PARTNER SERWISU
iepocmie
48 49 50 51 52
joint
0
Wpisów: 98
Wysłane: 14 czerwca 2010 17:47:27 przy kursie: 22,10 zł
14.06. Warszawa (PAP) - Boryszew liczy, że do końca wakacji rozstrzygnie się, czy uda mu się przejąć kolejne spółki należące do grupy Maflow, a wartość całej transakcji szacuje, łącznie z przejmowanymi trzema fabrykami w Polsce, na 100 mln zł - poinformowała w poniedziałek dziennikarzy Małgorzata Iwanejko, prezes Boryszewa.

Przed poniedziałkową sesją Boryszew poinformował, że jego oferta przejęcia trzech polskich fabryk należących do Maflow za 70 mln zł została zaakceptowana. Dodano, że obecnie wartość samych zapasów polskiego oddziału Maflow to 35 mln zł.

Boryszew postawił jednak warunek, którym jest możliwość przejęcia włoskiej części Maflow, która kontroluje dział badawczo rozwojowy i która dostarcza przewody gumowe do pozostałych fabryk grupy Maflow.

"Kwestia ostatecznego przejęcia fabryk w Polsce powinna zakończyć się w ciągu kilku dni, do końca wakacji powinno rozstrzygnąć się, czy kupimy pozostałe interesujące nas spółki należące do Maflow" - powiedziała w poniedziałek dziennikarzom Iwanejko.

Prezes dodała, że Boryszew interesuje się jeszcze zakładami Maflow zlokalizowanymi w Hiszpanii, Francji, Brazylii, Chinach i Japonii.

"Szacujemy wartość przejęcia wszystkich zakładów, którymi się interesujemy na 100 mln zł" - powiedziała prezes Iwanejko.

Piotr Wiśniewski, dyrektor zarządzający Elaną - odziałem Boryszewa w Toruniu poinformował, że na razie rentowność zagranicznych zakładów Maflow, które chce przejąć Boryszew jest ujemna, ale po finalizacji przejęcia powróci na plus.

Iwanejko dodała, że obecnie rentowność polskich zakładów wynosi pomiędzy 4 a 5 proc., nie podała jednak szczegółów.

Prezes powiedziała, że w ubiegłym roku wartość sprzedaży zakładów Maflow, których przejęciem zainteresowany jest Boryszew, wyniosła 884,3 mln zł, przy kursie 4,09 zł za euro. Dodała, że po pięciu miesiącach tego roku Maflow Polska wypracował około 15 mln zł zysku netto.

Grupa Maflow działa w sektorze motoryzacyjnym i jest jednym z europejskich liderów w produkcji przewodów gumowych, końcówek stalowych i przewodów giętkich stosowanych między innymi w układach hamulcowych, klimatyzacyjnych, czy chłodzenia.(PAP)

pif/ gor/

gielda.wp.pl/POD,6,a,1,b,1,c,1...

zaklinacz
0
Wpisów: 2
Wysłane: 14 czerwca 2010 22:35:07 przy kursie: 22,10 zł
Tu jest to konkretniej przedstawione gospodarka.gazeta.pl/gospodark...:

zaklinacz
0
Wpisów: 2
Wysłane: 14 czerwca 2010 23:12:46 przy kursie: 22,10 zł
Wkradl sie jakis blad, wklejam link jeszcze raz gospodarka.gazeta.pl/gospodark...

del-20120121
0
Wpisów: 168
Wysłane: 14 czerwca 2010 23:39:59 przy kursie: 22,10 zł
Skoro Boryszew podaje, że warunkiem nabycia Maflow Sp. z.o.o jest zakup spółek włoskich do końca czerwca

Cytat:

oferta jest warunkowa, tzn. złożona pod warunkiem nabycia przedsiębiorstw spółek Maflow S.p.A i Man Servizi S.r.l w terminie do końca czerwca 2010 roku. Warunek został zastrzeżony na korzyść oferenta, tzn. oferent może ze ziszczenia się w/w warunku zrezygnować

link

to oceńcie sami, jakie jest prawdopodobieństwo, że BRS nie dołoży wszelkich starań, aby przejąć całą grupę Maflow.
W mojej opinii sprawa jest przesądzona.

joint
0
Wpisów: 98
Wysłane: 15 czerwca 2010 00:24:07 przy kursie: 22,10 zł
antoni napisał(a):
Skoro Boryszew podaje, że warunkiem nabycia Maflow Sp. z.o.o jest zakup spółek włoskich do końca czerwca

Cytat:

oferta jest warunkowa, tzn. złożona pod warunkiem nabycia przedsiębiorstw spółek Maflow S.p.A i Man Servizi S.r.l w terminie do końca czerwca 2010 roku. Warunek został zastrzeżony na korzyść oferenta, tzn. oferent może ze ziszczenia się w/w warunku zrezygnować

link

to oceńcie sami, jakie jest prawdopodobieństwo, że BRS nie dołoży wszelkich starań, aby przejąć całą grupę Maflow.
W mojej opinii sprawa jest przesądzona.

Według mnie też juz jest wszystko jasne. A Korkosik ma łeb, wziął najlepszy kawałek tortu i a za resztę nie zamierza aż tak przepłacać, więc się zabezpieczył formułując ten warunek. Dla mnie to taka umowa jest dla Boryszewa bardzo korzystna bo to teraz Borek będzie wykładał karty.

wojteksn
0
Wpisów: 235
Wysłane: 15 czerwca 2010 19:51:58 przy kursie: 21,70 zł
Do wczorajszego wywiadu było ładnie ale nadszedł czas realizacji zysków i spuszczania kursu naduł by przed końcem wakacji znów wybić kurs i trzymać go na stałe po zakupach.

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 16 czerwca 2010 12:59:07 przy kursie: 21,40 zł
Siedzę nad analizą.
Na razie Google wypluł mi takie okruchy informacyjne.

1. Na dobrą sprawę przymierzyć do zakupu mógł się każdy (choć złożenie oferty to już jest wyrażenie woli).
Cytat:
Zaproszenie
do składania wniosków o udostępnienie informacji w związku z planowaną sprzedażą przedsiębiorstwa spółki Maflow Polska Sp. z o.o. w upadłości likwidacyjnej z siedzibą w Tychach.

http://www.maflow.pl/
www.maflow.pl/Zaproszenie_do_n...

2. Ogłoszenie w FT było dane około rok temu
www.maflow.com/PROCEDURE/EN/co...

3. Nie powiem żeby pracownicy dobrze wyrażali się o firmie.
Cytat:
W poniedziałek 16.07.07 zostałem przyjęty do Maflow na stanowisko operator maszyn i urządzeń. Temperatura która panuje na hali to 46 stopni Celsjusza na montażu, nie radził bym sprawdzać jak jest na tzw. trawiarni bądź na lutowaniu.
(...)Kiedy powiedziałem mu, że kodeks pracy jasno określa termin w jakim powinienem otrzymać umowę o pracę tj, siedem dni, odpowiedział "tak kurwa? chuj mnie to obchodzi, w dupie to mam".

www.pracadokitu.com/temat/5/ma...
Cytat:
Maflow to kupa gówna- pojebany zakład i pojebani przełożeni... odeszłem stamtąd niedawno teraz pracuje na Fiacie i jestem zadowolony- pracuję na montażu i mam w chuj lepsze warunki pracy i płacy

www.pracadokitu.com/temat/5/ma...
Cytat:
Ja jestem ciekawa czy praca w Tychach w Manuli to też taki obóz jak
w Chełmku.. Ja robię w Chełmku i kierownik potrafi z zegarkiem w
ręku stać i mierzyć nam czas przerwy 15 minut... i oni chcą stołowke
zrobic kto im będzie z niej korzystał jak nawet nie da sie porządnie
zdążyc kanapki zjesc potem brzuch boli

forum.gazeta.pl/forum/w,322,33...

Pracuję nad dokumentem włosko-polskawym. Poprosiłem też Kasię o wsparcie. Spróbujemy do końca tygodnia podzielić się obserwacjami i przedstawić analizę taką, na jaką pozwalają udostępnione dane.

doncarlos
0
Wpisów: 1 244
Wysłane: 16 czerwca 2010 13:55:44 przy kursie: 21,40 zł
Tak w ogole to dziala jeszcze wloski oddzial Maflow?

edit Maflow od 15 lat dostarczal BMW czesci, co gorsze stanowilo to 80% przychodow.. po ogloszeniu upadlosci, zeby ograniczyc ryzyko BMW zastapil Maflow dwoma innymi spolkami..

Cytat:
Beschäftigte von italienischem BMW-Zulieferer protestieren in München

Ca. 100 Arbeiterinnen und Arbeiter der Firma MAFLOW aus Mailand/Italien protestierten heute vor dem Vier-Zylinder-Sitz der Konzernleitung von BMW in München. Der Grund: MAFLOW ist seit über 15 Jahren Zulieferer von Klimaanlagen, unter anderem auch für BMW, deren Bestellungen über 80 Prozent des Umsatzes machen.

Im Oktober 2009 meldete MAFLOW Insolvenz an - was zur Folge hatte, dass BMW wegen "Versorgungsrisiken" die Aufträge für MAFLOW an zwei andere Lieferanten verlagerte. Die Folge: Kurzarbeit seit Monaten für die italienischen Kollegen und nun die Angst vor Entlassungen.

Heute forderten sie von BMW die Wiederaufnahme der Bestellungen und von den Kolleginnen und Kollegen von BMW die Solidarität. Sie schreiben in einem Flugblatt: "Die italienischen Kollegen sind nicht gegen die deutschen Kollegen. Kein Arbeiter aus keinem Land soll für die Wirtschaftskrise bezahlen. Wir lassen uns nicht gegeneinander ausspielen."

www.emf-fem.org/Areas-of-work/...

Cytat:
The EMF expresses its support for the Italian workers at the Maflow plant in Trezzano, who are faced with possible job loses following the decision of the BMW management to suspend its orders to the Maflow plant in Milan.

brak odbiorcow?

Co do opinni pracownikow.. o Elanie i ogolnie polityce personalnej Boryszewa nie ma tez zbyt dobrej opinni.. wiec to akuarat zaden problem.. moze nawet pracownicy Maflow po przejeciu przez BRW trafia z deszczu pod rynne..

Czterema najdroższymi słowami na giełdzie są: "Tym razem będzie inaczej"..
Fala wzrostowa rodzi się w strachu, rośnie w wątpliwościach, dojrzewa w optymizmie i umiera w euforii..
„All animals are equal but some animals are more equal than others“
Edytowany: 16 czerwca 2010 14:07

style
7
Wpisów: 333
Wysłane: 17 czerwca 2010 22:49:26 przy kursie: 20,60 zł
co myślicie na o sytuacji na borku? bo wedlug mnie to z czym ammy teraz doczynienia to usilne dołowanie kursu na siłe poprzez"

1. przerzucanie z wora do wora
2. stawianie staszaków nna S

Dziwne bo prezes borka mowiła że ta inwestycja zwróci sie społce za poł roku. Ja jutro wyskakuje z impex i zwiekszam zaangazowanie w borka. Nigdy nie miałem jeszce całej kasy w jednej spółce ale trudno. Fundamenty sa,zyski sa wiec kiedsy musi przyjsc te 5 PLN

Kasia Stefanska
4
Wpisów: 1 251
Wysłane: 18 czerwca 2010 10:44:33 przy kursie: 20,80 zł
www.stockwatch.pl/forum/defaul...

To zerknij jeszcze na te posty.

WatchDog
50
Wysłane: 20 czerwca 2010 22:20:38 przy kursie: 20,80 zł
Po kilku trudnych dniach opracowałem symulację przejęcia Maflow przez Boryszew oraz wpływ tej transakcji na wskaźniki spółki przejmującej.

Opracowanie jest unikatowe. Starałem się znaleźć, co zagraniczne źródła piszą na temat spodziewanej transakcji przejęcia, w której wydarzenia zaszły już dość daleko. Niestety - próżno szukać. Mimo że Maflow jest światowym liderem w produkcji rurek i wężyków. zarówno jego kłopoty, jak i oferta Boryszewa, jakby nie istniała dla zagranicznych analityków czy prasy biznesowej. Z jednym wyjątkiem: swój raport przedstawił Thomson Reuters i można go kupić za jedyne 48 dolarów, tyle że nie zawiera żadnych danych liczbowych ani projekcji finansowych
www.alacrastore.com/storeconte...

Poniżej to, co udało mi się wycisnąć z dostępnych danych.
Za podstawę posłużył kuriozalny, fatalnie przetłumaczony i wybitnie niechlujny dokument opublikowany przez sprzedającego
www.maflow.com/PROCEDURE/PL/co...
Jeżeli ten tekst miał być podstawą poszukiwania nabywcy, to nie dziwię się, że przez rok nikt się nie znalazł. Dwa problemy tekstu, pomijając koszmarne tłumaczenie, w którym ani jedno zdanie nie jest normalne:
1. Oparty na nie zweryfikowanych danych, co jest zaznaczone od samego początku: ani audytor, ani rewidenci, ani zarządzający nie udostępnili wystarczających informacji i sprawozdań, a to na czym oparto raport, nie jest pewne ani kompletne. Autorzy piszą wprost, że sporo informacji uzyskali nieoficjalnie.
2. Niekompletny jeśli chodzi o sprawozdania finansowe. Przedstawiono skrócone rachunki wyników spółek grupy, a także szczątki bilansu, natomiast jedna, dość ważna tabela na str. 136 jest skandalicznie nieczytelna. Powoływane są załączniki (pliki xls i doc), których nie załączono do sprawozdania, a zawierają istotne informacje, tj. projekcje i założenia różnych scenariuszy dalszej działalności. No i całość jest dość stara, bo opiera się o dane za 2008 rok.

Słowo wstępu co to jest Maflow i skąd się wziął. Grupę spółek motoryzacyjnych, tj. Manuli Automotive i Manuli Auto International sprzedał w 2004 roku włoski koncern gumowy Manuli Rubber Industries, w typowym wykupie lewarowanym (LBO) na rzecz funduszu private equity, po wycenie 140 mln euro. Ślady możemy znaleźć tutaj
www.ilpfunds.com/html/sub-ilp-...

Istotą takich transakcji jest przejęcie przedsiębiorstwa przy niewielkim wkładzie własnym, za ogromny kredyt zabezpieczony na tymże przedsiębiorstwie, które ono następnie spłaca. Przy okazji, sprzedający kosi zwykle gigant premię. Ale to się może opłacić: o ile wypracowywane zyski są w stanie pokryć odsetki, wehikuł jedzie. Tutaj nie pojechał. Na moje oko nastąpiły dwie rzeczy: spółka została sprzedana bardzo drogo (sprzedający wykazał zysk ze sprzedaży w wysokości 93 mln euro) i mimo jawnego przeszacowania aktywów w transakcji, ich wartość nie została skorygowana. Jak widać na stronie 24, łączne kapitały własne wyniosły niewiele ponad 20 mln euro. Dopiero pod koniec 2008 roku wrzucono w koszty jednorazowy odpis wartości, powodując stratę ponad 100 mln euro, co stało się przyczynkiem do upadłości. Straszliwy ucisk kredytowy krępował swobodę ruchów biznesowych. Przez ten czas, od 2005 do 2008 roku, grupa tylko raz wykazała zysk netto (str. 87), ale nie był on wynikiem działalności operacyjnej, tylko rozpoznania zysku w postaci negative goodwill z tytułu nabycia duńskiej grupy spółek Codan. Zdaniem zarządu, płacąc 9 mln euro nabyli aktywa warte 39 mln euro. To już drugi numer tego typu w krótkiej historii tej spółki.

Co ciekawe, pomijając ten jednorazowy odpis wartości z transakcji nabycia, firma wcale nie performowała tak źle. Na str. 87 widzimy jednostkowy rachunek wyników w tysiącach euro: przychody w 2005, 2006 i 2007 roku utrzymujące się powyżej 60 mln euro, spadły do 53 mln euro. Nie tak wiele jak na skalę zapaści w motoryzacji. W międzyczasie bezustannie rosły "usługi obce": z 14 mln euro w 2005 i 2006 r., przez 16,6 mln euro w 2007 do 18 mln euro w 2008 r. Tłumaczenie zarządu w sprawozdaniu jest co najmniej pokrętne. Praktyka dowodzi, że ta pozycja służy do hmmm.... [nie będę kończył zdania].
Przez wspomniane lata marża produkcyjna utrzymywała się na poziomie 30% i spadła do 18% w roku 2008 (uwzględniając już w/w koszty oraz leasingi i koszt towarów i surowców). Wystarczało to na pokrycie kosztów pracowniczych tylko w 2005 roku, później na tym poziomie (zwanym w sprawozdaniu EBITDA) była już strata. Tak więc to nie kryzys był przyczyną upadłości, tak jak to jest wyjaśniane w dokumencie, ale nieefektywne zarządzanie oraz niemożność udźwignięcia kosztów finansowych.

Potwierdza to analiza sprawozdania skonsolidowanego (str. 120), gdzie widzimy przychody 259 mln euro za 2008 rok wobec 284 mln euro za rok 2007. Wzrost od roku 2006, kiedy wypracowano 198 mln euro, był efektem nabycia duńskich spółek. W każdym razie na poziomie grupy EBIT za wyjątkiem roku 2008 był dodatni. Rzeczone "usługi obce" wzrosły natomiast z poziomu dwudziestu kilku milionów euro w roku 2005 i 2006 do poziomu 40 mln euro w roku 2007 i 2008. Całość ciągnęły w dół koszty finansowe, które dałoby się znieść na poziomie obsługi kredytu (10 mln euro w 2008 roku). Jednak doszły różnice kursowe na prawie 9 mln euro i zarząd powiedział 'pas'.

Zawęźmy się na chwilę do polskiej spółki, która jest największą i najcenniejszą ze wszystkich spółek grupy. Jak wiemy, Boryszew złożył ofertę nabycia części jej majątku za 70 mln zł, z dodatkowym warunkiem nabycia włoskiej Maflow SpA oraz spółki świadczącej wewnętrzne usługi w ramach grupy (nieistotnej dla działalności operacyjnej). Część majątku oznacza całość z wyłączeniem należności, zobowiązań i gotówki, a więc po stronie aktywów będą to aktywa trwałe plus zapasy, a po stronie pasywów tylko kapitał własny. Proste o ile się zna odpowiednie liczby. Niestety z dokumentu liczącego prawie 250 stron nie wynikają one wprost, zaś w polskim KRSie brak jest złożonych sprawozdań za rok 2008. Ze sprawozdań (str. 104) wynika, że spółka szła barzdo ładnie. Wypracowała w roku 2008 kwotę 498 mln zł przychodów, co było lekkim spadkiem względem roku 2007, kiedy przychody wyniosły 513 mln zł. Średnia marża wynosiła około 20%, z wyjątkiem roku 2008 kiedy spadła do 16%. Za to bardzo szybko rosły koszty wynagrodzeń, które z roku 2006 na 2007 podwoiły się osiągając 70 mln zł. W roku 2008 wzrosły do 82 mln zł. Spółka przez ten czas rosła i z tego co piszą autorzy raportu, niezbyt oficjalnie przejęła ona część działań i wyposażenia południowoamerykańskiej spółki grupy Codan.
W każdym razie, nawet mimno sporych kosztów finansowych, polska spółka przynosiła dobre pieniądze w latach 2005 i 2006, po ponad 60 mln zł. W roku 2007 zysk netto wyniósł tylko 6,6 mln zł, a w 2008 roku pojawiła się strata -44 mln zł. Trzeba jeszcze podkreślić, że spółka-matka odciągała gotówkę, z jednej strony "opłatami za zarządzanie" a z drugiej strony pobrała zaliczkę na dywidendę. Dość zdrowy i skuteczny twór nieźle znosił ten drenaż, a upadłość grupy w żadnej mierze nie była spowodowana sytuacją w polskim Maflow.

Na stronie 192 mamy jako takie zestawienie majątku poszczególnych spółek grupy. Najbliższa nam data do 30 kwietnia 2009 r. Polska spółka, po odniesieniu na bilans straty za rok 2008 i pierwsze cztery miesiące 2009 roku, miała 5,6 mln euro kapitału własnego, co odpowiada wartości księgowej aktywów netto. Jednak po korektach wartości posiadanych aktywów finansowych (udziałów w innych spółkach, wyniosła minus 5,6 mln euro. Zawiera ona jednak także zobowiązania, które nie są przedmiotem transakcji. Polskiej spółce poświęcona jest osobna sekcja od strony 199, gdzie znajdujemy interesujące nas wielkości na dzień 31 grudnia 2008 r. Dodatkowo na str. 208 jest oszacowanie wartości na 30 kwietnia 2009 r. Możemy samodzielnie zrobić kolejne korekty i aktualizacje, i tak, z interesujących nas rzeczy (przyjmując kurs 4,10):
* Tereny i zabudowania pozostawiamy bez zmian = 36,5 mln zł
* Maszyny i urządzenia umarzamy 22 mln zł z wartości = 58,2 mln zł
* Zapasy zostawiamy bez zmian = 26 mln zł

Razem wartość księgowa przejmowanego majątku może więc sięgać 120 mln zł. Oczywiście księgowo. Nie jest całkiem jasne, jak przebiegnie realizacja zastrzeżonego warunku nabycia dwóch pozostałych spółek: czy ma je kupić Boryszew za dodatkowe 30 mln zł, czy ma je kupić Maflow Polska i wtedy Boryszew kupi całość za 100 mln zł. Ograniczmy się jednak do samej podstawowej spółki i załóżmy, że 70 mln zł jest wartością godziwą. Boryszew po zakończeniu emisji, co nie było jeszcze widoczne w sprawozdaniach za I kwartał, ma w kasie około 81 mln zł. Wkładając to na bilans nie zobaczymy zmiany sumy bilansowej, bo wyjdzie gotówka, a wejdą aktywa trwałe, zaś pasywa się nie zmienią. Wartość księgowa na akcję wyniesie 2,52 zł, a wartość likwidacyjna 0,27 zł.
Przychody niech wzrosną o 400 mln złotych przy ostrożnej marży produkcyjnej 15% i operacyjnej 5%. Koszty finansowe się nie zmienią, natomiast bałbym się zakładać zysk netto. Wolę zostawić to sobie w rezerwie. Po tak opisanych zmianach Boryszew utrzyma rating BB+. będzie miał też taki sam poziom zadłużenia ogólnego 55% (średniorocznie 57%). Okazuje się, że dla przedsiębiorstwa o sumie bilansowej 2 mld złotych, ta transakcja jest wręcz znikoma. Może ładnie zwiększyć przychody i śladowo poprawić rentowność, ale finansami nie zatrzęsie ani na plus, ani na minus. Boryszew miał za ostatnie 12 miesięcy zysk netto 84 mln złotych. Wszyscy liczą na szybkie zyski z Maflow, a ja bym nie chciał w pierwszym roku zobaczyć strat. Wtedy będzie to dobrze wróżyć na przyszłość.

Zestaw wskaźników po dzisiejszym kursie, gdyby przejęcie się już dokonało, wyglądałby następująco:
C/WK = 0,82
C/ZO = 4,22
C/Z = 9,29
C/P = 0,23
EV/EBIT = 10,25
EV/EBITDA = 6,41
EV/Przychody = 0,57

Nie leżą więc one daleko od obecnych, zaś kurs akcji chyba troszkę wyprzedza fundamenty. Spółka jednak nieco stanieje wskaźnikowo w wyniku transakcji, nawet zakładając dużo mniejszą efektywność niż oficjalnie podawana. Podsumowując: transakcja ma bezpieczną strukturę, gdyż nie przejmuje żadnych zobowiązań. Mam tylko nadzieję, że nie wyjdą w przyszłości jakieś weksle czy zastawy. Wartość jak na razie wygląda zdrowo, o ile wycena księgowa jest bliska realnej. Mamy jednak poduszkę na 40% wartości księgowej przejmowanych aktywów. Całość wygląda trochę zbyt pięknie. Wiemy, że na spółkę przez okoł roku nie było chętnych. Tymczasem tuż po przyjęciu oferty zaczęło się pijarowanie. Przytoczę jedną wypowiedź pani prezes Boryszewa:

Cytat:
"Obroty grupy spółek, którymi jesteśmy zainteresowani sięgają 900 mln zł, a więc zwiększy obroty Boryszewa z 2,3 mld zł obecnie do 3,2 mln zł. Natomiast średnia rentowność tej branży na poziomie 4-5% pozwala oczekiwać zysku netto na poziomie 40 mln zł" - wyliczyła Iwanejko.

Prezes Boryszewa wyjaśniła także, że zakup Maflow Polska za 70 mln zł powinien zwrócić się bardzo szybko. Zakupiona firma posiada bowiem zapasy oszacowane na 35 mln zł, więc do "odrobienia" pozostaje tylko 35 mln zł.

"Zysk Maflow Polska po 5 miesiącach wynosi 15 mln zł, a więc 3 mln zł miesięcznie. Wynika więc z tego, że ta inwestycja zwróci się nam w ciągu roku" - podkreśliła Małgorzata Iwanejko.

chemia.wnp.pl/zakup-spolek-gru...

To nie jest tak, że po świecie chodzą nieprzytomni, szczególnie w private equity. Gdyby Maflow był naprawdę okazją, byłoby nań kilku oferentów, a cena byłaby wyższa niż dwuletni zysk netto zdaniem wyżej wymienionej, która podjęła decyzję o kupnie.
Wielką szansą jest to, że kupowane są polskie fabryki, już obecne i zakorzenione na rynku. Ewentualny zagraniczny nabywca miałby dużo większy kłopot z zarządzaniem nimi niż rdzennie polska firma. Natomiast aktualne jest duże pytanie o najbliższą przyszłość branży motoryzacyjnej, bo od wielkości produkcji samochodów i zapotrzebowania na rurki zależą obroty spółki Maflow. Nie sposób nie zauważyć, że Maflow nie pracuje dla liderów, którymi jest Toyota, GM i Ford, ani dla innych silnych firm japońskich jak Honda, Mazda i Mitsubishi. Głównymi klientami firmy były wg raportu Grupa VW, BMW, Renault z grupy Nissan-Renault, Volvo z Grupy Forda oraz Fiat. Kłopot jest będzie z Volvo, które zostało sprzedane do Chin, natomiast już z końcem 2009 roku BMW zabrało swoje zamówienia. Tutaj piszą, że było to 80% obłożenia włoskiego zakładu
www.emf-fem.org/Areas-of-work/...
Ale raport określa ogólny udział zamówień BMW w przychodach na 14% (str. 17).

Na koniec uwaga, że gdyby przejęcie się powiodło, to jest wielka pokusa dla Boryszewa, żeby rozpoznać zysk z nabycia poniżej wartości godziwej, tj. negative goodwill. Zwróciłbym na to szczególną uwagę przy analizie odpowiednich sprawozdań już po przejęciu. Kto wie, może będzie ją chciał nawet upublicznić.
Ostatnia uwaga: cały czas mowa jest o Maflow Sp. z o.o., a tymczasem w KRS zarejestrowana jest także Maflow SA pod tym samym adresem. Jej też warto byłoby przyjrzeć się dokładniej.

Powyższa treść przez 45 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.
Edytowany: 20 czerwca 2010 22:22

Dapi
PREMIUM
0
Wpisów: 993
Wysłane: 21 czerwca 2010 07:56:58 przy kursie: 20,80 zł
Kawał dobrej roboty którego nie zobaczymy nigdzie indziej...thumbright
Rynki mogą pozostać irracjonalne dłużej niż ty możesz pozostać wypłacalny.

Rozbudowane wykresy: http://www.atcharts.pl
Centrum analizy technicznej: http://www.attrader.pl

Taurus80
0
Wpisów: 2 936
Wysłane: 21 czerwca 2010 08:22:57 przy kursie: 20,80 zł
Dokladnie :) WD wielkie dzieki.
Jezeli dobrze zrozumialem to przychody nie koniecznie beda tak duze jak mowi prezes za to mozemy sie spodziewac dodatkowego zysku zwiazanego z wycena Maflow??

WatchDog
50
Wysłane: 21 czerwca 2010 08:47:55 przy kursie: 20,80 zł
Jeśli wykażą zysk w tej transakcji, to ich napiętnuję blah5
Inwestycja może przynieść zysk w dłuższym okresie. Postawienie rentowności na nogi nie jest trudne, o ile biznes nie zdążył się w międzyczasie rozmyć. Dobre jest, że chcą "wszystko albo nic", bo w ten sposób odcinają możliwość wypączkowania groźnej konkurencji na gruzach którejś z porzuconych spółek. Strategia bez zarzutu, cena bez zarzutu, pozostaje najtrudniejsze - realizacja.

doncarlos
0
Wpisów: 1 244
Wysłane: 21 czerwca 2010 10:43:03 przy kursie: 21,10 zł
WatchDog jeszcze raz odnosnie udzialu sprzedazy wloskiej spolki dla BMW.. jedyne nieoficjalne dane jakie udalo mi sie znalezc na temat wielkosci sprzedazy dla BMW to kwota 40 mln EURO.. jezeli znasz wielkosc calej sprzedazy to bedzie jasne ile bylo to procent calosci..

Czterema najdroższymi słowami na giełdzie są: "Tym razem będzie inaczej"..
Fala wzrostowa rodzi się w strachu, rośnie w wątpliwościach, dojrzewa w optymizmie i umiera w euforii..
„All animals are equal but some animals are more equal than others“

WatchDog
50
Wysłane: 21 czerwca 2010 10:46:02 przy kursie: 21,10 zł
Podane jest 259 mln euro w całej grupie, czyli głównie Włochy i Polska, troszkę Francja, troszkę Dania, reszta spółek pomijalna. 40 mln euro to 15% w/w kwoty, czyli zgadzałoby się z wykresem kołowym, który podali w raporcie. Ale fakt faktem, że to właśnie głównie dla BMW pracowała włoska fabryka. Mamy koniec czerwca 2010 r., a pracujemy na wstępnych danych za 2008 r. Duży dyskomfort.

sbyszek
0
Wpisów: 807
Wysłane: 21 czerwca 2010 13:30:22 przy kursie: 21,10 zł
WatchDog napisał(a):
(...) Ale fakt faktem, że to właśnie głównie dla BMW pracowała włoska fabryka. Mamy koniec czerwca 2010 r., a pracujemy na wstępnych danych za 2008 r. Duży dyskomfort.

Wydaje mi się, że w założeniu biznesowym zakupu MAFLOW rozważono takie aspekty jak:
- przejęcie rynku z dotychczasowymi kontrahentami,
- produkcja dla olbrzymiego segmentu serwisowo-naprawczego używanych samochodów,
- zainwestowanie w ten segment w momencie szorowania po dnie rynku motoryzacyjnego, którego perspektywiczna koniunktura na pewno nastąpi wraz ze wzrostem gospodarczym po minionej bessie,
A więc "Cash is king" jak mawiali klasycy, a zarząd Borka zastosował to praktycznie.
Kopanie się z koniem jest najlepszą reklamą konia.
Edytowany: 21 czerwca 2010 13:34

matimati2
0
Wpisów: 85
Wysłane: 21 czerwca 2010 13:39:08 przy kursie: 21,10 zł
E a kiedy będzie typowo wiadomo czy przejmują czy nie, no i jaki kurs typujecie po przejęciu bo ja tu liczyłem że już będzie 2.4 a tu du...

Taurus80
0
Wpisów: 2 936
Wysłane: 21 czerwca 2010 13:45:33 przy kursie: 21,10 zł
matimati2 napisał(a):
E a kiedy będzie typowo wiadomo czy przejmują czy nie, no i jaki kurs typujecie po przejęciu bo ja tu liczyłem że już będzie 2.4 a tu du...

Co do zagranicznej grupy mialo byc wiadomo na dniach, wiec nalezy czekac, o ile pamietam jutro walne wiec kto wie czy dzisiaj nie bedzie rozstrzygniecia o przejeciu zagranicznych podmiotow.

Co do wrozenia wartosci kursu to czarna magia :) na Karkosikach roznie bywa patrzac na wykres powinno byc ladne wybicie ale kto wie co bedzie :)

broker_ns
0
Wpisów: 506
Wysłane: 21 czerwca 2010 15:13:57 przy kursie: 21,10 zł
Minie ciekawi fakt, na który zresztą zwrócił uwagę WD, że skoro to taka wielka okazja, iż w 2 lata cała inwestycja się zwróci (wg. słów pani prezes) to czemu nie było kolejki chętnych?? Czy tylko Karkosik umie zwietrzyć świetne okazje (że się posłużę terminologia łowiecką)?? Gdzieś w tym wszystkim musiał być "haczyk". Ponadto jeśli WD bazuje na danych za 2008 to mamy całkiem niezły poślizg czasowy oraz dużą lukę informacyjną w postaci 2009 roku (jak wszyscy wiemy mocno kryzysowego).

Zobaczymy co jeszcze ostatecznie wyjdzie z negocjacji i czy przejmą całą grupę Maflow. A co do poziomu kursu to jak już wspominałem wcześniejszy dynamiczny wzrost z 1,95 zdyskontował już info o przejęciu polskiego oddziału Maflow. Poczekajmy na wynik walnego. Tyle że sytuacja na szerokim rynku znów mnie niepokoi.

@taurus - jakby wszystko miało wychodzić według wykresów to wszyscy już bylibyśmy obrzydliwie bogaci. A tak to przynajmniej jest ciekawie wave

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE BORYSZEW
  • Boryszew z 3,18 mln zł zysku netto w II kw. 2025 r., przychody spadły o 5,8 proc.
    Boryszew z 3,18 mln zł zysku netto w II kw. 2025 r., przychody spadły o 5,8 proc.

Boryszew odnotował 3,18 mln zł skonsolidowanego zysku netto przypisanego akcjonariuszom jednostki dominującej w II kwartale 2025 r., wobec 38,94 mln zł rok wcześniej. Przychody spadły do 1 231,14 mln zł z 1 306,42 mln zł rok wcześniej – podała spółka w raporcie.

• Fiasko ABB. Akcjonariusz Boryszewa nie sprzedał akcji
    Fiasko ABB. Akcjonariusz Boryszewa nie sprzedał akcji

Unibax - akcjonariusz Boryszewa posiadający 37 654 159 akcji, reprezentujących 15,69 proc. ogólnej liczby głosów w spółce - nieskutecznie zakończył proces przyspieszonego budowania księgi popytu (ABB), którego celem była sprzedaż łącznie do 24 mln sztuk zdematerializowanych akcji zwykłych na okaziciela Boryszewa.

48 49 50 51 52

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,258 sek.

miewirle
upgxwphb
xzwsppnk
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
fzcxwdwd
juwuuwlp
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat