PARTNER SERWISU
innttdsf
8 9 10 11 12

Postulaty Użytkowników

08marek
0
Wpisów: 21
Wysłane: 27 kwietnia 2009 11:44:51
Portal SW rozwija się znakomicie, zachowując cały czas wysoką merytoryczną wartość AF i wysoki poziom dyskusji na Forum.
Wczoraj pojawiła się na SW kolejna nowość - niezwykle użyteczna "wycena akcji" spółek (brawo WD). Jako użytkownik portalu chciałbym pod rozwagę WD zaproponować, aby spółki mające ujemną wartość księgową zgromadzić w odrębnym zbiorze zatytułowanym "Spółki mające wg Raportu Q... ujemną wycenę księgową", uszeregować je alfabetycznie i nie poddawać dalszym wyliczeniom i Rankingowi.
Uzasadnienie: te spółki są "bankrutami" (w Screener fundamentalny/Ranking spółek winny mieć Ranking D), i aby to było rzucające się w oczy trzeba odszyfrować sens słów "Ranking D" nazywając ich zbiór tak jak wyżej i nie poddawać go dalszej obróbce, gdyż jej rezultaty nie mają w tym przypadku sensu fizycznego.
W pierwszym okresie funkcjonowania "wyceny" można spodziewać się pretensji ze strony niektórych spółek ze zbioru "bankrutów" i ich fanów, ale to nie powinno prowadzić do złagodzenia ostrzeżenia.

TomAl
0
Wpisów: 143
Wysłane: 28 kwietnia 2009 01:54:51
Szanowny Ojcze Dyrektorze,

Z głębokości mułu w którym ja, leszcz niegodny i płotka się nurzam, prośbę uniżoną wysyłam, co następuje:

We wskaźnikach Cena/do... brakuje mi bardzo ceny/zysku netto. Rozumiem powody, sytuacje dla których zysk operacyjny jest lepszym miernikiem, ale uwzględnienie zysku netto też ma swoje plusy. Dla przykładu, spółki głęboko zadłużone lub np. umoczone w opcje mogą miec niezłą zyskownośc operacyjną, ale cóż z tego - przeżerają ją przez kredyty, różnego rodzaju odpisy, rezerwy "nadzwyczajne wydarzenia" etc. Dobrym przykładem niech będzie Amica - spółka o fantastycznym wskaźniku zyskowności operacyjnej, ale jak się z tego odliczy koszt kredytu to w kieszeni akcjonariusza zostanie tyci tyci. Nie mówiąc już o ew. ryzyku utraty płynności. Czy dajmy na to Ropczyce spółka niby niewiarygodnie przeceniona ale nawis związany z opcjami jest niebagatelny. Jeśli ZNetto pojawiłby się we wskaźnikach to gdy np. sortując po ZO mielibyśmy diametralnie lepszą pozycję niż po ZN znaczyłoby wyraźnie, że coś ze spółką jest nie tak.

Sam chciałbym sobie skonstruowac jakiś prosty wskaźnik uśredniający zyskownośc operacyjną z zyskownością netto. Wskaźnik można budowac na 1001 sposobów ale tak czy inaczej zdaje mnie się że dobrze byłoby stosowac coś co brałoby pod uwagę obie wielkości. Obie równie ważne a zyskownośc jest jedna i ten dylemat jakoś potraktowac trzeba. Think
Przykładowo takie C podzielone przez pierwiastek kwadratowy z iloczynu zyskowności (och, ale zabrzmiało!! blah5 )
. . . . . _______
c / V . zo*zn

Tak sobie suponuję że to niepozorne cudo dawałoby relatywnie najlepszy obraz zyskowności, a mnożąc to jeszcze przez C/WK byłby prosty parametr mówiący jak droga jest spółka w stosunku do obecnej wartości i przyszłych zysków.

Pozdrawiam,

giełdowa płoteczka TomAl
"Dollar will fall like a stone" - Peter Schiff
"I'm selling all my dollars" - Jim Rogers
Edytowany: 28 kwietnia 2009 02:01

nocnygracz
0
Wpisów: 2 104
Wysłane: 29 kwietnia 2009 01:13:40
Warto zapytać innych użytkowników (nie wiem, czy ktoś nie ma jakichś sensownych argumentów przeciw temu rozwiązaniu), ale z mojej perspektywy rozsądna wydaje się zmiana sposobu wyświetlania informacji pojawiających się w nagłówkach postów wysyłanych przez użytkowników na wątkach poszczególnych spółek.

Chodzi o informacje typu:

Cytat:
Wysłane: 22 kwietnia 2009 15:49:37 Przy kursie: 1,73 zł

Otóz w miarę regularnie pisuję coś po godzinie zerowej. W mojej opinii piszę jeszcze "po kursie" z dnia poprzedniego i chyba taki kurs powinien obowiązywać np. aż do rozpoczęcia kolejnej sesji. Obecny sposób podawania informacji może użytkowników wprowadzać w błąd. Fakt, że przy poście jest wyświetlana godzina jego wysłania, ale ta informacja dotrze prawdopodobnie tylko do tych, którzy poświęcą na jej zrozumienie więcej czasu.

Przykład: jeśli podeślemy w nocy na forum jakieś istotne dla danej spółki info, to wyświetlenie się przy nim jej kursu z zamknięcia kolejnej sesji utrudnia wgląd w znaczenie tej informacji (bo wyświetlany kurs już ją uwzględnia).

Przykład 2: Jest po pierwszej w nocy, załóżmy, że jakaś spółka spadła wczoraj o 15 procent. Piszę posta w rodzaju "To jest jakaś katastrofa co się tu wydarzyło". Jednak na kolejnej sesji spółka odrabia stratę i jeszcze zyskuje kilka punktów. Przy moim poście pojawi się ten nowy, wyższy kurs. Za jakiś czas w oczach mniej wprawionego czytelnika taki post może być trudny do przyswojenia, wypowiedź może nawet zostać zrozumiana opacznie ("O, tego gościa martwią wzrosty tej spółki. Pewnie nie załapał się na pociąg").

Edytowany: 29 kwietnia 2009 01:26

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 29 kwietnia 2009 12:03:46
TomAl napisał(a):
We wskaźnikach Cena/do... brakuje mi bardzo ceny/zysku netto. Rozumiem powody, sytuacje dla których zysk operacyjny jest lepszym miernikiem, ale uwzględnienie zysku netto też ma swoje plusy. Dla przykładu, spółki głęboko zadłużone lub np. umoczone w opcje mogą miec niezłą zyskownośc operacyjną, ale cóż z tego - przeżerają ją przez kredyty, różnego rodzaju odpisy, rezerwy "nadzwyczajne wydarzenia" etc. Dobrym przykładem niech będzie Amica - spółka o fantastycznym wskaźniku zyskowności operacyjnej, ale jak się z tego odliczy koszt kredytu to w kieszeni akcjonariusza zostanie tyci tyci. Nie mówiąc już o ew. ryzyku utraty płynności. Czy dajmy na to Ropczyce spółka niby niewiarygodnie przeceniona ale nawis związany z opcjami jest niebagatelny. Jeśli ZNetto pojawiłby się we wskaźnikach to gdy np. sortując po ZO mielibyśmy diametralnie lepszą pozycję niż po ZN znaczyłoby wyraźnie, że coś ze spółką jest nie tak.

Przyznaję Ci rację. Na wstępnym etapie projektowania serwisu zakładałem, że wskaźników będzie naprawdę mało, tylko wybrane najważniejsze. To okazało się... za mało :) Już teraz mamy ich mrowie i brak tego jednego jest dotkliwy. Dodamy przy następnej rundzie rozbudowy.

Cytat:
Sam chciałbym sobie skonstruowac jakiś prosty wskaźnik uśredniający zyskownośc operacyjną z zyskownością netto. Wskaźnik można budowac na 1001 sposobów ale tak czy inaczej zdaje mnie się że dobrze byłoby stosowac coś co brałoby pod uwagę obie wielkości. Obie równie ważne a zyskownośc jest jedna i ten dylemat jakoś potraktowac trzeba. Think
Przykładowo takie C podzielone przez pierwiastek kwadratowy z iloczynu zyskowności (och, ale zabrzmiało!! blah5 )
. . . . . _______
c / V . zo*zn

Tak sobie suponuję że to niepozorne cudo dawałoby relatywnie najlepszy obraz zyskowności, a mnożąc to jeszcze przez C/WK byłby prosty parametr mówiący jak droga jest spółka w stosunku do obecnej wartości i przyszłych zysków.

Bardzo niezłe myślenie. Zastanawiam się czy zrobić kilka takich wskaźników, czy zamiast tego przygotować narzędzie do samodzielnego definiowania. Kogoś może np. interesować Cena do Capexu, kogoś innego Cena do Gotówki... więc uniwersalne będzie lepsze, ale dłużej potrwa. Wstawiam na listę pomysłów.

konik
0
Wpisów: 468
Wysłane: 30 kwietnia 2009 09:54:00
w koncu przeczytalem artykul o szukaniu realnej wartosci. bardzo pouczajace.az czuje niedosyt ze nie zamieszczono tam dokladnych metod liczenia wszystkich wycen, kilku przykladow. generalnie jestem za rozbudowa dzialu do poczytania. zwiezla syntetyczna edukacja. po kilku minutach czytania wie sie wiecej niz po semestrze na uniwerku :) swietna robota

WatchDog
50
Wysłane: 1 maja 2009 07:49:06
nocnygracz napisał(a):
Otóz w miarę regularnie pisuję coś po godzinie zerowej. W mojej opinii piszę jeszcze "po kursie" z dnia poprzedniego i chyba taki kurs powinien obowiązywać np. aż do rozpoczęcia kolejnej sesji. Obecny sposób podawania informacji może użytkowników wprowadzać w błąd. Fakt, że przy poście jest wyświetlana godzina jego wysłania, ale ta informacja dotrze prawdopodobnie tylko do tych, którzy poświęcą na jej zrozumienie więcej czasu.

Racja. Kurs zamknięcia obowiązuje do następnego otwarcia. To się da łatwo poprawić i zrobimy w niedługim czasie.
Gorzej z sytuacją intraday'ową. Jeśli napiszesz coś powiedzmy o 10 rano komentując kurs, to na razie nie będzie kursu, dopiero po sesji podstawi się w to miejsce kurs zamknięcia: może być dużo większy, może być dużo mniejszy niż ten, który komentowałeś.
Na to też byłoby rozwiązanie ale dużo bardziej pracochłonne i drogie: wymaga zwiększenia mocy obliczeniowej co najmniej kilkukrotnie (żeby przetwarzać wszystkie ticki i dodawać je w real-time) oraz kupienia sygnału bez opóźnień. Warto?

owner
6
Wpisów: 2 876
Wysłane: 1 maja 2009 10:28:08
mi się wydaje że nie warto. jak ktoś coś komentuje w ciągu dnia to wystarczy że sam skrobnie ile właśnie kurs wynosi a poza tym to chyba służyłoby tylko sprawdzaniu własnych prognoz-strzałów więc chyba bez większego znaczenia. szkoda kasy uważam na wykupywanie online. wartość zapisana po sesji wydaje mi się wystarczająca - po miesiącu czy popół roku i tak świetnie widać czy ktoś miał racje czy nie. takie moje zdanie.

pzdr
EEX
Edytowany: 1 maja 2009 10:29

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 1 maja 2009 10:43:09
Potwierdzam. Prawie każdy z Nas ma dostęp do notowań w czasie rzeczywistym ze strony swojego konta i tam to jest istotne, ze względu na podejmowane decyzjie inwestycyjne.
Tu raczej podane kursy pozwalają historycznie być uzupełnieniem wpisów. Więc szkoda kasy na real-time.
Na tej podstawie można ocenić trafność opini wpisujących.
Nawiasem mówiąc zauważyłem, że przewidywania w wielu wypowiedziach na Tym forum znaczne przekraczają trafność innych "profesjonalnych" analiz i rekomendacji.Dancing

nocnygracz
0
Wysłane: 1 maja 2009 12:13:09
Też myślę że na razie nie warto.
Może za parę lat jak bankier.pl i parkiet.com zaczną się tu reklamować, żeby przekonać, że u nich też się coś dzieje Angel

INNY TEMAT:
Tak mi jeszcze przyszło do głowy, że może dałoby się sortować spółki według daty dodania ostatnich raportów do bazy?
Akurat teraz jest taki czas, że ta funkcja mogłaby jeszcze zwiększyć atrakcyjność serwisu.

WatchDog
50
Wysłane: 1 maja 2009 15:22:08
O tak, zrobimy taką podstronę, jako że świadomość istnienia raportów i sensu ich czytania rośnie.
Póki co jest na niektórych stronach z boku takie narządko, które pokazuje 10 najnowszych, np:
http://www.stockwatch.pl/stocks/

nocnygracz
0
Wysłane: 2 maja 2009 01:53:41
Wiem, co mi wydaje się atrakcyjne i jaką usługę chętnie bym "zaprenumerował" za dodatkową opłatą.

Czasami jest tak, że człowiek ma nawał innej pracy, wyjeżdża itp. Dostęp do komputera i zleceń ma, ale czasu na śledzenie tych wszystkich komunikatów i innych informacji już nie.
Co byś WD powiedział, na konkretne porady inwestycyjne dla chcących odpocząć?

Gdybyśmy mogli otrzymywać porady w kwestii inwestowania na GPW (np. moglibyśmy wykonywać równolegle z Tobą Twoje ruchy na giełdzie)? I mieli wgląd w Twój portfel (niekoniecznie w kwestii ilości konkretnych akcji tylko ich udziałów w portfelu. Oczywiście ukrywanie ilości nie ma sensu bo i tak sobie ją łatwo można policzyć, ale mógłbyś zastosować nieznany nam mnożnik na początku i już byłoby to trochę, odrobinkę bardziej prywatne - o ile na tejże prywatności aż tak bardzo by Ci w tej sytuacji zależało).
Oczywiście wszystko byśmy mogli sami dodatkowo zanalizować i cała odpowiedzialność za nasze ruchy spoczywałaby na nas. Więc byśmy sobie dodatkowo analizowali, ale za jakiś czas byśmy mogli nabrać zaufania na tyle, że moglibyśmy przynajmniej niektóre ruchy z zamkniętymi oczami wykonywać. Ty raczyłbyś nas konkretnymi rekomendacjami w rodzaju:
"Zalecam jutro sprzedaż BANKIER.PL w cenie 0,01 zł." itd.
Oczywiście sytuacja na giełdzie jest dynamiczna i czasem trzeba działać szybko, ale pewnie byśmy jakoś dali rade coś tu wymyślić. Komunikacja mailowa, nawet smsowa może być (choć to pieśń przyszłości zapewne), ale wystarczy nawet logowanie do specjalnej podstrony, na której będą na bieżąco podawane propozycje ruchów.

Zaznaczam, że wcale nie wymagam, aby Twoje zalecenia były bezbłędne. Gdyby były, byłbyś dziś Buffetem Angel
Po prostu czasem fajnie mieć ten luksus, że ktoś inny pomyśli za nas.

To kwestia zaufania. Tym co pisałeś do tej pory na forum, na zaufanie w moich oczach zasłużyłeś.

I możesz sobie w "abonamencie" zastrzec jakiś urlop. Bylebyśmy o tym z jakimś wyprzedzeniem wiedzieli.

PS: ta sprzedaż Bankiera.pl to oczywiście z powodu utraty rynku na naszą rzecz i braku perspektyw na jego odzyskanie.

rafsty
PREMIUM
38
Wpisów: 2 393
Wysłane: 2 maja 2009 02:25:42
Mnie to podpada pod KNF Whistle

WatchDog
50
Wysłane: 2 maja 2009 08:09:48
Są takie rozwiązania, np. http://www.covestor.com
Nie wiem na ile skuteczne i popularne, ale nie jest zabroniona wymiana informacji co kto kupił czy sprzedał. Ale wyłącznie pasywne - też mam wrażenie, że moglibyśmy mieć kłopoty z takim produktem, ale sprawdzę.
Niestety, pójście dalej już nie jest możliwe: jakiekolwiek porady czy rekomendacje zastrzeżone są dla osób z licencją. Sam jej nie mam, i chociaż mógłbym zasłonić się kimś kto ma, albo nawet wynająć go, to nie chcę tego robić. Niech SW pozostanie skrzynką narzędziową, wspierającą Waszą robotę, ale nie zrobi jej za was. Taka robota zwykle kosztuje, w hedge fundzie 2% rocznie i 20% od zysku salute a jak są straty to są straty. Ja nie chcę wchodzić w ten biznes.

Ale przy okazji, jest taki serwis http://www.fool.com
On sprzedaje newslettery z rekomendacjami. Ma swoje sześć czy osiem strategii, każdą prowadzi inny doradca i za sto kilkadziesiąt dolarów rocznie wysyłają co tydzień swoje "typy" do prenumeratorów. Miałoby sens coś takiego?

del-06122017v4
0
Wpisów: 3
Wysłane: 2 maja 2009 10:40:04
Witam,

nie wiem czy to wlasciwy watek takze jezeli nie to prosze o przeniesienie.

Mi osobiście brakuje skrótów klawiaturowych w trakcje edycje tekstów - tak jak to jest w poczcie google. Ja oczywiscie nie wiem czy to jest możliwe ale chciałbym aby działały standardowe skróty z worda: ctr+B, ctr+I, ctr+U, ctr+alt+H, i moze jeszcze ctr+Q - jako cytat.

\

WatchDog
50
Wysłane: 2 maja 2009 11:05:43
Spróbujemy podpiąć jakiś nowszy engine pod edycję postów. Ale nie tak od razu. Wpisuję zadanie do kolejki.

iktorn
0
Wpisów: 687
Wysłane: 7 maja 2009 20:26:58
Nie wiem czy się pojawiło, jeśli tak to proszę o wybaczenie love4

- poszerzenie listy pozycji, po których można sortować spółki na stronie www.stockwatch.pl/stocks/defau... o wszystkie dostępne na SW wskaźniki
- możliwość pobrania wszystkich informacji w postaci xml, csv (czy jakiejkolwiek) tak, żeby można było sobie łatwo potem z tych danych korzystać.

Przykład użycia: znajdź spółki, które w danym sektorze mają (CWK < średnia z sektora) i (Altman > X) i (FF < Y) i (kapitalizacja < Z). Obecnie zajmuje to za dużo czasu. Ewentualnie wyspecjalizowana wyszukiwarka mogłaby tu załatwić sprawę... ale gdyby była możliwość zaimportowania danych, mógłbym od razu zapuścić jeszcze sobie filtr na podstawie wskaźników AT i tracić mniej roboty na szukanie spółek king
Teraz prędko, zanim dotrze do nas, że to bez sensu.

TomAl
0
Wpisów: 143
Wysłane: 8 maja 2009 19:47:56
dołączam do prośby iktorna, plik xls albo csv z danymi skróciłby mi mocno przygotowywanie swoich prywatnych tabelek.

BTW, kiedy można spodziewac się update'u? Pray Gdyby się dało ten zysk netto wstawic byłbym niezmiernie zobowiazany...
"Dollar will fall like a stone" - Peter Schiff
"I'm selling all my dollars" - Jim Rogers

WatchDog
50
Wysłane: 8 maja 2009 21:10:13
"It's done when it's done." Pracujemy w miarę sił i środków. Obie rzeczy w toku.

konik
0
Wpisów: 468
Wysłane: 15 maja 2009 23:58:01
jako ze jest piatkowy wieczor, mam nastroj towarzyski i tak sobie mysle, ze kiedys (np na ktores tam urodziny serwisu) wartoby zorganizowac jakies prawdziwe spotkanie. wiecie, akademia jak w szkole za naszych mlodych lat na otwarcie, kwiaty i dyplomy dla WatchDoga za bezinteresowne dzialanie na rzecz spolecznosci itd itd a pozniej klasyczny konkurs w piciu piwa i ani slowa o akcjach rynkach :)

co wy na taki postulat :)

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 16 maja 2009 19:11:20
konik napisał(a):
jako ze jest piatkowy wieczor, mam nastroj towarzyski i tak sobie mysle, ze kiedys (np na ktores tam urodziny serwisu) wartoby zorganizowac jakies prawdziwe spotkanie. wiecie, akademia jak w szkole za naszych mlodych lat na otwarcie, kwiaty i dyplomy dla WatchDoga za bezinteresowne dzialanie na rzecz spolecznosci itd itd a pozniej klasyczny konkurs w piciu piwa i ani slowa o akcjach rynkach :)

co wy na taki postulat :)

Zgoda. Pod warunkiem, że stawiam pierwszą kolejkę. Jak przyjedzie 7300-tu użytkowników - to jestem bankrutem.d'oh!

Wracając do meritum.
Jeżeli chodzi o rating, to dla mnie poza samą oceną, istotne jest jej "historyczne" odniesienie. Przykładowo : bardziej interesująca jest dla mnie spólka z ratingiem BB która wcześniej miała B, niż A która spadła po raporcie z AA.
Jest oczywiście możliwość sprawdzenia w wynikach historycznych, ale w przypadku ponad trzystu spółek to nie lada sztuka.
Czy była by możliwość zaznaczenia w jakiś sposób wzrostu i spadku ratingu w stosunku do poprzedniej oceny (np strzałką w górę lub w dół)?
Po aktualizacji wyników takie spółki od razu rzucały by się w oko. cyclops_ani

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

8 9 10 11 12

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 2,605 sek.

ouhswqos
lkyismnn
hseunxko
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
kkbgvrni
pubwdcfc
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat