Scarry napisał(a):
nie obrażam się :), raczej staram się zwrócić uwagę że Optimus to świetny papier do krótkoterminowej spekulacji i zupełnie nie fajny jako inwestycja dłuższa niż (tutaj wstawić czas do premiery)
Jako posiadacz akcji ze średnia grubo poniżej 2 PLN nie mogę się zgodzić, uwzględniając ryzyko inwestycji w OPT uważam za najlepszy papier w ostatnim czasie i jeden z najlepszych w najbliższych 10-12 miesiącach.
Scarry napisał(a):
1. podaję średnią cenę za gre jaką firma zawoła przez rok jej sprzedaży a nie na premierze, Ty pozwoliłeś sobie rozciągnąć cenę premierową na cały planowany do sprzedania wolumen - moim zdaniem zupełnie nieuzasadniony optymizm. Myślisz ze do końca cały wolumen gry będzie schodził po cenie premiery? Byłby to chyba pierwszy przypadek w historii...
Tyle tylko, że zdecydowana większość sprzedanych egzemplarzy w pierwszym roku będzie
za pełną cenę. Zgoda, że w późniejszym okresie będą przeceny (oczywistość) jednak w pełnej cenie pójdzie xx egzemplarzy (xx - tutaj kazdy wstawia swoje przewidywania)
Scarry napisał(a):
2. koszty - od zysku netto trzeba odliczyć mnóstwo kosztów, to nie jest tylko dystrybucja (że jak GOG to 100% zarobku), ale cała reklama, no i cały okres pisania tej gry przez spory sztab ludzi. To wszystko musi przecież teraz sie zwrócić i dopiero masz zysk.
Dlaczego sądzisz, że koszty za całość prac nad W2 zostaną poniesione w tym roku? One są ponoszone od 2007, m.in. na to szły pożyczki w roku ubiegłym. Gop na jednej z polygadek wprost mówił, ze wypłaty dla zespołu to jeden z głównych punktów budżetu, do tego dochodzą licencje + inen wydatki (sesje mo-cap, dubbing itp).
Wydawcy ponoszą koszty marketingu, tak więc CDP ponosi je tylko w Polsce (tutaj jest umowa z Agorą) i na gog.com - poszukaj np. informacji o umowie z Bandai.
Scarry napisał(a):
3. konsola - nigdzie nie jest napisane że gra w wersji konsolowej osiągnie choćby zbliżony sukces do wersji PC, to gra 18+, do tego konsolowcy to zdecydowanie inny target, mimo pozornej zbieżności rozrywki elektronicznej tu i tu. Na konsoli użytkownicy oczekują gier uproszczonych, specyficznie przygotowanych.
Rozumiem, ze piszesz o sobie "inny target" i "Na konsoli użytkownicy oczekują gier uproszczonych, specyficznie przygotowanych."? Ja jestem także użytkownikiem konsol
i nie oczekuję w grach "uproszczeń", a jedynie dobrej zabawy na przyzwoitym poziomie.
A co do sprzedaży na konsole RPG - zobacz New Vegas - i na xbox360 i PS3 jest w czołówce gier w 2010 jeśli idzie o sprzedaż.
Scarry napisał(a):
...a propo tej uwagi o wskaźnikach (po to one są żeby uwypuklać niepokojące rzeczy)
kapitalizacja Optimusa: 660 mln
wartość księgowa (z GOGiem i całą resztą): 71 mln
halo... serio to wygląda normalnie?
Tak - wygląda to normalnie. OPT należy teraz do tzw. sektora kreatywnego gospodarki i jego siła nie leży w policzalnym kapitale. Dlatego te wskaźniki niczego nie mówią o spółce. Było zresztą o tym wiele razy na różnych forach.
Scarry napisał(a):
moim zdaniem cały sukces (czego Optimusowi szczerze życzę) Wiedzmina 2 i nawet wariantów konsolowych już dawno jest w cenie akcji i to ze zdecydowanie przesadzonym zapasem.
[quote]
moim zdaniem cały sukces (czego Optimusowi szczerze życzę) Wiedzmina 2 i nawet wariantów konsolowych już w niewielkim stopniu w cenie akcji.
[quote=Scarry]
dzięki za życzenia powodzenia - zasadniczo gra mi się na GPW świetnie a Optimusa dłużej niż 1-2 dni nie trzymałem i trzymać nie zamierzam :) jakoś za bardzo sie poparzenia obawiam ;)
Pisałem o tym na samym poczatku - jestem w OPT już długo i jewszcze trochę pobędę.
Nasze - różne spojrzenie - wynika z tego, ze Ty grasz jak sam mówiwsz OPT max. 1-2 dni, bo boisz się "poparzenia", a ja gram na dłuższy dystans.