thch napisał(a):
wszelkie proste kalkulatorki latwo zrobic jest samemu w excelu i nie sadze zeby StockWatch wygenerowal dla uzytkownikow jakas wartosc dodana robiac takowe. Belka? kupon razy 0,81 i juz jest netto.
Do rentownosci stalokuponowych sa gotowe funkcje w excelu, jak ktos koniecznie chce, moze sobie dolozyc kolumne z BPV danego papieru itd.
Problem jest z prawidlowa wycena floatersow (trzeba by zaprognozowac sobie przyszle kupony forwardami policzonymi z krzywej), ale mozna to sobie, na ,,domowe potrzeby'' przyblizyc-oszacowac, tzn ile srednio np zdejmie mi premia po jakiej kupuje bonda z yieldu opartego na biezacym kuponie - troche jak liczenie current yield dla fixed cpn bonds.
Dam Ci taki przykład. Obligacje PCM0312. Kupujemy w poniedziałek po kursie 102. Płacimy cenę rozliczeniową 106,45 zł. Musimy zrobić jakieś założenia co do przyszłych kuponów, czyli je zdeterminować. Załóżmy więc, że te kupony będą ustalone na podstawie aktualnej stopy WIBOR 6M = 4,37%. Dodatkowym założeniem niech będzie jeszcze, że nie ma kosztów transakcyjnych. Zatem w dniu 2011-02-27 płacisz 106,45 zł, a otrzymujesz następujące kupony: w dniu 2011-03-29, 81% * 5,21 zł = 4,22; w dniu 2011-09-29, 81% * 5,48 zł = 4,44 zł; w dniu 2012-03-29, 81% * 5,42 zł = 4,39 zł oraz wartość nominalną 100 zł.
Nie chcę tutaj liczyć stopy rentowności dokładnie ze standardami obligacji, tylko obliczyć wewnętrzną stopę zwrotu IRR. Specjalnie podałem daty, aby można to było sprawdzić i użyć w excelu funkcji XIRR. IRR brutto (kupony nieopodatkowane) wynosi 8,94%. IRR netto (kupony opodatkowane) wynosi 6,03% (wg Twojego sposobu powinno to być 7,24%). Efektywna stopa opodatkowania wynosi 32,53%. Wszystkie stopy to oczywiście stopy efektywne w skali roku.
Można sobie mówić, że np. ja kupuje zawsze na początku okresu odsetkowego, więc podatek nie będzie odbiegać mocno w górę od 19 proc., ale co zrobisz jak masz okazję kupienia jakichś obligacji pod koniec okresu odsetkowego po korzystnym kursie? Jak wtedy chcesz oceniać potencjalną rentowność netto oraz efektywną (zdyskontowaną) marżę? Zastosowanie w takiej sytuacji pomnożenia rentowności brutto razy 81% często prowadzi na manowce.
Jeżeli natomiast chcesz zastosować funkcję YIELD z Excela i wpisać za kupon 0,81 * stopa kuponowa to też wynik będzie niepoprawny, ponieważ źle będzie kalkulowana cena brudna przez tą funkcję (w tej funkcji wpisuje się kurs, czyli cenę czystą). Zatem ostateczny wynik będzie niezgodny z prawdą. Ja osobiście wolę wiedzieć ile zarabiam na danych obligacjach, jeśli już je kupuje i nie jestem usatysfakcjonowany prognozą, że jest to mniej więcej od 5,75% do 7,25% netto.