PARTNER SERWISU
hmffddnd
2 3 4 5
tumpli
0
Wpisów: 113
Wysłane: 4 listopada 2009 15:26:04 przy kursie: 22,90 zł
15.25 PKC
Ale jatka :) hehe

Kasia Stefanska
4
Wpisów: 1 251
Wysłane: 12 listopada 2009 00:01:20 przy kursie: 24,40 zł
Dżemdobry wave , ja nie znam się na AT i nie śledzę kursu spółki. Postaram się coś powiedzieć o fundamentach na podstawie sprawozdania kwartalnego.

Przychody ze sprzedaży spadły w porównaniu do 2q2009 o 10%. Spadła także ich rentowność z 5% do 3%. W porównaniu do 3q2008 mamy jednak bardzo wysoki wzrost przychodów o 39% połączony ze znaczącym podniesieniem rentowności, bo wtedy była na poziomie -5%. Najszybciej rosną przychody z lecznictwa zamkniętego (szpitalnego) – dynamika roczna przekracza 45%. Taki wzrost jest wynikiem realizowanego kontraktu z NFZ. W tym samym czasie przychody z lecznictwa otwartego wzrosły o ponad 20%. Spółka wskazuje tutaj na wzrost średniej ceny każdego zrealizowanego zabiegu.
Spadek rentowności także wynika z tego, że szpitale realizują coraz droższe usługi, które wymagają droższych materiałów i usług – np. kardiologia. SF zawiera stwierdzenie, że zarząd oczekuje spadku tempa wzrostu tych kosztów. Nie podano jednak, z czego takie ograniczenie może wynikać. W zakresie takich obiecujących stwierdzeń jestem jednak sceptyczna i ostrożna.
Zmieniła się także struktura przychodów w stosunku do poprzedniego roku. Wzrósł udział tych finansowanych przez NFZ. Spółka zaznacza jednak, że kontrakt został już w większości zrealizowany i w następnym kwartale wzrośnie udział przychodów od klienta prywatnego. Nie napisano jednak, czy należy się spodziewać spadku przychodów z tego tytułu. Ponadto jest takie stwierdzenie, że nie odnotowano w 2009 roku zwyczajnej sezonowości sprzedaży. Skoro nie ma czegoś zwyczajnego, to zaistniała sytuacja jest nadzwyczajna i wymaga w mojej ocenie ekstra komentarza. Ale takiego nie ma i szkoda. Bo znaczy to, że coś się z przychodami dzieje tylko nie do końca wiemy co. Think

Struktura aktywów jest bardzo ciekawa: ponad 80% stanowią aktywa trwałe, w tym głównie środki trwałe. W aktywach obrotowych wykazane są należności i środki pieniężne. W porównaniu do poprzedniego roku widać wzrost kapitału własnego. Udało się wypracować zysk netto. Przyznam jednak, że wysokość starty z lat poprzednich jest gigantyczna. Spółka posiada program motywacyjny dla swojej kadry polegający na emisji warrantów. Nie wyliczono jednak potencjalnego rozwodnienia zysku na nową potencjalną liczbę akcji. Wartość zobowiązań długoterminowych praktycznie nie zmieniła się w porównaniu do końca poprzedniego roku. Spadła za to istotnie wartość zobowiązań krótkoterminowych – głównie na skutek spłaty zobowiązań wobec udziałowca. Wartość kredytów też stopniowo ale niewiele się zmniejsza. Są one spłacane a nowe nie są zaciągane.

Przepływy netto z działalności operacyjnej są dodatnie. Za sam 3q2009 też i to są największe od ponad 2 lat. Już działalność inwestycyjna w 2009 jest niestety ujemna, bo spółka dokonuje kolejnych inwestycji. Kwartał też był ujemny. Taka sama sytuacja jest na działalności finansowej. Wynika to ze spłat kredytów i odsetek, które już nie są zaciągane.

Podsumowując, to w sprawozdaniu nie widzę nic szczególnie niepokojącego ani martwiącego. Nie jestem jednak w stanie stwierdzić, co oznacza wykonanie kontraktu z NFZ i nietypowy brak typowej sezonowości. Wpływ tych czynników na działalność spółki w 4q2009 może być kluczowy. Z drugiej strony nie ma w SF nadmiernego budowania oczekiwań. Spółka ma dość wysokie poziomy wskaźników w odniesieniu do rynku. Widać w tym oczekiwanie dalszych zysków i dodatnich przepływów. Przyznam, że sama jestem ciekawa, jak to wyjdzie w praniu. Think Dołączam do spółek obserwowanych!

koszyk
0
Wpisów: 1 099
Wysłane: 12 listopada 2009 14:42:47 przy kursie: 23,70 zł
Witaj Kasiu, jak zawsze się napracowałaś...

Ja tylko w jednej kwestii. Przepływy inwestycyjne będą tu ujemne jeszcze przez...10 lat.
Prawdopodobnie w przewidywalnej przyszłości będa zmuszeni do pozyskiwania kapitału, z bieżących zysków wg. mnie nie ma szans.
Czyli nowa emisja, jak rynki z lekka się "rozgrzeją"

Nie sadzisz, że Swissmed jest po prostu drogi? Cena strasznie dyskontuje już przyszły, ewentualny rozwój.

del20110217
0
Wpisów: 211
Wysłane: 12 listopada 2009 16:35:32 przy kursie: 23,70 zł
porównanie................emc...............swd
cena..................... 24,00.............2,35
l_akcji.................6 637 612.........51 443 834
przychody_2009*....... 123 037 500........47 900 000
c/p.......................1,3................2,5
zysk_netto_2009*........7 165 000........1 700 000
c/z.......................22,2..............71,1

* po wynikach emc za 3q będę mądrzejszy
Edytowany: 12 listopada 2009 16:39

Kasia Stefanska
4
Wpisów: 1 251
Wysłane: 12 listopada 2009 21:04:02 przy kursie: 23,70 zł
Koszyk - powiem tak. Faktycznie żeby inwestować muszą mieć ujemne przepływy z inwestycyjnej. Ale może trzeba te inwestycje przerwać i skupić się na generowaniu gotówki z już poczynionych? Może właśnie warto by wziąć na wstrzymanie, żeby poprawić sytuację bieżącą? Nie wiem jaką zarząd podejmie decyzję w tej sprawie.

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 12 listopada 2009 21:57:56 przy kursie: 23,70 zł
Kasia Stefanska napisał(a):
Koszyk - powiem tak. Faktycznie żeby inwestować muszą mieć ujemne przepływy z inwestycyjnej. Ale może trzeba te inwestycje przerwać i skupić się na generowaniu gotówki z już poczynionych? Może właśnie warto by wziąć na wstrzymanie, żeby poprawić sytuację bieżącą? Nie wiem jaką zarząd podejmie decyzję w tej sprawie.

A może jednak kłopoty publicznych szpitali to szansa dla placówek prywatnych? Właśnie chyba teraz powinno się mocno inwestować, gdy konkurencja ma kłopoty, gdy można zdobyć rynek...

koszyk
0
Wpisów: 1 099
Wysłane: 13 listopada 2009 09:22:37 przy kursie: 24,00 zł
Kasia Stefanska napisał(a):

Oczywiście, że nie ma tutaj gotowej recepty.
Dylemat, czy zjadamy ciacho teraz, czy wielki tort za 10 lat, jest stałym dylematem firm w fazie rozwoju.
Całe szczęście, że to nie nasze zmartwienie, my się tylko przyglądamy i możemy pochwalić lub zganić. Czyli kupic walor, lub nie...Angel

morfeusz
0
Wpisów: 936
Wysłane: 6 stycznia 2010 21:37:51 przy kursie: 23,60 zł
Widzę że wszyscy już zapomnieli o swissmedzie a ten ostatnio jest jedną z lepszych grzanek. Ciekawe na jak długo :D

Taurus80
0
Wpisów: 2 936
Wysłane: 6 stycznia 2010 22:18:24 przy kursie: 23,60 zł
po co gadac jak zainteresowania brak :) czekam na interesujaca mnie cene a to zapewne potrwa troche :)

bullit
0
Wpisów: 15
Wysłane: 6 stycznia 2010 22:39:17 przy kursie: 23,60 zł
Gruba przesada z ta "grzanka". Mamy do czynienia ze zmiana trendu i zniesieniem ostatniej fali spadkowej.

urbion
0
Wpisów: 3
Wysłane: 6 stycznia 2010 22:50:26 przy kursie: 23,60 zł
Morfeusz - uważamanalizy na fwig 20 za bardzo godne zainteresowania,tym bardziej, żesprawdzają się co sprawdziłem kilka razy.
Jeslichodzi o SWD to świetna sytuacja od paru dni-niestety sam nie wszedłem,tylko obserwuje i klnena siebie pod nosem z tego powodu.
Jak sądzisz czy warto jeszcze wejsc w spółke??
Pozdr

morfeusz
0
Wysłane: 7 stycznia 2010 08:39:50 przy kursie: 23,60 zł
bullit napisał(a):
Gruba przesada z ta "grzanka". Mamy do czynienia ze zmiana trendu i zniesieniem ostatniej fali spadkowej.

Zmiana trendu to bardzo poważne stwierdzenie...

urbion napisał(a):
Morfeusz - uważamanalizy na fwig 20 za bardzo godne zainteresowania,tym bardziej, żesprawdzają się co sprawdziłem kilka razy.
Jeslichodzi o SWD to świetna sytuacja od paru dni-niestety sam nie wszedłem,tylko obserwuje i klnena siebie pod nosem z tego powodu.
Jak sądzisz czy warto jeszcze wejsc w spółke??
Pozdr

Zasadniczo większość wskaźników pokazuje jeszcze duży potencjał wzrostu. Nie zdziwię się jak w następnym tygodniu spółka wyjdzie na nowe szczyty. Ta wczorajsza sesja jednak nie była jakimś wielkim sukcesem no ale ważne że świeczka ma biały a nie czarny korpus.

morfeusz
0
Wysłane: 10 stycznia 2010 22:39:59 przy kursie: 22,60 zł
Swissmed, którego wykres wraz z AT umieszczam pod tekstem, znajduje się w silnym trendzie wzsrostowym. Jednak ostatnie dwa tygodnie były bardzo emocjonujące. Wszystko za sprawą nieudanego ataku na SK15, ta porażka byków doprowadziła do szybkiej deprecjacji kursu do poziomu 1,91 zł. Poziom ten był jednak bardzo istotnym wsparciem gdyż opórcz przebiegającej tam linii długoterminowego trendu wzrostowego znalazło się tam również zgęszczenie dwóch zniesień fibo, mam tu na mysli 50% fali wzrostowej z 1,2 zł oraz 38,2% fali hossy. Wsparcie zostało obronione a riposta byków była nie tylko efektowna ale również efektywna, a świadczy o tym przebicie SK15 silnie pro wzrostowym białym marobozu. Ten impuls wzrostowy nie pozwolił pokonać high z roku 2009 ale zbudował świetną bazę do wyjścia w górę. Obecnie kurs wspiera się na SK15 ale dużo ważniejsze informacje płyną z oscylatorów. Na histogramie MACD pojawił się sygnał kupna, ale jeszcze ciekawiej jest na Ultimate który właśnie przebił trend spadkowy. To znaczy że została zanegowana bardzo długa pro spadkowa dywergencja. Warto również wspomnieć że ostatni impuls wzrostowy wygenerowany został na wolumenie dużo wyższym niż ten który towarzyszył spadkom, a to znak iż popyt na tym papierze nie zapadł w ziomwy sen. Swissmed technicznie wygląda bardzo dobrze a patrząc z makroekonomicznego punktu widzenia bardzo mroźna i nieobliczalna zimna na pewno przyczyni się do dobrych wyników.

kliknij, aby powiększyć
Edytowany: 10 lutego 2010 21:52

tumpli
0
Wpisów: 113
Wysłane: 10 lutego 2010 21:04:16 przy kursie: 19,00 zł
moim zdaniem 25-go 01 się przebił w dół a MACD się skichał.blackeye

genialny
0
Wpisów: 42
Wysłane: 26 lutego 2010 17:04:13 przy kursie: 19,50 zł
Ja myślę że Swissmed dobrze się zachowuje na tle rynku, a póki jesteśmy powyżej 1,91 to nie ma powodu do obaw, wyniki wyznaczą dalszy los spółki :)
pozdrawiam akcjonariuszy

obi011
0
Wpisów: 106
Wysłane: 1 marca 2010 21:15:41 przy kursie: 19,40 zł
ktoś może analizował raport ??

rafsty
PREMIUM
38
Wpisów: 2 393
Wysłane: 2 marca 2010 13:16:10 przy kursie: 19,10 zł
Będzie do herbaty - 5 o'clock.

rafsty
PREMIUM
38
Wpisów: 2 393
Wysłane: 2 marca 2010 17:02:59 przy kursie: 19,10 zł
Swissmed ( www.stockwatch.pl/gpw/swissmed... ) – raport skrócony z Q4’2009.
Powiem szczerze, że nie rzuca mnie na kolana. Prawie usnąłem. Firma też chyba potrzebuje jakiegoś wstrząsu, żeby wybudzić się ze śpiączki. :)

Niemiły akcent na zakończenie obiecującego roku. Zarządowi zabrakło determinacji. Przejdźmy przez wyniki, to wszystko wyjdzie na jaw samo.

Sprzedaż roczna zdecydowanie lepsza, niż w 2008 (45m vs. 32m). Niestety spada od trzech kwartałów. Czyżby to była tzw. nieuświadomiona kompetencja – zrobiliśmy coś dobrze, ale nie wiemy co i nie umiemy tego powtórzyć? Marża brutto na sprzedaży jest rozhuśtana w kwartałach, ale trend jest wzrostowy i w miarę klarowny. Przynajmniej dla mnie.

Spójrzmy na progi rentowności (break-even point = BEP).
BEP na poziomie gross profit jest w okolicach 4-5m zł kwartalnie, więc poziom sprzedaży = 10,5m jest bardzo bezpieczny. Niestety zgrzytem jest fakt, że wynik q4 odbiega in minus od linii trendu najbardziej od co najmniej 12 kwartałów.

BEP operacyjny jest w granicach 7-8m kwartalnie, ale najwyraźniej q4 był wypadkiem przy pracy – mamy minus!

BEP na poziomie wyniku netto to jakieś 9-10m kwartalnie. I to już nie jest fajne. Firma przebiła ten poziom przychodów dopiero w 2009 roku. I W tym kontekście ważne są dwie sprawy. Po pierwsze – utrzymanie poziomu przychodów. Jeszcze raz zauważę – tendencja w 2009 nie napawa optymizmem. Po drugie – operowanie tuż ponad progiem rentowności wymaga żelaznej kontroli kosztów. Tymczasem q4 to w tym względzie porażka.

Skoro tak się obsunęliśmy z kosztami, to rzućmy okiem na detale rachunku wyników. Pierwszy zonk to oczywiście koszt sprzedanych usług. Zadanie dla Zarządu, żeby to wyjaśnić w raporcie rocznym. Drugi zonk, to odlatujące koszty ogólnego zarządu. O ile pierwsza sprawa da się jakoś przypudrować i zagadać na śmierć, o tyle druga to już jest wtopa. Trzeci zonk, to moim zdaniem koszty finansowe, ale o tym w kontekście cash flow.

Efekt jest taki, że firma rzutem na taśmę znów pogłębiła skumulowaną stratę. A ta, jak już zauważyła Kasia, jest – jak na firmę tej wielkości – przepotężna: -35m.

Co jeszcze nie podoba mi się w tym kontekście, to fakt, że firma regularnie przynosi straty i regularnie zwiększa ilość akcji. Dla aktualnych akcjonariuszy to bardzo, bardzo niemiłe doświadczenie. Uczestniczyli bowiem w stratach z większą intensywnością, niż będą uczestniczyć w ewentualnych zyskach.

Teraz cash flow.
Niby jest lepiej, bo nie potwierdza straty – od dwóch lat jest dodatni. To ma sens, bo firma zbliżyła się od dołu do BEP, więc już sama amortyzacja wypycha cash na plus. W długim terminie cash operacyjny podąża za sprzedażą, ale rozrzut jest spory. Na oko – około 1m dla porównywalnych poziomów sprzedaży. W długim terminie również to wszystko nie wygląda już tak pozytywnie.

Firma stosunkowo mało inwestuje w majątek – mniej, niż wynosi amortyzacja. OK. – może to teraz nie jest konieczne, ale kiedyś trzeba będzie wymienić sprzęt, czyli nadgonić różnicę. Będzie potrzebna gotówka. Dzięki temu, że firma mało wydaje na inwestycje, generowana jest nadwyżka. Niestety wsysana jest ona w linii finansowej. Tak więc firma praktycznie nie generuje kasy dla siebie.

I tutaj powrócę do kosztów finansowych. Na finanse tej firmy można spojrzeć również tak: w 2006 wygenerowano w linii finansowej 10m zł (w q4 i q3) i spółka powoli sobie je konsumuje. Ma jeszcze w bilansie zaskórniaki, które pozwolą jej trwać. Tyle, że linia finansowa finansuje samą siebie, a linia operacyjno-inwestycyjna ledwo, ledwo pozwoli na odtworzenie kiedyś środków trwałych. Gdzie tu jest wartość dodana dla akcjonariuszy?Jednocześnie firma generuje wartość dla banków ją finansujących – ok. 2m rocznie. Tej kasy może kiedyś zabraknąć. I konieczna będzie kolejna emisja. I kto to kupi?

Moim zdaniem obecny model biznesowy jest niewydolny pod względem finansowym. Firma albo prowadzi działalność na zbyt mała skalę (chodzi o bardziej efektywne wykorzystanie obecnych zasobów), albo działalność ta jest zbyt droga (koszty zarządu), albo powinna zmienić strukturę finansowania. Najlepiej wszystko po trochu. A propos skali działalności i tempa wzrostu - to w moim mniemaniu dość niewielka spółka, a toczy się w rytmie walca, niczym globalny koncern. Tylko, że sporo koncernów jest samowystarczalna finansowo (niektóre nawet generują znaczące nadwyżki gotówki). Tymczasem Swissmed jedzie na (nomen omen) kroplówce. Właśnie podano kolejną dawkę – sąd zarejestrował warunkową emisję ( link ).

Podkreślam - to moje zdanie. Kandydaci na akcjonariuszy muszą to przemyśleć i ocenić sami. Kluczowe tu jest trwałe przełamanie progu rentowności netto.

Na razie zaś rating zdołowany na CCC i dopóki nikt nie zasypie skumulowanej straty, będzie ciężko go podnieść. Ma to zresztą sens, bo nabywając teraz akcje, kupujemy też tę dziurę w kapitale.

Reasumując:
Wiadomość dla Zarządu:
Do poprawy - efektywność, produktywność, finansowanie. Panowie, więcej czadu!!!
Powyższa treść przez 45 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.

Fiszka
0
Wpisów: 57
Wysłane: 29 marca 2010 23:02:16 przy kursie: 23,60 zł
Pewnie poniższe info w Parkiecie spowodowało dzisiejsze zakupy:
"Swissmed do 2012 r. będzie mieć trzy szpitale (obecnie ma jeden). Zarząd Swissmedu zapowiada też poszerzenie sieci przychodni z pięciu do piętnastu. Niewykluczone, że na NewConnect trafi firma zależna PSM zarządzająca tymi placówkami."

Pytanie na ile sesji wystarczy rozpędu ?

grubinnio
0
Wpisów: 45
Wysłane: 23 lipca 2010 10:00:08 przy kursie: 18,50 zł
Ostatnio widać wyrażnie że ktoś papier sobie powoli skupuje. Cisza na forum dobrze świadczy o tej spółce. Przez jednych niedoceniana przez innych traktowana jako inwestycja long. Osobiście uważam że branża medyczna w Polsce mam na myśli prywatne usługi dopiero się rozwija. Porównując to z innymi państwami europejskimi to Polska wypada bardzo ale to bardzo słabo. Jest potencjał i to spory.
pozdrawi am

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

2 3 4 5

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 2,538 sek.

fdjfkuyn
ckrhutgh
nlbkhhpd
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
scyaequj
frvkwbwt
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat