Taurus80 napisał(a):Buldi mysle ze odpowiedz na pytanie co sie stanie jak usd bedzie sie dalej umacnial powinna byc jasna po przeanalizowaniu calego ostatniego roku :) dolar sie umacnia a indexy bija rekordy zamiast spadac :)
Dlatego zadaje pytanie co sie stanie jak dolar zacznie sie oslabiac :) tutaj wydaje sie ze odpowiedz jest jasna ale niekoniecznie :)
Korelacja juz dawno sie zmienila niestety malo kto na to zwraca uwage albo ignoruje to.
Taurus to nie jest kwestia roku. Korelacja tak na prawdę padła na przełomie listopada/grudnia.
Ja sobie to tłumaczę tak:
Euro do tej pory zachowywało się constans, dlatego na tej parze najłatwiej było zauważyć ruchy dolara by ocenić czy kapitał ładowany jest w papiery czy w inne dobra dolaropodobne np obligacje, kruszce tudzież inne badziewie.
To co się wydarzyło we wspomnianym okresie nie było natomiast ściśle powiązane z umocnieniem dolara. Wynikało raczej z osłabienia euro i to nie tylko wobec dolara. Przykład eur/pln - który od grudnia systematycznie leci na pysk. Przyczyny tego znane są już chyba wszystkim na tym wątku, więc nie będę tu błyskał nowinkami.
Myślę Taurus że ta korelacja bardzo szybko może powrócić w przypadku kiedy fundamentalne powody umocnienia znajdą się po stronie dolara. Takim powodem może być podniesienie stóp procentowych w USA, ale nie tylko. Myślę że rynek będzie bacznie obserwował to co się dzieje w tym temacie i na innych rynkach, by odpowiednio wcześnie zdyskontować to co nie uniknione w Usiech. Bo zaiste pewnie masz świadomość że parkiety wyglebią przed oficjalną podwyżką? Prosty przykład - wrażliwość na podwyżki w Chinach, czy ostatnio w Indiach.
I nie jest moim zamiarem wieszczyć tu z tego powodu kolejnej zwały czy masakry, bo nie ten etap. Widzę tu raczej głębszą korektę - czyli tą przed którą warto zredukować portfel.
A jako że nie wiem kiedy to nastąpi, na kontraktach mam dalej luzik i jak Ty podlewam kwiatki , które póki co rosną.