0 Dołączył: 2009-12-09 Wpisów: 3 001
Wysłane:
23 marca 2011 13:17:34
Polecam bardzo ciekawy artykuł Marcina o obligacjach banków spółdzielczych: www.stockwatch.pl/artykuly/pos...Z pewnością w razie pytań autor się wypowie
|
|
0 Dołączył: 2011-04-14 Wpisów: 879
Wysłane:
14 czerwca 2011 07:11:37
zapewne zauważyliście, że ktoś wczoraj spuścił trochę powietrza z obligacji spółdzielczych, wielkie umówione transakcje z dosyć charakterystycznym schematem, za WIB6+3% mocarz był gotowy płacić max 101, zaś za WIB6+4 max 103, chyba zresztą nie wnikał zbytnio w szczegóły, pobrał na przykład Piaseczno, dla którego koniec okresu odsetkowego jest tuż tuż, chociaż z drugiej strony to za Warszawę zapłacił tylko 102,5, widać, że raczej jest pewien wcześniejszego wykupu
|
|
Wysłane:
22 czerwca 2011 15:15:33
ja już mam Sanoka, tyle ile ustawa i mój wątpliwy rozsądek nakazuje, ale zwracam uwagę, że dzisiaj jest pierwszy dzień bezodsetkowego kupna, a według moich obliczeń, to nawet po 103,5, w nowym okresie odsetkowym, kupon wyniesie ponad 8%, jak na BS to chyba nieżle
|
|
|
|
Wysłane:
28 czerwca 2011 15:07:15
przeczytałem artykuł OBLIGACJE ANTI STRASZĄ INWESTORÓW, i w związku z faktem powyższym przypomniałem sobie pytanie, które miałem zadać już pewien czas temu. Jaka jest różnica pomiędzy zaliczeniem przez BS kapitału z emisji obligacji do kapitałów podstawowych (jak np. SANOK), a zaliczeniem tychże do kapitałów uzupełniających (jak np. OSTRÓW MAZOWIECKA)? Doczytałem się jedynie, że w przypadku kapitału uzupełniającego BS, nie ma prawa odmówić czasowej wypłaty odsetek, ale to chyba nie wszystko
|
|
PREMIUM
0 Grupa: SubskrybentP1
Wysłane:
28 czerwca 2011 15:44:40
Tak, to jest chyba jedyna praktyczna różnica. Zaliczenie do funduszy podstawowych jest na bazie Uchwały KNF Nr 314/2009 (par. 2.3), a do uzupełniających na podstawie ustawy Prawo bankowe (Art. 127 ust. 3 pkt. 2). Linki do regulacji: Prawo bankoweCytat:3. b) zobowiązania podporządkowane, (...) spełniających zgodnie z umową łącznie następujące warunki: – środki pieniężne przyjęto na okres co najmniej 5 lat (okres umowy), – środki pieniężne nie mogą być wycofane z banku przed upływem okresu umowy, z zastrzeżeniem ust. 4, – środki pieniężne podlegają zwrotowi w ostatniej kolejności w przypadku upadłości banku lub jego likwidacji, – zwrot środków pieniężnych nie jest zabezpieczony przez bank bezpośrednio lub pośrednio. Uchwała KNF Nr 314/2009Cytat:3. Obligacje długoterminowe mogą być zaliczone do funduszy podstawowych, jeŜeli zgodnie z warunkami emisji: a) wykup obligacji przed terminem jest moŜliwy jedynie za zgodą Komisji Nadzoru Finansowego: - nie wcześniej niŜ po upływie 10 lat od daty zamknięcia emisji; - jeżeli przemawia za tym szczególny interes ekonomiczny banku, określony w warunkach emisji; - nie spowoduje to istotnego pogorszenia sytuacji finansowej banku; b) przyznają bankowi będącemu emitentem prawo wstrzymania lub odroczenia wypłaty oprocentowania, jeŜeli nastąpi istotne pogorszenie sytuacji finansowej banku; c) w razie upadłości lub likwidacji banku będącego emitentem roszczenia obligatariuszy zaspokajane będą w ostatniej kolejności; d) wyemitowane są wyłącznie w złotych, euro, dolarze amerykańskim lub franku szwajcarskim.
Edytowany: 28 czerwca 2011 15:49
|
|
Wysłane:
1 lipca 2011 13:53:27
przeczytałem jeszcze raz art. OBLIGACJE ANTI STRASZĄ, i tak się zastanawiam, czy w przypadku obligacji spółdzielczych pewnym rankigiem zamiast ALTMANA, nie może być współczynnik wypłacalności, procent zabezpieczenia złych kredytów, Tutaj przynajmniej czy Bankowi Spółdzielczemu się to podoba czy też nie, to jednak musi sporządzać raporty dla nadzoru bankowego, ktoś tego pilnuje choćby wyłącznie z tego powodu, że lokaty w BS są objęte BFG, a jak widać nie tylko Bernanke pamięta, że "wielki kryzys" nie zaczął się od Wall Street, gdzie pieniądze miał znikomy procent społeczeństwa, ale od ustawiania się kolejek pod bankami. W szczytowym momencie w kilkunastu stanach, nie było ponoć żadnego działającego banku. Trzeba by być może stworzyć jakąś oddzielną klasyfikację dla BS, ale ja jako kompletny ekonomiczny lemur, niestety tego nie potrafię
|
|
PREMIUM
Wysłane:
1 lipca 2011 14:04:33
Zdecydowanie Altman nie jest do banków spółdzielczych, czy jakichkolwiek instytucji finansowych. Jeszcze nie tworzyłem żadnych analiz obligacji banków spółdzielczych, ale gdyby to zrobić z pewnością trzeba zrobić to inaczej. Od współczynnika wypłacalności można zacząć. Jeśli dalej będziemy współpracować z GPW to może zrobię też coś z tego segmentu.
|
|
Wysłane:
5 lipca 2011 07:28:48
na ostatnich notowaniach bezodsetkowych papierów spółdzielczych, doszło do dziwnego zjawiska, ukarana została nadmierna wiedza i pośpiech. PBS0720 i matka, matek banków spółdzielczych BPS0720, najwyższe notowania, miały w wigilię praw do odsetek, potem można było kupić znacznie taniej. Obroty na tych papierach także wzrosły ogromnie. Może w okresie bezodsetkowym uda się nawet kupić Ostrów Mazowiecką, dla której od czasów niepamiętnych, animator nie kłopocze się nawet wystawianiem jakiejkolwiek oferty sporzedaży
|
|
Wysłane:
7 lipca 2011 17:21:35
chyba po całkiem atrakcyjnej cenie można kupić BPS0720 i można spróbować kupić BSC0620, przyznaję kupiłem, ale nie zamierzam sprzedawać, więc jest to informacja raczej neutralna
|
|
1 Dołączył: 2010-10-20 Wpisów: 80
Wysłane:
11 lipca 2011 09:02:22
Co jest szczególnego w BOM0221 że animator nie wystawia zleceń sprzedaży?
|
|
|
|
0 Dołączył: 2011-04-26 Wpisów: 7
Wysłane:
12 lipca 2011 13:08:13
Witam,
chciałem się przywitać - jako nowy inwestor wchodzący ze swoimi skromnymi oszczędnościami w obligacje - postawiłem na obligacje Banków Spółdzielczych.
Obligacje w moim portfelu to:
BPS 0720
PBS 0720
SBK 1020
Wg mnie wyglądają dość ciekawie (przy dłuższym ich trzymaniu oczywiście).
|
|
1 Dołączył: 2010-10-20 Wpisów: 80
Wysłane:
12 lipca 2011 14:38:01
Moim zdaniem dłuższe trzymanie ma najwięcej sensu, trzymaj do wykupu. I koniecznie przeczytaj wszystko na temat obligacji co znajdziesz na tym forum bo warto kilkoma prostymi ruchami zaoszczędzić kilka złotych. Zwróć też uwagę, że obligacje banków spółdzielczych nie mają najlepszej prasy.
|
|
0 Dołączył: 2011-04-26 Wpisów: 7
Wysłane:
12 lipca 2011 15:04:31
Dzięki za radę - wszystko co znalazłem na temat obligacji to już przeczytałem - zawsze taki jestem że staram się uzyskać jak najwięcej informacji przed zakupem "czegokolwiek" posprawdzałem nawet wyniki tych banków spółdzielczych, z ostatnich kilku lat których obligacje kupowałem.
Oprócz konta inwestycyjnego mam zakupione obligacje spółdzielcze na IKE.
PS a tak na marginesie to spora wymiana dziś była na PBS0720.
pozdrawiam
|
|
0 Dołączył: 2011-05-17 Wpisów: 141
Wysłane:
15 lipca 2011 13:41:03
Marcin Osiecki napisał(a):Tak, to jest chyba jedyna praktyczna różnica. Zaliczenie do funduszy podstawowych jest na bazie Uchwały KNF Nr 314/2009 (par. 2.3)
zwracam uwage ze ta uchwala KNF juz nie obowiazuje, stracila moc na podstawie uchwaly 434/2010 z 20 grudnia 2010 www.knf.gov.pl/Images/U_434_20...srodki z emisji obligacji pozyskane na podstawie uchwaly 314/2009 beda mogly byc zaliczane do funduszy podstawowych w stopniowo coraz mniejszym stopniu, a po 2040 nie beda mogly byc do nich zaliczane
|
|
PREMIUM
Wysłane:
15 lipca 2011 14:34:52
Rzeczywiście, masz rację. Nie zmienia to jednak zupełnie ryzyka dla inwestorów. Nadal te obligacje, które były emitowane na podstawie starej uchwały (zaliczane do funduszy podstawowych) są podporządkowane i mają możliwość odroczenia wypłaty kuponów odsetkowych. Oznacza to najwidoczniej koniec takich emisji w przyszłości. Teraz banki spółdzielcze mogą co najwyżej przeprowadzać emisje na takich warunkach, aby zaliczać obligacje do funduszy uzupełniających, a dzieje się to na zasadach takich samych jak dla innych banków komercyjnych.
Edytowany: 15 lipca 2011 16:40
|
|
Wysłane:
15 lipca 2011 16:34:24
wszystkie ostatnie emisje to emisje zaliczjące kapitały do uzupełniających: Skierniewice, Płońsk, Limanowa... i te w kolejce na debiut Warszawa i Barlinek.. a nawet oczekująca na debiut druga emisja Ciechanowa (pierwsza to podstawowe)... także dzięki ROTTOROWI za zwrócenie uwagi... a tak nawiasem to ruszyła się Ostrów Maz., chyba nawet mimo bliskiego końca okresu odsetkowego, po cenie konkurencyjnej do Warszawy
|
|
PREMIUM
Wysłane:
25 lipca 2011 20:35:23
Tym razem Getin Bank zdecydował się na emisję obligacji dających się zaliczyć do funduszy uzupełniających. Szkoda tylko, że nominał jednej sztuki to aż 100 tys. zł. No i dziwne są zapisy w dokumencie informacjnym o stawce referencyjnej. Nie jest podany po prostu WIBOR 6M, chociaż jak się patrzy na bieżące oprocentowanie to wychodzi na to, że był to jednak WIBOR. Marża jest 3,95 proc. Minus, że nie da się tego kupić przez Alior, bo te papiery są tylko notowane na BondSpot.
|
|
Wysłane:
26 lipca 2011 16:40:42
pomimo mojego podziwu dla talentów P. Czarneckiego (przy jednoczesnym pozostawaniu w medialnym cieniu), to apetyt na gotówkę ze strony Jego spółek wywołuje we mnie pewne obawy, tak jak obawy wywołuje ten wieżowiec we Wrocławiu, a to z powodu teorii wieżowcowych krachów... w dodatku teoria ta zwykle się sprawdza (ostatnio w Dubaju)
|
|
|
|
Wysłane:
17 października 2011 18:10:42
dzisiaj w TVN CNBC, był facet z BPS, oczywiście do idealnego portfela zalecał wprowadzenie obligacji spółdzielczych (jako jedynych obligacji, twierdząc, że 9% zysku nie jest do pogardzenia.. ciekawe na których spółdzielczych obligacjach można otrzymac 9%, zwłaszcza na rynku wtórnym... ta autoreklama na portfelach jest już aż nudna, przychodzi do "miliona w portfelu" facet z NOBLA, to lokuje wszystko w funuszach NOBLA, facet z HCBC wszystko w funduszach HCBC, a facet z ALLIANZA oczywiście wszystko w fundusze z ALLIANZA.. po prostu reklama, a nie żadne wzorcowe portfele
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.