Myślałem o tych górnikach kawał czasu.
W sumie Famur i Kopex to ewidentnie konkurenci, tacy bezpośredni, jak Era, Plus i Orange.
Resztę, produkującą osprzęt i elementy, zostawiają wielkością daleko w tyle: Apatora, MOJa, ZEGa.
Obsługują ten sam rynek odbiorców i trzeba przyznać, że ta branża ładnie ze sobą kooperuje, bo nie ma innego wyjścia jeśli chce coś zarobić poza Polską.
Jest tych firm od metra, co można zobaczyć np. tutaj:
katalog.onet.pl/776,maszyny-ur...Te notowane na rynku są klasyfikowane jak Przemysł elektromaszynowy:
www.stockwatch.pl/Stocks/Secto...I tutaj wybrałem nasze publiczne firmy górnicze:

kliknij, aby powiększyćOd razu widać, że wskaźnikowo nie są podobne do siebie. Przyjrzymy się zatem bliżej Famurowi na tle Kopka.
Famur ma przychody roczne 1 mld złotych i pisze o sobie "największy", ale skonsolidowany Kopex (gdzie jest wiele spółek, także spoza core businessu) to 1,6 mld zł.
Kopex ma marżę zysku netto około 5%, a Famur nawet dwukrotnie więcej.
Obracają sporo różnym majątkiem: Famur 1,2 mld zł (w tym 102 mln niematerialne), z tego kapitał własny 670 mln zł, a Kopex 2,9 mld zł (w tym 1,2 mld niematerialne), z tego kapitał własny 2 mld zł.
Jest jasne, że efektywność obu przedsiębiorstw znacznie się różni: stopa zwrotu z aktywów dla Famuru to 1,6%, a dla Kopka 0,8%. W obu wypadkach jest to dramatycznie mało. Podobne proporcje są przy kapitałach własnych.
Teraz zadłużenie. Zobowiązania stanowią 44% majątku Famuru, natomiast w Kopeksie tylko 28%. Trzeba jednak pamiętać, że Famur ma tylko 102 mln majątku niematerialnego, a Kopex aż 12 razy tyle, jako "wartość firmy jednostek powiązanych". Gdyby to odnieść tylko do majątku trwałego, to wskaźniki pokrycia całkowitego długu majątkiem trwałym (+gotówka) dla Famuru wynoszą 100%, a dla Kopexu tylko 85%. Oznacza to, że Kopex jest jednak silniej zadłużony w kategoriach realnych.
Zadłużenie przekłada się na koszty finansowe, czyli odsetki. Famur zapłacił w tym roku 18 mln zł odsetek, co stanowiło 2,4% jego przychodów, zaś Kopex zapłacił 12,5 mln zł, co stanowiło niecały 1% jego przychodów.
Zajrzyjmy jeszcze tam gdzie wzrok nie sięga, czyli na zobowiązania pozabilansowe. Famur nie wykazuje nic, natomiast Kopex przyznaje się do kwot aż 1,2 mld należności warunkowych i 2,4 mld zobowiązań warunkowych. Bierze się to z gwarancji, poręczeń i weksli, wystawianych sobie w różne strony zarówno na zabezpieczenie pożyczek udzielanych w ramach grupy, jak i na zabezpieczanie kredytów bankowych. Rozmiar może przestraszyć, chociaż nie pokuszę się o ocenę, gdyż nie znam szczegółów oraz nie znam uwarunkowań finansowych tej branży.
Podsumowanie? Chyba udało mi się uniknąć oceny spółki tak na wprost: dobra czy niedobra ;)
Szczerze mówiąc nie pracowałem nigdy przy górnictwie ani przemyśle elektromaszynowym, dlatego takiej miarodajnej oceny wystawić nie potrafię. Jest dla mnie jasne, że Famur jest spółką bardziej zyskowną i efektywną, a Kopex większą i o nieco lepszej strukturze finansowej - choć są to firmy bardzo podobne. Rynek uważa, że Kopex ma za duży kapitał (stąd niższy wskaźnik C/WK), ale uważa również, że Famur będzie szybciej rosnąć (wyższe C/P), oraz że Kopex niebawem poprawi zyskowność (wyższe C/ZO).
Szybka wycena metodą szwajcarską wskazuje na takie wartości: Famur 1,93 zł na akcję, Kopex 11,17 zł na akcję.
Rynek krąży gdzieś niedaleko tych wartości. O ile trendy się nie poplączą, to Famur jest obecnie nieco niedowartościowany, a Kopex wyceniony w punkt.
Jeśli wierzysz w górnictwo światowe i polski sukces, najlepiej trzymaj trochę kapitału w jednym i w drugim.
Ale jeśli szukasz spółki do DT, to nie metodą AF. Jednak miło, że dobrnąłeś aż do końca tej małej analizy :blackeye: