Z takim podejściem moim zdaniem zdecydowanie nie nadajesz się na giełdę, to chyba sam już wiesz.
Nikt nie może wziąć odpowiedzialności za Twoje działania na rynku. Mogę Ci coś doradzić wedle swoich najlepszych chęci, ale i tak może Cię to ostatecznie doprowadzić do straty.
Czasami nawet Warren Buffett i WatchDog (

) tracą. Nie ma na tym forum osoby, która zdradzi Ci złoty środek na zarobek, bo takiego środka nie ma. Na giełdzie zarabiamy dzięki temu, że umiemy jako tako oszacować prawdopodobieństwo wzrostu kursu niektórych akcji, ale to zawsze tylko prawdopodobieństwo i czasami trzeba się pogodzić ze stratą. Ostatnie miesiące to dobry czas na GPW i zapewne większość z nas może się pochwalić w tym krótkim okresie sporymi zarobkami. Ale nikt nie wie czy wkrótce jakaś głębsza korekta nie da nam znowu lekcji pokory.
Jeśli będziesz dalej obracał tymi pieniędzmi musisz wiedzieć, że możesz stracić jeszcze więcej (choć możesz też w nadchodzącym roku sporo zyskać). Ryzyko możesz zredukować, ale ono nigdy nie zniknie.
Trafiłeś na dobry czas na GPW a mimo to straciłeś. Zanim zdecydujesz się na dalszą grę, weź to pod uwagę.
Jeśli chcesz możesz spróbować naśladować ruchy niektórych graczy z tego forum, niektórzy z nas piszą czasem co, kiedy, dlaczego i po ile kupili, czasem też na na co liczą.
Patrzę na "moje" spółki. Analizując forum mógłbyś dojść do wniosku, że posiadam np. Techmex, Graala, IDM PDA, Ropczyce, ING, Euromark. Do niedawna np. Wolę Info czy ACE. Nie sugeruj się tym teraz - na ogół wchodziłem w te papiery sporo poniżej ich obecnej ceny. Ale robiąc jakieś ruchy często się nimi "chwalę" i teraz widzę, że gdybyś je naśladował, byłbyś daleki od straty. Poczytaj forum pod tym kątem, może znajdziesz jakichś inwestorów, których będziesz chciał naśladować? Albo np. policz stopy zwrotu jakie osiągnąłbyś idąc za ich radami. A jak już policzysz podziel się z nami wnioskami

.
I pamiętaj, stopa zwrotu osiągnięta w jakimkolwiek przedziale czasowym w przeszłości nie oznacza, że tak już będzie. W 2008 roku stracili wszyscy, przez ostatnie 3 miesiące prawie wszyscy (zanim się ujawniłeś podejrzewałem, że wszyscy) zarobili.
I jeszcze coś. Nie naśladuj cudzych ruchów bezrefleksyjnie. Choć WD dba o higienę na forum, nigdy nie wiesz kto siedzi po drugiej stronie.