0 Dołączył: 2009-01-27 Wpisów: 854
Wysłane:
13 lutego 2011 16:52:56
przy kursie: 7,38 zł
Frog: w oczach userów jesteś analitykiem/wyrocznią :-) Spółka zamiast puszczać emisje z prawem poboru dla wszystkich albo ogólnie na rynek po cenie uczciwej czyli np. ze średniej ważonej ceny z ostatniego tygodnia/miesiąca robi emisje konkretnie pod spółki Pana Krauze. Spółki Pana Krauze przy pomocy manipulacji informacją w Pulsie Biznesu (nie boję się tego sformułowania w stosunku do artykułu, który co godzinę ma inną treść poprzez jego edytowanie zamiast dopisywanie aktualizacji, w ten sposób nie wiadomo co było napisane wcześniej) robi dystrybucję otrzymanych akcji po abstrakcyjnych cenach na górkach wywołanych lub wspieranych informacją/zaangażowaniem spółek zainteresowanych lub powiązanych z zainteresowanymi. Tym sposobem upycha się na rynku akcje warte 5 zł za ponad 12 zł a firma, która je obejmuje po 10 zł wykazuje nawet zysk i w sumie prokuratura w Katowicach nie może tutaj zarzucić działania na szkodę spółki, bo zrobiono tak, że jest zysk. Później zyski ze sprzedaży są dalej reinwestowane w poszukiwania poprzez obejmowanie za nie kolejnej emisji i tak w kółko. To jest taktyka naciągacza spod budki z piwem a nie poważnej firmy. Ja się pytam czy nie ma w tym kraju jakiegokolwiek prawa? To znaczy, że na GPW w drugiej dekadzie XXI wieku można już wszystko? Nikt ani KNF ani prokuratura ani media nie są w stanie wymusić na tych ludziach etycznego zachowania? Powinni im wstrzymać prawo do kolejnych emisji za te cyrki, albo zawieszać notowania po informacjach puszczanych w gazetach na 14 dni aby nie dało się zrobić manipulacji, która miała tutaj miejsce już nie pierwszy raz. W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl
|
|
1 Dołączył: 2009-08-17 Wpisów: 86
Wysłane:
13 lutego 2011 17:37:31
Cytat:Spółka zamiast puszczać emisje z prawem poboru dla wszystkich albo ogólnie na rynek po cenie uczciwej czyli np. ze średniej ważonej ceny z ostatniego tygodnia/miesiąca robi emisje konkretnie pod spółki Pana Krauze. Spółki Pana Krauze przy pomocy manipulacji informacją w Pulsie Biznesu (nie boję się tego sformułowania w stosunku do artykułu, który co godzinę ma inną treść poprzez jego edytowanie zamiast dopisywanie aktualizacji, w ten sposób nie wiadomo co było napisane wcześniej) robi dystrybucję otrzymanych akcji po abstrakcyjnych cenach na górkach wywołanych lub wspieranych informacją/zaangażowaniem spółek zainteresowanych lub powiązanych z zainteresowanymi. Wiadomo o tym nie od dziś. Ten sam komentarz przewija się co dwa dni, kompletnie nic nie zmienia. Podejrzewam w tym formę płaczu ludzi, którzy weszli na górce. Ktoś bawiąc się w Petrol doskonale wie na co się piszę. Teraz przed ostatnim wystrzałem był mega pesymizm, po artykule i wystrzale mega optymizm, znowu ktoś udupił pieniądze, znowu pesymizm, znowu lament i grożenie sądem, linczem, egzekucją blah blah blah. Nie wydaję mi się, żeby to cokolwiek wnosiło do dyskusji. Założę się o dobrą wódkę, że nawet jeśli znajdą ropę i będzie winda w górę to znajdzie się gro ludzi, którzy utopią znowu na Petrolu i dalej będą lamentować. Tak mi się nasuwa... Co jeśli znaleźli by tę ropę w przeciągu następnych 2 miesięcy, i jak w tym kontekście będziemy oceniać sławetny artykuł o płuczce w Pulsie Biznesu? Każde posunięcie Petrola teraz ocenić będzie można za jakiś czas. Nieokreślony.
|
|
0 Dołączył: 2009-08-21 Wpisów: 468
Wysłane:
13 lutego 2011 19:16:33
pewnie się ubawicie, bo na tym forum sami ,,starzy wyjadacze'',ale jeszcze przed ,,wywiadem'' zadzwoniłem do swojego biura makl z pytaniem jak do stopa który mam i który podnosiłem dorzucić jeszcze take profit bo zastanawiałem się nad sprzedażą przed komunikatem bo co lepszego mógł on wnieść...tak sobie myślałem:) i otrzymałem odpowiedź że system Warset nie daje takiej możliwości, więc nie zrezygnowałem ze SL dla take profit bo to mi zaproponowano...:) to prawda z tym warsetem? dodam jeszcze że w ciągy tych dwóch dni kila razy dziennie zawieszała się aplikacja biura makl. - czy tak było w Waszych biurach makl?
Edytowany: 13 lutego 2011 19:19
|
|
|
|
7 Dołączył: 2010-08-26 Wpisów: 278
Wysłane:
13 lutego 2011 19:46:44
Mieszko napisał(a):moje możliwości intelektualne są niewystarczające dla zrozumienia tego, co się dzieje na Petrolu. Intelektualne masz wystarczajace IMHO, tylko moralne zbyt ograniczone by ogarnac perfidie tego to co tu wyprawiaja ;->
|
|
0 Dołączył: 2009-03-06 Wpisów: 3 042
Wysłane:
13 lutego 2011 19:57:34
Wkm3, jak wystawię zlecenie SL (PKC z limitem aktywacji), objęte nim akcje są zablokowane pod sprzedaż, a więc nie mogę złożyć na nie innego zlecenia. Wg mojej wiedzy zlecenie to automatycznie trafia do WARSETU. Ale słyszałem, że są biura które udostępniają swoje, wewnętrzne rodzaje zleceń, które można złożyć na te same akcje. Nie trafiają one automatycznie do WARSETU, a "wiszą" w systemie DM lub w aplikacji klienckiej i dopiero po spełnieniu odpowiedniego warunku, jedno z nich trafia na giełdę. Klika się i sprzedaje ;-)
|
|
0 Dołączył: 2009-07-16 Wpisów: 1 746
Wysłane:
13 lutego 2011 20:16:39
a kto przewidzialby cos takiego: wyborcza.pl/1,75477,9099665,_D...Cytat:Warszawski korespondent "Die Welt" Gerhart Gnauck przypomina karierę biznesmena, jego dawne wpływy oraz przygody z wymiarem sprawiedliwości. Porównuje dawne imperium komputerowe Krauzego do Microsoftu. Pisze też o nowych spółkach biznesmena. "Z Biotonu, który produkuje insulinę Krauze jest szczególnie dumny" - pisze "Die Welt. "Nawet niewielki kraj ma potencjał intelektualny, aby stworzyć firmę o globalnym zasięgu."
Dziennik opisuje polityczne koneksje biznesmena. "Przyjaźnił się z zarówno z politykami lewej strony, jak prezydent Aleksander Kwaśniewski, a także z jego konserwatywnym następcą Lechem Kaczyńskim, który zginął w ubiegłym roku w katastrofie lotniczej. Z tym ostatnim przyjaźń była szczególnie bliska. Ale skończyła się gorącego lata 2007, gdy wybuchła afera, w którą zamieszany był szef "ugrupowania chłopskiego" Andrzej Lepper (...) Dla Kaczyńskiego Krauze stał się niemal wrogiem publicznym." Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...
Edytowany: 13 lutego 2011 20:22
|
|
0 Dołączył: 2011-02-13 Wpisów: 5
Wysłane:
13 lutego 2011 20:28:56
Witam.
Pytanie czy pisac sie jutro na kupno OIL???
|
|
Wysłane:
13 lutego 2011 20:35:51
???
|
|
0 Dołączył: 2009-03-06 Wpisów: 3 042
Wysłane:
13 lutego 2011 20:38:07
Stracisz, skoro zadajesz takie pytania Klika się i sprzedaje ;-)
|
|
0 Dołączył: 2009-05-23 Wpisów: 243
Wysłane:
13 lutego 2011 20:42:14
hmmm... technicznie kurs w piatek zachowal sie nietypowo... technicznie wyglada jakby mialo rosnac...
|
|
|
|
Wysłane:
13 lutego 2011 20:42:17
A coś jaśniej???
|
|
Wysłane:
13 lutego 2011 20:43:50
marwie3719 napisał(a):Witam.
Pytanie czy pisac sie jutro na kupno OIL??? prowokujesz? mam dla Ciebie 3 propozycje: a) moge podac Ci numer telefonu do znajomej Cyganki, u ktorej za drobna oplata mozesz uzyskac pewna odpowiedz, b) rzuc moneta, c) uwierz w potege podswiadomosci - jezeli przysni Ci sie ze uprawiasz sex z lama, okladajac sie po posladkach selerem i deklamujac Ode do mlodosci, to kupuj. jezeli zamiast Ody bedziesz gral na okarynie - nie kupuj. moze byc? Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...
Edytowany: 13 lutego 2011 20:44
|
|
Wysłane:
13 lutego 2011 20:44:18
Jestem swiezakiem i uswiadamiam sobie ze jeszcze cienki w uszach wiec proszę o porade
|
|
Wysłane:
13 lutego 2011 20:45:38
blaszki87 napisał(a):Wiadomo o tym nie od dziś. Ten sam komentarz przewija się co dwa dni, kompletnie nic nie zmienia. Podejrzewam w tym formę płaczu ludzi, którzy weszli na górce. Ktoś bawiąc się w Petrol doskonale wie na co się piszę. Teraz przed ostatnim wystrzałem był mega pesymizm, po artykule i wystrzale mega optymizm, znowu ktoś udupił pieniądze, znowu pesymizm, znowu lament i grożenie sądem, linczem, egzekucją blah blah blah. Nie wydaję mi się, żeby to cokolwiek wnosiło do dyskusji. Chciałbym dodać, że nie mam, nigdy nie miałem i nie zamierzam mieć ani jednej akcji spółki Petroinvest. I nie jest to lament osoby, która straciła na niej. Wiem, że ten wątek nie jest od opisywania inwestycji, ale skoro zostało to wyciągnięte pod moim cytatem to musiałem się określić w tej materii. Co do wnoszenia czegokolwiek do dyskusji to według mnie wnosi bardzo dużo. Ustawianie ostrzeżeń przed kolejnymi grupami inwestorów zaglądającymi na forum określane mianem profesjonalnego gdzie merytoryczna dyskusja przeważa nad emocjonalnymi postami jest jak najbardziej na miejscu. Potraktuj to jak ustawianie czarnych punktów! Na tym walorze gra prowadzona jest nie fair, nieetycznie i KNF zdecyduje czy nielegalnie! Takie posty powinny być pisane, i powinny tutaj pozostać dla reszty obserwujących sytuację. W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl
|
|
Wysłane:
13 lutego 2011 20:46:42
marwie3719 napisał(a):Jestem swiezakiem i uswiadamiam sobie ze jeszcze cienki w uszach wiec proszę o porade Jako "swiezak" trzymaj się z daleko od spółek tego typu. Tutaj nie jeden weteran nie dałby sobie rady, nie ma racjonalnych przesłanek. W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl
|
|
0 Dołączył: 2010-01-04 Wpisów: 594
Wysłane:
13 lutego 2011 20:46:50
Więc wyciągnij wnioski z powyższych porad. One wszystkie mają przesłanie..
|
|
Wysłane:
13 lutego 2011 20:49:33
v3nom napisał(a):Wkm3, jak wystawię zlecenie SL (PKC z limitem aktywacji), objęte nim akcje są zablokowane pod sprzedaż, a więc nie mogę złożyć na nie innego zlecenia. Wg mojej wiedzy zlecenie to automatycznie trafia do WARSETU. Ale słyszałem, że są biura które udostępniają swoje, wewnętrzne rodzaje zleceń, które można złożyć na te same akcje. Nie trafiają one automatycznie do WARSETU, a "wiszą" w systemie DM lub w aplikacji klienckiej i dopiero po spełnieniu odpowiedniego warunku, jedno z nich trafia na giełdę. Na razie chyba tylko w ING Securities mają coś takiego. Zlecenia nie są opisane w SZOGu a są ich wewnętrzną propozycją przechowywaną na ich serwerach na określonych warunkach. Warto się zapoznać, dla wygody wrzucam link, proszę nie traktować tego jako reklamę. Ta specyficzna usługa wg. mojej najlepszej wiedzy występuje tylko w tym jednym biurze. Jeśli się mylę proszę o sprostowanie/informację. www.ingsecurities.pl/ing_ofert...W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl
|
|
Wysłane:
13 lutego 2011 20:53:32
i co - kupisz jak ktos Ci powie 'kupuj'? nie zadaje sie takich pytan. uczciwa osoba nie odpowie Ci na takie pytanie, wiec co pozostaje? nie masz doswiadczenia, to proponowalbym najpierw nieco poczytac, potem poprzygladac sie, jeszcze troche poczytac i nie zaczynac dzialania na gieldzie od spolek pokroju Petrolinvest. edit: wypowiedz oczywiscie skierowana do marwie'go Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...
Edytowany: 13 lutego 2011 20:55
|
|
PREMIUM
522 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
13 lutego 2011 20:59:59
W Bosiu też są zlecenia, które nie trafiają do Warsetu. Nazywają się DDM- do dyspozycji maklera. Jest to o tyle fajne, że ich nie ma w arkuszu przed sesją, a więc nie biorą udziału w sprawdzaniu popytu i podaży, co inni nazywają zabawami TKO...
|
|
Wysłane:
13 lutego 2011 21:04:11
Sieko nie wiem czemu ale cos mnie ciagnie do OIL na jutro.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.