witam. jest to jeden z moich pierwszych postów na tym forum. Przeglądając ten portal wpadłem na kilka wskaźników które były dla mnie zagadką do teraz, i chciałem je opisać materiałami które udało mi się zebrać w sieci lub na forum. Jestem domorosłym inwestorem bez wykształcenia finansowego, więc stąd pomysł żeby pomóc ludziom podobnym do mnie zaglądającym tutaj.
WatchDog napisał(a):(...)
Z"-score to podstawa dla przydzielenia ratingu. Tzw. wskaźnik Altmana, zwany bankruptcy predictor. Pokazuje solidność struktury finansowej i metodą statystyczną pozwala ocenić prawdopodobieństwo bankructwa firmy
(...)
Z-score - przewiduje prawdopodobieństwo spółki w przeciągu 2 lat działalności, badania wykazały że skuteczność wynosi 72%-80%, sostał stworzony dla firm przemysłowych, późniejsze obserwacje wykazały że sprawdza się także dla firm usługowych i handlowych. Czym wskaźnik jest większy, tym mniejsze ryzyko bankructwa, dla wyniku
Z-score<2 - spółka jest w strefie wysokiego zagrożenia, dla
Z-score<3 - znajduje się strefa podwyższonego ryzyka
ROCE - ciekawy wskaźnik który mógł by być wykorzystany na
http://www.stockwatch.pl - a oto jego krótki opis: Jak wielkość zaangażowanego kapitału wpływa na efektywność? przykład - firma X z przychodami 1000pln, osiąga zysk 100pln przy zaangażowaniu 200pln kapitału, ROCE wynosi 50%. ROCE powinien być wyższy niż sWACC (uproszczony średni ważony koszt kapitału). Wtedy można powiedzieć że spółka generuje wartość dla akcjonariuszy, a nie ją niszczy.
WatchDog napisał(a):(...)
sWACC to uproszczony (
simplified) koszt kapitału (
weighted average cost of capital). Każdy analityk to wylicza w pocie czoła, a ja opracowałem do porównań wersję uproszczoną, którą wylicza komputer. Jest to w znaczeniu ekonomicznym koszt utrzymywania przez spółkę aktualnego kapitału jako wskaźnik procentowy. Poszukaj w internecie jeśli chcesz o nim wiedzieć więcej. Mogę też rozwinąć, ale uwaga, nuda.
pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Are...sEVA to przemiły wskaźnik, zysk ekonomiczny (
economic value added). Też uproszczony, bo korzysta z uproszczonego wacc'ka. Mówią, że to
najważniejszy wskaźnik dla każdej spółki, bo pokazuje jej realny wynik. Wzór jest banalnie prosty: EVA = zwrot z kapitału minus koszt kapitału
Jasne? Banalne. Żeby wytłumaczyć na przykładzie tym, dla których jest to nowe: załóżmy, że kumpel proponuje Ci biznes, który daje 5% rocznie. Wkładasz kasę i się cieszysz. Tymczasem Twój koszt kapitału jest wyższy, powiedzmy że jest na poziomie 7% rocznie (bo tyle byś dostał na lokacie). Więc Twój zysk ekonomiczny jest -2%, mimo że przecież zarobiłeś. (Całkowicie pomijam czynnik ryzyka).
Free Float - (akcjonariat rozproszony) przedsiębiorstwa publicznego - ustala się jako stosunek liczby akcji znajdujących się poza posiadaniem dużych inwestorów, nie będących także akcjami zastrzeżonymi (ang. restricted stock), oraz liczby akcji ogółem. Inaczej - wszystkie wolnodostępne akcje znajdujące się w obrocie publicznym.
C/WK - (Cena/Wartość Księgowa, ang. Price/BookValue) - na rynku kapitałowym, wskaźnik informujący o bieżącej wycenie przez rynek wartości majątku (aktywa bez zobowiązań) danej spółki giełdowej. Wskaźnik C/WK oblicza się dzieląc bieżącą kapitalizację spółki giełdowej przez księgową wartość jej kapitału własnego, którą podaje bilans spółki. Alternatywnie wskaźnik ten można otrzymać dzieląc kurs akcji przez wartość księgową przypadającą na jedną akcję.
C/Z - (Cena/Zysk, ang. Price Earnings Ratio, PE, PER, P/E) – bardzo popularny wskaźnik oceny atrakcyjności akcji giełdowych. Oblicza się go dzieląc aktualną cenę jednej akcji przez zysk netto na jedną akcję. Wskaźnik ten odzwierciedla stosunek inwestorów do firmy, a więc jej atrakcyjność. Określa stopień opłacalności zakupu danych papierów wartościowych.
C/P - (cena/sprzedaż lub P/S en. price/sales ratio) - wskaźnik odnoszący się do akcji obliczany jako stosunek średniej ceny wszystkich akcji spółki do jej przychodów netto z wybranego, zwykle rocznego lub kwartalnego przedziału czasu. Na podstawie tego wskaźnika można wyrobić sobie wstępną ocenę, czy akcje danej spółki nie są przeszacowane lub niedoszacowane przez graczy giełdowych.
BOL- Bollinger Bands - Wstęga bollingera
Definicja z Encyklopedii AT:

kliknij, aby powiększyć"Wstęga Bollingera (Bollinger Bands) jest wskaźnikiem zmienności cen i wyznacza obszar, w którym powinna utrzymywać się cena instrumentu. Esencją analizy wykresu na podstawie tego wskaźnika jest założenie, że dla kursu pozostającego w trendzie horyzontalnym wykres powinien oscylować pomiędzy dwoma wstęgami Bollingera: górną i dolną. Wyjście linii kursu poza ten obszar (ewentualnie zbliżenie się do ramienia wstęgi) oznacza sygnał krótkotrwałego odwrócenia tendencji w dłuższym trendzie horyzontalnym.
Wskaźnika autorstwa Johna Bollingera i noszącego jego imię używa się najczęściej do przewidywania momentu końcowego spadku lub wzrostu notowań. By jednak wstęgi spełniały swoją rolę i pomagały w przewidywaniu trendów notowań giełdowych zalecane jest używanie go w kombinacji z innymi wskaźnikami.
Sygnał kupna (K) zostaje wygenerowany, gdy linia kursu spada poniżej dolnego ograniczenia wstęgi lub zbliża się do niej (dolna szara linia).
Sygnał sprzedaży (S) zostaje wygenerowany, gdy kurs przebija górne ograniczenie wstęgi lub zbliża się do niej (górna szara linia).
Uwaga 1: Opisany wyżej sposób analizy może być stosowany tylko w przypadku, gdy kurs znajduje się w trendzie horyzontalnym. Przy długich wzrostach lub spadkach często linia kursu porusza się poza obszarem wyznaczonym przez wstęgę.
Uwaga 2: Jeśli ramiona wstęgi znajdują się przez dłuższy czas bardzo blisko siebie, można się spodziewać dużego ruchu cen. Jego kierunek jest najczęściej zgodny z ruchem, który doprowadził do pierwszego wyraźnego przebicia wstęgi (np. ostatni sygnał K na przykładowym wykresie)."