PARTNER SERWISU
pyhpdsqk
1 2

Analiza techniczna w SW - instrukcja

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 8 czerwca 2010 00:23:05
Przedstawiamy moduł Analizy Technicznej, który jest owocem pracy ostatnich 9 miesięcy dedykowanego zespołu.

Ponieważ moja wiedza o AT jest płytka (choć powinienem napisać: żadna; mam tylko luźne wiadomości i ogólną orientację), zaprosiłem do współpracy Dapiego, który stworzył i poprowadził ten projekt, oraz doprowadził do jego premiery w SW. A także będzie go dalej rozwijał, gdyż mamy poważne plany. Jako że podobnie myślimy w kwestiach życiowych i zawodowych, i świetnie się dogadujemy, zaś specjalizujemy na zupełnie różnych polach analiz giełdowych, połączyliśmy siły. AT w SW jest tylko punktem wyjścia do kolejnych narzędzi, rozwiąząń, serwisów, czy jak by nie nazwać tego, co chcemy razem zrobić: całkowicie odmienić świat day traderów. To co udało się w SW w zakresie fundamentalnego inwestowania długoterminowego (i cały czas się rozwija), chcemy powtórzyć, a nawet zwielokrotnić na gruncie technicznym. Już wkrótce pokażemy nasze pomysły w postaci nowego, rewolucyjnego serwisu dla techników.

A oto pierwszy krok, który udostępnia aktualne osiągnięcia użytkownikom SW.

Zasada działania
Dzięki funkcji Analizy technicznej, każdy użytkownik StockWatch.pl może szybko i w prosty sposób stworzyć wykres techniczny ze wskaźnikami i udostępnić go w internecie na dowolnej stronie. Ustawione w chwili oglądania wskaźniki są zapamiętywane w ciastku, dzięki czemu przechodząc na inną spółkę, zachowujemy układ ostatnich ustawień wykresu. Które jednak cały czas można zmieniać bez zobowiązań.
W każdej chwili, nie wykonując żadnej czynności, wystarczy skopiować adres obrazka z wykresem z pola "Link na fora i blogi", i wrzucić go na forum, blog, wysłać mailem, udostępnić na facebooku i tak dalej. Gwarantujemy przechowywanie wszystkich wykresów analiz - nie trzeba ich zgrywać na dysk ani wrzucać na imageshack. Zawsze będą na StockWatch.pl.

Ale wykres to nie wszystko. Każda analiza może być przez Użytkownika zapisana w swoim Profilu, w zakładce Moje analizy, wraz z krótszym lub dłuższym komentarzem i datą powstania. Dzięki temu można, nie przechowując linków ani plików, zawsze mieć w Profilu chronologiczną listę własnych analiz z notatkami, zawierających zachowany dokładnie taki wykres, jaki w danym dniu uznaliśmy za wart zachowania.

Własnymi analizami można się też bardzo łatwo podzielić z innymi. O ile nie zaznaczyliśmy każdej z nich jako Prywatnej, czyli widocznej tylko dla autora, stworzone przez nas analizy automatycznie tworzą blog użytkownika w SW. Funkcjonalność jest na razie podstawowa, bez wszystkich udoskonaleń znanych z rozwiniętych blogów, ale to na razie pierwszy krok, za którym pójdą następne. Planujemy dalej idące udostępnianie profilu (oczywiście tylko za zgodą Użytkownika) w postaci przypominającej facebooka: na jednej stronie nie tylko blog techniczny, ale także ostatnio odwiedzone, obserwowane i ocenione spółki, profil ryzyka, ostatnie wypowiedzi na forum, ulubione linki, komentowanie wpisów i całego profilu.

Ilustracja - przykład działania
Załóżmy, że chcemy ocenić technicznie spółkę TPSA. Możemy tam trafić przez Wyszukiwarkę, wpisując TPSA i klikając w podpowiedź z listy:
"TPSA - analiza techniczna"
Wystarczy też, że wejdziemy dowolną drogą na stronę spółki i klikniemy zakładkę Analiza techniczna, a znajdziemy się tam gdzie powinniśmy:
www.stockwatch.pl/gpw/tpsa,ana...

Ustawiamy ulubione przez nas wskaźniki podstawowe (rysowane bezpośrednio na wykresie) oraz dodatkowe (rysowane pod wykresem). Każdą zmianę parametru lub kilku parametrów nanosimy na wykres klikając [Zastosuj]. Zresetowanie ustawień do "czystego" wykresu wywołujemy dowolnym z przycisków [Czyść].
W każdej chwili możemy skopiować spod wykresu link, lub też wywołać w nowym oknie sam wykres i zapisać go bądź wydrukować.
Natomiast zapisanie w Profilu analizy wywołujemy klikając [Zapisz analizę]. W polu "Treść komentarza do wykresu" wpisujemy nasze notatki, obserwacje bądź uwagi dotyczące wykresu i klikamy Zapisz. Analiza ląduje w profilu i jest dostępna pod adresem
www.stockwatch.pl/profil/moje-...

Oprócz tego właśnie niepostrzeżenie powstał też wpis bloga, który znajduje się pod adresem (przykład dla użytkownika WatchDog):
www.stockwatch.pl/blog/WatchDo...

Podsumowanie stanu obecnego
Moduł Analizy technicznej stworzyliśmy, hołdując zasadom SW: prostota, funkcjonalność, innowacyjność.
Naszym zamiarem jest dogonić i prześcignąć ISPAGa oraz inne webowe moduły AT. Już teraz stajemy do wyrównanej walki, w której orężem jest:
- bardzo starannie przygotowane dane wejściowe,
- ścisła wiedza praktyczna stojąca za takim a nie innym przygotowaniem funkcjonalności wykresów,
- dopracowana prezentacja, wolna od błędów i lapsusów, których pełno w sieci (o tym więcej napisze Dapi),
- wskaźniki i opcje dobrane przez praktyka i wiodącego w Polsce analityka technicznego (jeszcze raz składam pokłon Dapiemu za udział w tym projekcie - bez Niego nie byłoby to w ogóle możliwe),
- oparcie technologii o javascript i html, z wykluczeniem Javy, dzięki czemu wykresy chodzą szybciej, są bardziej kompatybilne oraz lepiej się integrują z resztą serwisu niż applety Javy takie jak ISPAG, a także pozwalają na prostsze i bezkolizyjne udostępnianie swojej pracy innym,
- całkowita niezaleźność od zewnętrznych gotowców, bowiem moduł powstaje od zera - mamy pełne prawa do kodu, który sami tworzymy, znamy go też gruntownie, jeśli jest potrzeba to potrafimy szybko zmodyfikować bądź naprawić.

Co jest jeszcze do zrobienia
1. Rysowanie po wykresie. Ale nie takie swobodne jak w Paincie, że sobie można linie prowadzić na oko, żeby ładnie wyszło, tylko przyciągane do wartości ze świec.
2. Nakładanie własnych zaznaczeń i komentarzy na wykres.
3. Mini encyklopedia AT, czyli opisy użytych wskaźników wraz z praktycznymi wskazówkami ich zastosowania i interpretacji.
4. Skaner techniczny, do którego coraz bliżej.
...i jeszcze dużo zamierzeń, w tym także fantastycznych pomysłów, które stopniowo zmienią postrzeganie AT i zarówno pomogą początkującym, jak też dadzą nowe silne narzędzia zawodowcom. To się właśnie zaczęło dziać.

Artur
0
Wpisów: 418
Wysłane: 8 czerwca 2010 09:22:03
Szkoda, ze nie ma jeszcze mozliwosci rysowania na wykresie. Jednak jak zrobicie dociaganie lini do wartosci ze swiec to bedzie super.
Przydalaby sie mozliwosc przelaczenia wykresu do osobnego okna z jakas minimalna mozliwoscia modyfikacji ograniczonej ilosci wskaznikow, albo po prostu, zeby moc obejrzec wykres na wiekszym oknie.
Nie jestem zaawansowanym technikiem, na razie sie ucze i tylko wspomagam sie AT, ale mam nadzieje, ze niedlugo bede robil swoje wlasne analizy juz na SW zamiast na Stooq.pl, do tego na pewno potrzebna jest mozliwosc rysowania na wykresie wlasnych linii.
Na razie poklikalem tylko troche, jak bede mial wiecej czasu to potestuje narzedzie bardziej intensywnie.

Dapi
PREMIUM
0
Wpisów: 993
Wysłane: 8 czerwca 2010 09:31:58
Istnieje mozliwość rysowania wraz z dociąganiem do świec linii trendu oraz Fibo.
Moduł Wskaźniki pomocnicze
Rynki mogą pozostać irracjonalne dłużej niż ty możesz pozostać wypłacalny.

Rozbudowane wykresy: http://www.atcharts.pl
Centrum analizy technicznej: http://www.attrader.pl

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 8 czerwca 2010 09:34:59
Tak, tylko jeszcze nie "freehand'owo". Trzeba podać daty, albo wskazać świece, z których mają być pobrane. Nie ma litości, ale nie ma też dyskusji "zacząłeś od połowy knota..." i tak dalej.

Artur
0
Wysłane: 8 czerwca 2010 10:09:57
Dapi napisał(a):
Istnieje mozliwość rysowania wraz z dociąganiem do świec linii trendu oraz Fibo.

Dzięki. Nie zorientowałem się, że tak można tego używać.
Ma to pewien minus jeśli chcemy wykreślić linię w przód, dla okresu którego jeszcze nie ma, ale też swoje plusy, czyli dociąganie do punktu. Gdyby dało się poprowadzić linię przez 2 punkty podając jeszcze 2 dodatkowe punkty byłoby super.
Mam na myśli rozwiązanie umożliwiające podanie na przykład dla TP SA trendu rozpoczynającego się np. 2009-12-08 a kończącego w 2010-06-30 przechodzącego przez najniższe wartości w dniach 2010-02-11 i 2010-05-25.
Takie rozwiązanie sprawiłoby, że można by się obyć bez ręcznego rysowania.
Edytowany: 8 czerwca 2010 10:10

Dapi
PREMIUM
0
Wysłane: 8 czerwca 2010 10:16:12
Artur napisał(a):
Dapi napisał(a):

Dzięki. Nie zorientowałem się, że tak można tego używać.
Ma to pewien minus jeśli chcemy wykreślić linię w przód, dla okresu którego jeszcze nie ma, ale też swoje plusy, czyli dociąganie do punktu. Gdyby dało się poprowadzić linię przez 2 punkty podając jeszcze 2 dodatkowe punkty byłoby super.
Mam na myśli rozwiązanie umożliwiające podanie na przykład dla TP SA trendu rozpoczynającego się np. 2009-12-08 a kończącego w 2010-06-30 przechodzącego przez najniższe wartości w dniach 2010-02-11 i 2010-05-25.
Takie rozwiązanie sprawiłoby, że można by się obyć bez ręcznego rysowania.

Praktycznie jest to nie do wykorzystania niestety. Linię trendu aby była linią prostą trzeba rysować przez dwa punkty. Rzadko kiedy będą pasowały trzy punkty na wykresie. Zaznaczenie checkboxa Ekstrapolacja w Module Wskaźniki dodatkowe przy linii trendu dociągnie tą linie do końca obszaru wykresu - czyli "w przód"

Dapi
PREMIUM
0
Wysłane: 8 czerwca 2010 10:20:50
Poniżej zaznaczyłem 10 marca i 21 maja i włączyłem opcję ekstrapolacja

kliknij, aby powiększyć

Artur
0
Wysłane: 8 czerwca 2010 10:34:26
Dzięki o to mi właśnie chodziło.

Artur
0
Wysłane: 8 czerwca 2010 10:40:47
Dapi napisał(a):

Praktycznie jest to nie do wykorzystania niestety. Linię trendu aby była linią prostą trzeba rysować przez dwa punkty. Rzadko kiedy będą pasowały trzy punkty na wykresie. Zaznaczenie checkboxa Ekstrapolacja w Module Wskaźniki dodatkowe przy linii trendu dociągnie tą linie do końca obszaru wykresu - czyli "w przód"

Nie myślałem o prowadzeniu lini przez 3 punkty tylko przez 2, czyli najniższe wartości w dniach 2010-02-11 i 2010-05-25. Myślałem o ekstrapolacji lini w tył do dnia 2009-12-08 oraz w przód do dnia 2010-06-30. Jednak domyślna esktrapolacja do końca obszaru wykresu jest wystarczająca.
Edytowany: 8 czerwca 2010 10:41

Dapi
PREMIUM
0
Wysłane: 8 czerwca 2010 10:56:05
Artur jeżeli możesz to proszę o wklejenie swojej analizy na forum /przeklejenie linka/ lub zapisanie na swoim blogu. Celem podejrzenia użytych funkcjonalności i uzyskania ewentualnej pomocy.

DarkestLie
0
Wpisów: 241
Wysłane: 8 czerwca 2010 12:08:11
Zniklo angry3

Dapi,WD.. troche malo intuicyjne (po 10 min), ale nie korzystam z tego typu narzedzi wiec opinia w zadnym stopniu nie miarodajna
You're not deep, you're not an intellectual, you're not an artist, you're not a critic, you're not a poet, you just have internet access.

rp74
0
Wpisów: 60
Wysłane: 8 czerwca 2010 13:27:10
Przede wszystkim gratulacje i wielkie dzięki. Moduł AT to właśnie to, czego mi w SW brakowało. Mam nadzieję, że z powodzeniem będziecie go dalej rozwijać.

A teraz troszkę moich uwag. Oczywiście możliwość swobodnego rysowania, moim zdaniem, to konieczność. Świetne jest dociąganie linii trendu do świec. Jednak przydało by się jeszcze rysowanie linii wsparć i oporu, czyli po prostu zwykłych poziomych linii. Świece rzadko są na idealnie równych poziomach, więc na chwilę obecną linie nie biegą idealnie w poziomie. Przydałaby się jeszcze możliwość swobonego ustawiania zakresu czasowego wykresu oraz przemieszczania się po nim.

A poza tym, po kilku ćwiczeniach, dla mnie super.

Pozdrawiam.

Dapi
PREMIUM
0
Wysłane: 8 czerwca 2010 13:33:53
rp74 napisał(a):
Przede wszystkim gratulacje i wielkie dzięki. Moduł AT to właśnie to, czego mi w SW brakowało. Mam nadzieję, że z powodzeniem będziecie go dalej rozwijać.

A teraz troszkę moich uwag. Oczywiście możliwość swobodnego rysowania, moim zdaniem, to konieczność. Świetne jest dociąganie linii trendu do świec. Jednak przydało by się jeszcze rysowanie linii wsparć i oporu, czyli po prostu zwykłych poziomych linii. Świece rzadko są na idealnie równych poziomach, więc na chwilę obecną linie nie biegą idealnie w poziomie. Przydałaby się jeszcze możliwość swobonego ustawiania zakresu czasowego wykresu oraz przemieszczania się po nim.

A poza tym, po kilku ćwiczeniach, dla mnie super.

Pozdrawiam.

Linie poziome są są w pierwszej kolejności w planie rozwoju modułu wykresowego...

Dapi
PREMIUM
0
Wysłane: 8 czerwca 2010 13:37:42
Funkcjonalnośc swobodnego ustalenia okresu jest udostępniona w Ustawieniach wykresu w liście Zakres - trzeba wybrać Okres z listy rozwijanej i za pomoca kalendarza ustalić zakres dat do wyświetlenia

rp74
0
Wpisów: 60
Wysłane: 11 czerwca 2010 08:17:45
Dapi napisał(a):
Funkcjonalnośc swobodnego ustalenia okresu jest udostępniona w Ustawieniach wykresu w liście Zakres - trzeba wybrać Okres z listy rozwijanej i za pomoca kalendarza ustalić zakres dat do wyświetlenia

Dzięki za odpowiedź. Nie zauważyłem tego na początku.

Mam jeszcze jedno pytanie. Czy byłaby możliwość wyraźniejszego zaznaczenia poziomów wykupienia/wyprzedania na wskaźnikach oscylatorów? Np. linii 30 i 70 na RSI. Taki drobiazg, ale myślę, że ułatwiłby obserwację.

Dapi
PREMIUM
0
Wysłane: 11 czerwca 2010 08:53:10
Zmienimy...

Snake
0
Wpisów: 403
Wysłane: 2 lipca 2010 10:34:53
Ośmielę się wszystkie swoje uwagi wylać w tym miejscu.
Już dawno powinienem to zrobić, ale dla mnie analiza techniczna to część statystyki opisowej, przez co moje prywatne analizy są po prostu układem tabel z cyframi.
Miewam pewne problemy ze "wzrokami", "świeczkami" i innymi zygzakami... musiało minąć trochę czasu, zanim rozkminiłem ten moduł na składniki. Ale może to i dobrze - taki look z drugiej strony ciemnej strony mocy.

Na początek: to jest bardzo dobre, a może stać się wyśmienite, przede wszystkim dla osób, które o analizie technicznej mają pojęcie. Dla dyletantów moduł może być "trudny i nudny" - ale to bardzo dobrze. Również jestem zdania (podobnie jak Dapi), że po wykresie nie można smarować, jak komu wygodnie. Automatyczne rysowanie linii trendu to wyśmienita sprawa! Rzeczywiście, trochę to mało intuicyjne (te wszystkie ekstrapolacje i daty z wykresu), ale jeśli taki informatyczny tłumok jak ja rozpracował wszystkie funkcje w jeden dzień, to chyba nie może być za trudne.

Wskaźniki użyte w module, a także ich podział, od razu znamionują fakt, iż grzebała w tym osoba praktycznie i teoretycznie zorientowana. Gratulacje wszystkim twórcom i przede wszystkim Tobie, Dapi. Nie ma tam rzeczy zbędnych, a te, które należałoby poprawić (jak np. wspomniane poziomy wykupienia i wyprzedania, sygnały K/S i tym podobne) nie są sprawą życia i śmierci.

Na takich wykresach uprawianie amatorszczyzny i analizy życzeniowej zostało w znacznym stopniu utrudnione. To największa zaleta tego modułu.

Wracając do wskaźników. Cieszę, się, że ich lista została zredukowana o pozycje niewiele mające wspólnego z matematyką i użytecznością, a rozbudowana o propozycje ciekawe, analitycznie zaawansowane, a przefiltrowane przez pryzmat praktycznej użyteczności. Co prawda dla osób liczących na palcach i dukających sylaby pojawią się problemy - co to linia regresji, co oznacza taki a siaki kanał, jak interpretować Dynamo i tak dalej... ale powtarzam: dla mnie jest to akurat zaleta.

Choć nie ukrywam, że w przyszłości mała encyklopedia, a przynajmniej przewodnik po wskaźnikach - to nie byłaby zła rzecz. Na razie każdy musi korzystać z tego, co potrafi.

Jako zwolennik teorii fraktali sprzeciwiam się utożsamianiu AT ze sztuką day-tradingu. Moim zdaniem matematyka obowiązuje w każdym zakątku wszech świata i w każdym interwale. Pod tym względem moduł sprawdza się również. Na razie wykonałem dwie analizy - jedną z okresu rocznego (Arcus) i jedną z półrocznego (Teresa) - i po początkowym okresie przystosowawczym stwierdzam, że pracuje mi się na tym o wiele lepiej niż na ISPAGu. Na własny użytek sprawdzałem też interwał tygodniowy i inne funkcje... bardzo dobrze.

Z pewnością moduł trzeba dopracowywać na bieżąco. Przydadzą się bieżące opinie naszych analityków. Co dodać, co usprawnić, znalezione błędy... A jeśli takich głosów będzie niewiele - tak jak teraz, zauważcie, jak niewiele jest komentarzy - to z dwóch powodów:
1. Analityk dobry, zaawansowany, z doświadczeniem, zazwyczaj przyzwyczajony jest do kilku własnych metod, które gdy tylko znajdzie, to będzie je stosował. Nie odczuwa potrzeby grzebania w każdej najmniejszej cząstce modułu.
2. Pseudoznawca rozdziawi buzię, coś tam popyka i wróci do odręcznego smarowania po znanych mu programach.
W każdym razie ani jeden, ani drugi komentować na bieżąco nie będzie.

Ja już też nie. Według mnie to narzędzie profesjonalne, dobre, a przede wszystkim będące bazą do tego, by stać się z czasem naprawdę najlepsze. Jeszcze raz gratulacje.
Edytowany: 2 lipca 2010 10:36

Dapi
PREMIUM
0
Wysłane: 8 lipca 2010 23:13:13
Pojawiła się kolejna wersja wykresów SW.

Dodano:
- możliwość wpisywania dat w module Ustawienia wykresu w pozycji Zakres -- Okres"\ z klawiatury /oprócz kalendarza/
- na wykresach wskaźników - /tak naprawdę oscylatorów/ zaznaczono linie wykupienia i wyprzedania
- dodano możliwość narysowania na wykresie poziomów wsparcia i oporu w postaci poziomej linii

- możliwość linkowania do wykresów stworzonych na SW na każdym innym forum np. "forumie" Parkietu
- w przypadku linii trendu i wsparcia/oporu domyślnie zaznaczona jest "Ekstrapolacja" oraz "Daty z wykresu"

Usunięto:
- NIC binky

kliknij, aby powiększyć

cocula
0
Wpisów: 2
Wysłane: 17 lipca 2010 21:12:49
Jak powrócić do edycji wcześniej zapisanej analizy?

W moich analizach mogę tylko użyć podglądu, gdy otwieram zakładkę analiza techniczna dla danej spółki, niestety analiza nie wczytuję się automatycznie, ani nie widzę możliwości jej odegrania.

Z góry dzięki.

Teresa
0
Wpisów: 4 710
Wysłane: 17 lipca 2010 21:30:10
Niestety analiza jest robiona na daną chwilę i nie można jej edytować po zatwierdzeniu.
Gdyby istniała możliwość edycji po czasie to każdy mógłby poprawiać swoje analizy a nie o to chodzi.
wave
A wiesz przynajmniej dlaczego przegrałeś?...

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,683 sek.

ppzyczua
pnzvxgwn
cihnnmef
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
zhbdzled
wgkxwcfx
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat