Dapi napisał(a):Z ciekawości wszedłem na stronę spółki POLFA, która emituje właście obligacje na 10mln
http://www.polfa.eu/pl/Duża liczba linków nie działa - dla mnie jest to żenujące, świadczące o tym, że spółka ma głęboko w rzyci inwestora, już na tak wstępnym etapie.
Zabezpieczenie emisji na wartości niematerialnej wycenionej na 20mln - wow
Po lekturze memorandum (
www.polfa.eu/images/pdf/POLFA_...) jestem zbulwersowany.
1. W memorandum napisane jest, że obligacje będą zabezpieczone na znaku POLFA, wycenionym na 20 mln PLN. Tymczasem wg wyciągu z wyceny na nieco ponad 20 mln PLN wyceniony jest "portfel znaków towarowych" - nie jest napisane jakich (str. 247 memorandum).
2. Owa wycena - 20 mln PLN - dotyczy portfela znaków towarowych spółki, której cały biznes nie jest wart 10 baniek. (Mam na myśli enterprise value - kapitalizacja 2,6 mln plus zadłużenie finansowe ok. 5 baniek minus inwestycje 5 baniek.) Ciekaw jestem, na jakich przychodach oparta jest wycena. Sama Polfa S.A. ma 24 mln przychodów (i straty operacyjne). Wartość znaku towarowego rzadko przekracza 20% przychodów. Chyba że mają na stanie jakiś bardzo dobrze rozpoznawany znak towarowy, z którego nie korzystają, ale zaraz zaczną - nie sądzę! Albo pod znakiem sprzedają inni, ale za to nie płacą? Skąd się wziął ten "hipotetyczny goodwill", jakiego 16,5% miałaby stanowić dwudziestobańkowa wycena znaku - nie mam pojęcia.
3. Gdy spółka o kapitalizacji poniżej 3 milionów, będąca pośrednikiem handlowym, zadłuża się na 10 milionów, to za siedmioprocentową marżę nad WIBOR podziękuję, poczekam na dalszy rozwój wydarzeń.