Faktycznie z tym doliczaniem dywidendy na sam koniec roku, to może i dobry pomysł. Chyba byłoby to sprawiedliwe, bo oddaje faktyczny zwrot z inwestycji. To trzeba przemyśleć...
Co do spółek z NC, to oczywiście prawdą jest problem z płynnością. Jeśli natomiast piszesz o "groszowości" to groszówki masz i na głównym i na NC. Generalnie rozumiem i widzę te problemy, o których piszesz, ale gdybym odrzuciła NC lub jego część, byłoby to niezgodne z pierwotnym założeniem, czyli wyborem spółki, która da najwyższą stopę zwrotu.
Dobrym przykładem jest cad_man, który jest w tej chwili najlepszym graczem. Upatrzył sobie spółkę mediacap z NC, dodatkowo groszówkę ( wtedy ) i zarobił na niej ponad 100 %, potem miał I3d też NC, a teraz Cube - kolejna groszówka z NC. Wypracował prawie 200 % zysku. Wprowadzając nowe zasady cad_man nie mógłby kupić swoich spółek. Portfel miał być też odzwierciedleniem preferencji użytkowników SW, a tu okazuje się, że spora część portfela to właśnie NC. Nie mogę zabrać części użytkowników szansy na wybór spółki , tylko dlatego, że preferują NC.
Poza tym nie spodziewam się, by któryś z użytkowników typował jakąś spółkę z NC z ceną 0,2.
W poprzednim typowaniu było widać iż użytkownicy podają spółki, w które naprawdę wierzą, a nie się wygłupiają. Spekulant jeden nam się trafił, ale wybierał z rynku głównego najpierw Pbg, które potem zamienił na Polimex.
No i jeszcze jedna sprawa, tak gwoli szczerości. Sama przecież typowałam spółkę z NC ( teraz jest na głównym, ale przy tworzeniu portfela z NC ), a przez ostatnie półtora roku mam/miałam w realnym portfelu jeszcze tylko dwie inne spółki i też z NC. Kurczę, tak naprawdę musiałabym wywalić z portfela samą siebie :) Dlatego, być może, ciężko mi obiektywnie o tej kwestii dyskutować
Myślę, że każdy ma po prostu inną strategię i należy to uszanować.
Ograniczenie ilości transakcji - na pewno tak. Ilość max 5-6, to chyba OK.
A co do kwestii :
Cytat:Dotąd w portfelu było tak że jeśli komuś spółka wzrosła o 100% i sprzedał- mógł inwestować w dwie spółki. Nie wiem czy jest to dobry pomysł - lepiej byłoby chyba by można było inwestować całość zgromadzonego kapitału tylko w 1 spółkę.
Sama nie wiem...Możliwość wyboru dwóch spółek, miała być swego rodzaju nagrodą i wyróżnieniem dla użytkownika i możliwością tworzenia swojego subportfela w portfelu SW i to bym chyba pozostawiła niezmienione.