Szczegółowe omówienie wyników AntyhossyNiech przemówią najpierw obrazy ;)
Zysk w czasie (od 1 sierpnia 2014 do 1 stycznia 2015):

kliknij, aby powiększyćZnaczna poprawa wyników od października wynika z bardziej sprzyjających dla AH warunków (spadki na wielu rynkach).
Porównanie z benchmarkami:

kliknij, aby powiększyćW badanym okresie WIG wzrósł o 2,76%. Ciekawsze jest porównanie z funduszami pro spadkowymi. Ipopema Short Equity zyskał 0,34% a projekt "polskiego Roubiniego" czyli Eurogeddon minimalnie pobił WIG +2,8%. Tak czy inaczej jak na fundusze short to słabe wyniki. Ponad pięciokrotne bicie w pół roku czyli AH złoiła benchmarkom tyłek ;p
Trochę inne porównanie na tle szerszej palety benchmarków w interwale miesięcznym:

kliknij, aby powiększyćTyle porównań. Przechodząc do analizy poszczególnych zagrań wybrałem kilka:
Najlepsze zagranie kwotowo (+3970,5 zł) +7,14%. 5 szt S FKGH 
kliknij, aby powiększyćStrzałka w dół z poziomem oznacza wejście, strzałka w górę z poziomem wyjście z pozycji.
S 119,15 zł - 1.12
K 111,10 zł - 19.12
Pozycja otwarta po sygnale spadkowym (przebicie 120 zł dołem), można było nieco wyżej nawet ją zająć (ok 120). Domknięta w dniu wygasania serii. Z perspektywy czasu można było rolować to ok 17-18.12 na nową serię. Prywatnie po domknięciu starej serii, w nową na S wszedłem po 111 i trzymam do dziś (powiększyłem nawet ostatnio nieco).
Najlepsze zagranie procentowo (+18,56%) 10 szt S FJSWS 24,90 zł - 14.11
K 20,97 zł - 8.12

kliknij, aby powiększyćMimo iż procentowo była to najlepsza pozycja jest pewien niedosyt. Oznaczyłem literą "W" dzień wygasania kontraktu do kiedy można było trzymać i należało S FJSW. Zysk byłby znacznie większy (choć ten z zagrania był też dobry). Błędem było zbyt szybkie podnoszenie (a tu w sumie opuszczanie) SL w pogoni za kursem. Należało zostać ok 22,15 zł z SLem a pozycja nie zostałaby wybita. Sygnał sprzedaży (mocna spadkowa świeca po podbitce i odbiciu się od dawnego wsparcia za to bdb wyłapany).
Największy niedosyt:
Ropa Crude. RCFS3OIL syntetyka z FXK 01.10 90,59 USD
S 09.10 85,5 USD

kliknij, aby powiększyć"Magia" foreksu mnie tutaj zwiodła kompletnie na manowce. Zająłem pozycję na dolnym cieniu dziennej świecy co było dość mało komfortowe (kolejne dni jednak pokazały że miałem rację co do kierunku) jednak widząc pierwsze oznaki odbicia (jak i mając wsparcia ok 85 USD) z 2012 i 2013 wziąłem zysk licząc na ponowne wejście na odbiciu. Z perspektywy czasu wejście było w świetnym miejscu a zawiodło prowadzenie pozycji (było podnieść SL a nie brać zysk) jak i brak decyzji ponowienia po nowych min pod 85 czy 77 USD.

kliknij, aby powiększyćW roku 2014 to zagranie (a dokładniej zbyt szybkie wzięcie zysku zamiast trzymania się trendu) "kosztowało" mnie więcej niż wszystkie straty (z akcji, futures, fx) razem wzięte. Czasem tak bywa że mamy zwycięski kupon w totolotku w portfelu a pozbywamy się go za bezcen. To był taki kupon :/
Na szczęście takie okazje czyli mocne trendy na rynkach są co roku i to w ilości minimum kilku lub kilkunastu. Pozostaje znaleźć kolejne ;).
Najgorsze zagranie
Short dax (-19,87% , -2963,7 zł)
kliknij, aby powiększyćShit happens jak mówią Amerykanie. Miało być zagranie z wykorzystaniem dawnego wsparcia jako oporu. Niestety świeczka która najpierw była bardzo obiecująca stała się jedynie popytowym cieniem (tam gdzie wchodziłem) a następnego dnia luka wzrostowa solidnie mi dokopała. Jakby nie patrzeć mało udany DT ;). Błędem prawdopodobnie było założenie że opór zadziała (już wcześniej nie zadziałał zbyt dobrze) oraz opieranie się na kształcie niedokończonej świecy (cóż - ryzyko). Prawidłowo natomiast odpalił SL i uchronił przed jeszcze większymi (mimo luki wzrostowej) stratami jakie mogła ta pozycja przynieść trzymają ją dłużej.
Podsumowując - strategia gry TYLKO na spadki przyniosła sukces, choć na początku gdy rynek jej nie sprzyjał było słabo (widać po krzywej kapitału). Granie tylko w jedną stronę (wzrosty czy spadki) na niesprzyjającym rynku jest bardzo trudne i powinno się go unikać. Jednak gdy rynek sprzyja jednej ze stron taka strategia pokazuje pazur :). Kolejny wniosek - gra na spadki nie musi być tylko krótkoterminowa. Choć spadki są znacznie od wzrostów szybsze to niewykorzystany mega trend spadkowy na ropie (który nieskromnie mówiąc "przewidziałem" pisząc w wątku o Ukranie bodaj w maju) trwał (a może i trwa dalej) całkiem długo bo cały kwartał. Ostatni wniosek - potencjał w shortach jest ogromny, jednak jest to trudniejsze, jeszcze bardziej wymagające od gracza jak i bardziej obciążające psychicznie zadanie. Mimo wszystko, jeśli ktoś potrafi zarabiać w hossie i zarządzać kapitałem (tak by go szybko nie tracić) i w trendach spadkowych ma spore szanse się odnaleźć :).
W najbliższym czasie będę brał udział w konkursie GPW na futures (szanse na wygraną marne ze względu na zasady konkursu promujące grę "all in" - ale kto wie może coś się uda wygrać ;p). Nie planuję tutaj prowadzenia nowych portfeli w najbliższej przyszłości (chociaż mam pomysł na strategię - zupełnie atrendową ale jeszcze wymaga ulepszeń), wpisy w kronice (tu jak i w indywidualnych kronikach) również będą przez pewien czas zawieszone ze względu na parę moich spraw.