PARTNER SERWISU
agyrdera
6 7 8 9 10

Portfel pasywnego inwestora - Wojetek's stocks

Wojetek
PREMIUM
503
Wpisów: 7 286
Wysłane: 14 października 2013 20:45:51
MAK - ciekawy temat, jak dla mnie po takim trendzie spadkowym brakuje konsolidacji, dlatego spółka spoza mojego celownika. Agresywnie można było już grać przy 2,30-2,60. Obecnie wygląda to nieźle - wybicie 4,0 powinno sprowokować do wzrostów min na 4,47 albo i wyżej. Problematyczne może być ustawienie SL (logika podpowiada 3,29 więc bardzo daleko, ew skrócenie go na 3,59). RSI faktycznie zakręca w górę, nie widać negatywnych tendencji no i jeszcze bez wykupienia.

FRO - też ciekawe, możliwe że się zmierzy z 10 zł (psychologia+marzec 2011) ew dalsza konsolidacja. Oczywiście obowiązują poziomy 9-9,10 jako wsparcie (szczyt z 2012). Ktoś "większy" ;) grał to na przebicie LT przy 8,0 + oporu 8,20 (widać po wolumenie jak i świecach). Problemem na tej spółce może być płynność.
Edytowany: 14 października 2013 20:53

mishtall
0
Wpisów: 31
Wysłane: 15 października 2013 01:19:50
@ Wojetek

Bardzo dziekuje, brak konsolidacji - to przeoczylem:( Ile wg Ciebie powinna trwac, sa w ogole jakies zalecenia w tej kwesti?
Czy konsolidacja trwajaca dluzej, wygeneruje potencjalnie wiekszy zysk i na odwrot?

Mam nadzieje, ze nie jestem jeszcze zbyt wscibski meczac Cie tymi pytaniami:))

Czytalem wiele roznych postow, na wielu forach, ale tak rzeczowej wiedzy jak Twoja nie spotkalem:)

Pozdrawiam i bardzo dziekuje
Edytowany: 15 października 2013 01:21

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 15 października 2013 08:45:48
Cytat:

Ile wg Ciebie powinna trwac, sa w ogole jakies zalecenia w tej kwesti?
Czy konsolidacja trwajaca dluzej, wygeneruje potencjalnie wiekszy zysk i na odwrot?

Nie ma reguły bo jest to zależne od paru czynników. Np jeśli akcje zadebiutowały nie dawno - wtedy nie jest potrzebna jakaś bardzo długa konsolidacja - wystarczy nawet miesiąc czy dwa, jeśli z tego następuje wybicie na obrotach to jest to często wiarygodny sygnał (przykłady do analizy: Alior, UboatLine)
Jeśli jednak trwał od jakiegoś czasu (np roku) trend spadkowy to lepiej, by konsolidacja po spadkach potrwała dłużej, wymienił się akcjonariat, akcje były akumulowane przez silne ręce.

c15d
3
Wpisów: 163
Wysłane: 16 października 2013 13:30:55
Witam Wszystkich;)

Obserwuje wpisy Wojtka - faktycznie bardzo trafne, przed chwilą w CNBC profesor z SGH pokazywał Apatora jako przykład początku trendu zwyżkowego;)

Mam pytanie do Autora wątku - jakie książki/źródła wiedzy polecasz dla chcących poznać AT?

Osobiście preferuje AF, uważam że wszystko co dzieje się na technice ma podstawy w fundamentach a sama AT to bardziej psychologia zachowań tłumu;) ale niewątpliwie jest to wiedza bardzo przydatna, pomagająca zająć pozycje w odpowiednim momencie.

Pozdrowienia

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 16 października 2013 14:46:15
Cytat:

w CNBC profesor z SGH pokazywał Apatora jako przykład początku trendu zwyżkowego;)

Hmm, gdyby ten prof. podał Apatora w kwietniu-maju 2012 to rzeczywiście byłby to początek uptrendu. Teraz to co widzimy na APT jest tylko jego kontynuacją.

Cytat:
Mam pytanie do Autora wątku - jakie książki/źródła wiedzy polecasz dla chcących poznać AT?

Osobiście preferuje AF, uważam że wszystko co dzieje się na technice ma podstawy w fundamentach a sama AT to bardziej psychologia zachowań tłumu;) ale niewątpliwie jest to wiedza bardzo przydatna, pomagająca zająć pozycje w odpowiednim momencie.

Odnośnie AT - jest wiele naprawdę dobrych opracowań i wiele dobrych metod. Na początek przydatny może być J.J. Murphy i jego AT rynków finansowych. Wiele innych (dobrych) książek już polecano na tym forum więc trzeba trochę poszukać.

Jednak bez opanowania swojej psychiki, zapoznania się z psychologią rynku możliwe, że i najlepsza metoda nie da nam wyników (obojętnie czy to będzie AT, AF, astro, VSA, algo etc.). Strategia, system transakcyjny, zasady muszą być skrojone na miarę dla konkretnego inwestora.

Damian1
0
Wpisów: 91
Wysłane: 16 października 2013 14:56:23
Czy moglbys cos powiedziec na temat spolek LCCORP, RELPOL i RONSON?

Pozdrawiam

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 16 października 2013 15:07:35
Bez obrazków bo nie są to jakiejś rewelacyjne typy wg mnie:

LCC - spółka spoza mojego kręgu zainteresowań ze względu na głównego akcjonariusza. Kluczowy opór to 1,80 - w przypadku jego trwałego przebicia na wolumenie możemy zobaczyć nowy trend wzrostowy (po drodze jeszcze 2,0zł jako opór)

RLP - Spółka w szerokiej konsolidacji od pewnego czasu (po zakończeniu wzrostów z zeszłego roku). Dopiero po ataku na nowe szczyty mogłoby się coś na niej zacząć ciekawego dziać.

RON - Po przebiciu linii trendu spadkowego nastąpiło ładne odbicie z zatrzymaniem na pierwszym zniesieniu fibo (23,6%) - pytanie co z kursem będzie działo się dalej. Możliwa dłuższa konsolidacja, opory na 1,55, 2,00 i 2,18 (słabszy).
Edytowany: 16 października 2013 15:13

rozrabiaka77
0
Wpisów: 45
Wysłane: 16 października 2013 21:59:03
Mam pytanie moze troszke z innej beczki
Cy warto trzymac dolary?
( z obawy przed kryzysem kupilem jakis czas temu na dzien dzisiejszy jestem jakies 8% na minusie.Do podjacia tej decyzji w 90% przyczynil sie blog Profesora Rybinskiego ktory zalozyl fundusz Eurogedon na dzien dzisiejszy ok 50 % straty)

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 16 października 2013 23:08:10
Cytat:
Cy warto trzymac dolary?

Na tak zadane pytanie można odpowiedzieć - "tak jeśli chce się jechać do Stanów, bo tam są potrzebne". Spodziewam się, że nie o taką odpowiedź jednak chodziło ;)

Waluty to zdecydowanie nie mój konik - nie działam na FX, nie hedguję walutowo pozycji, nie inwestuję w "czyste" waluty etc. Tak więc nie sugerowałbym się moją opinią.
Patrząc długoterminowo na USDPLN:

kliknij, aby powiększyć

RGR pewnie widzą wszyscy, RSI jak i średnia potwierdzają trend spadkowy. Jednak w szerokiej perspektywie widoczna jest konsolidacja na poziomach 3,0-3,55PLN. Możliwe więc że to co widzimy obecnie to dołek i złotówka się osłabi windując znów dolara jak i że po przebiciu wsparć na poziomach 3,05-3,0 kontynuowany będzie trend spadkowy (do np 2,70-2,63 ?).

Odnośnie USD trzeba też zadać sobie parę pytań
- Czy USA potrzebuje silnego USD ? Moim zdaniem nie
- Czy działania FED wzmacniają USD ? j.w.
- Czy mamy kryzys gospodarczy ? (w kryzysach dolar z reguły umacnia się), j.w.
- Czy w PL mamy dwucyfrową inflację ? j.w.

Cytat:
Do podjacia tej decyzji w 90% przyczynil sie blog Profesora Rybinskiego ktory zalozyl fundusz Eurogedon na dzien dzisiejszy ok 50 % straty)

Profesor Rybiński to taki polski Nouriel Roubini. Ten ostatni przepowiadał ciągle kryzys, bańkę, krach i wszystko co najgorsze. Oczywiście miał pewne podstawy by tak sądzić (nic nie rośnie do nieba;)), ba bez tytułu naukowego inwestor wie, że kiedyś hossa się skończy krachem (a jeśli nie wie to pierwsza bessa mu to uświadomi). Podobnie Rybiński przepowiada załamanie i co zabawne ma rację - bo kiedyś ono nastąpi - prędzej lub później. Wtedy będzie mógł zatryumfować i stwierdzić "a nie mówiłem". Problem polega na tym, że grając na spadki (a na tym miał zarabiać Eurogeddon) trzeba i trochę "umieć" i trafić w dobry moment. Gdyby Rybiński otworzył fundusz w połowie 2011 z pewnością ładnie by zarobił. Niestety prof. chciał grać na spadki "po spadkach" co zawsze się kończy bolesnymi stratami. Jest takie fajne powiedzonko: "Nikt nie widział jachtów tych, którzy grają na krótko". Definitywnie coś w tym jest.

Media, bloggerzy i inne źródła opinii, których w internecie pełno to niebezpieczne źródła na których kształtuje się własny osąd. Przykładowo zamieszczając tutaj jakąś analizę zawsze mogę się okrutnie mylić. Jednak gdy pomyłka się zdarzy kluczowym jest szybkie ucięcie strat i nie dopuszczenie do tego by taki błąd był kosztowny. Znów więc powiedzenie o ucinaniu strat i pozwalaniu zyskom rosnąć :).
Edytowany: 16 października 2013 23:24

rozrabiaka77
0
Wpisów: 45
Wysłane: 17 października 2013 09:12:18
BARDZO DZIEKUJE

c15d
3
Wysłane: 17 października 2013 14:37:45
Witam ponownie;)

A co myślisz o spółkach DECORA i LENTEX? Spółki raczej małe, wyglądają w miarę ciekawie fundamentalnie (C/Z) i skorzystają chyba na odbiciu gospodarczym. Dodatkowo po restukturyzacji. Jakiś czas temu zainteresowałem się nimi ale interesuje mnie co na ten temat powie technika;) No i jeszcze ROBYG ale już chyba był omawiany i to raczej pozytywnie;)

Pozdrawiam

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 17 października 2013 15:07:21
Decora i Lentex jak najbardziej są interesujące. Robyg technicznie też wygląda bardzo pozytywnie. Szerszą analizę tych spółek wrzucę w wolnej chwili (nie w czasie sesji).

Ciekawostka:
Cytat:
Wczoraj mocno w górę powędrowały także notowania cukru, które w środę niemal całkowicie nadrobiły stratę z wtorku. Wzrostom notowań tego surowca na nowojorskiej giełdzie sprzyjają informacje z Brazylii. W kraju tym, będącym największym producentem cukru na świecie, ostatnio spadły ulewne deszcze, które wywołały obawy o zbiory trzciny cukrowej.

Cytat:
Potencjał wzrostu notowań cukru jest jednak ograniczony. O ile sytuacja na terenach uprawnych Brazylii nie jest idealna, to świetne zbiory wielu swoich towarów rolnych notują w tym roku Indie. Nie inaczej jest z cukrem - w ostatnim czasie Indie zwiększyły eksport tego surowca. Ma to spore znaczenie na rynku cukru, bowiem Indie znajdują się na drugim miejscu na świecie pod względem produkcji cukru. Dotychczas kraj ten nie był czołowym globalnym graczem w zakresie eksportu tego surowca, ale dobre zbiory mogą to zmienić

Jest więc odpowiedź skąd wzrosty na cukrze. Informacje podane jednak z ponad 2 tyg opóźnieniem w stosunku do tego co już się zdarzyło. Sytuację na cukrze oczywiście obserwuję - możliwe, że będzie na nim większa korekta.
Edytowany: 17 października 2013 15:07

c15d
3
Wysłane: 17 października 2013 19:30:34
Ogólnie ostatnio giełda jest dość mocna. Interesuje mnie jak wypadnie Twój portfel na koniec miesiąca, widziałem że Śnieżka zaczęła chyba odrabiać straty, więc chyba nie zniknie z portfela;)

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 17 października 2013 20:39:45
@c15d

Może nie tyle Śnieżka odrabia straty (bo jest na niezłym zysku) a powoli idzie do góry. Ostatnie tygodnie wyglądają na niej bardzo solidnie, możliwe że będzie na niej podniesienie SL.
Większe obawy mam co do Kanii której korekta może nawet wybić stopa w czarnym scenariuszu. Lepiej by się tak nie stało bo na horyzoncie widać już logiczny poziom TP.

Mam wątpliwości czy wynik portfela będzie podobny do wrześniowego, bo z reguły październik na giełdzie jest słaby, ale powinien być na plus. Widząc spore zainteresowanie akcjami jak i bycze nastroje http://stooq.pl/mol/?id=12243 spodziewam się w najbliższym czasie korekty na szerokim rynku (miejsce na W20, WIG, W40 i W80 wydaje się doskonałe).

Wspomniane analizy DCR i LTX

DCR tyg

kliknij, aby powiększyć

Nie jestem w 100% przekonany czy długoterminowy trend spadkowy na Decorze się skończył. Obecnie wygląda jednak na to, że tak. Kurs wybił LT jak i utworzył formację oRGR (które jak widać później respektował robiąc powrót do nich w lipcu 2013). Obroty są podwyższone, średnia zakręciła w górę, a RSI wygląda pozytywnie. Kurs wrócił w okolice dawnego szczytu (obecnie wsparcia) ok 12 zł i możliwe że w tym tygodniu kończy korektę.

DCR dni

kliknij, aby powiększyć

Na wykresie dziennym widoczna flaga. Oczywiste wsparcie na 11 zł. Strefa oporu 14-15zł. Średnie wskazują na kontynuację wzrostów (pro wzrostowe ich ułożenie).

Fundamentalnie spółka nie wygląda na drogą, jako akcjonariusza martwiłoby mnie jednak sprzedanie całego pakietu akcji jakie posiadał Saniku SA (z dość sporym dyskontem). Technicznie jednak papier jest niezły, oczywiście problemem będą kolejne opory w dłuższej perspektywie (20zł, 24 zł itd.) więc byki będą miały tu sporo pracy.

LTX tyg

kliknij, aby powiększyć

Klasyczne wręcz zagranie - na wybicie z długiej konsolidacji, widać formację oRGR, podwyższony obrót na wybiciu. Kto zajął pozycje przy cenach 5-5,20zł dziś musi jedynie spokojnie podnosić stop lossa. Dla tych którzy chcą dołączyć może jednak czekać zimny prysznic. Na tygodniach mamy duże wykupienie - walor powinien się "schłodzić" albo mocną korektą (tak jak po pamiętnym tygodniu z OFE) albo dłuższą konsolidacją (co wydaje się bardziej prawdopodobne patrząc na ostatnie 3 tyg). Okazji do wejścia obecnie nie widzę (logiczny SL wychodzi na 5,5zł) teraz, możliwe że w przyszłości taka się pojawi. Fundamentalnie walor ciekawy, choć akcjonariat mniej ;). Opory widać w strefie 8-8,5zł. Warto pamiętać o fakcie iż zasięg formacji oRGR juz się praktycznie wypełnił (ok 7zł).

Robyg był omawiany wcześniej - kontynuuje trend wzrostowy, uwaga jednak na znaczne wykupienie. Na plus z pewnością dla niego brak historycznych oporów.
Edytowany: 17 października 2013 20:44

c15d
3
Wysłane: 17 października 2013 21:05:54
Dzięki za analizę spółek;) Chyba nasz dług wdzięczności rośnie, ja również cenie Twój komentarz, jest fachowy i konkretny.

Jeśli chodzi o DECORE to Saniku sprzedało ale nikt się nie ogłosił, a to był duży pakiet więc powinien. Jaki jest termin na informacje o zmianach w akcjonariacie? Bo raczej drobni tego nie wzięli...

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 18 października 2013 12:52:12
Podniesienie stopa na cukrze na 18,49 USD
SKA - SL 46,79 zł

srebrnyptak
0
Wpisów: 361
Wysłane: 18 października 2013 13:03:47
Wojtek, na cukier masz etf czy certyfikat raifaisen co innego. Gdzie to jest notowane?

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 18 października 2013 14:09:58
5 i 6 strona wątku - tam jest zajęcie pozycji na cukrze.

Notowania są tutaj (live) www.rcb.at/pl/produkt/turbo/?I...

Jest to cert turbo z rc (na cukier gpw wielkiego wyboru niestety nie oferuje - albo turbo albo tracker).

Dziś chłopaki na SB.F mają rozmach (a decydująca faza notowań przed nami).

srebrnyptak
0
Wpisów: 361
Wysłane: 18 października 2013 14:44:49
dzieki za odpowiedz, nie moge tego znalezc w bossa. Mam dostepny tylko tracker z raifaisena.
A te wybicie to chyba pod susze na trzcinie w ameryce pld?

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 18 października 2013 15:04:01
Sporo newsów z rynku cukru jest tutaj: www.sugartech.co.za/news/index...

W Brazylii intensywnie pada co ma mieć przełożenie na słabe zbiory.

Cytat:

Regionally, uncertainty regarding the level of sugar production in Central/South Brazil has implications for the global surplus, particularly for the availability of exportable sugar in Q1/Q2 2014. Wet weather in October/November, and/or an early end to the harvest season, could prompt a downward revision of expectations for sugar production and export availability.
Elsewhere, heavy rains have reportedly slowed the progress of Russia’s beet harvest, putting a question mark over production forecasts and 2013/14 import requirement. Such uncertainty may justify a modest risk premium with respect to 2014 prices. Unless the fundamental picture changes drastically in the coming months, any upside for world raw sugar prices appears limited.
finance.yahoo.com/news/raboban...

Uwagę zwraca ostatnie zdanie, zobaczymy więc czy trend na cukrze się odwrócił czy też to tylko większa wzrostowa korekta. Części już wypracowanych zysków broni SL :)

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

6 7 8 9 10

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,447 sek.

hmylhlgu
lwgommbt
acbxlnnw
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
oaloxyzi
xjspdrdi
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat