PARTNER SERWISU
ydvkgegn
496 497 498 499 500

Kiedy szczyt hossy?

siekoo
0
Wpisów: 1 746
Wysłane: 1 maja 2012 19:37:29
@mdtrader - rzuc okiem na ten art:
www.reuters.com/article/2012/0...

Cytat:
(...)The loss of chip plants in the U.S. is not because labor is cheaper abroad -- as in previous waves of manufacturing migration -- but rather due to lower tax rates, complex international supply chains and abundant skilled workers. (...) But Intel's loyalty to the United States is not absolute. It has fabs in Ireland, Israel and even one in Dalian, China, launched in 2010. Intel may invest billions of dollars to expand or upgrade those sites in the future instead of in the United States if the benefits add up. (...)

Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...

bankrucik
140
Wpisów: 4 899
Wysłane: 6 maja 2012 23:05:55
we francji zwyciezył socjalista...
w grecji po wyborach jeszcze wiekszy bur... niz przed prawdopodobnie powtórzą wybory...

wiec jutro bedzie ciekawie:-))

Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..

teraz również na twitter.com

mdtrader
0
Wpisów: 749
Wysłane: 7 maja 2012 02:57:00
mdtrader napisał(a):
A czego sie spodziewales? hossy pod koniec kwietnia? Tygodnie temu byla mowa,do 15 kwietnia pozbyc sie akcji- bo pozniej Sell in May and go away. Jest zbyt,sorry bylo zbyt wiele ryzyk zwiazanych z tym okresem przelom kwietnia i maja.

Oczywiscie,mozna zawsze liczyc,ze cos sie wydarzy pozytywnego i rynki pojda do gory.

- ilosc dlugu do zrolowania
- wybory we Francji
- wymogi kapitlowe Tier 1 na czerwiec
- plus duze prawodpodbienstwo (czytaj.wykres niespodzianek ostatni na moim wpisie) radzily,ze jednak bezpieczniej bedzie miec pozycje zredukowana a na wiekszosci spolkach zamknieta.

Zadnego zaskoczenia nie ma dla wielu a nikt nie chce zostac z reka w nocniku.

Dzisiejsze wydarzenia tylko potwierdizly mnie w slusznosci,nie jestem jasnowidzem i nie mam pewnosci co stanie sie w tym tygodniu,ale Sarkozy przegral wybory a Holland to niewiadoma i inne nastawienie niz jego poprzednik,duzo niewiaodmych.

Grecja? tam to dopiero ciekawie,formuje sie rzad w ktorym przewage beda mieli anty-pomocicy jesli mozna ich tak nazwac,czyli partie ktore przeciwne sa pomocy ze strony IMF ,ECB-dlatego bardzo ciekawe dni przed nami.

mdtrader
0
Wysłane: 7 maja 2012 03:18:06
Ciekaw jestem jak zachowa sie jutro dlugo Wloski i Hiszpanski.

Nowy rzad grecki(jesli taki sie zawiaze) ma wazne wydarzenie w najblizszych dniach

Cytat:
The Challenge for The Next Government

From the first week in office, the next government will face significant challenges. First off, a decision will need to be made for the Greek international-law bond maturing on the 15th of May the owners of which have held out from the PSI process. The outstanding notional is not large (about EUR430mn) but the broader implications of a no-payment decision are unknown, while the political backlash from a payment may be large.

Edytowany: 7 maja 2012 03:21

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 7 maja 2012 08:23:26
Czyli co, ciąg dalszy spadków czy realizacja zasady "Buy on bad news"?
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

Szutnik
153
Wpisów: 1 886
Wysłane: 7 maja 2012 09:35:38
mdtrader napisał(a):
mdtrader napisał(a):
A czego sie spodziewales? hossy pod koniec kwietnia? Tygodnie temu byla mowa,do 15 kwietnia pozbyc sie akcji- bo pozniej Sell in May and go away. Jest zbyt,sorry bylo zbyt wiele ryzyk zwiazanych z tym okresem przelom kwietnia i maja.

Oczywiscie,mozna zawsze liczyc,ze cos sie wydarzy pozytywnego i rynki pojda do gory.

- ilosc dlugu do zrolowania
- wybory we Francji
- wymogi kapitlowe Tier 1 na czerwiec
- plus duze prawodpodbienstwo (czytaj.wykres niespodzianek ostatni na moim wpisie) radzily,ze jednak bezpieczniej bedzie miec pozycje zredukowana a na wiekszosci spolkach zamknieta.

Zadnego zaskoczenia nie ma dla wielu a nikt nie chce zostac z reka w nocniku.

Dzisiejsze wydarzenia tylko potwierdizly mnie w slusznosci,nie jestem jasnowidzem i nie mam pewnosci co stanie sie w tym tygodniu,ale Sarkozy przegral wybory a Holland to niewiadoma i inne nastawienie niz jego poprzednik,duzo niewiaodmych.

Grecja? tam to dopiero ciekawie,formuje sie rzad w ktorym przewage beda mieli anty-pomocicy jesli mozna ich tak nazwac,czyli partie ktore przeciwne sa pomocy ze strony IMF ,ECB-dlatego bardzo ciekawe dni przed nami.

Owszem, Hollande wygrał, tylko ...kogo to zaskoczyło?
Sprytni, którzy pod to sprzedawali, już dawno to zrobili. Dziś sprzedaje tylko "Jean Paul Zawsze Spóźniony".

Ja oczekuję dziś niskiego otwarcia z luką na CAC40 (zrobioną przez Jean Paul'i, "sprzedających" wybory i piątkowe marne zamknięcie w USA - ta luka na CAC jest juz faktem na porannym otwarciu) i potem procesu zamykania tej luki w trakcie sesji. Jednym słowem we Francji będziemy mieli drugą część procesu "Sprzedaj plotki i kup, gdy staną się faktem".

Dla mnie dziś (7.05), najdalej jutro robi się dno w Europie ( i chyba także w USA), po którym przyjdzie odbicie. Za o wiele istotniejszy uważam jednak przyszły test tego dna, który u mnie wypada 14-16.05.12
Jeśli będzie miał charakter obrony dzisiejszego minimum, lub tylko jego chwilowego naruszenia, to byki ruszą do natarcia, a natarcie to będzie nie byle jakie.

Nawet słabiuteńki hiszpański IBEX35 jest w pobliżu swego dna z 2009 r. Miałby to dno przełamać z marszu po tak ostrym spadku? Piątkowe zachowanie IBEX'a (wszystko spada, a IBEX zielony wbrew reszcie świata) pokazuje, że tam odbywało się pokrywanie krótkich pozycji, otwartych wyżej przez duży kapitał, w związku z bliskością potężnego wsparcia, a fatalne nastroje na świecie zostały wykorzystane do tego, by oddać "słabym rękom" otwarte wcześniej krótkie pozycje.

"Sell in May..." - ostatnio zbyt często czytam podobne uwagi w sieci pod różnymi adresami, żeby to miało być prawdą. Zbyt wielu na raz tak uważa, a nastroje już wyraźnie siadły, więc...powinno być inaczej.
"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)

mdtrader
0
Wysłane: 7 maja 2012 09:42:05
Szutnik od strony technicznej nakreslil jak wyglada sytuacja. Jak dla mnie jednak jest sporo szans na spadki,wiecej niz na wzrosty i tego sie trzymam od dluzszego czasu.

Jesli zaczna sie w coraz wiekszej ilosci pokazywac informacje o Grecji i ewnetualnym odrzuceniu przez Grekow odrzuceniu pomocy ze strony IMF i nie zrolowaniu dlugu-to jestem pewien ze obligacje wloskie i hiszpanskie szybko to odczuja-a spora ilosc dlugo do zrolowania w najblizszym czasie to przelozy sie na wycene bankow europejskich.

Dzisiaj krew sie leje na gieldzie greckiej-niektore banki po -25%...sama gielda 7% w dol.

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 7 maja 2012 09:45:47
Szutnik,
Ty świecy liczysz "na piechotę" czy masz jakieś narzędzie?

z przeprosinami za delikatny off-topic

Frog
13
Wysłane: 7 maja 2012 10:03:35
DAX to chyba dziś dotyka dolnego ograniczenia kanału wzrostowego binky

Niestety mam problem z załadowaniem rysunku, ale widać to na rocznym wykresie świecowym DAX'a.
Follow me on Twitter
Edytowany: 7 maja 2012 10:06

bankrucik
140
Wpisów: 4 899
Wysłane: 7 maja 2012 13:03:29
mdtrader napisał(a):

Jesli zaczna sie w coraz wiekszej ilosci pokazywac informacje o Grecji i ewnetualnym odrzuceniu przez Grekow odrzuceniu pomocy ze strony IMF i nie zrolowaniu dlugu-to jestem pewien ze obligacje wloskie i hiszpanskie szybko to odczuja-a spora ilosc dlugo do zrolowania w najblizszym czasie to przelozy sie na wycene bankow europejskich.

Dzisiaj krew sie leje na gieldzie greckiej-niektore banki po -25%...sama gielda 7% w dol.

niech grecja w koncu wyleci z euro... Grecji po szoku też to wyjdzie na zdrowie.. a pozostali europejscy dlużnicy pójdą po rozum do głowy..

mam jeden pomysl.... ze teraz jest idealny moment na atak na hiszpanię albo wlochy, jakbym był kapitałem spekulacyjnym to bym teraz zaatakowal ktorys z tych krajow... zanim nowy prezio francji sie dogadałby z merkel juz by był niezły zarobek..

ja obserwuje dolara i obligacje włoch i hiszpanii... tam pokaża co bedzie grane

Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..

teraz również na twitter.com

mdtrader
0
Wysłane: 7 maja 2012 23:00:48
Francje juz mamy za soba jesli chodzi o wybory. Dalej w grze w jest Merkel i Obama- tak naprawde 2 osoby,ktore pociagaja za sznurki 2 najwiekszych blokow gospodarczych na swiecie. Warto odnotowac,ze od poczatku kryzysu polecialo 19 glow rzadzacych.

Z jeden strony mozna pisac i mowic o strachu a z drugiej strony dochodza glosy na temat luzowania,pobudzania gospodarki przez rzadzacych,ktorzy przejmuja wladze w panstwach. Nie podoba sie im bezrobocie,ciecia. Przeciez to politycznie nie wyglada najlepiej by w gazeach pisano o bezrobociu?
Czemu nie mielisbysmy dodrkuowac pustego pieniadza?przeciez to tylko zapisy ksiegowe na kontach...jedno ale- Merkel. Ona teraz stoi przed dylematem,dylematem co tak naprawde Niemcy wola-czy isc za cieciami i obnizaniem pomocy dla innych panstw europejskich?

Chcialem kilka ciekawy wykresow dodac,ale mam problem z polaczeniem z serwerem,dlatego beda tylko dwa.

kliknij, aby powiększyć

SP500 vs papiery rzadowe USA- patrzac na wykres widac,ze w ostatnich miesiacach panowala przeciwna korelacja i obecnie jeden z indeksow powinien odbic w dol- rzadowki? SP500? ja za Sp500.

kliknij, aby powiększyć

2011 i 2012 SP500 a SP500 finansowy.

W tamtym roku to sektor finansowy zachowyal sie zle i ciagnal indeks SP500 w dol w tym roku na odwrot-mocniejsze odbicie w sektorze finansowym(przypominam wykresy ze stycznia JP MOrgan,BoA, Goldman,Morgan).

W Europie sektor finansowy dostal mocno po kosciach w ostatnich miesiacach,przez co wyceny niektorych bankow sa na dosc atrakcyjnym poziomie. Moglby sie wydawac,ze na atrakcyjnym,poniewaz o czym wspominalem wczoraj z czasem,gdyby i to podejrzewam zaczna splywac coraz to bardziej niepokojace informacje z Grecji moze to miec przelozenie na wycene rynku dlugu w Europie a to w kolejnosci na wycene sektora bankowego.3 dni maja na rozmowe z ewentualnymi koalicjantami na temat wyboru koalicji rzadzacej,do czego brakuje im 2 glosow.

Niby to USA wyznaczaja kierunek, niby na rynku chodza teorie o "pakcie o nieagresji" do wyborow prezydenckich w USA- to jednak jest szansa na to ze rynki zrobia korekte.

Kto ciekaw niech sobei otworzy SP500 - wykres 15 letni-piekny trend boczny w kanale).

Edytowany: 7 maja 2012 23:04

Frog
13
Wysłane: 9 maja 2012 12:18:20
Stopy w górę. Moim zdaniem nowych szczytów hossy prędko nie osiągniemy :(
Follow me on Twitter

v3nom
0
Wpisów: 3 042
Wysłane: 9 maja 2012 17:14:06
Szutnik napisał(a):
"Sell in May..." - ostatnio zbyt często czytam podobne uwagi w sieci pod różnymi adresami, żeby to miało być prawdą. Zbyt wielu na raz tak uważa, a nastroje już wyraźnie siadły, więc...powinno być inaczej.

Statystka statystyką. Średnia stopa zwrotu na rynku amerykańskim dla maja nie kłamie. Z drugiej strony zniechęcenie jest spore, a strategia "sell in May" w 2010 oraz 2011 była bardzo skuteczna. Nie będzie tak w nieskończoność.
Klika się i sprzedaje ;-)
Edytowany: 9 maja 2012 17:15

Szutnik
153
Wysłane: 9 maja 2012 18:54:19
@ Venom

Statystka statystyką. Średnia stopa zwrotu na rynku amerykańskim dla maja nie kłamie.

To wszystko zależy, za jaki okres ta statystyka. Za ostatnich 30 i parę lat zdecydowanie kłamie:

www.mcoscillator.com/learning_...

Tu DJIA za ostatnich 40 i parę lat:

www.seasonal-charts.com/classi...

albo S&P500 za 37 lat:

www.seasonal-charts.com/classi...

Trochę inaczej to zdaje się wyglada w okresie ok. 100 lat. Po prostu we wcześniejszych latach podaż w maju była zdecydowanie bardziej aktywna, niż obecnie.
"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)

v3nom
0
Wpisów: 3 042
Wysłane: 10 maja 2012 18:52:33
Szutnik, zależy w jakie liki się klika:

kliknij, aby powiększyć

vantagepointtrading.com/archiv...

Drugi wykres na tej stronie jest ciekawy - długa średnia, a wykres idzie w górę albo w bok - po prostu piękny Angel
Klika się i sprzedaje ;-)

majama
1
Wpisów: 1 182
Wysłane: 10 maja 2012 22:08:51
Kwiecien tradycyjnie wzrostowy, w tym roku był spadkowym więc i maj może niepodtrzymywać zwyczajów.
Ostatnie dni to według mnie powrót jakiegos zewnetrznego kapitału na GPW. Pytanie na jak długo.
To jest gra. Zabawa na pieniądze.

mdtrader
0
Wysłane: 11 maja 2012 01:02:43
Bardzo fajny artykul na zeroheadge z wykresami pokazujacymi jaki wplyw QE 1 &2 , Ltro mialy na SP500 i ile kosztowal kazdy punkt tego indeksu bank centralny.

Jak Fed kupil sobie punkty SP500
Edytowany: 11 maja 2012 01:03

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 11 maja 2012 09:02:08
JP Morgan ogłosił bardzo duże straty.... czasem aż mnie zaskakuje jak bank zabezpieczony ze wszystkich stron, z tak doskonałym wywiadem ekonomicznym, wręcz trzęsący światowymi rynkami, itd może stracić tyle kasy....

wytłumaczenie banku:
Cytat:
"C.I.O. has had significant mark-to-market losses in its synthetic credit portfolio, and this portfolio has proven to be riskier, more volatile and less effective as an economic hedge than the firm previously believed," JPMorgan said in the filing

wczoraj akcje JPM spadły o 5,5%.
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 11 maja 2012 09:02

Dapi
PREMIUM
0
Wpisów: 993
Wysłane: 11 maja 2012 09:52:56
Ciekawostka dla europejskich rynków
A dzisiaj media pieją nad tym, że to jest "bearish for all" - może i bearish ale dla indeksów w USA.
Teraz rynkami trzęsie Europa i stąd jest wszystko "for all bearish"
Nasze pisamaki przepisują bez zastanowienia z Bloomberga lub Reutersa wszystko co tam napiszą niestety..
Rynki mogą pozostać irracjonalne dłużej niż ty możesz pozostać wypłacalny.

Rozbudowane wykresy: http://www.atcharts.pl
Centrum analizy technicznej: http://www.attrader.pl
Edytowany: 11 maja 2012 15:11

Szutnik
153
Wysłane: 12 maja 2012 00:12:11
Scarry napisał(a):
JP Morgan ogłosił bardzo duże straty.... czasem aż mnie zaskakuje jak bank zabezpieczony ze wszystkich stron, z tak doskonałym wywiadem ekonomicznym, wręcz trzęsący światowymi rynkami, itd może stracić tyle kasy....

wytłumaczenie banku:
Cytat:
"C.I.O. has had significant mark-to-market losses in its synthetic credit portfolio, and this portfolio has proven to be riskier, more volatile and less effective as an economic hedge than the firm previously believed," JPMorgan said in the filing

wczoraj akcje JPM spadły o 5,5%.

@ Scarry

Znowu w sporej częsci winny trader- kozak, jak niegdyś Leeson czy Jerome Kerviel. Do tego trader miał pecha być zwierzyną łowną po publicznym ogloszeniu posiadnaych pozycji, podobnie jak niegdyś LTCM przed swą plajtą. Sporo pisze o tym nieoceniony Matt Taibbi:
www.rollingstone.com/politics/...

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

496 497 498 499 500

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,721 sek.

bxfztguu
yfsrrwwe
mrsqkynq
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
cnqinyob
jxksqsyb
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat