szans wydać dużej dopracowanej gry w 2018. Pozostaje 2019. Trzecia gra .... kto miałby ją wydać ... na razie nie ma trzeciego zespołu i w tym roku nie będzie. Jeśli miałby zacząć się budować zespół nr.3 to dopiero w przyszłym roku gdy 2-ka osiągnie pełną moc. Tak więc zespół 3 mógłby wydać coś nie wcześniej niż w 2020.
Chyba wszyscy zdajemy sobie sprawę, że zespół FP co najmniej do końca roku będzie szlifował grę a raczej dłużej. Nawet jeśli nie będzie DLC to i tak nie ruszy z pełną produkcją kolejnej gry wcześniej niż w 2 połowie 2018 ..... więc nawet gdyby pędzili "Pendolino" nie zdążą z jakąś większą grą nie w 1,5 roku. Chyba, że na tapecie jako kolejne będą 2-3 gierki wielkości TWOM.
Myślę, że co do powyższych konkluzji nie ma większych zastrzeżeń. Inna sprawa, że spółka może czymś zaskoczyć.
Jeśli już trwają prace koncepcyjne na grą nr 3 i cały szkielet będzie gotowy to produkcja może potrwać krócej.
Jeśli równolegle z 2 zespołem zaczynają budować zespół 3 to także może zaskoczyć bo krótko po grze nr 2 może ruszyć produkcja nr 3. Mamy za mało danych aby teraz cokolwiek przesądzić.
Teresa ma trochę racji, że w aktualnym stanie wiedzy jaką mamy o planach spółki wątpliwe wydaje się wydanie 3 większych gier przed końcem 2019.
Ten pogląd może się zweryfikować w najbliższych miesiącach.
Pozostaje rozważanie potencjału FP i tego czy jest szansa na 2 gry .... być może.
A z FP będzie coś wiadomo dopiero po 2 trailerze. Na dziś pozostaje zajmowanie pozycji według uznania. Na dziś prawie wszystko jest możliwe - i na TAK i na NIE.
Te 500tyś w 2017 wydaje się możliwe ale przy premierze w październiku .... listopad już niekoniecznie. 500tyś w 2018 to raczej duży konserwatyzm. Cena wyjściowa dla FP to średni konsensus 27USD. Jednak Teresa słusznie pisze, że trzeba odliczyć coś ....
Stąd ja przyjąłem około 27*4*0,7*0,8 czyli ponad 30mln zł. Należy wziąć jakieś poprawki na promocje czarny piątek, świąteczną .... pewnie 20% czyli -10-15%.
Nic więcej na razie nie ustalimy. Za mało danych.
Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (:
a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)