PARTNER SERWISU
apjnxhgd
17 18 19 20 21
0
Wpisów: 17
Wysłane: 19 lutego 2010 16:49:50 przy kursie: 4,27 zł

TG
TG
0
Wpisów: 156
Wysłane: 20 lutego 2010 02:09:25 przy kursie: 4,27 zł
Nie liczylbym na duze wzrosty spolka juz wystarczajaco urosla,mysle ze poczekamy na nastepne wzrosty do nastepnego roku bedzie podbitka po wynikach ale pozniej zjazd do 3.80 i tak bedziemy sie bujac pomiedzy 3.80-4.00 Cos mi sie wydaje ze beda nastepne przejecia a to kosztuje to moja indywidualna opinia prosze sie nie sugerowac pozdrawiam milego weekendu

dolarman
0
Wpisów: 594
Wysłane: 20 lutego 2010 13:26:51 przy kursie: 4,27 zł
TG napisał(a):
Nie liczylbym na duze wzrosty spolka juz wystarczajaco urosla,mysle ze poczekamy na nastepne wzrosty do nastepnego roku bedzie podbitka po wynikach ale pozniej zjazd do 3.80 i tak bedziemy sie bujac pomiedzy 3.80-4.00 Cos mi sie wydaje ze beda nastepne przejecia a to kosztuje to moja indywidualna opinia prosze sie nie sugerowac pozdrawiam milego weekendu

Nie wiem kolego na podstawie czego wyszedł zakres 3,80 -4,00 ?
Poza tym w obecnej chwili jesteśmy na tym samym poziomie co cztery miesiące temu, w ostatnim czasie nie było spektakularnego wzrostu ( poza spekulacjami dot. potencjalnych przejęć )

TG
TG
0
Wpisów: 156
Wysłane: 20 lutego 2010 17:40:03 przy kursie: 4,27 zł
dolarman napisał(a):
TG napisał(a):

Nie wiem kolego na podstawie czego wyszedł zakres 3,80 -4,00 ?
Poza tym w obecnej chwili jesteśmy na tym samym poziomie co cztery miesiące temu, w ostatnim czasie nie było spektakularnego wzrostu ( poza spekulacjami dot. potencjalnych przejęć )

Ja nic nie chce sugerowac prosze sie nie kierowac moja opinia.Mysle ze co do przejec juz one nastapily dlatego kurs wisi od czterech miesiecy jak napisales spytasz skad wiem przeciez nie bylo info ano nie bylo ale zawsze sie na koncu dowiadujemy.Skoro byly inwestycje kurs stanal w miejscu.Beda dobre wyniki kurs poszybuje do gory a po wynikach lub w pierwszym kwartale po wynikach dowiemy sie o przejeciach i kurs zawisnie na 2-3 lata.Co do tych 3.80-4.00 zzlote tak palnelem nie sprawdzilem wykresu gdzie jutrzenka ma dolne opory moze to byc inny kurs.Moze sie myle prosze sie nie sugerowac niczym co jest tu napisane to sa moje indywidualne przemyslenia wnioski prosze wyciagac samemu pozdrawiam

enforces
0
Wpisów: 1 506
Wysłane: 22 lutego 2010 12:42:51 przy kursie: 4,30 zł
3,8 to pewnie wziąłeś ze starej wartości księgowej

dolarman
0
Wysłane: 24 lutego 2010 21:36:22 przy kursie: 4,25 zł
Czyżby znowu wyniki przed samą północą? Trochę tracę cierpliwość Whistle

mirekadam74
0
Wpisów: 43
Wysłane: 24 lutego 2010 23:00:27 przy kursie: 4,25 zł

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 25 lutego 2010 00:50:02 przy kursie: 4,25 zł
Wyniki Jutrzenki są jak malowanie. To jedna z niewielu w tym sezonie spółek, która ma raport bez zarzutu. Nieduży wzrost kw/kw, niegłupi wzrost r/r i piękna poprawa rentowności.
Zaktualizowane wskaźniki i wyceny też pokazują poprawę, choć nadal lekkie przewartościowanie
www.stockwatch.pl/gpw/jutrzenk...
a niżej rozwinięcie oceny i tym razem bliższa analiza operacyjna spółki.

Spółka nareszcie osiągnęła równe cokwartalne wyniki. To było wcześniej jej problemem, że wynik netto i wynik operacyjny w ostatnich 2 latach zmieniał się międzyokresowo z minusa na plus. Osiągnięty zysk jest potwierdzony przepływami. Wypracowany wynik pokrył straty roku 2008, więc na progu 2010 r. jesteśmy z wartością księgową mniej więcej w połowie roku 2007 (z dokładnością do podniesienia w międzyczasie kapitału).

Czy Jutrzenka szykuje się do kolejnej akwizycji i czy ją na to stać? Wiadomo przynajmniej, że w kasie 26 mln zł gotówki, duża zdolność kredytowa, praktycznie od ręki można wziąć 30-50 mln zł. Jest też rezerwa w kredycie kupieckim. Wygląda to jak szykowanie się do skoku lub... optymalizacja działalności. Ewidentnie spółka uznała, że nie chce się lewarować i zmniejszyła ogólne zadłużenie do 32% aktywów. Rentowność wróciła piękna: w minionym roku marża na sprzedaży sięgała 40%, podczas gdy półtora-dwa lata wcześniej było to poniżej 30%. Rentowność operacyjna 9,2% przy odpowiednio dużym biznesie daje spore zyski, ale przydałaby się większa. Trzeba nadmienić, że koszty ogólnego zarządu z roku na rok nieco wzrosły, zaś spadły koszty marketingu i sprzedaży. Zysk operacyjny zaczął się stabilizować, wcześniej zbyt dużo działo się na pozycjach "Pozostałe" gdzie pojawiały się zyski i koszty księgowe z przeszacowań.

Wartość księgowa spółki to 558 mln zł, ale aż 272 mln zł to wartości niematerialne i prawne. Na str. 54 raportu wyszczególnione są wyceny poszczególnych znaków towarowych, główne dwie pozycje to Grześki (182 mln zł) i Goplana (40 mln zł). Upatruję tutaj drobnego dysonansu: wartość dochodowa przedsiębiorstwa nie uzasadnia aż tak dużej wartości tych znaków. Abstrahując od wyceny rynkowej, bo taka jest trudna do przeprowadzenia (choć nie niemożliwa do oszacowania - wg rankingu Rzeczpospolitej 'Najcenniejsze polskie marki' np. Orlen jest wart 3,6 mld zł czyli 5,5% rocznych przychodów, TPSA 3 mld zł czyli 17% rocznych przychodów, marki Jutrzenki to 47% rocznych przychodów - trochę za dużo. Całość m.in. na stronie www.tvn24.pl/12692,1632942,0,1... ).
Dla mnie problem z markami jest taki, że najlepiej, by ich wartość pochodziła z transakcji, albo żeby jej w ogóle nie było. Inaczej otwiera się pole do przeszacowań, wycen i papierowych zysków z tego tytułu. Tak jak wspomniałem, przez półtora roku Jutrzenka utrzymała wartość księgową, czyli wyszła na zero, a przez ten czas marki pracowały. Gdyby przyjąć tylko 6% (poziom bardzo taniego kredytu bankowego, albo poziom opłat licencyjnych płaconych przez AmRest za KFC i inne znaki) jako koszt ich użytkowania, to mamy 25 mln zł do tyłu w sensie ekonomicznym. Marki powinny dawać wartość dodaną, premię cenową, a tutaj jest ona moim zdaniem zbyt mała w porównaniu do księgowej wartości tychże marek. Zresztą nie każda nazwa to od razu marka. Zatrzymuję się nad tym tematem, gdyż w wywiadzie dla Rynku Spożywczego prezes podkreślał, że chce budować marki, po czym wymienił szereg nic nie mówiących nazw. Budowanie wartości tą drogą tylko wtedy jest uzasadnione i działa, gdy marki są markami i dają zysk, a nie nazwami, pod którymi idą produkty pierwszocenowe.

Zaciekawiła mnie jeszcze analiza aktywności spółki, jako że dostrzegłem, iż wzrost sprzedaży poszedł w napoje i przyprawy, zaś w słodyczach (najbardziej rentownej działce) wystąpił spadek. Stan aktywności wygląda następująco:
Cykl rotacji zapasów 56
Cykl rotacji należności 119
Cykl rotacji zobowiązań 91
Cykl operacyjny 175
Cykl konwersji gotówki 84

Zapasy rotują cały czas podobnie, nieco wolniej ale nadal świetnie: ponad 7x obrócić magazynem w ciągu roku to niezły wynik.
Rotacja należności przyspieszyła, po słabszym 2008 roku. W 2007 było jednak dużo lepiej z moralnością płatniczą.
Zobowiązania znacznie skrócone, przez to cykl konwersji gotówki wydłużył się przez dwa lata prawie dwukrotnie. Efektywność więc siada, ale świadomie. Wskaźniki stabilności pozostają bardzo dobre, a najważniejszy z nich - rating - od półtora roku systematycznie się poprawia.

Biznes Jutrzenki rośnie bez specjalnego wysiłku. Jest rozmiarów Wawelu i Mieszka razem wziętych. Czy to dużo? Rynek jest duży, same czekolady do 1,3 mld zł, praliny drugie tyle, ciastka niewiele mniej. Czołówka rynkowa to Kraft i Cadbury Wedel. Wygląda na to, że nie zostało wiele miejsca na wzrost, stąd Jutrzenka idzie w napoje oraz w segment kulinarny. Redukuje też w ten sposób ryzyko dalszego wzrostu cen cukru i kakao. Na każdym rynku jest teraz ciasno, ale jedynym sensownym rozwiązaniem jest właśnie dalsza budowa skali.
Powyższa treść przez 21 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.
Edytowany: 25 lutego 2010 15:26

dolarman
0
Wysłane: 25 lutego 2010 10:04:41 przy kursie: 4,00 zł
Też uważam, że patrząc przez pryzmat wyników innych spółek, Jutrzenka pręży muskuły. Bardzo niewielkie zadłużenie, niezłe przychody i zyski i sporo gotówki w kasie. Ale podobnie jak WD uważam, że aby dalej rosnąć niezbędne są dalsze przejęcia, bądź inwestycje w inne niz "słodkie" dziedziny działalności.

enforces
0
Wysłane: 25 lutego 2010 12:47:34 przy kursie: 4,00 zł
a to napisali w parkiecie

Cytat:
Spółka pokazała dobre wyniki za ubiegłoroczny rok. Wprawdzie w segmencie słodyczy jej przychody spadły, ale rentowność poszła w górę. Dużo do zrobienia jest jeszcze w kategorii napojów
Ubiegłoroczne przychody grupy wzrosły o 9 proc. i sięgnęły 580 mln zł.
źródło: Flickr
Ubiegłoroczne przychody grupy wzrosły o 9 proc. i sięgnęły 580 mln zł.
+zobacz więcej

W 2009 roku grupa miała 34 mln zł zysku netto wobec 34,6 mln zł straty w 2008 roku (po wyeliminowaniu zdarzeń jednorazowych zysk wyniósłby ok. 0,7 mln zł).

- Jeśli chodzi o ubiegłoroczne wyniki Jutrzenki, to większego zaskoczenia nie ma – komentuje Artur Iwański, analityk Erste Securities. W samym czwartym kwartale grupa miała 10,3 mln zł zysku netto, 14,8 mln zł zysku operacyjnego i 158,2 mln zł przychodów.

Spadła sprzedaż słodyczy

Ubiegłoroczne przychody grupy wyniosły 580 mln zł. To wzrost o 9 proc. Jednak warto zauważyć, że w kluczowym segmencie w którym działa spółka – w słodyczach – sprzedaż spadła. W 2009 roku wyniosła 426 mln zł, wobec 457 mln zł w 2008 roku. - A konkurencja rośnie w siłę – zauważa Iwański. Grupa Jutrzenki poprawiła jednak znacząco rentowność w tym segmencie: zysk operacyjny wzrósł o ponad 35 proc., natomiast zysk netto o 30 proc.

Napoje: strata coraz mniejsza

W kategorii napojów przychody poszły w górę o ponad 40 proc. rok do roku. - Sprzedaż tego segmentu musi jednak jeszcze wzrosnąć prawie dwukrotnie, aby udało się wyjść na plus – podkreśla Iwański. Prezes i największy udziałowiec Jutrzenki Jan Kolański spodziewa się, że w 2011 roku w tym segmencie będzie już zysk. W 2009 roku strata operacyjna wyniosła 6,2 mln zł (wobec 15 mln zł straty w 2008 roku), a strata netto ponad 9 mln zł (wobec 18 mln zł na minusie rok wcześniej).- Warto zauważyć, że Jutrzenka w ciągu roku zmniejszyła zadłużenie odsetkowe o ponad 30 mln zł i mimo, że wypłaciła dywidendę oraz przeprowadziła skup akcji własnych, cały czas posiada silny cash flow – podkreśla Kolański.

Rod pod znakiem zakupów

W 2010 roku Jutrzenka chce skupić się na przejęciach. Jeśli dojdzie do dużej akwizycji, spółka nie wypłaci dywidendy. W przeciwnym wypadku dywidenda będzie. Zostałaby ona sfinansowana z zysków z lat poprzednich.Jutrzenka rozważa zakupy krajowych podmiotów, których roczne obroty przekraczają 100 mln zł. Niewykluczone, że o pierwszym przejęciu poinformuje jeszcze w tym półroczu.

O godzinie 11.10 za akcje Jutrzenki płacono po 4,20 zł (-1,2 proc.).

dzięki Watchdog za "kilka" słów

czyzby realizacja zysków w dniu dzisiejszym? hm...szkoda
Edytowany: 25 lutego 2010 12:55

latrell
0
Wpisów: 37
Wysłane: 25 lutego 2010 15:13:37 przy kursie: 4,00 zł
...niestety zanosi się na to, że do momentu informacji o przejęciu kurs raczej nie ruszy do góry, a na takie info pewnie jeszcze trochę poczekamy. No nic - pozostaje na razie cierpliwie czekać.

edit: kurs właśnie zachaczył o 4,00, nie wygląda to najlepiej d'oh!
Edytowany: 25 lutego 2010 15:15

dolarman
0
Wysłane: 25 lutego 2010 15:28:03 przy kursie: 4,00 zł
Po takich wynikach spodziewałem się nieco innego kierunku..

Taurus80
0
Wpisów: 2 936
Wysłane: 25 lutego 2010 15:32:19 przy kursie: 4,00 zł
dolarman napisał(a):
Po takich wynikach spodziewałem się nieco innego kierunku..

Wyniki byly znane a pewnie duza czesc pod nie sia pakowala a tutaj dzisiaj ladnie stopy puszczaja :) powinni walnac ponizej 4 wtedy by ladnie zczyscilo :)

mirekadam74
0
Wpisów: 43
Wysłane: 25 lutego 2010 15:58:53 przy kursie: 4,00 zł
Tylko dziwne jest to,że po ogłoszeniu wstepnych prognoz wyników 29 października kurs po 3 sesjach wzrostowych wszedł w kanał spadkowy.szkoda

Taurus80
0
Wysłane: 25 lutego 2010 16:05:20 przy kursie: 4,00 zł
mirekadam74 napisał(a):
Tylko dziwne jest to,że po ogłoszeniu wstepnych prognoz wyników 29 października kurs po 3 sesjach wzrostowych wszedł w kanał spadkowy.szkoda

Dziwne pewnie nie bo wyniki juz dawno byly do przewidzenia ja bym papatrzyl na wykres z przed roku i szukal analogi :) bardzo podobnie czasowo wyglada patrzac na to wzrostow spodziewalbym sie na koniec marca poczatek kwietnia.

enforces
0
Wysłane: 25 lutego 2010 17:09:30 przy kursie: 4,00 zł
Taurus80 napisał(a):
mirekadam74 napisał(a):

Dziwne pewnie nie bo wyniki juz dawno byly do przewidzenia ja bym papatrzyl na wykres z przed roku i szukal analogi :) bardzo podobnie czasowo wyglada patrzac na to wzrostow spodziewalbym sie na koniec marca poczatek kwietnia.

spokojnie, wyczyscili stopy, zobaczcie ile poszło na fixie. prawie 1mln zł?
ktoś to odebrał. nieźle ktoś też wali. Nie ma zbytnio akcjonariuszy większościowych. Czyżby któryś bank albo fundusz miał pod granicą 5% i teraz upłynnia bo coś mu się pomyliło albo po prostu zmienia strategie inwestycyjną?

btw. dziś nawet się smiałem ze znajomym że jak wyczyszczą stopy i na dole ktoś ostro będzie brał to można to z wysokim prawdopodobieństwem uznać za zbieranko

jednym słowem Kolański podał za dobre wyniki i się rynkowi nie spodobało. nie sądzę że rynek liczył na więcej :P wręcz przeciwnie. Jak to Watchdog zauważył, na razie lepszego raportu kwartalnego nie było.

a i bym zapomniał nadal utrzymujemy się w trójkącie z którego może nastąpić wybicie, w dół bądz w górę, dziś zatrzymaliśmy się na dolnym jego ograniczeniu, jak widać ono funkcjonuje, jak by co to poniżej mamy wsparcie fibo do którego nie chciałbym dojść
Edytowany: 25 lutego 2010 17:18

latrell
0
Wpisów: 37
Wysłane: 25 lutego 2010 21:05:25 przy kursie: 4,00 zł
enforces napisał(a):

ktoś to odebrał. nieźle ktoś też wali. Nie ma zbytnio akcjonariuszy większościowych. Czyżby któryś bank albo fundusz miał pod granicą 5% i teraz upłynnia bo coś mu się pomyliło albo po prostu zmienia strategie inwestycyjną?

...dokładnie, na fixie ładnie zbierali, ale i ładnie ktoś wyrzucał z ukrytego pakiety po 4 kilo - wciągneli jeden i zaraz pojawiał się następny. Szkoda, że gotówki na koncie nie było bo trochę by się dobrało, no ale co zrobić. Zobaczymy jak to się teraz potoczy, jak nie będzie zwałki na szerokim to jakoś nie chce mi się wierzyć w zjazd poniżej 4 - choć faktu, że po opublikowaniu raportu będzie taka sesja też się raczej nikt nie spodziewał więc zobaczymy.

enforces
0
Wysłane: 25 lutego 2010 21:20:05 przy kursie: 4,00 zł
latrell napisał(a):
enforces napisał(a):

...dokładnie, na fixie ładnie zbierali, ale i ładnie ktoś wyrzucał z ukrytego pakiety po 4 kilo - wciągneli jeden i zaraz pojawiał się następny. Szkoda, że gotówki na koncie nie było bo trochę by się dobrało, no ale co zrobić. Zobaczymy jak to się teraz potoczy, jak nie będzie zwałki na szerokim to jakoś nie chce mi się wierzyć w zjazd poniżej 4 - choć faktu, że po opublikowaniu raportu będzie taka sesja też się raczej nikt nie spodziewał więc zobaczymy.

jest na to fachowe pojęcie "ZANIŻANIE PRZED ODPAŁEM"

Wiem wiem... zaleciało bankierem Whistle

Taurus80
0
Wysłane: 25 lutego 2010 21:34:16 przy kursie: 4,00 zł
Na wzrosty jeszcze poczekamy najprawdopodobniej zapalnikiem bedzie wiadomosc o jakims przejeciu ale jak juz mowilem konsola jeszcze potrwac moze i miesiac.

magellan
35
Wpisów: 196
Wysłane: 25 lutego 2010 22:08:28 przy kursie: 4,00 zł
mam i zbierałem dzisiaj dalej po 4, chociaż po 16 mialem juz wątpliwości, czy dobrze robię zwiększając ciągle swoje zaangażowanie w spółce, która co prawda jest mocna fundamentalnie i działa w stabilnej branży, ale jednoczesnie pokazuje, że potrafi zdołować i to porządnie po dobrych wynikach. Na gieldzie każdy przecież chce zarabiać, a nie żyć nadziejami lepszego jutra;) Z drugiej strony staram się inwestować długookresowo, wiec nie widzę na razie zbyt wiele lepszych okazji. Zaciskam zęby i czekam, chociaż cierpliwość nie jest moją mocną cechą.
Poki co zajadam batonika jutrzenki.. kupionego po cenie z wczorajszego dnia ;)

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

17 18 19 20 21

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 2,185 sek.

bszyyzvq
btclvfsa
eiqhbosy
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
qxzvbmko
lxtvopqm
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat