PARTNER SERWISU
imbntusi
1 2 3

Problemy rynku Catalyst

Kamil Gemra
0
Wpisów: 3 001
Wysłane: 2 lutego 2011 22:52:28
Zapraszam do dyskusji na temat problemów Rynku Catalyst. Przedstawiciele GPW będą obserwować ten wątek zatem być może któreś Wasze sugestie zostaną wprowadzone w życie thumbright

Ja hasłowo rzucę: płynność, spready, mało ratingów czy brak raportów kwartalnych emitentów jeżeli ich akcje nie są notowane na GPW. Każda rzecz nadaje się na osobny wpis.

Dodam też, że Catalyst potrzebuje szerszej akcji promocyjnej. Z jednej strony obligacje kojarzą się z papierami dla emerytów słabo oprocentowanymi. Z drugiej jak ktoś usłyszy 10 procent rocznie odsetek to podejrzewa jakieś oszustwo. Ponadto ciągle jak mantrę powtarza się, że tam nie ma płynności. Oczywiście sporo w tym racji ale dla zwykłego inwestora indywidualnego (do 50 000 zł kapitału) można wybrać takie papiery, że inwestycje będą płynne oraz opłacalne.

Jednak w zakresie PR podejmowane są działania czego wynikiem jest współpraca StockWatch z GPW Dancing

myamlak
10
Wpisów: 121
Wysłane: 3 lutego 2011 22:18:10
Do listy żali dodałbym naprawdę niską jakość prezentacji informacji na gpwcatalyst.pl. Tabelka jak ta wydaje się stanowić minimum informacji na temat notowanych obligacji, które powinny być bardzo łatwo i intuicyjnie (w sensie interfejsu) dostępne. Nie są.

Marcin Osiecki
PREMIUM
0
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 855
Wysłane: 3 lutego 2011 23:47:17
Mogę zapewnić, że wstawione tabelki w rozpoczętych już kilku wątkach to zaledwie początek. Naszym celem jest stworzenie wszelkich możliwych narzędzi do analizy obligacji na StockWatch. Optymalna dla mnie byłaby taka sytuacja kiedy użytkownik SW wchodzi na stronę dotyczącą danej serii obligacji i w jednym miejscu otrzymuje wszystkie najważniejsze informacje o strukturze tego papieru, o przepływach jakie generuje (a także wygenerował w przeszłości), o ryzyku, o rentowności itd. Następnie uruchamia kalkulator, wpisuje cenę za jaką chce kupić, a system pokazuje ile można na tym zarobić netto po uwzględnieniu opodatkowania i kosztów transakcyjnych (rentowności i marże). Jednak tak jak mówił już Kamil, wszystko zależy od zainteresowania. Jeśli nie będzie wystarczająco duże to niestety tworzenie dość skomplikowanego systemu jest mało opłacalne. Dlatego jeśli ktoś z Was interesuje się rynkiem Catalyst albo zamierza się mu przyjrzeć to warto pisać, zamieszczać własne spostrzeżenia, a także zadawać pytania.
Edytowany: 3 lutego 2011 23:47

del-201504191
0
Wpisów: 854
Wysłane: 13 lutego 2011 02:18:58
Panie Marcinie! Oczywistym jest, że zależy od zainteresowania, ale przejrzysta informacja wg. podanych przez Pana zasad z pewnością by to zainteresowanie zwiększyła. Z mojej strony dodam, że na 100% posługiwałbym się tym narzędziem. Obliczenie zysku netto bez wyszukiwania informacji w internecie w jednym miejscu, szybko i konkretnie. Jak dla mnie 5/5.

Myślę, że moglibyście zaryzykować tak jak z wprowadzeniem czatów na Stockwatch jakiś czas temu, zdaje sobie sprawę, że to niesamowicie obciąża Wasze serwery.

Co do samego Catalyst: skoro już z GPW współpracujecie to zacznijcie od wyedukowania maklerów w tym temacie. Ja spotkałem się z tak chłodną reakcją w czasie rozmowy telefonicznej na temat tego rynku, że nawet mój duży zapał został ostudzony. Generalnie makler stwierdził, że szkoda czasu a po dłuższej rozmowie przyznał wprost, że sam nie jest zbyt dobrze zaznajomiony z rynkiem obligacji korporacyjnych i nie wie z czym to się je! zonk! Podziękowałem za rozmowę.

To samo spotkało mnie w innym DM, którego nazwy również nie wymienię przy okazji jednostek indeksowych, musieli odłożyć słuchawkę na 30 minut aby ustalić i wyjaśnić mi jak zajmuje się krótką pozycję w w/w instrumentach i jakie to niesie skutki, że jest depozyt i w takiej wysokości i to losowanie rozliczenia w razie spadku ilości pozycji. Koszmar!!!

Edukacja dla ludzi u źródła przede wszystkim, nawet pozytywnie nastawiony klient odbije się od takich ludzi po stronie DM!
W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl

Kamil Gemra
0
Wysłane: 13 lutego 2011 07:56:01
Nie jesteśmy Domem Maklerskim i nie odpowiadamy za swoich pracowników. Jednak problem braku wiedzy na temat rynku Catalyst jest spory. Najłatwiej powiedzieć, że jest tam słaba płynność i nie ma sensu się tym interesować. Nie jest to uczciwe podejście.

Co do kalkulatora: potrzeba na to pieniędzy i czasu. Boimy się zaryzykować bo nie wiadomo, czy taki kalkulator przyciągnąłby nowych abonamentowiczów. Z drugiej strony fajnie byłoby go pokazać wszystkim userom, ale wtedy nie wiadomo jak zrobić, aby przynajmniej nakłady się zwróciły. Sam napisałeś o problemach w domach maklerskich. Tak sie jakoś zawsze dziwnie składa, że domy maklerskie nie chcą z nami współpracować, także ciężko o reklamy i koło się zamyka.

Marcin Osiecki
PREMIUM
0
Wysłane: 13 lutego 2011 12:53:45
lukch napisał(a):
Co do samego Catalyst: skoro już z GPW współpracujecie to zacznijcie od wyedukowania maklerów w tym temacie. Ja spotkałem się z tak chłodną reakcją w czasie rozmowy telefonicznej na temat tego rynku, że nawet mój duży zapał został ostudzony. Generalnie makler stwierdził, że szkoda czasu a po dłuższej rozmowie przyznał wprost, że sam nie jest zbyt dobrze zaznajomiony z rynkiem obligacji korporacyjnych i nie wie z czym to się je! zonk! Podziękowałem za rozmowę.

A to bardzo dziwne zachowanie maklera, bo akurat dla DM na pewno opłaci się, że klient chce przeprowadzać transakcje. Oczywiście prawdą jest, że w wielu przypadkach nie opłaca się kupować po cenach wrzuconych do arkuszy zleceń. Jednak są wyjątki i jak się poszuka to można coś ciekawego znaleźć.

Marcin Osiecki
PREMIUM
0
Wysłane: 14 lutego 2011 10:40:05
Ministerstwo Finansów planuje tak zmienić zasady zaokrąglania, aby nie było już możliwe uciekanie od podatku w lokatach jednodniowych (antybelkowych). Po prostu podatek będzie prawdopodobnie zaokrąglany w górę do pełnego grosza. Zobaczymy jak szybko to wprowadzą i w jakiej ostatecznej formie.

podatki.gazetaprawna.pl/artyku...

To zła wiadomość dla lokujących w takie produkty, ale tak naprawdę z drugiej strony to dobra wiadomość dla Catalyst. Wcześniej pozycja banków była w pewnym stopniu uprzywilejowana. Teraz koszt alternatywny zainwestowania w papiery dłużne z rynku Catalyst z pewnością się obniży. Opodatkowanie będzie porównywalne, chociaż nadal trzeba oczywiście uważać, aby nie wpaść przy inwestycjach w obligacje w podatek znacznie przekraczający 19 proc. Przy nowych podatkowych zasadach gry, wiele papierów mogłoby się teraz okazać ciekawą ofertą.
Edytowany: 14 lutego 2011 10:47

del-20130918
0
Wpisów: 257
Wysłane: 14 lutego 2011 15:02:55
Ja mam prośbę, aby odejść od marketingowego sposobu prezentacji tego rynku.

Dane dotyczące np: jak ten rynek rośnie wartościowo, ilości emisji pokazywać, ale w kontekście jak to wpływa na ewentualne korzyści kupującego/sprzedającego te papiery inwestora/spekulanta. Ograniczyć do minimum merytorycznego, bez tego encyklopedycznego podejścia.

Wystarczy, że w innych miejscach jest tego aż nadto i nic one nie wnoszą.

Skupić się na zaprezentowaniu tego rynku od podstaw po zaawansowane zasady korzystania z niego w rzeczywistości. Idea kalkulatorów, jak czytać prospekty pod kątem szans i zagrożeń byłaby luksusem.

Zerkam na ten rynek jako szansa, jako uzupełnienie wszelkich strategii/portfeli.

Dziękuję za to co dotychczas zrobiliście - Alicja love4

Kamil Gemra
0
Wysłane: 14 lutego 2011 15:34:00
Alicjo nie publikujemy marketingowych wiadomości.

Zapraszamy do zakładania wątków na forum z konkretnymi pytaniami, obszarami którymi mielibyśmy się zająć.

Minion
0
Wpisów: 41
Wysłane: 18 lutego 2011 19:56:19
Marcin Osiecki napisał(a):
Naszym celem jest stworzenie wszelkich możliwych narzędzi do analizy obligacji na StockWatch. Optymalna dla mnie byłaby taka sytuacja kiedy użytkownik SW wchodzi na stronę dotyczącą danej serii obligacji i w jednym miejscu otrzymuje wszystkie najważniejsze informacje o strukturze tego papieru, o przepływach jakie generuje (a także wygenerował w przeszłości), o ryzyku, o rentowności itd. Następnie uruchamia kalkulator, wpisuje cenę za jaką chce kupić, a system pokazuje ile można na tym zarobić netto po uwzględnieniu opodatkowania i kosztów transakcyjnych (rentowności i marże).

O zainteresowanie bym się nie martwił. Po wpisaniu w googla haseł "catalyst" lub "obligacje korporacyje" to forum jest na jednym z pierwszych miejsc. Więc jeśli ktoś szuka czegoś na temat obligacji na pewno trafi do stockwatch. A jeśli chodzi o kalkulator proponowałbym najpierw stworzyć coś niewielkiego i darmowego np. samo obliczanie odsetek, zysku po belce itp. W ten sposób poznacie ile osób temat ten interesuje.
Jeśli znajdzie się wystarczająco dużo chętnych resztę informacji o których Pan Marcin wspomniał można umieścić w płatnej części.
Plan ten ma niepodważalną zaletę; kalkulator taki napisany raz nie wymaga zmian. Natomiast część zmienna tj. ryzyko, przepływy i komentarze wymaga już pewnego wysiłku za który trzeba zapłacić.

Kamil Gemra
0
Wysłane: 18 lutego 2011 20:53:35
Pomysł warty rozważenia, choć chcielibyśmy od razu wystartować z pełną wersją, bo jak StockWatch coś robi to na wysokim poziomie :)

Marcin Osiecki
PREMIUM
0
Wysłane: 18 lutego 2011 22:11:32
Minion napisał(a):

O zainteresowanie bym się nie martwił. Po wpisaniu w googla haseł "catalyst" lub "obligacje korporacyje" to forum jest na jednym z pierwszych miejsc. Więc jeśli ktoś szuka czegoś na temat obligacji na pewno trafi do stockwatch. A jeśli chodzi o kalkulator proponowałbym najpierw stworzyć coś niewielkiego i darmowego np. samo obliczanie odsetek, zysku po belce itp. W ten sposób poznacie ile osób temat ten interesuje.
Jeśli znajdzie się wystarczająco dużo chętnych resztę informacji o których Pan Marcin wspomniał można umieścić w płatnej części.
Plan ten ma niepodważalną zaletę; kalkulator taki napisany raz nie wymaga zmian. Natomiast część zmienna tj. ryzyko, przepływy i komentarze wymaga już pewnego wysiłku za który trzeba zapłacić.

Jest taki jeden mały problem, że właśnie ta rentowność netto jest jednocześnie najtrudniejsza do zrobienia. Myślę, że jeśli już coś robić to w taki sposób, aby od razu było w większości gotowe i rozbudowane, a później ewentualnie wprowadzać niewielkie poprawki.
Edytowany: 18 lutego 2011 22:13

del-201504191
0
Wpisów: 854
Wysłane: 19 lutego 2011 04:22:40
Panowie, tak czy inaczej ja na pewno byłbym bardziej skłonny inwestować na Catalyst z takim narzędziem niż bez niego. Nie chciałbym uczyć Was jak macie zarabiać, ale napisanie czegoś takiego i sprzedaż dostępu dla DM (napędzi im obrót) to również jest usługa. Może "decyzyjni" chociaż na koszty dadzą. Taka mała sugestia.
W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl

thch
0
Wpisów: 3
Wysłane: 26 lutego 2011 19:48:29
Kod:
mod: raz podałeś linka na blog i wystarczy

wszelkie proste kalkulatorki latwo zrobic jest samemu w excelu i nie sadze zeby StockWatch wygenerowal dla uzytkownikow jakas wartosc dodana robiac takowe. Belka? kupon razy 0,81 i juz jest netto.

Do rentownosci stalokuponowych sa gotowe funkcje w excelu, jak ktos koniecznie chce, moze sobie dolozyc kolumne z BPV danego papieru itd.
Problem jest z prawidlowa wycena floatersow (trzeba by zaprognozowac sobie przyszle kupony forwardami policzonymi z krzywej), ale mozna to sobie, na ,,domowe potrzeby'' przyblizyc-oszacowac, tzn ile srednio np zdejmie mi premia po jakiej kupuje bonda z yieldu opartego na biezacym kuponie - troche jak liczenie current yield dla fixed cpn bonds.
Edytowany: 26 lutego 2011 22:15

Kamil Gemra
0
Wysłane: 26 lutego 2011 20:08:02
Oj muszę się nie zgodzić, ze obliczanie podatku jest takie banalne. Wszystko zależy od tego w jakim terminie kupiłeś papier. Jak nie wiesz o niekorzystnych przepisach podatkowych to efektywnie możesz zapłacić kilkadziesiąt procent podatku w pierwszym okresie kuponowym. Wiele razy ten temat był poruszany na forum. Zadałem te pytania przedstawicielom giełdy jakie jest ich stanowisko w kontekście regulacji podatkowych. Na dniach będzie wywiad.

thch
0
Wpisów: 3
Wysłane: 26 lutego 2011 23:56:36
zwykle staram sie kupowac kiedy akrualsy dopiero zaczynaja bić ;)

co do podatkow, to szkoda ze np jak w US, nie ma zwolnienia z podatku jak nabywasz obligacje komunalne.
Edytowany: 26 lutego 2011 23:59

Marcin Osiecki
PREMIUM
0
Wysłane: 27 lutego 2011 00:05:46
thch napisał(a):

wszelkie proste kalkulatorki latwo zrobic jest samemu w excelu i nie sadze zeby StockWatch wygenerowal dla uzytkownikow jakas wartosc dodana robiac takowe. Belka? kupon razy 0,81 i juz jest netto.

Do rentownosci stalokuponowych sa gotowe funkcje w excelu, jak ktos koniecznie chce, moze sobie dolozyc kolumne z BPV danego papieru itd.
Problem jest z prawidlowa wycena floatersow (trzeba by zaprognozowac sobie przyszle kupony forwardami policzonymi z krzywej), ale mozna to sobie, na ,,domowe potrzeby'' przyblizyc-oszacowac, tzn ile srednio np zdejmie mi premia po jakiej kupuje bonda z yieldu opartego na biezacym kuponie - troche jak liczenie current yield dla fixed cpn bonds.

Dam Ci taki przykład. Obligacje PCM0312. Kupujemy w poniedziałek po kursie 102. Płacimy cenę rozliczeniową 106,45 zł. Musimy zrobić jakieś założenia co do przyszłych kuponów, czyli je zdeterminować. Załóżmy więc, że te kupony będą ustalone na podstawie aktualnej stopy WIBOR 6M = 4,37%. Dodatkowym założeniem niech będzie jeszcze, że nie ma kosztów transakcyjnych. Zatem w dniu 2011-02-27 płacisz 106,45 zł, a otrzymujesz następujące kupony: w dniu 2011-03-29, 81% * 5,21 zł = 4,22; w dniu 2011-09-29, 81% * 5,48 zł = 4,44 zł; w dniu 2012-03-29, 81% * 5,42 zł = 4,39 zł oraz wartość nominalną 100 zł.

Nie chcę tutaj liczyć stopy rentowności dokładnie ze standardami obligacji, tylko obliczyć wewnętrzną stopę zwrotu IRR. Specjalnie podałem daty, aby można to było sprawdzić i użyć w excelu funkcji XIRR. IRR brutto (kupony nieopodatkowane) wynosi 8,94%. IRR netto (kupony opodatkowane) wynosi 6,03% (wg Twojego sposobu powinno to być 7,24%). Efektywna stopa opodatkowania wynosi 32,53%. Wszystkie stopy to oczywiście stopy efektywne w skali roku.

Można sobie mówić, że np. ja kupuje zawsze na początku okresu odsetkowego, więc podatek nie będzie odbiegać mocno w górę od 19 proc., ale co zrobisz jak masz okazję kupienia jakichś obligacji pod koniec okresu odsetkowego po korzystnym kursie? Jak wtedy chcesz oceniać potencjalną rentowność netto oraz efektywną (zdyskontowaną) marżę? Zastosowanie w takiej sytuacji pomnożenia rentowności brutto razy 81% często prowadzi na manowce.

Jeżeli natomiast chcesz zastosować funkcję YIELD z Excela i wpisać za kupon 0,81 * stopa kuponowa to też wynik będzie niepoprawny, ponieważ źle będzie kalkulowana cena brudna przez tą funkcję (w tej funkcji wpisuje się kurs, czyli cenę czystą). Zatem ostateczny wynik będzie niezgodny z prawdą. Ja osobiście wolę wiedzieć ile zarabiam na danych obligacjach, jeśli już je kupuje i nie jestem usatysfakcjonowany prognozą, że jest to mniej więcej od 5,75% do 7,25% netto.
Edytowany: 27 lutego 2011 11:23

barteks
0
Wpisów: 1
Wysłane: 28 lutego 2011 13:48:40
Jak oceniacie szanse na powstanie takiego kalkulatora na stockwatch.pl?
Edytowany: 28 lutego 2011 13:49

Kamil Gemra
0
Wysłane: 28 lutego 2011 14:07:09
Już gdzieś o tym pisałem. Potrzeba czasu i pieniędzy na stworzenie czegoś takiego w wersji do zaimplementowania na stronę internetową. Na razie nie możemy jednoznacznie określić daty kiedy coś takiego może powstać.

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 28 lutego 2011 16:35:23
Prace planistyczne są na ukończeniu, programistyczne ruszają wkrótce, spróbujemy się wyrobić z betą do świąt wielkanocnych, co jest terminem ambitnym, ale realnym.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,741 sek.

olnrhria
avxhneih
hazslxix
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
scxhybxx
ocwoumar
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat