Aktywuje wątek
Wiele razy spotkałem się z twierdzeniem, że dywergencje w obszarze wykupienia i wyprzedania na RSI mają wartość prognostyczną. Podobnie formacje. Nie jestem jakoś szczególnie do tego przekonany, zwłaszcza, że jak już RSI jest w tych ekstremach, to łatwo o standardowe sygnały K/S. A formacje często pokrywają się z formacjami na wykresie cenowym. Nie sugeruję, że nie działają, ale ładnie wyglądają w środkowej części wykresu, ale czy po prawej stronie mają wartość prognostyczną większą niż pół na pół, albo telefon do przyjaciela?
Poniżej pierwszy lepszy przykład z WIG20:

kliknij, aby powiększyć1. Jest dywergencja, bardziej widoczna chyba na oscylatorze MACD. Jak jednak określić głębokość korekty po wybiciu klina na indeksie po dywergencji RSI? Czy to ma sens? Może tylko jako potwierdzenie kiedy RSI nie osiąga wartości skrajnych i nie generuje tym samym oficjalnych sygnałów K/S? A może lepiej trzymać się standardowego AT: wybity klin + wsparcia?
2. Trendy na indeksie i RSI przełamane w tym samym momencie. Wartość prognostyczna formacji znikoma. Standardowy sygnał S był wystarczający.
3. Ładna dywergencja w strefie wykupienia. Szczyty na WIG20 nie potwierdzone na RSI (plus dwa sygnały S).
4. Brak dywergencji, a jednak mamy korektę. Zobaczymy jak głęboką.

W sumie jakby się przyjrzeć to mamy na RSI klin ze zrealizowanym zasięgiem (linie 2 i 4 - dwójka jest zbyt długa, bo jak kreśliłem, to chodziło mi o trend). Ale moim zdaniem należy analizować wykres cenowy.
Jakieś opinie? Wykresy? Ktoś zwraca uwagę na opisane sygnały?
Klika się i sprzedaje ;-)