PARTNER SERWISU
srmnvins
1 2 3
bernie
43
Wpisów: 603
Wysłane: 6 stycznia 2012 13:23:07
Cytat:
Firma SFD, właściciel sklepu z suplementami diety i serwisu sportowego, zadebiutuje na rynku NewConnect 9 stycznia - podała Giełda Papierów Wartościowych w komunikacie

Do obrotu trafi 17,5 mln akcji serii B, 2 mln akcji serii C, 4,7 mln akcji serii D oraz 2,78 mln akcji serii E o wartości nominalnej 0,10 zł każda.

www.parkiet.com/artykul/117601...

http://www.sfd.pl

Ciekawe w jakim celu debiutują, ma ktoś jakieś informacje?
Edytowany: 6 stycznia 2012 15:05

VeRtO
3
Wpisów: 122
Wysłane: 8 stycznia 2012 21:22:30
Wszystkie potrzebne informacje znajdziesz na tej stronie: http://sfdsa.pl/

Kupowałem u nich odzywki przez kilka lat. Kompleksowo mają dobrą obsługę, z tego co wiem to główny przychód robią na hurcie, na detalu ludzie kupują dlatego, że mają wszystko w jednym miejscu (i czasami fajne promocje), ale cenowo przegrywają z konkurencją z Allegro. Jeśli chodzi o reklamy to trudno mi się wypowiedzieć, na pewno forum nadal cieszy się wielką popularnością, ale w zakresie stricte kulturystyki to wielu ze znających się na rzeczy przeszło na kfd. Jeśli chodzi o rynek odzywek w Polsce to myślę, że będzie dobrze, powinien rosnąć wraz ze wzrostem zamożności społeczeństwa. coraz bardziej popularyzuje się zdrowy styl życia. Przybywa bardzo dużo sieci fitness clubów, a to się wiąże z rynkiem odzywek i supli.

Niemniej jednak, osobiście całkowicie odrzucam tą spółkę z punktu widzenia własnej inwestycji, ponieważ mam wrażenie, że nie potrafię jej obiektywnie ocenić. Póki co kadra zarządzająca mnie nie przekonuje. Nie przeczytałem jeszcze prospektu, ale w najbliższym czasie mam zamiar to zrobić.

ChiefMike
0
Wpisów: 575
Wysłane: 13 grudnia 2015 21:04:02
100 mln przychodu i lecą na stracie ? Shame on you

kck03
PREMIUM
8
Wpisów: 82
Wysłane: 14 grudnia 2015 22:20:02
?

O jakiej stracie piszesz? Jeśli bazujesz na danych Stockwatch to coś jest w nich nie tak. Spółka na koniec Q3 ma EBITDA na poziomie prawie 1,4 mln PLN.

Przyglądam się im od jakiegoś czasu i moje wnioski:

1. Problemy typowe dla e-commerce: mała rentowność biznesu, kredyty ich trochę kosztują.
2. Nie oczekiwałbym tak dużego wzrostu przychodu w kolejnych latach. Zresztą już w tym roku jest to ok. 30%, co i tak jest bardzo dobrym wynikiem.
3. Branża na czasie.
4. Spółka już mocno przeceniona, ale czy tania to pozostawiam ocenie każdemu samodzielnie.
5. Teraz trochę niezrozumiała decyzja z emisją akcji z prawem poboru. Nie wiem po co to prawo poboru w tym przypadku. Główny akcjonariusz i założyciel ma 75% udziałów. Ktoś podpowie? Więcej do poczytania tutaj: sfdsa.pl/wp-content/uploads/20...

Mówiąc bardziej ich językiem - masa już jest, czas na rzeźbę...

kck03
PREMIUM
8
Wysłane: 11 sierpnia 2020 15:06:01 przy kursie: 1,18 zł
Pozwolę sobie po 5 latach odświeżyć ten wątek. Spółka trochę zapomniana, zakurzona, a wygląda na to, że po latach znaleźli sposób na zarabianie pieniędzy:

1. Prawie podwoili swoją procentową marżę brutto z poziomów 18% w 2015 do prawie 35% w Q1 2020.
2. Mieli rekordowy Q1 2020 pod względem wyniku - ponad 4 mln EBITDA.
3. Za Q2 zaraportowali póki co tylko przychód - 56% wzrostu względem Q2 2019 - tutaj myślę, że covid im pomógł - siłownie były zamknięte, więc część klientów z zakupami odżywek przeniosła się zapewne do ecommerce analogicznie do wielu branż.
4. Wg moich szacunków powinni w Q2 zrobić nawet 6 mln EBITDA co sprawiłoby, że przy dzisiejszej kapitalizacji (53 mln PLN) byliby mocno niedowartościowani. Wyniki publikują w piątek. To dawałoby 10 baniek EBITDA w pierwszym półroczu i perspektywę na 15-20 mln PLN w całym 2020. Pytanie na ile wynik będzie powtarzalny (pewnie będzie im ciężko rosnąć tak intensywnie na przychodzie w kolejnych latach). Tak czy inaczej moim zdaniem oczekiwanie wyceny z przedziału 100-150 mln PLN nie wydaje się jakąś wielką fantazją.

Czyli ostatnie lata mocno popracowali nad marżą rosnąc organicznie, a teraz doszło do tego jeszcze mocne przyspieszenie na wzrostach na przychodzie.

Jak to z takimi spółkami - obroty marne, ale moim zdaniem wygląda ciekawie. Z minusów też na pewno spore zadłużenie.

Ktoś ma/miał to w portfelu? Jakieś opinie?

bginvest
161
Wpisów: 380
Wysłane: 25 października 2020 18:00:59 przy kursie: 1,93 zł
Spółka kolejny raz w tym roku pobiła rekord wielkości przychodów.
We wrzesniu ponad 19 mln zł, z ogromną dynamiką 57% r/r.
Dodać należy, że osiąga także ogromne korzyści skali, co widać w raportach okresowych.
Wycena 80 mln zł, a po III kw. zapowiada sie co najmniej 10 mln zł na plusie.
Dywidenda, przejscie na GPW, umorzenie akcji, dynamiczny rozwój.
Moim zdaniem jest to bardzo dobra okazja inwestycyjna.

kck03
PREMIUM
8
Wysłane: 8 listopada 2020 13:16:58 przy kursie: 3,00 zł
Podzielam opinię i jak widać po kursie nie tylko ja. Niebawem wyniki za Q3. Wbrew pozorom zamknięcie siłowni przez rząd im sprzyja, bo odpada handel typu "sklepik w siłowni", a praktycznie każda siłownia coś takiego oferuje. Ci ludzie w większości i tak ćwiczą w domu, a gdzieś muszą kupić te swoje "kreatyny", żeby mięśnie urosły.

Spodziewam się dobrych wyników po Q3 (choć pewnie nie tak dobrych jak po Q2, ale może się miło zaskoczę) i zobaczymy co będzie dalej.

Notka: jestem posiadaczem akcji SFD od kilku miesięcy.

bginvest
161
Wysłane: 9 listopada 2020 00:12:44 przy kursie: 3,00 zł
Wyniki za III kwartał można już oszacować analizując poprzednie dwa kwartały.
Moim zdaniem będą mieścić się w przedziale 3,2-3,6 mln zł netto.
Powyżej będzie to dla mnie zaskoczenie.

Oznacza to, że po III kwartałach zysk netto wyniesie 10-10,4 mnl zł.

W okolicach 25 listopada poznamy wielkość sprzedaży w październiku i to będzie dla mnie najistotniejsza informacja z dwóch powodów.

1. Historyczna powtarzalność przychodów w 3 ostatnich miesiącach roku, będzie można juz szacowac wynik roczny.
2. Sezonowość w branzy, może nieogromna, ale okres I-VI to okres tzw. robienia formy na lato i zawsze popyt na odżywki i inne suplementy w tym okresie dynamicznie rośnie. W moim modelu szacuje wzrost sprzedaży I kw 2021 / IV kw 2020 na poziomie 30 % oraz II kw 2021 / I kw 2021 na poziomie 15 %.
Także będzie można stworzyć prognozę na pierwsze połrocze 2021 r.

SFD w tym momencie ma ok. 4% udziału w rynku odżywek i suplementów.
Szacowana wartość rynku wynosi ok. 5 mld zł przy dynamice wzrostu ok. 6 %.
Dynamika wzrostu SFD r/r wynosi w tej chwili 38 %.
SFD rośnie ponad 6 razy szybciej niż rynek, czytaj SFD zdobywa rynek, osiągając przy tym korzyść skali.
To jest dla mnie ewenement. Wiadomo osiaganie korzysci skali ma swoj próg, aczkolwiek marża brutto jest tak wysoka, ze każde 1 zł dodatkowego przychodu nawet pomimo osiągnięcia progu będzie dawało nadal % duży zysk.

Potencjał długoterminowy jest moim zdaniem ogromny.

bginvest
161
Wysłane: 15 listopada 2020 16:52:51 przy kursie: 3,12 zł
Spółka opublikowała wyniki.
Zysk netto w III kwartale wyniósł 3 mln zł netto. Jest to drugi najlepszy wynik kwartalny w historii spółki.
Osobiście szacowałem nieznacznie wyższy zysk, aczkolwiek zauważalny jest wrost kosztów wynagrodzeń (mam nadzieję, że to premia dla pracowników za historyczne wyniki spółki), a także wzrost kosztów usług obcych (zakładam rozliczenie z Fame MMA).
Okres VII-XII z powodu sezonowości jest słabszy w stosunku do I-VI, tym bardziej pokazuje to potencjał wzrostu wyników w kolejnych kwartałach.
Za kilka dni poznamy wyniki sprzedażowe za październik i będziemy mogli wstępnie szacować wyniki za IV kwartał ponieważ ostatnie 3 miesiące roku przychodowo są bardzo podobne.

Wracając do raportu za III kwartał, spółka poinformowała o 3 ważnych dla rozwoju marki własnej AllNutrition kwestiach.

1. Podpisanie umowy o współpracy z siecią Decathlon, dotyczące wprowadzenia do sieci sportowej produktów AllNutrition.
2. Spółka nawiązała współpracę i wysłała pierwszą dostawę na rynek rosyjski. Ogromny potencjał.
3. Spółka nawiązała współpracę z dystrybutorem celem ktorym będzię wejscie na rynek indyjski.

Moim zdaniem oba rynki są bardzo perspektywiczne, a wiele polskich produktów odnosi na tych rynkach duże sukcesy.
To informacje typu growth.

Jako, że spółka jest dla mnie osobiście ewenementem tj. intensywny rozwój, bez dużych nakładów inwestycyjnych, jednocześnie staje się też spółką value.
Po trzech kwartałach zgodnie z polityka dywidendową społki ( tj. dywidenda min. 25 % zysku netto) dywidenda za 2020 r. w tej chwili bez wyników za IV kwartał wynosi juz min. 0,06 zł.

Pozdrawiam.

Ponek
6
Wpisów: 213
Wysłane: 15 listopada 2020 19:42:39 przy kursie: 3,12 zł
Ciekawa historia rozwoju przedsiębiorstwa - oby więcej takich. Od forum do dynamicznie rozwijającej się firmy.
Pięknie, tylko ta kapitalizacja. Wysoka wycena.

bginvest
161
Wysłane: 15 listopada 2020 20:48:52 przy kursie: 3,12 zł
Rzeczywiście historia spółki fantastyczna. Pamiętam jak w 2004 r. korzystałem z forum sfd.pl, które było jedynym miejscem dyskusji o MMA w Polsce. Polskie MMA dopiero się wówczas rodziło.

Odnosząc się do kapitalizacji, należy na wstępie powiedzieć ze 3,5 mln akcji decyzją WZ zostanie umorzone. Kapitał akcyjny składa sie z 42 mln akcji.
Daje to przy obecnej wycenie kapitalizacje ok. 130 mln zł.
Przy założeniu ze IV kwartał będzie niegorszy niż III społka netto zarobi ok. 13 mln co da C/Z=10.
Za kilka dni spółka poda wyniki sprzedaży za październik i tak jak wspomniałem w poprzednim poście będzię mozna wstepanie oszacowac wyniki roczne.
Nie będę poruszał tutaj wskaźników Allegro poniewaz są dla mnie totalna abstrakcją, chociaż życzyłbym tak abstrakcyjnych wskaźników dla SFD, ale spółką do której porównuję SFD jest Oponeo.pl
Tam wskaźnik C/Z wynosi obecnie ok.17.

Moim zdaniem zdecydowanie większe mozliwości wzrostu wyników finansowych ma SFD.

Ponek
6
Wpisów: 213
Wysłane: 15 listopada 2020 21:44:13 przy kursie: 3,12 zł
Według serwisu Stockwatch
C/Z dla obu jest podobny
C?WK dla Oponeo lekko przekracza 2, a SFD prawie 7.

Przychody w Oponeo 1mld, a SFD 130mln ;)
Oponeo handluje, a SFD wprowadza na rynek swoje odżywki itp.
W moim odczuciu, o ile opony to coś niezbędnego dla auta, tak odżywki dla amatorów sportu już nie, pomijając ryzyko bezpieczeństwa stosowania tego czegoś. Oby nie przejechali się na jakimś wynalazku, specyfiku. Wolę odżywiać się bez stosowania takich nowinek, co nie zmienia faktu, że wielu młodych sięga po coś takiego.

To tak w skrócie co widzę. Oczywiście każdy z nas zwraca uwagę na inne elementy.
Edytowany: 15 listopada 2020 21:45

bginvest
161
Wysłane: 15 listopada 2020 22:42:52 przy kursie: 3,12 zł
Oczywiście, każdy prowadzi swoje analizy, tworzy modele i na ich podstawie podejmuje decyzje inwestycyjne.
Odnosząc się do wskaźnika C/WK, moim zdaniem w tego typu branży jest najmniej istotny.
Bardziej zwracam uwagę na C/Z, oraz na marżę brutto czy dynamikę wzrostu przychodów, którą SFD ma o wiele wyższą.
Poruszyłeś temat wysokości przychodów, SFD po III kwartałach osiągneło 150 mln zł przychodów, rok zakończą zapewne w okolicach 200 mln zł.
Wspomniec nalezy tez ze wycena Oponeo.pl przekracza w tym momencie 450 mln zł,
natomiast po 3 kwartałach SFD ma wyższy wynik netto niż Oponeo.pl
SFD + 9,8 mln zł
Oponeo + 9,6 mln zł

Oczywiscie w przypadku Oponeo IV kwartał to żniwa, nawet pomimo pandemii z bardzo dużym prawdopodobienstwem osiagnie lepsze wyniki niz SFD, natomiast kapitalizacja jest w tym momencie 3,5 razy wyższa.
W świetle informacji SFD dot. 3 nowych kanałów sprzedaży podstawne jest moim zdaniem założenie, że dynamika wzrostów przychodów będzie kontynuowana.

Odnosząc się do stosowania odżywek, sam jestem sportowcem amatorem, obserwuję rozwoj sportu amatorskiego niemal w kazdej dyscyplinie, stosowanie suplementow jest bardzo powszechne.
Odzywki białkowe po treningu siłowym, kreatyna czy Carbo w czasie treningu znane sa od kilkudziesieciu lat więc cięzko nazwac je nowinkami.
Moim zdaniem jakosć produktow SFD jest bardzo ok, natomiast zdecydowanie wygrywają smakiem.

Życzę udanych inwestycji:)

bginvest
161
Wysłane: 9 grudnia 2020 10:02:32 przy kursie: 3,20 zł
Witam,

Nadchodzi IPO dwóch typowych spółek e-commerce.

Odniosę się do Answear ponieważ osiąga podobobny wynik netto do SFD.
Jesli IPO się powiedzie wycena na start może wynieść 600-650 mln zł.

Jak pisałem wyniki zbliżone, dynamika wzrostu sprzedaży zbliżona, potencjał zbliżony.

Wycena SFD po umorzeniu 3,3 mln akcji wynosi w tym momencie ok. 120 mln zł.

Dynamiczny rozwój, kolejna w tym roku dywidenda (zaliczkowa).
Przed świętami spóka powinna podać wyniki sprzedażowe za listopad. Nie zdziwię się jeśli spółka w teoretycznie najsłabszym miesiącu w roku osiągnie historycznie najwyższy przychód.

Polecam przeanalizować czy aby na pewno spółka jest droga :):):)

kck03
PREMIUM
8
Wysłane: 15 grudnia 2020 13:13:49 przy kursie: 3,86 zł
Zgadzam się. Przy czym będę trochę adwokatem diabła i na korzyść wyceny takiego Answeara jest:

1. Biznes typowo detaliczny (z małymi ryzykami np. niespłaconych należności) podczas gdy SFD nie jest jednak typowym ecommerce, bo jest tam dużo B2B ze wszystkimi ryzykami z tym związanymi.
2. Answear to marka obecna w całym regionie z chęcią do dalszego rozwoju. SFD sprzedaje poza Polskę tylko w B2B oraz poprzez marketplace'y typu Amazon.
3. SFD jest na NC - tu akurat próba wejścia na główny parkiet na pewno by nie zaszkodziła. Obroty może nie tragiczne, ale niskie.

Ale generalnie co do dysproporcji w wycenie zgodzę się. SFD powinno zyskiwać oczywiście zakładając, że ten rok nie będzie one-offem i jest pole do rozwoju w kolejnych kwartałach w co ja osobiście jak najbardziej wierzę.

p.s. Jestem posiadaczem pakietu akcji SFD i mogę nie być w pełni obiektywny.
p.s.2 W temacie Dadelo wypowiedziałem się w osobnym wątku - dla mnie to nieporozumienie.

Kleszcz
0
Wpisów: 8
Wysłane: 26 stycznia 2021 14:13:01 przy kursie: 3,96 zł
Cześć,

Jako, że sam ćwiczę na siłowni od ponad 10 lat, a marke SFD znam od poczatku mojej przygody to dodam swoje 3 grosze.
Na wstępie chciałbym poruszyć temat świeżej współpracy marki sfd z instagramową influencerka Deynn. Jej zasięgi to ponad 1,6 mln osób. Oprócz tego w swoich szeregach mają zawodników, którzy osiagaja sukcesy na całym świecie, np Adam Piwko lub Karol Małecki. Jako że cały marketing dzieje sie w internecie, myśle ze posiadają konkretnych przedstawicieli tej branzy i jestem pewien ze nie ma osoby w przeroznych sportach, nie tylko sylwetkowych, ktore nie kojarzyłyby tej firmy.
Prowadzą także kanał youtube, który prężnie sie rozwija i na ktorym ciągle coś sie dzieje, a generowane wyswietlenia wachają sie od 300tys-1,5mln. Zresztą jesli chodzi o branze fitness, to sa w zdecydowanej czołowce jesli mowimy o youtube.
Kolejny plus to wspolpraca z fameMMA, gdzie gale w PPV oglada ok, pol milion osob, to wiecej niz takie KSW. W dodatku wiekszosc to dzieciaki, ktore maja pieniadze od rodzicow, a ktorzy chca isc w slad swoich "bohaterow" i kupuja odzywki SFD.
Rynek ciagle jest mlody i caly czas sie rozwija, z roku na rok przybywa osob trenujacych, co widac po silowniach. Skonczyło sie tez postrzeganie odzywek jako czegos "wow" i zblizonego do sterydow. Znam mase osob ktore cwicza na silowni, ale nie znam osoby ktora nie bralaby jakis odzywek, witamin czy ziolek typu ashwagandha.
Kolejny plus to ciagłe nowosci w sklepie sfd. Widac ze nie proznuja i caly czas wymyslaja cos nowego, co zazwyczaj jest naprawde dobre/smaczne, sam polecam sprobowac masla o smaku ferrero rosche lub masla czekoladowego.

NeVeS
41
Wpisów: 197
Wysłane: 26 stycznia 2021 15:36:47 przy kursie: 3,96 zł
Jak już się dzielimy osobistymi doświadczeniami, to z mojej perspektywy największym problem SFD jest konkurencja w postaci KFD. KFD ma znacznie większą obecność w social mediach niż SFD. Zbudowali i wypromowali własnych influencerów kiedy SFD na tym poległo i musi zwracać się do ludzi z zewnątrz. Białko KFD też miało lepsze dwa lata temu. Jakbym miał zainwestować to bym postawił na KFD, tyle że to nie jest spółka akycjna. Z drugiej strony rynek jest na tyle duży że i wejscie w numer dwa czyli SFD nie musi być złym pomysłem.

Kleszcz
0
Wpisów: 8
Wysłane: 16 lutego 2021 08:48:11 przy kursie: 4,72 zł
Ktoś potrafi rzetelnie odnieść sie do wyników za IV kwartał? Chyba jest b.dobrze?

bginvest
161
Wysłane: 14 marca 2021 22:19:44 przy kursie: 4,06 zł
Witam,

Spółka nie zwalnia tempa.
Mnie osobiście bardzo zaskakuje, wzrost dynamiki generowanych przychodów r/r, które już w zeszłym roku były rewelacyjne.
Spółka cały rok 2020 zakonczyła wzrostem 38 %, a po dwóch miesiącach 2021 r. dynamika wzrostu wynosi 40 %, co pokazuje w jak szybkim tempie zdobywa rynek polski i rozwija się na rynkach zagranicznych.

W styczniu 2021 przychody wyniosły 20,9 mln zł - historyczny rekord.
W lutym 2021 przychody wyniosły 19,6 mln zł (warto zauważyć, że luty był o 3 dni krótszy, średnia dzienna sprzedaż w lutym była wyższa niż w styczniu).

Dostrzegam nadal ogromny potencjał.

Pozdrawiam.

KaWalec
1
Wpisów: 36
Wysłane: 15 marca 2021 09:02:02 przy kursie: 4,40 zł
A wszystko dzieje się przy praktycznym locku, gdzie wielu moich znajomych nie decydowało się na wyrobienie licencji PZPL tylko grzecznie siedziało w domach a nie ćwiczyło na siłowniach:)Allnutrition jako marka własna wbiło się w rynek, na razie dobrze to wyglada

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE SFD

1 2 3

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,459 sek.

wyqsgqgh
fceanrzs
vwlsuhtw
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
byzyqnhn
ixtjxeby
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat