PARTNER SERWISU
kohqegnh
1 2 3

Emisja publiczna obligacji Gant

Kamil Gemra
0
Wpisów: 3 001
Wysłane: 6 sierpnia 2012 11:31:41
Informacja przygotowana przez organizatorów emisji publicznej Ganta:

Weź zabezpieczone 11%. Wystarczy już 1.000 zł!

Tylko w dniach 10-27 sierpnia 2012 r. będzie można wziąć udział w publicznej ofercie obligacji zabezpieczonych Gant Development, jednego z czołowych polskich deweloperów mieszkaniowych. Spółka notuje zyski i rozwija nowe projekty w atrakcyjnych lokalizacjach, skutecznie dostosowując ofertę do zmieniającego się otoczenia. Do tej pory obligacje Gant Development S.A. mogli nabywać tylko duzi inwestorzy – banki, fundusze inwestycyjne czy zamożni inwestorzy indywidualni. Dzięki staraniom spółki i prospektowi emisyjnemu zatwierdzonemu przez Komisję Nadzoru Finansowego teraz wystarczy 1.000 zł, aby zarabiać aż 11% w skali roku i otrzymywać odsetki co kwartał.

Wysokie oprocentowanie

Oprocentowanie lokat bankowych w większości zależy od kosztu pożyczek na rynku międzybankowym (WIBOR), a oprocentowanie obligacji również w dużej mierze jest zmienne. To element ryzyka inwestycyjnego. Stałe oprocentowanie oznacza z reguły natomiast niższe oprocentowanie. Tak nie musi być! Gant Development dba o pewność inwestorów i stabilność biznesu. Spółka oferuje stałe, wysokie 11% zysku w skali roku i wypłatę odsetek co kwartał. Już dziś wiadomo, ile odsetek i w jakich dniach otrzyma posiadacz obligacji serii AW. Prezentuje to poniższa tabela. Jedna dwuletnia obligacja o wartości 1 tys. zł przyniesie łącznie 219,97 zł odsetek. Wypłata odsetek zostanie dokonana poprzez uznanie rachunku pieniężnego służącego do obsługi rachunku papierów wartościowych posiadacza obligacji serii AW.

Tabela. Terminarz płatności kuponowych.

kliknij, aby powiększyć

Bezpieczeństwo
Wartość zabezpieczenia obligacji Gant Development serii AW przekraczają 100 mln zł, podczas gdy minimalna wartość emitowanych obligacji wyniesie 10 mln zł, a maksymalna - 50 mln zł. Zabezpieczenie wypłaty należnych środków będzie więc od 2 do nawet 10 razy większe niż możliwe wpłaty inwestorów. Co ważne, Gant Development jest spółką notowaną na rynku głównym Giełdy Papierów Wartościowych i podlega restrykcyjnym przepisom informacyjnym, a także posiada ponad 700 mln zł kapitałów własnych (stan na 31.03.2012) i osiągnął w 2011 r. ponad 30 mln zł zysku netto. Po wnikliwej analizie prospekt emisyjny, na podstawie którego spółka wyemituje od 10.000 do 50.000 obligacji serii AW, zatwierdziła 19 lipca br. Komisja Nadzoru Finansowego. Z dokumentem tym można zapoznać się tutaj: www.gielda.gant.pl/CMS/prospek...

Stabilny model biznesowy
Oprócz zabezpieczenia co najmniej dwa razy większego od emisji obligacji, warto również zwrócić uwagę na sprawdzony model biznesowy spółki. Gant Development szczegółowo analizuje rynek nieruchomości w Polsce i dostosowuje swoją ofertę, antycypując zidentyfikowane trendy. Spółka specjalizuje się w budowie najbardziej poszukiwanych, funkcjonalnych i dogodnie zlokalizowanych mieszkań w największych miastach Polski (Warszawa, Wrocław, Gdańsk, Poznań, Kraków) przy zachowaniu atrakcyjnych cen. Właśnie dlatego Gant Development znajduje się w ścisłej czołówce deweloperów, notując w 2011 r. przedsprzedaż 818 mieszkań netto (po uwzględnieniu rezygnacji). Spółka zanotowała w 2011 r. 279,3 mln zł przychodów, 49,8 mln zł zysku operacyjnego i 30,6 mln zł zysku netto, przekazując klientom 836 mieszkań. Natomiast tylko w I kwartale 2012 r. Gant Development wypracował 198,4 mln zł skonsolidowanych przychodów, 15 mln zł zysku operacyjnego i 11,8 mln zł zysku netto. Więcej informacji o spółce można znaleźć na http://www.gant.pl oraz na pandl.pl/aktualnosci/tag/Gant.... Gant Development zdobywa liczne nagrody i wyróżnienia (m.in. „Mieszkaniowa Marka Roku”, ‘Dom, w którym chciałbym mieszkać”), jest również doceniany przez media gospodarcze za wysoką sprzedaż lokali, stabilność wskaźników zadłużenia i terminową spłatę zobowiązań.

Elastyczny czas inwestycji

Obligacje zabezpieczone Gant Development serii AW zostaną wykupione przez spółkę po dwóch latach od emisji. Oznacza to, że przez dwa lata posiadacze obligacji otrzymają odsetki wypłacane co kwartał, a po dwóch latach otrzymają wartość nominalną obligacji, tzn. 1.000 zł za każdą posiadaną obligację. Przykładowo, kupując w ofercie publicznej w sierpniu 2012 r. 10 obligacji za łącznie 10.000 zł, otrzymamy łącznie 2.199,70 zł odsetek w dwa lata. Jednocześnie po upływie ostatniego okresu odsetkowego Gant Development zwróci nam 10.000 zł, za które kupiliśmy obligacje.
Każdy ma jednak różne potrzeby, a czasem mierzymy się także z wydarzeniami losowymi. Gant Development to rozumie. Dlatego obligacje serii AW będą notowane na Catalyst, regulowanym rynku obligacji Giełdy Papierów Wartościowych w Warszawie. Posiadacze obligacji będą mogli więc w dowolnym momencie sprzedać nabyte obligacje wraz z narosłymi od ostatniej wypłaty odsetkami. Czas inwestycji jest więc elastyczny, a sprzedaż obligacji nie pozbawia należnych odsetek.
Przykładowo, można założyć sytuację, że wspomniane wcześniej 10 obligacji po roku (końcówka sierpnia 2013 r.) sprzedajemy na rynku Catalyst innym inwestorom po wartości nominalnej 10.000 zł, podczas gdy zainkasowaliśmy już wcześniej odsetki wypłacane za pierwsze cztery okresy odsetkowe (4 x 274,20 zł). Jeśli na sprzedaż zdecydowalibyśmy w trakcie trwania okresu odsetkowego, to należne, ale jeszcze niewypłacone odsetki, powiększyłyby cenę sprzedaży obligacji.

Unikalność oferty

Atrakcyjność oferty obligacji Gant Development poskreśla jej unikalność. Dotychczas tylko jedna spółka publiczna zdecydowała się docenić drobnych inwestorów i skierować do nich ofertę obligacji w ramach oferty publicznej. To Giełda Papierów Wartościowych w Warszawie. Aktualne oprocentowanie roczne tych papierów dłużnych wynosi 6,31%, a wypłata odsetek następuje co pół roku. Gant Development proponuje stałe 11% i wypłatę odsetek co trzy miesiące.

Jak i gdzie nabyć obligacje Gant Development? Obligacje będzie można nabyć w szerokim konsorcjum biur maklerskich – ich listę będzie można sprawdzić na http://www.obligacjegant.pl, można zapytać również w swoim biurze maklerskim lub banku. Zapisy trwają jedynie od piątku 10 sierpnia do poniedziałku 27 sierpnia.

Niniejsza publikacja ma charakter wyłącznie promocyjny. 19 lipca 2012 r. Komisja Nadzoru Finansowego zatwierdziła dokumenty składające się na prospekt emisyjny do 50.000 obligacji zabezpieczonych Gant Development serii AW o wartości nominalnej jednej obligacji 1.000 PLN , z którym można zapoznać się tutaj: www.gielda.gant.pl/CMS/prospek...

intelekt
0
Wpisów: 232
Wysłane: 6 sierpnia 2012 11:57:24
No wreszcie... po LST Capital i Getinie kolejna ciekawa emisja dla zwykłego Kowalskiego.

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 6 sierpnia 2012 12:33:43
Trzeba pamiętać, że zabezpieczeniem są certyfikaty Gant FIZ...

Kamil Gemra
0
Wysłane: 6 sierpnia 2012 13:48:33
Podany link obligacjegant.pl na razie nie działa. Więcej informacji i materiały dotyczące emisji można znaleźć tutaj: www.nwai.pl/index.php?id=795&a...

rafklopo
0
Wpisów: 63
Wysłane: 6 sierpnia 2012 18:14:50
Co to, instytucje już nie chcą tego kupować? Przecież ostatnio były emisje trzech serii, np. seria AX Wibor3M+6,5%
Edytowany: 6 sierpnia 2012 20:04

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 6 sierpnia 2012 18:54:38
Może i chcą, ale tak jak robią będzie taniej. 11% w zasadzie bez zabezpieczenia, a wielu drobnym oferta może się podobać.

rafklopo
0
Wpisów: 63
Wysłane: 6 sierpnia 2012 19:03:17
A co tu się może podobać? Oprocentowanie niższe niż wielu serii już notowanych, nawet pomijając zakup na Catalyst poniżej nominału. Mi to wygląda na coraz większe problemy z rolowaniem.

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 6 sierpnia 2012 19:11:05
Teraz tak, ale skoro za progiem jest spowolnienie, które już daje się odczuć, to należy raczej oczekiwać obniżki kosztu pieniądza, a zatem w kolejnych okresach odsetkowych spadku oprocentowania obligacji gdzie miernikiem jest WIBOR, czy WIBID.

I raczej nie miałem na myśli inwestorów odwiedzających SW.

wapkil
0
Wpisów: 1 472
Wysłane: 6 sierpnia 2012 19:58:38
Wysokie oprocentowanie, bezpieczna, unikalna, elastyczna... Chyba powinienem się wstydzić. Tak się o mnie troszczą, a ja, niewdzięcznik, jakoś nie się palę, żeby ten wspaniały instrument kupić ;)

Tak na marginesie, te obligacje nie mają też żadnych sensownych kowenantów (tylko zmiana profilu i upadłość). Nie wiem, czy drobnym oferta się spodoba. Mam wrażenie, że ostatnio zrozsądnieli, ale zobaczymy.

AT, miło że wspomniałeś o tym zabezpieczeniu :) Szczególnie że w innych miejscach SW wychwalając jego wartość, nie zauważa, czym ono jest.

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 6 sierpnia 2012 20:17:20
Wapkil, dopatrujesz się ciemnego tam, gdzie jest widno. Jakby nie było publiczna emisja na Catalyst jest wydarzeniem i o tym napisano w newsroomie, i w wątku catalystowym spółki. Kamil w osobnym wątku wkleił komunikat prasowy spółki. Gdzie tu wychwalanie??? Spółka nie jest rozpieszczana ani w moich omówieniach na wątku akcyjnym, ani przez Tomka na wątku catalystowym. Promowane i chwalone jest wydarzenie, a nie jakość oferty. W końcu im więcej ofert publicznych to dla nas wszystkich lepiej, bo ciężko złożyć rozsądny zdywersyfikowany portfel jak minimum zapisu w preIPO to sto kawałków.

wapkil
0
Wysłane: 6 sierpnia 2012 20:50:32
Nie dopatruję się ciemnego, tylko chwalę, gdy mi się podoba (dlatego napisałem, że miło, iż o tym wspomniałeś) i krytykuję SW, gdy mu się należy.

W newsroomie (jeśli tak nazywają się informacje wyskakujące w okienku ,,z ostatniej chwili'') przeczytałem podpisaną przez Kamila informację, że ,,Wartość zabezpieczenia obligacji Gant Development serii AW przekraczają 100 mln zł, podczas gdy minimalna wartość emitowanych obligacji wyniesie 10 mln zł, a maksymalna – 50 mln zł.''. To było wszystko, co zostało napisane o zabezpieczeniu. Od 2x do 10x wartość emisji - to chyba dobrze, prawda? Bez słowa o tym, jakie to zabezpieczenie i jaką wartość ma zabezpieczenie na certyfikatach Gant FIZ. Rozumiem takie przemilczenia w materiałach reklamowych emitenta, ale w niezależnym artykule SW to moim zdaniem bardzo poważne niedopatrzenie.
Edytowany: 6 sierpnia 2012 20:54

kronau
0
Wpisów: 150
Wysłane: 6 sierpnia 2012 22:25:27
Pozwólcie na odrobine wieczornej szydery Angel

Jak dla mnie ten tekst to straszna beka laughing5 laughing5 laughing5 Stwierdzenia typu: "Spółka notuje zyski" "sprawdzony model biznesowy" brzmią w mojej opini niezbyt wiarygodnie. Gdyby tak było to cena na giełdzie byłaby w zupełnie innym miejscu niz dzis, baaaaaaaa
co więcej naprawde dobrze oprocentowane obligi np.gnt0313(jeszcze lepiej niż z tej oferty) zniknęłyby szybko z karnetu catalyst wykupione przez indywidualnych lub inne tfi.

Znajomy posiada ładny pakiet gnt0313 kupiony od ideowców i zapytany czy nie obawia sie o spółę i czy nie denerwuje go że buduje sie coraz wiecej ofert na sprzedaży na Catalyst odpowiada że powtarza sobie codziennie rano:
"Jestem spokojny i zrelaksowany... Czuje się dobrze...Jestem obligatariuszem bardzo dobrej spółki..."(z forum bankiera zasłyszane) podobno pomaga to rozwiac wszystkie wątpliwosci laughing6

intelekt
0
Wpisów: 232
Wysłane: 6 sierpnia 2012 22:41:38
wapkil napisał(a):
To było wszystko, co zostało napisane o zabezpieczeniu. Od 2x do 10x wartość emisji - to chyba dobrze, prawda? Bez słowa o tym, jakie to zabezpieczenie i jaką wartość ma zabezpieczenie na certyfikatach Gant FIZ. Rozumiem takie przemilczenia w materiałach reklamowych emitenta, ale w niezależnym artykule SW to moim zdaniem bardzo poważne niedopatrzenie.

Przecież na samej górze jak byk stoi:

Informacja przygotowana przez organizatorów emisji publicznej Ganta

To nie jest niezależny artykuł SW.
Edytowany: 6 sierpnia 2012 22:42

wapkil
0
Wysłane: 6 sierpnia 2012 22:49:08
intelekt napisał(a):

Nie, w artykule z newsroomu, o którym pisałem opublikowanym przez SW tutaj nic takiego nie stoi. Wręcz przeciwnie, na górze jest napisane ,,Opublikowano: 2012-08-06 14:03:35 Kamil Gemra''.

W przeciwieństwie do pierwszego postu w tym wątku, z którym Ci się chyba pomylił, to jest niezależny artykuł autorstwa SW.

Edytowany: 6 sierpnia 2012 22:50

bankrucik
140
Wpisów: 4 899
Wysłane: 7 sierpnia 2012 01:21:35
anty_teresa napisał(a):

można omówić szerzej bo mnie zaciekawiły zabezpieczenia tej emisji, a linki niestety nie działaja....

Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..

teraz również na twitter.com

wacek123
0
Wpisów: 61
Wysłane: 7 sierpnia 2012 07:28:55
ciekawe kiedy Catalyst przekroczy masę krytyczną i zaczną się bardzo pozytywne informacje o nie wypłacaniu zaciagniętych zobowiazań widać zbyt mało drobnicy zdołało się załapac na tak bardzo lukratywne w 100% pewne zyski fala banrkuctw musi w końcu dosiegnąć ten tak bardzo doskonały rynek czekamy na to z nie cierpliwością

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 7 sierpnia 2012 08:29:29
bankrucik napisał(a):
anty_teresa napisał(a):

można omówić szerzej bo mnie zaciekawiły zabezpieczenia tej emisji, a linki niestety nie działaja....

W linkach jest tylko to co napisałem, że zabezpieczeniem są certy o wartości od 200 do 500% emisji.
Problem w tym, że to zabezpieczenie jest bardzo podobne do zabezpieczenia akcjami własnymi.

Gant swoje projekty deweloperskie wnosi do funduszu Gant FIZ. Fundusz emituje certyfikaty, które obejmuje Gant. Wszystkie nieruchomości będące w aktywach funduszu mogą być już np zabezpieczeniem hipotecznym kredytów. W przypadku problemów wartość certyfikatów może spaść wręcz do zera, a zabezpieczenie przecież ma działać w razie problemów. Nie mając szczegółowej wiedzy jakie nieruchomości z jakimi hipotekami tam siedzą należy przyjąć, że emisja jest niezabezpieczona. Ten FIZ powstał w celu optymalizacji podatkowej i tylko w tym celu.

Kamil Gemra
0
Wysłane: 7 sierpnia 2012 09:31:05
intelekt napisał(a):
wapkil napisał(a):
To było wszystko, co zostało napisane o zabezpieczeniu. Od 2x do 10x wartość emisji - to chyba dobrze, prawda? Bez słowa o tym, jakie to zabezpieczenie i jaką wartość ma zabezpieczenie na certyfikatach Gant FIZ. Rozumiem takie przemilczenia w materiałach reklamowych emitenta, ale w niezależnym artykule SW to moim zdaniem bardzo poważne niedopatrzenie.

Nigdzie nie napisałem, że emisja jest super i należy nawet wziąć kredyt aby w nią wejść. Tak jak zauważył intelekt ten wątek został założony z informacją przygotowaną przez organizatorów emisji.

Informacją przygotowaną przez SW jest news w dziale wiadomosci.stockwatch.pl. Jednak to jest sucha informacja, bez dawania opinii czy warto. Czy warto to każdy musi sam sobie odpowiedzieć.

Niewątpliwie jednak oferta publiczna na Catalyst jest wydarzeniem i na pewno będziemy o niej pisać.

wapkil
0
Wysłane: 7 sierpnia 2012 21:30:52
Ja z kolei nigdzie nie pisałem o żadnych kredytach, ani o tym wątku. Jak już wcześniej wspominałem, krytykowałem treść newsa SW. Ważne że jak widzę, dopisaliście w nim informację, na czym ustanowione jest zabezpieczenie. Dziękuję za poprawkę :)

Alex2835
0
Wpisów: 7
Wysłane: 9 sierpnia 2012 19:39:57
Zamiast narzekać lepiej trzymajmy kciuki, aby emisja się sprzedała!

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,644 sek.

mqhjhclu
gacvviky
bkuieywg
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
jqsqojxf
jnbfeqyv
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat