PARTNER SERWISU
rleqhbkw
426 427 428 429 430

Kiedy szczyt hossy?

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 28 listopada 2011 09:12:27
@szutnik

możliwe że to przez dane z USA, ale cały kryzys jest skoncentrowany w Europie, więc trudno nie patrzeć na niego przez europejskie informacje i dane :)

WatchDog napisał(a):
tartiakson napisał(a):
WatchDog może Ty rozwiejesz nasze wątpliwości odnośnie tych stóp

Mam zaledwie osobistą opinię na ten temat.
Pieniądz kosztuje ciągle mniej więcej tyle samo. Dobrze zabezpieczony krótkoterminowy kredyt korporacyjny wychodzi po 7-8% w skali roku.
Gdy stopa spada, pieniądz w realnym obiegu nie tanieje - zatem rośnie marża, premia, czyli zysk kredytodawcy. Jest to jednocześnie wyrazem zwiększonego ryzyka i/lub mniejszej podaży.
Niskie stopy są tylko w obrocie międzybankowym. Przeciętny człowiek nie ma dostępu do finansowania po tym koszcie.

to mam prośbę jeszcze WatchDogu - czy wg Ciebie wysokie stopy procentowe nie dadzą naturalnego wzrostu oprocentowania depozytów i lokat? Byłoby to logiczne (dla mnie)... Think i daje impuls do naturalnego oszczędzania przez konsumentów.

w moim pojmowaniu "resetu" o to chodzi żeby przestawić ludzkie postrzeganie biznesu z wydawania na kredyt (i to branego za wszelką cenę, jak to często bywa) na oszczędzanie i inwestowanie z oszczędzonych pieniędzy. A do tego oszczędzanie musi mieć sens (wysoka stopa zwrotu).
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 28 listopada 2011 09:18

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 28 listopada 2011 09:14:16
Cytat:
Rynki rosną na fali tego, że w USA był dawno nie notowany napływ klientów w czasie Black Friday i w związku z tym bliskie rekordowym wpływy handlu detalicznego.

Ludzie uciekają z gotówki w dobra trwałego użytku, zanim ta gotówka wyparuje z kont bankowych blackeye
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

krishic
26
Wpisów: 582
Wysłane: 28 listopada 2011 11:46:22
bialorusin napisał(a):

@reset systemowy
Co to w ogole oznacza? Czy np. to, ze "dzien po" loguje sie do banku a tam 0 na koncie, czy moze w ogole nie bedzie banku?? Resetujemy zawartosc ksiag wieczystych? Jak to ma wygladac???

Na moj chlopski rozum "reset" o ktorym piszesz, to skrajna wersja dwoch scenariuszy: inflacyjnego lub deflacyjnego. Najbardziej prawdopodobne jest wieloletnie dryfowanie pomiedzy falami deflacji aktywow w okresach rozszerzania sie kryzysu i inflacyjnymi wzrostami w zwiazku np z interwencjami bankow centralnych (cykl hossa/bessa w trendzie horyzontalnym).
Niestety istnieje rowniez ryzyko spirali deflacyjnej wynikajacej np z powszechnych haircut'ow obligacji panstw strefy euro, ktore spowoduja bankructwa w sektorze bankowym itp. Deflacja aktywow moze rowniez wynikac z wdrazania programow oszczednosciowych w czasie recesji, nowych podatkow, regulacji (np TIER 1) itp. To samo dotyczy scenariusza inflacyjnego, w ktorym zgoda ze strony Niemiec na niesterylizowane operacje przez ECB stworzy ryzyko naduzycia. W takim wypadku "dodruk" moze byc nie tylko zastrzykiem plynnosci, ale takze ukrytym podatkiem rozkladajacym koszty kryzysu na wszystkich obywateli (na wzor USA).
Reset w scenariuszu spirali deflacyjnej to masowe bankructwa, drastyczny spadek wycen przedsiebiorstw, nieruchomosci i surowcow. Cash is king. Zadluzeni sa ugotowani.
Reset w scenariuszu stagflacji to mniejszy lub wiekszy wzrost cen wszystkich aktywow, wysokie koszty zycia i "ugotowanie" ludzi ostroznych, oszczednych z lokatami i obligacjami.
Oba scenariusze moga przebiegac dosc szybko, na zasadzie domina lub wlec sie latami. Przy stagflacji dojdzie do zwiekszenia rozwarstwienia spoleczenstw, zmian na scenie politycznej i zmian geopolitycznych stref wplywow. Przy spirali deflacyjnej bedzie podobnie z ta roznica, ze rozwarstwienie spoleczne powinno sie zmniejszyc.
Jesli inflacja wymknie sie spod kontroli to ludzie, ktorzy ledwo wiaza koniec z koncem, zmagac sie beda z rosnacymi kosztami zycia itp. Natomiast ludzie bedacy obecnie na szczycie spolecznej piramidy, straca najmniej (to klasa "posiadaczy", a aktywa wtedy drozeja).
W scenariuszu deflacyjnym najbiedniejsi zmagac sie beda m.in. z rosnacym bezrobociem. Jednak to najbogatsi straca najwiecej na spadku wycen majatku lub bankructw swoich firm.
Te dwa scenariusze to pytanie: w jakim stopniu rozlozyc ciezar kryzysu na biednych i bogatych.
W scenariuszu deflacyjnym oczyszczenie przez bankructwa to podwaliny pod zdrowy wzrost gospodarczy. To rowniez szansa na powstanie nowych majatkow (zmiana w sztafecie tych na szczycie). To takze nizsze ceny surowcow, czyli rowniez kosztow zycia.
Scenariusz stagflacyjny to dalszy rozklad "systemu", pochwala rozrzutnosci, mozliwe konflikty i zamieszki.
Bogaci (panstwa, korporacje, ludzie) maja pieniadze i wladze, wiec rowniez szereg mozliwosci w walce o zachowanie swojej pozycji. Natomiast biednym pozostaje walka przy urnach lub na ulicach. W takim zestawieniu stawiam na scenariusz z kolejnymi "dodrukami".
PS. Wydaje mi sie, ze "reset" bedzie dobrze widoczny np z perspektywy dekady.
Edytowany: 28 listopada 2011 11:53

v3nom
0
Wpisów: 3 042
Wysłane: 28 listopada 2011 12:50:40
Ukazał się ciekawy wywiad z Zenonem Komarem w Parkiecie.

Trend spadkowy z okazjami do zarobku:
www.parkiet.com/artykul/112082...
Klika się i sprzedaje ;-)

del-20160301
0
Wpisów: 1 491
Wysłane: 28 listopada 2011 14:17:10
I bez tego rynek jest wystraszony. Po co jeszcze dodatkowo straszyć. Dla mnie to taki strzał z samopału. W tym roku będzie wyżej o 100pk. Względem jakiego poziomu? 2100, 2200, 2300? A w przyszłym roku to będzie poniżej 2000 pkt. Ale ile? 1999? 1001? Tak to i ja mogę Ci prognozę napisać. Ludzie z tego wątku potrafiliby lepszy artykuł napisać i poprzeć go jakimiś argumentami.
Edytowany: 28 listopada 2011 14:18

Crown
0
Wpisów: 135
Wysłane: 28 listopada 2011 14:37:09
wyborcza.biz/biznes/1,100896,1...

Cytat:
Felietonista "Financial Times" Wolfgang Münchau sugeruje, że strefie euro zostało jeszcze 10 dni do upadku. Chyba że krajom Unii Europejskiej uda się dojść do porozumienia w trzech kluczowych kwestiach.

(...)

Po pierwsze, Europejski Bank Centralny musiałby uruchomić gwarancje dla najwyżej oprocentowanych obligacji, stać się gwarantem dla EFSF i zapewnić bankom krótkoterminową płynność.

Po drugie, UE powinna ustalić plan wypuszczenia euroobligacji.

Po trzecie, wprowadzenie unii fiskalnej.

Münchau sugeruje, że strefa euro przetrwa, jeśli te trzy decyzje zapadną do 9 grudnia. Prawdopodobieństwo dojścia do takiego porozumienia felietonista ocenia bardzo nisko. "Angela Merkel wpada w furię, gdy tylko słyszy o euroobligacjach gwarantowanych przez Niemcy" - pisze

Czyli jednak koniec świata przed 2012 Think

Houston, we have Boryszew.

del-20160301
0
Wpisów: 1 491
Wysłane: 28 listopada 2011 14:41:19
Na TVNCNBC mówili dzisiaj, że Francja i Niemcy dogadali się w sprawie dalszych działań w strefie Euro. Jak zawsze to tylko plotka. Koniec świata miał być 2012 a nie 2011.

v3nom
0
Wpisów: 3 042
Wysłane: 28 listopada 2011 14:45:27
Crown, czytałem to dzisiaj rano. Kompletnie nie wierzę w końce świata, a w szczególności w te co mają być za tydzień king Prędzej bym uwierzył, jakby napisali, że UE rozpadnie się za 150 lat.
Klika się i sprzedaje ;-)

Crown
0
Wysłane: 28 listopada 2011 15:03:04
W zupełności się zgadzam z Tobą v3nom. Aczkolwiek tak sobie myślę o tym balonie, który będzie dmuchany do 9 grudnia na wszystkich rynkach co do jednego. A co jeśli nic konkretnego nie zostanie poczynione? Hmm... widzę wtedy pionową ale to bardzo pionową kreskę w dół Whistle

A obligacje znowu się słabo sprzedawały: +1,5% różnicy na belgijskich obligacjach w stosunku do ostatniej aukcji! Ależ pompowane jest to coś puke_l
Edytowany: 28 listopada 2011 15:06

mdtrader
0
Wpisów: 749
Wysłane: 28 listopada 2011 16:00:33
W nocy dodalem post odnosnie planow jakie sa na horyzoncie, to co wrzucasz w linku to nic nowego. Te euroobligacje -nie pojawia sie na rynku,bo potrzeba szybkiego dzialania i sa inne mozliwosci.

Kazdy nowy dolar i euro wypuszczone czy to przez FED czy przez ECB to czysty zysk dla nich, wiec tylko kwestia akceptacji spolecznej w panstwach gdzie zachodza decyzje- jesli beda mieli mocna podkladke a po to pismo do Grecji, zmiana na stanowisku premiera we Wloszech by to wszystko wlasnie sie spelnilo.
Edytowany: 28 listopada 2011 16:19

Futro
0
Wpisów: 235
Wysłane: 28 listopada 2011 16:02:07
Coś mnie nie przekonują te wzrosty.

US New Home Sales 307K, źle.
Edytowany: 28 listopada 2011 16:02

Crown
0
Wysłane: 28 listopada 2011 16:19:33
Futro wzrosty wzrostami, ale jakie mizerne obroty. Tylko niech jutro/pojutrze/za tydzień pójdzie jakaś plotka-bomba to nie wiem kto to zatrzyma.

Frog
13
Wysłane: 28 listopada 2011 17:33:27
Dzisiaj nieco mniej obserwowałem giełdę niż ostatnio, więc czegoś chyba nie wiem blackeye

Pod co toto rośnie? Think
Follow me on Twitter

tomcichy
0
Wpisów: 263
Wysłane: 28 listopada 2011 17:42:57
jak to pod co rośnie?
Podobno duet Merkozy przedstawi plan ratowania Europy 9 grudnia plus mikołajki king

GregGoldi
0
Wpisów: 375
Wysłane: 28 listopada 2011 18:14:10
Ja tam jak zwykle się nie znam i pewnie się mylę ale jakoś to dziwnie wyglądało.....
Zaczęło się od dwóch zdementowanych plotek, potem w końcu trafili z trzecia, poszło do góry ale przy słabych obrotach.... Teraz ledwo się pozamykało i euro do dolara i złotówka strasznie słabną.....

mdtrader
0
Wpisów: 749
Wysłane: 28 listopada 2011 18:17:49
Nawiazujac do wpisu,ktory wrzucilem w nocy 28 listopada 2011 00:32:20(zbyt dlugi by go przywolywac,ale proponuje poczytac,bo w sumie dzisiaj sporo mowia o tym co wczoraj pisalem) to chcialbym kilka rzeczy dopisac,ktore uwazam za dosc wazne i moze kilku osoba rozjasnia obraz,bo uwazam ze czasami jak wrzuca wykresy ze swap-ow czy Libor-u to niektorzy na to nie patrza,bo to przeciez nie wykres KGHM czy WIG20-:) a tak naprawde to tam sie rozgrywa gra w czasach gdy plynnosc spedza sen z powiek duzym instytucja.
www.stockwatch.pl/forum/wpisy-...

Niektorzy z Was pewnie maja czasami dobre miesiace zarobkow, niektorzy traca,ale wydaje mi sie ze maly procent osob tutaj piszacych nie wie co sie dzieje,nie wiedza ze z roku na rok staja sie zakladnikami systemu i nowoczesna wersja "niewolnika".

Pytasz Frog pod co rosnie? a jak za miesiac WIG20 bylby na 2450 to bedziesz pytal pod co urosly rynki i bedzie to dla Ciebie dziwne? moze bedziesz pisal ze slabe dane makro i ze dodruk to pusty dodruk a sytuacja fundamentalna panstw jest nadal zla?

Podejdz do tego z drugiej strony. Ile myslisz,ze bedziemy jeszcze spadac? popatrz na te dwa wykresy.

kliknij, aby powiększyć

kliknij, aby powiększyć

Zobacz na premie jaka placa banki europejskie by pozyczyc dolary na rynku poprzez swapy walutowe, najwyzsze od upadku Lehmana, jest to sygnal,ze jeszcze moze zjechac jesli bedzie szybka igla w dol(jakies bankructwo).
3 rzeczy:
- spready na obligacjach
- Libor i Swapy
TO jest miejsce gdzie rozgyewa sie gra, o reszczie i tym o co tak naprawde toczy sie gra "Merkel" pisalem w nocy i podczas kilku ostatnich dni.

Rynki wyprzedaja politykow i wyceniaja to co moze sie zdarzyc. Dzisiejsze odbicie to rowniez efekt ostatnich spadkow i odreagowania,bo bylo chyba najwiecej sesji spadkowych pod rzad od sierpnia plus plotki + i wzrost wydatkow w black friday wiec mozna bylo znalesc punkt ktorego mogly sie byki chwycic.

MSCI Index spadal przez 10 dni i na rynkach szacuje sie ze odplynelo ok 4,6 biliona $ w tym czasie z powodu obaw o kryzys dlugu,wiec przy kazdej lepsze okazji czesc kasy wraca by zrobic kilka % i ewnetualnie wyjsc.

Kolejne info to przygotowanie 600 mld z MFW dla Wloch na wykup i stabiliacje dlugu.

EFSF - nowe plotki o ubezpieczeniu 20-30% obligacji kazdej nowej emisji.

Jutro zaczyna sie posiedzenei 2dniowe w Europie a 9 jest spotkanie liderow.

W USA jest jeden rzad,ktory tak naprawde mogl decydowac,tutaj jest kilka panstw i kilka rzadow ktorych kazdy by chcial cos powiedziec, jednak kwestia rozbijac sie bedzie o kontrole fiskalna panstw w Europie(czytaj post nocny).

Niemcy by wejsc potrzebuja miec pewnosc ,ze beda nowe zasady by moc kontrolowac budzety panstw ktorym maja pomagac w wykupie i rolowaniu dlugu.

To co sie dzieje i nad tym czym sie koncentruja rynki to nic w porownaniu do tego co jest w szafie i tego co sie dzieje za naszymi glowami.

kliknij, aby powiększyć

Frog
13
Wysłane: 28 listopada 2011 18:32:24
Ok, czyli nie zdarzyło się nic fundamentalnego.
Myślałem że coś naprawdę nieoczekiwanego się stało, bo zobaczyłem futures DAX'a na +6%. Ale widzę że znów dyskontujemy plotki o nowym pomyśle ratowania Europy.
Follow me on Twitter

siekoo
0
Wpisów: 1 746
Wysłane: 28 listopada 2011 18:37:13
mathu napisał(a):
VC ma to do oprocentowania kredytu, że przy drogim kredycie lukę po bankach wypełnia VC i nie ma problemu z finansowaniem dla małych przedsięwzięć.

Jeśli 10k PLN jest nie do spłacenia, no to sorry, ale tani kredyt na rozpoczęcie działalności to zwykłe samobójstwo. Wtedy tym bardziej warto byłoby pożebrać trochę u różnych grubszych inwestorów, o ile ma się jakiś dobry pomysł na biznes.

jezeli sie ma dobry pomysl na biznes to nawet kredyt pod zastaw nerek nie stanowi problemu blackeye
mi chodzi o to, ze jezeli ktos chce otworzyc 3-ci warzywniak na Lipowej, to drozszy kredyt zmusi go do zastanowienia sie, czy to aby na pewno dobry pomysl.
piszesz o VC, ale pokaz mi przecietnego Kowalskiego, ktory chocby slyszal czyms takim? predzej pojdzie do providenta, niz jakiegos tam 'WiSi' - a nuz skonczy jak Rysiu po wizycie w teatrze blackeye

@szutnik, przeczytalem zlinkowany przez Ciebie artykul i jedyny wniosek do jakiego doszedlem, to ze patrzysz na ta kwestie z bardzo oddalonego punktu widzenia - tj. tani kredyt -> przyspieszony wzrost gospodarki -> wzrost inflacji po kilku miesiacach -> de facto wiekszosc jak zwykle zostala zrobiona w trabe. czy to miales na mysli? jezeli tak, to napstepnym razem unizenie prosze, napisz dodatkowo kilka linijek, zamiast cytowac zdanie wyciete z kontekstu, bo mozna odniesc wrazenie, ze slyszysz dzwon, ale z ktorego kosciola to juz nie do konca wiesz.
bez urazy, ale tak wlasnie odebralem Twoj wpis.
Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...

Frog
13
Wysłane: 28 listopada 2011 19:14:47
v3nom napisał(a):
Ukazał się ciekawy wywiad z Zenonem Komarem w Parkiecie.

Trend spadkowy z okazjami do zarobku:
www.parkiet.com/artykul/112082...

Czytając ten fragment:

Cytat:
Wydaje mi się jednak, że na koniec roku warszawska giełda będzie wyżej niż obecnie, choćby ze względu na rajd świętego Mikołaja, w trakcie którego nastroje inwestorów powinny się polepszyć.

Przypomniałem sobie ciekawy wpis Buldiego z innego wątku:

buldi napisał(a):
A ja sie założę o 0,75 fibo, że obecnie powielimy sytuacje z 2008 roku

kliknij, aby powiększyć

... i przed nami rajd który zakończy sie tradycyjnym złapaniem byków w pułapkę, ale tym razem przynętą jest ORGR

kliknij, aby powiększyć

Czyżby więc powyższe dwie osobistości wykrakały początek rajdu? wave
Follow me on Twitter

Zarkan
0
Wpisów: 145
Wysłane: 28 listopada 2011 19:30:44
Ciekawa teoria, pytanie tylko czy prawdopodobna. Chociaż taki rajd jest naprawdę czymś niezwykłym.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

426 427 428 429 430

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,125 sek.

vkkdoxln
fmruvrmq
scuyrpof
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
tgstgfqw
oadtusmi
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat