PARTNER SERWISU
qpyirrwp
1 2

Wskaźniki

Boniek
0
Wpisów: 57
Wysłane: 22 lutego 2009 17:24:48
witam. jest to jeden z moich pierwszych postów na tym forum. Przeglądając ten portal wpadłem na kilka wskaźników które były dla mnie zagadką do teraz, i chciałem je opisać materiałami które udało mi się zebrać w sieci lub na forum. Jestem domorosłym inwestorem bez wykształcenia finansowego, więc stąd pomysł żeby pomóc ludziom podobnym do mnie zaglądającym tutaj.

WatchDog napisał(a):
(...)
Z"-score to podstawa dla przydzielenia ratingu. Tzw. wskaźnik Altmana, zwany bankruptcy predictor. Pokazuje solidność struktury finansowej i metodą statystyczną pozwala ocenić prawdopodobieństwo bankructwa firmy
(...)

Z-score - przewiduje prawdopodobieństwo spółki w przeciągu 2 lat działalności, badania wykazały że skuteczność wynosi 72%-80%, sostał stworzony dla firm przemysłowych, późniejsze obserwacje wykazały że sprawdza się także dla firm usługowych i handlowych. Czym wskaźnik jest większy, tym mniejsze ryzyko bankructwa, dla wyniku Z-score<2 - spółka jest w strefie wysokiego zagrożenia, dla Z-score<3 - znajduje się strefa podwyższonego ryzyka

ROCE - ciekawy wskaźnik który mógł by być wykorzystany na http://www.stockwatch.pl - a oto jego krótki opis: Jak wielkość zaangażowanego kapitału wpływa na efektywność? przykład - firma X z przychodami 1000pln, osiąga zysk 100pln przy zaangażowaniu 200pln kapitału, ROCE wynosi 50%. ROCE powinien być wyższy niż sWACC (uproszczony średni ważony koszt kapitału). Wtedy można powiedzieć że spółka generuje wartość dla akcjonariuszy, a nie ją niszczy.

WatchDog napisał(a):
(...)

sWACC to uproszczony (simplified) koszt kapitału (weighted average cost of capital). Każdy analityk to wylicza w pocie czoła, a ja opracowałem do porównań wersję uproszczoną, którą wylicza komputer. Jest to w znaczeniu ekonomicznym koszt utrzymywania przez spółkę aktualnego kapitału jako wskaźnik procentowy. Poszukaj w internecie jeśli chcesz o nim wiedzieć więcej. Mogę też rozwinąć, ale uwaga, nuda.
pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Are...

sEVA to przemiły wskaźnik, zysk ekonomiczny (economic value added). Też uproszczony, bo korzysta z uproszczonego wacc'ka. Mówią, że to najważniejszy wskaźnik dla każdej spółki, bo pokazuje jej realny wynik. Wzór jest banalnie prosty: EVA = zwrot z kapitału minus koszt kapitału
Jasne? Banalne. Żeby wytłumaczyć na przykładzie tym, dla których jest to nowe: załóżmy, że kumpel proponuje Ci biznes, który daje 5% rocznie. Wkładasz kasę i się cieszysz. Tymczasem Twój koszt kapitału jest wyższy, powiedzmy że jest na poziomie 7% rocznie (bo tyle byś dostał na lokacie). Więc Twój zysk ekonomiczny jest -2%, mimo że przecież zarobiłeś. (Całkowicie pomijam czynnik ryzyka).

Free Float - (akcjonariat rozproszony) przedsiębiorstwa publicznego - ustala się jako stosunek liczby akcji znajdujących się poza posiadaniem dużych inwestorów, nie będących także akcjami zastrzeżonymi (ang. restricted stock), oraz liczby akcji ogółem. Inaczej - wszystkie wolnodostępne akcje znajdujące się w obrocie publicznym.

C/WK - (Cena/Wartość Księgowa, ang. Price/BookValue) - na rynku kapitałowym, wskaźnik informujący o bieżącej wycenie przez rynek wartości majątku (aktywa bez zobowiązań) danej spółki giełdowej. Wskaźnik C/WK oblicza się dzieląc bieżącą kapitalizację spółki giełdowej przez księgową wartość jej kapitału własnego, którą podaje bilans spółki. Alternatywnie wskaźnik ten można otrzymać dzieląc kurs akcji przez wartość księgową przypadającą na jedną akcję.

C/Z - (Cena/Zysk, ang. Price Earnings Ratio, PE, PER, P/E) – bardzo popularny wskaźnik oceny atrakcyjności akcji giełdowych. Oblicza się go dzieląc aktualną cenę jednej akcji przez zysk netto na jedną akcję. Wskaźnik ten odzwierciedla stosunek inwestorów do firmy, a więc jej atrakcyjność. Określa stopień opłacalności zakupu danych papierów wartościowych.

C/P - (cena/sprzedaż lub P/S en. price/sales ratio) - wskaźnik odnoszący się do akcji obliczany jako stosunek średniej ceny wszystkich akcji spółki do jej przychodów netto z wybranego, zwykle rocznego lub kwartalnego przedziału czasu. Na podstawie tego wskaźnika można wyrobić sobie wstępną ocenę, czy akcje danej spółki nie są przeszacowane lub niedoszacowane przez graczy giełdowych.

BOL- Bollinger Bands - Wstęga bollingera
Definicja z Encyklopedii AT:

kliknij, aby powiększyć

"Wstęga Bollingera (Bollinger Bands) jest wskaźnikiem zmienności cen i wyznacza obszar, w którym powinna utrzymywać się cena instrumentu. Esencją analizy wykresu na podstawie tego wskaźnika jest założenie, że dla kursu pozostającego w trendzie horyzontalnym wykres powinien oscylować pomiędzy dwoma wstęgami Bollingera: górną i dolną. Wyjście linii kursu poza ten obszar (ewentualnie zbliżenie się do ramienia wstęgi) oznacza sygnał krótkotrwałego odwrócenia tendencji w dłuższym trendzie horyzontalnym.

Wskaźnika autorstwa Johna Bollingera i noszącego jego imię używa się najczęściej do przewidywania momentu końcowego spadku lub wzrostu notowań. By jednak wstęgi spełniały swoją rolę i pomagały w przewidywaniu trendów notowań giełdowych zalecane jest używanie go w kombinacji z innymi wskaźnikami.

Sygnał kupna (K) zostaje wygenerowany, gdy linia kursu spada poniżej dolnego ograniczenia wstęgi lub zbliża się do niej (dolna szara linia).
Sygnał sprzedaży (S) zostaje wygenerowany, gdy kurs przebija górne ograniczenie wstęgi lub zbliża się do niej (górna szara linia).

Uwaga 1: Opisany wyżej sposób analizy może być stosowany tylko w przypadku, gdy kurs znajduje się w trendzie horyzontalnym. Przy długich wzrostach lub spadkach często linia kursu porusza się poza obszarem wyznaczonym przez wstęgę.

Uwaga 2: Jeśli ramiona wstęgi znajdują się przez dłuższy czas bardzo blisko siebie, można się spodziewać dużego ruchu cen. Jego kierunek jest najczęściej zgodny z ruchem, który doprowadził do pierwszego wyraźnego przebicia wstęgi (np. ostatni sygnał K na przykładowym wykresie)."
Edytowany: 26 lutego 2009 12:05

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 22 lutego 2009 18:20:59
Fajna porządkująca robota. Tego nigdy za wiele.
Jedna uwaga: Z-score i jego przedziały 1,99, 2,99 nadaje się do firm produkcyjnych notowanych na giełdzie, z USA, UK, Francji, Niemiec i niektórych innych krajów rozwiniętych. Dla firm nie notowanych powstał wariant Z'-score, natomiast dla rynków wschodzących, takich jak nasz, kolejny wariant nazwany Z"-score, gdzie są inne przedziały.

Boniek
0
Wpisów: 57
Wysłane: 26 lutego 2009 12:02:49
WatchDog napisał(a):
(...)natomiast dla rynków wschodzących, takich jak nasz, kolejny wariant nazwany Z"-score, gdzie są inne przedziały.

jakie są to przedziały? szacunkowo mniejsze czy większe? zakładam że rynki wschodzące są mniej stabilne, więc powinny być chyba mniejsze. jak to wygląda?

(BOL)- BOLLINGER BANDS - WSTĘGA BOLLINGERA

czy ktoś stosuje w praktyce to narzędzie AT, które się wydaje bardzo obiecujące?

Veri0n
0
Wpisów: 22
Wysłane: 22 lutego 2010 16:10:11
Pytanie odnośnie wskaźnika sEVA
Obecnie pewna spólka prezentuje na serwisie stock takie dane.
Zwrot z kapitału własnego (ROE) -1,07%
Zwrot z aktywów (ROA) 0,19%
Wskaźnik ogólnego zadłużenia 28,13%
Średnioważony koszt kapitału (sWACC) 5,84%
Zysk ekonomiczny (sEVA) -5,46%

Więc zgodnie ze wzorem sEVA = Zysk z kapitału własnego - koszt kapitału
sEVA = -1,07 % - 5,84%
sEVA = -6,91 %
Zatem skąd wzięła się ta nieścisłość ?
I pytanie kolejne . Jak traktować wskaźnik sEVA ? im bliżej zera tym lepiej ? Bo jeśli jest na minusie to przecież tak czy inaczej generowany jest zysk z kosztu kapitału.

WatchDog
50
Wysłane: 23 lutego 2010 10:54:46
Do liczenia zwrotu z kapitału w ramach sEVA nie jest brane ani ROE, ani ROA, lecz NOPAT.
Wiem, kolejna liczba, czemu jej nie widać, co to jest i tak dalej.
Bo nie jest moim celem zalanie serwisu wskaźnikami, lecz dostarczanie narzędzi, zestawień oraz analiz i interpretacji.
Net Operating Profit After Taxes to zysk operacyjny minus zapłacony podatek. Usuwa koszty finansowania, żeby nie były liczone podwójnie. A podzielony przez średni poziom aktywów w ciągu 12 miesięcy, daje zwrot z kapitału. Tutaj też się można kłócić, czy całe zobowiązania są kapitałem, ale ja przyjmuję że tak.

Na pytanie o to, jaką powinien przyjmować wartość, odpowiem tak: to miernik ekonomiczny, a nie finansowy. Pozwala porównać spółki, pozwala porównać różne okresy w tej samej spółce, a także różne warianty struktury kapitału. Lub też wyznaczyć minimalny poziom zyskowności aby pokryć ekonomiczny koszt kapitału. Nie jest to zatem miara, lecz koncepcja, która wychwytuje to co na giełdzie najważniejsze: zdolność do tworzenia wartości.

Veri0n
0
Wysłane: 27 lutego 2010 06:50:11
Powiem tak przeczytałem pewien artykuł na temat sEVA a konkretnie EVA. I Zrozumiałem to tak.
Jeśli spółka wygeneruje zysk , który nie pokryje kosztu kapitału, wtedy ponosi strate ekonomiczną. Jeśli natomiast spółka wygeneruje zysk , który przekroczy koszty kapitału tzn , że jest efektywna, bo nie 'niszczy' a produkuje. Zatem wskaźniki sEVA dodatnie to właśnie niszczenie kapitału, czyli zysk firmy , który jest niewystarczający na pokrycie go, a zaś wskaźnik ujemny to właśnie pozytywna informacja, że spółka wygenerowała zysk , który niedość, że pokrył cały koszt kapitału to jeszcze przyniósł stopę zwrotu o ujemną wartość uzyskaną.
Prawda , czy mylę się trochę czy bardzo ? happy8
Edytowany: 27 lutego 2010 06:50

WatchDog
50
Wysłane: 27 lutego 2010 07:05:37
Mylisz się co do znaku. Dodatnia = dobrze, Ujemna = źle. Poza tym wszystko się zgadza.

A nazywam to sEVA, mimo że to zwykła EVA, bo jakiś oszołom ją opatentował i nawet kiedyś kogoś pozywał (dlatego m.in. identyczną koncepcję nazywa się też ROIC).

Veri0n
0
Wysłane: 27 lutego 2010 08:26:20
Ano faktycznie :) - źle , + dobrze. Moje złe rozumowanie było wynikiem tego , że przestawiłem wzór: Czyli.
zrobiłem ; sEVA = koszt kapitału - Zysk z kapitału własnego (źle, ale wtedy - jest dobrze )
a powinno być ; sEVA = Zysk z kapitału własnego - koszt kapitału ( dobrze, - jest negatywny).

kuba213
0
Wpisów: 12
Wysłane: 27 lutego 2010 17:51:51
Witam, mam kilka pytań na które nie mogę znaleźć jednoznacznej odpowiedzi i byłbym wdzięczny za pomoc?

O czym może świadczyć wzrost wartości złotówki, patrząc przez pryzmat GP

Czym powinno być poparte zarysowanie się formacji analizy technicznej? (odpowiedź powinna być bardzo krótka, jedno lub dwa słowa)

Dla czego sądzisz, że WIG na koniec roku zamknie się na plusie/minusie? podaj argumenty

kuba213
0
Wysłane: 27 lutego 2010 17:54:27
W pierwszym pytaniu chodzi oczywiście o GPW.

WatchDog
50
Wysłane: 27 lutego 2010 17:59:01
Masz jakąś kartkówkę?

kuba213
0
Wysłane: 27 lutego 2010 18:06:02
Nie, ale byłbym wdzięczny za pomoc.

WatchDog
50
Wysłane: 27 lutego 2010 18:17:15
kuba213 napisał(a):
Witam, mam kilka pytań na które nie mogę znaleźć jednoznacznej odpowiedzi i byłbym wdzięczny za pomoc?

To są pytania typu "co z nami będzie" Anxious Jednoznaczną odpowiedź oferuje chyba tylko kościół Angel

Cytat:
O czym może świadczyć wzrost wartości złotówki, patrząc przez pryzmat GPW

O tym że rośnie na nią popyt, czyli że napływa zagraniczny kapitał. Być może właśnie na GPW, bo w przemysł to nie za bardzo, w nieruchomości raczej też nie.

Cytat:
Czym powinno być poparte zarysowanie się formacji analizy technicznej? (odpowiedź powinna być bardzo krótka, jedno lub dwa słowa)

Wzrostem wolumenu.

Cytat:
Dla czego sądzisz, że WIG na koniec roku zamknie się na plusie/minusie? podaj argumenty

Plusie/minusie względem czego? Zwrot z WIGu w jakim okresie, rocznym? Koniec roku to jaki dzień, ostatnia sesja? Jak duży plus jest plusem, czy +2% ma taką samą wagę co +40%? Warto by było doprecyzować pytanie.
Wg mnie świeczka roczna będzie niewysoka, biała, bez górnego knota. Argument: spójrz na wykres 30-letni, jesteśmy w trendzie wzrostowym, ale średnioterminowo boczniak.

kuba213
0
Wysłane: 27 lutego 2010 18:25:48
Odnośnie złotówki i GPW to nie chodzi przypadkiem o taką zależność: złotówka rośnie gdyż zwiększa się na nią popyt spowodowany chęcią zakupu polskich akcji przez zagranicznych inwestorów (muszą oni wymienić swoją walutę na złotówki aby kupić akcje na GPW) Nie wiem czy to rozumowanie jest dobre.

Czy istnieje taka ogólna zależność, że jeśli giełda rośnie to i waluta rośnie?

A co to WIGu to chodzi rok do roku i więc chyba na dzień 31.12.2010.

v3nom
0
Wpisów: 3 042
Wysłane: 28 lutego 2010 00:13:17
WatchDog napisał(a):
Masz jakąś kartkówkę?

To nie kartkówka, ale zwykłe zadanie domowe, heh

@Kuba, tutaj masz widoczną korelację WIG20 i EURPLN.

Stooq.pl - WIG20 + EURPLN

PS. WD, znowu nie linkuje grafiki, tym razem ze stooqa Think
Klika się i sprzedaje ;-)
Edytowany: 28 lutego 2010 00:14

kuba213
0
Wysłane: 28 lutego 2010 00:41:14
Czyli wychodzi na to, że WIG i EUR/PLN są ujemnie skorelowane. Tylko jak to sensownie wytłumaczyć.

kuba213
0
Wysłane: 28 lutego 2010 00:47:00
Albo nie występuje pomiędzy nimi jasna zależność?

Abner1984
0
Wpisów: 696
Wysłane: 8 marca 2010 12:30:39
v3nom napisał(a):
WatchDog napisał(a):
Masz jakąś kartkówkę?

To nie kartkówka, ale zwykłe zadanie domowe, heh

to chyba chodziło o to "zadanie domowe":)

spreadsheets.google.com/embedd...

"Ekonomista to ekspert który będzie wiedział jutro dlaczego nie sprawdziło się dzisiaj to co prognozował wczoraj..."
Edytowany: 8 marca 2010 12:36

WatchDog
50
Wysłane: 8 marca 2010 12:44:53
To jaką ocenę dostałem?

Everlasting
0
Wpisów: 16
Wysłane: 8 marca 2010 22:48:05
Na to czy jego aplikacja została rozpatrzona pozytywnie/negatywnie odpowiedzą za parę kilkanaście dni. Wiem coś o tym :-]

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 2,109 sek.

aqnkhvyp
ksvtguyq
souektnn
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
rpaqzfbm
cfyqnaju
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat