50 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
7 września 2008 17:23:32
Jest taki koleś, który (razem z bratem) żyje z polecania spółek za pieniądze. Oczywiście w USA. Co ciekawe, obaj jeszcze żyją i twierdzą, że ci co ich słuchają, mają świetne wyniki. No a sami na pewno mają dobrych prawników, bo polecanie spółek to zajęcie tyle trudne co niebezpieczne, gdy niewłaściwa osoba utopi zbyt dużą kwotę na niewłaściwej spółce...
Ale ja nie o tym. Przeczytałem niedawno, do jakich trzech fundamentalnych zasad doszedł Tom w swojej karierze. A mianowicie, jak wybierać spółki na długi termin:
1. Czy firma zachwyca swoich klientów? Produktami, poziomem obsługi, marką? Szukaj takich, które z łatwością przyciągają lojalnych klientów. Przykładem negatywnym: TPSA. Przykładem pozytywnym: mBank.
2. Czy branża jest odpowiednio zyskowna? Można oddać życie za klienta, ale co z tego gdy nie da się na tym zarobić. Przykładem negatywnym: linie lotnicze. Przykładem pozytywnym: kosmetyki.
3. Czy spółka ma gdzie rosnąć? Bo jeśli już ma 80% rynku to co najwyżej tam zostanie, podgryzana przez naśladowców. Przykładem negatywnym: PGNiG. Przykładem pozytywnym: LCCorp.
Oczywiście wtedy zostaje "tylko" timing, czyli wybranie momentu kupna. O tym Tom nie wspomina. Wychodzi też z realiów amerykańskich giełd, gdzie jest wiele spółek konsumenckich. Wydaje się, że ta analiza nie dotyczy biznesów B2B.
Czy jakaś spółka z GPW przychodzi nam do głowy jako spełniająca te trzy warunki?
|
0 Dołączył: 2008-07-30 Wpisów: 1 169
Wysłane:
7 września 2008 18:36:45
Kolastyna ;)
|
0 Dołączył: 2008-07-28 Wpisów: 136
Wysłane:
7 września 2008 19:35:05
Getin1) Dobry marketing, atrakcyjne oprocentowanie lokat, kolorystyka(niedoceniany element, ale mnie zielony kolor bardzo przyciąga) 2) Bankowość mówi chyba sama za siebie? :) 3) Rynek bankowy w Polsce jest bardzo zmienny i przy dobrze przemyślanej kampanii jest szansa na zdobycie większego udziału. Getin ma zamiar rozszerzyć swoją działalność o biuro maklerskie i być może stanie się bankiem nie tylko od depozytów.
|
0 Dołączył: 2008-08-29 Wpisów: 11
Wysłane:
9 września 2008 11:55:32
Qumak-Sekom :)
|
0 Dołączył: 2010-08-15 Wpisów: 31
Wysłane:
30 września 2010 13:10:25
AMB
|