PARTNER SERWISU
innttdsf

Wycena instrumentów pochodnych

Verion
0
Wpisów: 290
Wysłane: 17 maja 2010 00:33:14
Za przykład , na którym chciałbym zrozumieć zagadnienie wezmę jedną z opcji KGHM na miedź.
Na II Q br istnieje następująca opcja.
Kupno opcji sprzedaży --- Wolumen 19500 ton --- Cena wykonania 4700 --- premia (-695) Efektywna cena zabezpieczenia 4005 USD/t.
Dalej czytam że okres rozliczenia przypada od kwietnia do czerwca a ujęcie wyniku od maja do lipca.
Zakładam teraz że cena miedzi jak na złość kształtuje się na poziomie 7000 USD/t od kwietnia do czerwca. Zatem jak wygląda ujęcie w raportach tej straty ?
Mój tok rozumowania jest następujący
KGHM wykonuje opcje za 4700 USD/t , zatem strata jest następująca
(4700 x 19500) -(7000 x 19500) = -44850000 - premia. Zatem kwota ~ - 45 mln powinna wskoczyć w koszty operacyjne i znaleźć się w raportach za QII i QIII ?

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 17 maja 2010 01:18:17
Jęśli KGH posiada opcję sprzedaży to po wygaśnięciu nie stanie się nic. Posiadanie opcji to posiadanie prawa! Jak się nie opłaca jej wykonać to się jej nie wykonuje. Na minus będzie tylko premia.
Edytowany: 17 maja 2010 06:58

Verion
0
Wysłane: 17 maja 2010 10:11:14
Aha czyli w takim razie będzie to około -13,5 mln w przypadku nie wykonanej opcji i to ta suma znajdzie się w kosztach operacyjnych.
W przypadku partycypacji domniemam , że jest to ustalony procent od wolumenu.

Cytat:
W III kwartale 2009 roku wynik na instrumentach pochodnych ukształtował się na poziomie minus 246.374 tys. zł, z czego przychody ze sprzedaży skorygowano w kwocie 13.560 tys. zł (...), kwotą 232.814 tys. zł powiększono pozostałe koszty i straty operacyjne, z czego 70.083 tys. zł stanowiło koszt z tytułu realizacji instrumentów pochodnych, natomiast 162.731 tys. zł stanowiło koszt z tytułu wyceny instrumentów pochodnych - napisano w raporcie.

rozumiem, że te 246.374 tys zł to właśnie premie , za nie wykonane opcje ? Czy tym kosztem jest tylko 70 mln , a 162 to... w sumie nie wiem co...

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 17 maja 2010 13:03:24
Verion napisał(a):
Aha czyli w takim razie będzie to około -13,5 mln w przypadku nie wykonanej opcji i to ta suma znajdzie się w kosztach operacyjnych.
W przypadku partycypacji domniemam , że jest to ustalony procent od wolumenu.

Cytat:
W III kwartale 2009 roku wynik na instrumentach pochodnych ukształtował się na poziomie minus 246.374 tys. zł, z czego przychody ze sprzedaży skorygowano w kwocie 13.560 tys. zł (...), kwotą 232.814 tys. zł powiększono pozostałe koszty i straty operacyjne, z czego 70.083 tys. zł stanowiło koszt z tytułu realizacji instrumentów pochodnych, natomiast 162.731 tys. zł stanowiło koszt z tytułu wyceny instrumentów pochodnych - napisano w raporcie.

rozumiem, że te 246.374 tys zł to właśnie premie , za nie wykonane opcje ? Czy tym kosztem jest tylko 70 mln , a 162 to... w sumie nie wiem co...

Ale czy to z pewnością jest mowa o opcjach? Premia opcyjna także się zmienia w czasie. Powiedz na której stronie raportu to masz... Przeczytam całość i odpowiem. Być może są to korytarze opcyjne albo forwardy.

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 17 maja 2010 13:25:03
Znalazłem teraz pytanie na KGH. Odpowiem na wszystko, ale w przyszłym tygodniu... Po raportach. OK?
Tylko nie wiem czy się da bez rysowania :)

Verion
0
Wysłane: 17 maja 2010 14:26:26
W porządku poczekam :). Chyba , że do tego czasu , ktoś inny będzie także potrafił coś podpowiedzieć, jak byś zapomniał to się przypomnę Angel

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 22 maja 2010 14:28:05
Może nie będzie to bezpośrednia odpowiedź na pytanie, ale w wątku KGH pojawiła się prośba o wytłumaczenie tabelki derywatów na miedź ze SF s42.

Pierwsza i najważniejsza kwestia. Tak naprawdę na rynku handluje się premiami. To one stanowią przedmiot obrotu. Dlatego do momentu wygaśnięcia jako wartość godziwą przedstawia się premię. Zmiana premii to zysk lub strata. Premia zależy od paru czynników co kiedyś napisałem w tym artykule:
www.stockwatch.pl/artykuly/pos...
raz to kurs, dwa zmienność i czas do wygaśnięcia. Jak napisano w raporcie to czas był główną przyczyną spadku wartości godziwej. Co w sumie było zupełnie normalny i spodziewane, bo inne czynniki się nie zmieniły.
Teraz co jest w tabelce i jak będzie wyglądać w momencie wygaśnięcia:
Wiersz 1: Long put strike 4700. KGH może sprzedać 19,5kt po 4700 nawet jak na rynku będzie po 4000. Jeśli cena rynkowa będzie 5000 to sprzeda na rynku a nie wykona opcji.
Za to zapłacił prawie 700 dolarów na tonę

Wiersz II+III: KGH ma prawo sprzedawać po 5800 jeśli cena na spocie będzie niższa, ale ma także obowiązek sprzedać po 8000 jeśli na rynku będzie np.:10 000. Pomiędzy 5800 a 8000 sprzedaje na rynku. Ten przedział stanowi korytarz, od którego nazywa się strategia. Nie będzie ani taniej ani drożej. Wahania ceny dla 9750 ton są zabezpieczone dla tego przedziału cen.

Wiersz IV. Tak jak wiersz I, ale z różnym wolumenem i strikiem. Mają prawo sprzedać 9750 ton po 7000. Zapłacili za to 327$/t

Wiersz V+VI. Korytarz, ale na inny termin. Opcja wygasa dopiero w III kwartale.

Wiersz VII… Tu jest problem. Nie mam pojęcia co to put producencki. Mogę tylko spekulować, że jest to kontrakt pomiędzy przedsiębiorstwami, w którym KHG nabył prawo sprzedaży po 6500 - 8,94% ceny w momencie zawierania, ale płatne dopiero w momencie dostawy. Jak napisałem to tylko spekulacje, bo w necie nie znalazłem takiej formy płatności premii. W każdym razie nazwa put sugeruje, że mają prawo sprzedawać.

W drugiej tabelce z nowych struktur pojawia się strategia mewa. To nieco bardziej skomplikowana struktura od korytarza. Rozrysowałem Pierwszą mewę w tabelce:

kliknij, aby powiększyć

Mam nadzieję, że teraz będzie jaśniej co tam mają w bilansie. Moim zdaniem choć spekulują, bo tak nazwałbym mewę, to robią to bardzo umiejętnie. Zabezpieczenie jest aktywne i kiedy nie trzeba to go nie stosuję. Struktura Mewa chroni w przypadku niskich spadków na rynku, a takich się chyba spodziewają.

Verion
0
Wysłane: 22 maja 2010 15:39:25
Na samym wstępie chce Ci podziękować za to , że pamiętałeś o odpowiedzi i za samą odpowiedź Angel

Cytat:
Pierwsza i najważniejsza kwestia. Tak naprawdę na rynku handluje się premiami. To one stanowią przedmiot obrotu. Dlatego do momentu wygaśnięcia jako wartość godziwą przedstawia się premię. Zmiana premii to zysk lub strata. Premia zależy od paru czynników co kiedyś napisałem w tym artykule:
www.stockwatch.pl/artykuly/pos...
raz to kurs, dwa zmienność i czas do wygaśnięcia. Jak napisano w raporcie to czas był główną przyczyną spadku wartości godziwej. Co w sumie było zupełnie normalny i spodziewane, bo inne czynniki się nie zmieniły.

Czyli opcja jest jak wino ? im starsza tym lepsza.. dla banku ?. Zatem wynik z tego taki, że KGHM kiedyś tam, zabezpieczyło się przed cenami miedzi, lecz opcje były dla nich nie korzystne, a ich termin opcji zbliżał się ku końcowi, więc bank automatycznie podniósł premie za wykonanie ze względu na czas wygaśnięcia.
Druga sprawa - wynika z tego , że co stanowi teraz wycenę opcji , nie musi być defakto stratą, ponieważ jeśli opcja wygaśnie (nie wykona się) to nie została uiszczona , żadna premia ?.

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 22 maja 2010 17:44:12
Verion napisał(a):

Czyli opcja jest jak wino ? im starsza tym lepsza.. dla banku ?.

Opcja z upływem czasu traci na wartości, jeśli inne czynniki są stabilne. Więc jest jak wino, dla wystawcy, bo daje zarobić premię.
Verion napisał(a):

Zatem wynik z tego taki, że KGHM kiedyś tam, zabezpieczyło się przed cenami miedzi, lecz opcje były dla nich nie korzystne, a ich termin opcji zbliżał się ku końcowi, więc bank automatycznie podniósł premie za wykonanie ze względu na czas wygaśnięcia.

Nie. Jak już strony zawrą transakcję to nikt nic nie zmienia, oczywiście poza rynkiem. Rynkowa cena premia maleje wraz ze zbliżaniem się do wygaśnięcia, tzn zmniejsza się wartość czasowa. Oczywiście jak strona nabyła opcję to nie musi czekać do jej wygaśnięcia tylko może sama ją sprzedać innemu podmiotowi.
Verion napisał(a):

Druga sprawa - wynika z tego , że co stanowi teraz wycenę opcji , nie musi być defakto stratą, ponieważ jeśli opcja wygaśnie (nie wykona się) to nie została uiszczona , żadna premia ?.

Stratą, a właściwie kosztem będzie pierwotna cena zapłacona za opcję czyli premia. Jeśli inne czynniki są stabilne, a tak mniej więcej było to powoli będzie sie księgować zmniejszenie wartości godziwej. W momencie wygaśnięcia przeksięgowuje się tylko odpowiednie koszty w bilansie

Aha i zapomniałem dodać. Struktury mewa są z opcji azjatyckich. Czyli takich dla których nie liczy się cena w dniu wygaśnięcia opcji, a średnia cena z okresu obserwacji. Jak próbkowana nie napisano.

Verion
0
Wysłane: 23 maja 2010 11:46:58
Zatem tak

Wezmę opcje

Cytat:
Wiersz 1: Long put strike 4700. KGH może sprzedać 19,5kt po 4700 nawet jak na rynku będzie po 4000. Jeśli cena rynkowa będzie 5000 to sprzeda na rynku a nie wykona opcji.
Za to zapłacił prawie 700 dolarów na tonę

Zatem 700 x 19,5 - 13,6 mln do wycen instrumentów pochodnych. Teraz postaram się o przykładową wycenę w czasie opcji. Zgodnie z poniższymi cytatami. I artykułem w którym był przykład AC :p

Cytat:
Rynkowa cena premia maleje wraz ze zbliżaniem się do wygaśnięcia, tzn zmniejsza się wartość czasowa.

Jeśli inne czynniki są stabilne, a tak mniej więcej było to powoli będzie sie księgować zmniejszenie wartości godziwej. W momencie wygaśnięcia przeksięgowuje się tylko odpowiednie koszty w bilansie

Zakładamy , że jedynym czynnikiem , który się zmienia to czas. Zakładam też , że płatność za opcje zaistnieje w momencie jej wygaśnięcia lub wykonania.

Q 1 - Zakup opcji 13,6 mln - Do bilansu (- 13,6 mln) do wycen - 13,6 mln
Q 2 - Czas rośnie , opcja tanieje - Do bilansu +3 mln z wycen instrumentów.
Q 3 - Czas rośnie , opcja tanieje - Do bilnasu +3 mln z wycen instrumentów.
Q 4 - Wygaśnięcie opcji - Do bilansu (- odpowiednie koszty do ostatecznego wyniku z wyceny) kwota ta znajduję się w przepływach.

Liczbowo to będzie wyglądało tak

13,6 mln - 3 mln - 3 mln - (odpowiednie koszty , niech będzie to 2 mln ) = -8,6 mln
Zatem ostatecznie - 8,6 mln odpływa z kasy KGHM.

Czy tak wygląda ta procedura ?

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 23 maja 2010 16:01:00
Nie...
Na początku kupuje się opcję.
Płaci gotówkę za instrument. Z bilansu znika kwota wydana na premię.
Zakup księgują w aktywach obrotowych w pochodne instrumenty finansowe.
Suma wychodzi 0. Gotówka -13,6, pochodne instrumenty +13,6
Tak wygląda to na początku

Potem aktualizują wartość godziwą czyli możliwą do uzyskania premię, jeśli sprzedaliby posiadane opcje. Jeśli nic się nie zmienia poza upływającym czasem to możliwa do uzyskania premia maleje. Tempo spadku premii nie jest stałe. Wartość spada wolniej jeśli czas do wygaśnięcia jest długi i szybciej jak jest blisko wygaśnięcia, aby w dniu wygaśnięcia dla opcji OTM osiągnąć wartość 0

Po upływie kwartału będzie to powiedzmy utrata bańki.
Zmienią pozycję w bilansie o milion w pochodnych. Zmianę muszą zaksięgować także w pasywach. I tu są dwie możliwości. Albo przez wynik, albo od razy na kapitał własny. Drugi przypadek ma miejsce tylko w przypadku skutecznego zabezpieczenia w rozumieniu rachunkowości zabezpieczeń. Tak czy owak pojawi się gdzieś strata z aktualizacji wyceny instrumentów pochodnych - 1 milion

Mija trzeci kwartał pozycja spada szybciej w aktywach obrotowych w pochodnych instrumentach finansowych pojawi się przykładowo o 5 milionów mniej. Tą stratę też trzeba księgować dgdzieś w pasywach, jak to miało miejsce poprzednio.

W IV kwartale opcja wygasa. Wyzeruje się wartość pochodne instrumenty finansowe. A na kapitale własnym pojawi się -13,6 miliona mniej.

No mam nadzieję, że teraz jest już jaśniej...

Verion
0
Wysłane: 24 maja 2010 11:15:26
Teraz to już myślę , że zrozumiałem na tyle dobrze że czytając sprawozdanie ,będę mógł wyciągnąć wnioski odpowiednie wnioski pozycji.
Dziękuje jeszcze raz :)

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,268 sek.

ouhswqos
lkyismnn
hseunxko
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
kkbgvrni
pubwdcfc
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat