PARTNER SERWISU
vjdjjzxz
1 2 3 4
Dapi
PREMIUM
0
Wpisów: 993
Wysłane: 20 grudnia 2009 08:42:30 przy kursie: 4,30 zł
No zgodnie z notką WD podali komunikat narastająco:
www.gpwinfostrefa.pl/palio/htm...

Operacyjnie jest gorzej niż w zeszłym roku
Rynki mogą pozostać irracjonalne dłużej niż ty możesz pozostać wypłacalny.

Rozbudowane wykresy: http://www.atcharts.pl
Centrum analizy technicznej: http://www.attrader.pl

Robin2003
0
Wpisów: 23
Wysłane: 29 grudnia 2009 08:51:25 przy kursie: 4,40 zł
Technicznie wzrosty (od 14XII), i wyjście z trójkąta w górę ?

Robin2003
0
Wpisów: 23
Wysłane: 29 grudnia 2009 08:53:34 przy kursie: 4,40 zł
i Hygienika w promocji.
Edytowany: 29 grudnia 2009 08:54

rafsty
PREMIUM
38
Wpisów: 2 393
Wysłane: 23 stycznia 2010 23:32:28 przy kursie: 4,70 zł
Oderwałem się na chwilę od folii i przyjrzałem się Lentexowi ( www.stockwatch.pl/gpw/lentex,w... ). Ci robią wykładziny, więc zostajemy przy tworzywach sztucznych. Niby to jest półka średniej wielkości (ok. 200m przychodów), niepozorna, ale za to trudna w analizie. Dział finansowy firmy przeżył krótką, ale burzliwą przygodę z konsolidacją SF, co sprawia, że sprawozdania te dużo straciły na przejrzystości.
Lentex konsolidował SF od q1’2008. Następnie, w wyniku utraty kontroli, po q1’2009 wyłączono Hygienikę, a po q2’2009 Novitę. W efekcie sprawozdanie za 2009 jest nieporównywalne (jak Zarząd sam twierdzi). Ale nie zakłóciło to pewnych trendów, więc wypiszę spostrzeżenia.

- rentowność brutto sprzedaży jest na stałym poziomie 17-18%, choć niepokojący jest powolny spadek od kilku kwartałów.
- wskaźnik długu do aktywów trzyma się również w okolicach 20-% (dwadzieścia minus). Konsolidacja zwiększała zadłużenie, bo w 2008 było 24%. Możliwości zadłużania są jednak niewielkie, ponieważ (jak już stwierdził WD) do tego potrzebny jest mocny zwrot. A takiego, w mojej opinii brakuje.
- rentowność operacyjna sprzedaży to od 2007 ok. 4+%, a 2009 zmierza w tym kierunku (uwaga: q3’2009 był gorszy!)
- CF operacyjny przeważnie dodatni i konsekwentnie nierówny. Dla mnie to minus, bo ja cenię spółki przewidywalne pod tym względem.
- CF inwestycyjny – duże wydatki do 2008, ale w 2009 się skończyło. Zobaczymy, jak to będzie pracować, bo na razie ROA nie jest rewelacyjne – bardzo jednocyfrowe.
- po odjęciu elementów ekstra typu „wynik na działalności zaniechanej”, albo „zysk z połączenia jednostki zależnej” widać ostre, roczne przyrosty sprzedaży. Zahamowane w 2009. Nie uważam jednak, żeby był to dla spółki rok tragiczny. Ot – spowolnienie.
- equity per share nie przyrasta już tak dynamicznie, jak przychody. Przy okazji: analiza sprawozdania ze zmian w kapitale własnym, to makabra! Mam wrażenie, że sami mieli z tym kłopot. Btw – to kolejna firma, której sprawozdanie ze zmian w kapitale własnym jest mało przejrzyste. Ludzi z LTX, jednak rozumiem. Mnie samego boli głowa na samą myśl o konsolidowaniu kapitałów po utracie kontroli nad spółką zależną. Jeśli mam to jeszcze kiedyś czytać, to mam nadzieję, że Hygienika i Novita nie będą więcej konsolidowane. Istnieje jednak „ryzyko”, że będą. Do tego w niepełnych latach. Dlatego, jeśli ktoś chce lepiej poznać finanse tej firmy, sugeruję sprawozdanie jednostkowe. No ale jeśli wygrają ten przetarg: www.gpwinfostrefa.pl/palio/htm... to niestety trzeba będzie się męczyć ze skonsolidowanym.
- firma prowadziła kiedyś, zakończony już, skup akcji własnych, ale obecnie w kapitałach „wisi” rezerwa na umorzenie w wysokości 34,4m. Sporo. Znowu będą komplikować z tym kapitałem własnym?
- sporo z wypracowanej wartości tracą na kosztach operacyjnych (czyli tych poniżej gross profit) i nie widać tu wysiłków w kierunku zwiększania produktywności (choć Prezes w Liście do Akcjonariuszy twierdzi co innego). Przykład:
rok 2007 -> Przychody 168,8m. Koszty oper. 23,0m.
Q3’2009 -> Przychody 168,0m. Koszty oper. 22,3m.
Minęły prawie dwa lata, a to jest ciągle ta sama i taka sama firma. Dla jednych to plus, dla innych minus. A ja myślę, że to jest najważniejszy wniosek z mojego dzisiejszego wystąpienia.

Reasumując:
Dla mnie firma ma „temperaturę ciała”, czyli ani chłodna, ani ciepła. Nie jest źle, ale na razie nie specjalnie liczę na coś ekstra. Na mój gust trochę za dużo skupów, umorzeń, opcji menedżerskich, zmian w zakresie konsolidacji, wyników na działalności zaniechanej itp., a za mało drive’u na wzrost wyników poprzez produktywność. Ale to też oznacza, że z tej cytryny dałoby się jeszcze coś wycisnąć.

Powyższa treść przez 45 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.

martinezo
0
Wpisów: 498
Wysłane: 31 maja 2010 09:44:49 przy kursie: 5,24 zł
Pojawił się artykuł o budowie większej grupy składającej się z Lentexu, Plast-Boxu, Gamrata oraz być może jeszcze innych. Dla mnie bardzo ciekawe info, dotyczące Ukrainy i handlu oraz budowy hali na tamtym rynku.

www.parkiet.com/artykul/934260...

Cytat:
Plast-Box i Lentex mogą się połączyć

Za takim scenariuszem opowiada się Krzysztof Moska. Znany inwestor w grupie, której obroty szacuje na 0,6 mld zł, widzi też inne firmy zajmujące się przetwórstwem tworzyw sztucznych

Powoli do celu
Edytowany: 31 maja 2010 09:47

maex
0
Wpisów: 3
Wysłane: 17 października 2010 10:14:20 przy kursie: 5,26 zł
cos nowego w temacie ??

BlueBerry1
0
Wpisów: 2
Wysłane: 10 listopada 2010 21:24:44 przy kursie: 5,12 zł
dzis info z zwiekszeniu liczby akcji przez p. sobika

maar99
0
Wpisów: 37
Wysłane: 21 grudnia 2011 21:22:04 przy kursie: 4,10 zł
www.stockwatch.pl/gpw/lentex,w...
www.attrader.pl/pl/akcje/LENTE...

Czemu jest aż taka różnica w wykresach ? Think

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 21 grudnia 2011 21:32:30 przy kursie: 4,10 zł
Co masz na myśli "aż taka"?
SW pokazuje wykresy poglądowe, focus standardowo na 3 miesiące, pionowa skala to stopa zwrotu. Uwzględniamy splity.
ATT pokazuje szczegółowe wykresy techniczne, focus 6 miesięcy, nie wiem jak ze splitami, bo dane są od innego dostawcy - Dapi?

Dapi
PREMIUM
0
Wpisów: 993
Wysłane: 21 grudnia 2011 21:51:49 przy kursie: 4,10 zł
ATT ma dane prosto z giełdy a wiec nie przeliczone o split akcji "do tyłu".
Rynki mogą pozostać irracjonalne dłużej niż ty możesz pozostać wypłacalny.

Rozbudowane wykresy: http://www.atcharts.pl
Centrum analizy technicznej: http://www.attrader.pl

maar99
0
Wpisów: 37
Wysłane: 21 grudnia 2011 22:14:29 przy kursie: 4,10 zł
Dzięki za informację. Po prostu u Was na wykresach wszystkie ważne zdarzenia są odznaczane "kółkami". A że nic nie było odznaczone, myślałem że wkradł się błąd. Dopiero wczytując się we wcześniejsze komunikaty jest informacja na temat splitu.
Posty do wykasowania.

JaGelerth
0
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 77
Wysłane: 24 sierpnia 2013 21:16:01 przy kursie: 6,20 zł
Czy mi się wydaje czy ten nagły skok notowań zaczął się PRZED ogłoszeniem wyników?

kolega
PREMIUM
7
Wpisów: 295
Wysłane: 30 sierpnia 2013 09:11:30 przy kursie: 6,00 zł
prośba o analizę wyników

Marcel Chomiczewski
0
Wpisów: 5
Wysłane: 2 września 2013 11:41:23 przy kursie: 5,97 zł
Strasznie mały ruch. Czy to możliwe że ktoś uwala kurs aby skupić jak najwięcej akcji przed skupem?

anty_teresa
PREMIUM
522
Wpisów: 11 191
Wysłane: 2 września 2013 11:46:03 przy kursie: 5,97 zł

kolega
PREMIUM
7
Wysłane: 3 września 2013 21:29:57 przy kursie: 5,93 zł
czy Lentex jest planowany do analizy?

anty_teresa
PREMIUM
522
Wpisów: 11 191
Wysłane: 3 września 2013 21:58:39 przy kursie: 5,93 zł

kolega
PREMIUM
7
Wysłane: 3 września 2013 22:01:50 przy kursie: 5,93 zł
dzieki
no to czekam cierpliwie

Frania
0
Wpisów: 71
Wysłane: 4 września 2013 11:05:07 przy kursie: 5,85 zł
Ja też czekam. Dzięki z góry!wave

Szczepan Łangowski
0
Wpisów: 446
Wysłane: 5 września 2013 22:42:01 przy kursie: 5,60 zł
Omówienie sprawozdania finansowego GK Lentex za Q2 2013

Po kilku chudych latach Lentex w końcu wychodzi na prostą. Podjęta przez zarząd restrukturyzacja core businessu, poszerzenie działalności, sprzedaż zbędnego majątku oraz akwizycje powoli przynoszą pozytywne efekty. Drugi kwartał był jednym z najlepszych w historii Lentexu. Grupa wygenerowała rekordowe przychody, dodatkowo narastająco od początku 2013 grupa poprawiła zdecydowanie zeszłoroczne wyniki.

Sprzedaż w drugim kwartale 2013 w porównaniu do analogicznego okresu roku poprzedniego wzrosła o ponad 15%, narastająco od stycznia grupa urosła o 20% (r/r). Wykres poniżej obrazuje dynamikę sprzedaż Lentexu r/r, tutaj należy się jednak słowo komentarza. W 2011 grupa rosła dynamicznie głównie ze względu na przejęcie Gamratu i pierwszą konsolidację jego wyników. Sytuacja wróciła do normalności pod koniec 2012 i widać wyraźnie, iż Lentex utrzymuje dość stabilną dynamikę sprzedaży na poziomie ok.20%.

kliknij, aby powiększyć

GK Lentex rozwija się zarówno na polskim jak i zagranicznym rynku. Sprzedaż poza granicami RP stanowi mniej więcej połowę obrotu generowaną przez całą grupę. Co ciekawe zdarzają się już kwartały, w których Lentex sprzedaje zdecydowanie więcej poza macierzystym rynkiem. Warto jeszcze rzucić okiem na obrotu poszczególnych segmentów. Tutaj mamy małą niespodziankę. Podstawowe segmenty tj. wykładziny, profile, czy rury generują obrót bardzo zbliżony do zeszłego roku. W bieżącym okresi najbardziej urósł segment wiadra. Za obroty w tej dywizji odpowiada Plast-Box, który zgodnie z planami spółki ma zostać w najbliższym czasie sprzedany.

Poniżej wykres obrazujący poszczególne poziom rentowności. Solidnie rośnie marża na sprzedaży brutto. Niestety żeby nie było tak różowo, to nie ma to wpływu na rentownością operacyjną i netto. Tutaj spółka utrzymuje poziomy z poprzedniego roku. Powód jest właściwie jeden rosnące koszty zarządu oraz sprzedaży. W przypadku tych drugich wynikać może to z rosnącego udziału sprzedaży zagranicznej. Odnośnie kosztów zarządu, to tutaj trudno znaleźć klarowne wyjaśnienie. Wydaje się, iż w tym obszarze Lentex ma jeszcze sporo do zrobienia i moim zdaniem jest to jeden z obszarów, gdzie grupa może wygenerować spore oszczędności.

kliknij, aby powiększyć

W bilansie GK Lentex spore zmiany. Warto zwrócić uwagę na systematycznie rosnące środki trwałe. Grupa prowadzi intensywny proces inwestycyjny w zakresie rozbudowy posiadanego parku maszynowego, z drugiej strony Lentex buduję grupę poprzez akwizycje. W bieżącym roku zostało sfinalizowane przejęcie Davorexu, który jest ma silną pozycję w segmencie systemów rynnowych na rumuńskim rynku. Przejęcie wiązało się z wpływem gotówki w wysokości prawie 36 MPLN i sfinansowane zostało głównie kredytem inwestycyjnym w Millenium Banku. Oczywiście nie pozostało to bez wpływu na poziom zadłużenia, jednakże dzięki systematycznie rosnącej EBITDA wskaźnik dług netto/EBITDA zostaje na bezpiecznym poziomie poniżej 2.

kliknij, aby powiększyć

Warto jeszcze rzucić okiem na rating Altmana, który w ciągu ostatnich dwóch kwartałów spadł o 4 oczka. Tutaj trudno upatrywać jednej przyczyny. Poszczęści pogorszenie nastąpiło we wszystkich składowych. W mojej ocenie jest to moment przejściowy w obudowie core businessu. Zarząd pracował nad zwiększeniem skali działalności, restrukturyzacji przejętych spółek, to musiało z drugiej strony musiało znaleźć odzwierciedlenie m.in. w mniejszą rezerwą w kapitale obrotowym, czy w pogorszeniu struktury finansowania.

Co ważne GK Lentex wygląda bardzo solidnie w obszarze przepływów pieniężnych. Core business generuje solidne nadwyżki na działalności operacyjnej zbliżone do EBITDA. W ostatnim czasie Lentex notował spore wypływy na działalności inwestycyjnej, ale jest w wynik aktywnie prowadzonego procesu akwizycji i rozbudowy posiadanego parku maszynowego. Na działalności finansowej nadwyżka wpływów na wypływami gotówki, co potwierdza, iż CAPEX w dużej mierze finansowany jest poprzez zewnętrzne źródła finansowania.

kliknij, aby powiększyć

W najbliższym czasie na wyniki i kurs mogą mieć wpłynąć dwa wydarzenia. Po pierwsze sprzedaż mniejszościowego pakietu akcji Plast Boxu. Lentex poprzez Gamrat posiada 19,2% akcji tej spółki, co przy dzisiejszej kapitalizacji daje około 20 MPLN. Wpływ środków znacząco poprawiłby pozycję gotówkową grupy. Druga sprawa to planowany skup akcji własnych w drodze publicznego wezwania. Lentex planuje skupić ponad 12 mln akcji, po cenie między 0,41 PLN a 5,5 PLN, w przypadku wezwania 7,5 PLN a 12 PLN.

Podsumowując, całkiem udany początek roku w wykonaniu GK Lentex. Zarząd stawia na dynamiczny wzrost obrotów, utrzymując przy tym zeszłoroczne poziomy rentowności. Dynamiczny wzrost skali działalności niesie za sobą pogorszenie w strukturze bilansu, jednakże w mojej ocenie jest to typowa zależność i pozytywnych zmian w tym obszarze należy oczekiwać po ustabilizowaniu się wyników. Poniżej link do wycen, które wskazują na optymalną wycenę z niewielkim potencjałem do wzrostów bazującym głównie na metodach dochodowych.

www.stockwatch.pl/gpw/lentex,w...
www.attrader.pl/pl/akcje/LENTE...

>> Więcej analiz najnowszych raportów finansowych jest tutaj

Powyższa treść przez 60 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE LENTEX
  • GPW odlicza godziny do debiutu Żabki, w grze KGHM, Legimi i ML System
    GPW odlicza godziny do debiutu Żabki, w grze KGHM, Legimi i ML System

Realizacja zysków na światowych giełdach i czekanie na czwartkowy debiut Żabki ogranicza dziś zmienność na warszawskiej giełdzie, gdzie w pierwszej połowie dnia wszystkie indeksy pozostawały blisko poziomów z wtorkowego zamknięcia. Gorąco za to jest na mniejszych spółkach. W centrum uwagi znajdują się zwłaszcza akcje ML System i Legimi.

1 2 3 4

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,645 sek.

xqihbwea
modfziwd
xoiguytf
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
camqibcp
kkabsfym
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat