Może nie będzie to bezpośrednia odpowiedź na pytanie, ale w wątku KGH pojawiła się prośba o wytłumaczenie tabelki derywatów na miedź ze SF s42.
Pierwsza i najważniejsza kwestia. Tak naprawdę na rynku handluje się premiami. To one stanowią przedmiot obrotu. Dlatego do momentu wygaśnięcia jako wartość godziwą przedstawia się premię. Zmiana premii to zysk lub strata. Premia zależy od paru czynników co kiedyś napisałem w tym artykule:
www.stockwatch.pl/artykuly/pos...raz to kurs, dwa zmienność i czas do wygaśnięcia. Jak napisano w raporcie to czas był główną przyczyną spadku wartości godziwej. Co w sumie było zupełnie normalny i spodziewane, bo inne czynniki się nie zmieniły.
Teraz co jest w tabelce i jak będzie wyglądać w momencie wygaśnięcia:
Wiersz 1: Long put strike 4700. KGH może sprzedać 19,5kt po 4700 nawet jak na rynku będzie po 4000. Jeśli cena rynkowa będzie 5000 to sprzeda na rynku a nie wykona opcji.
Za to zapłacił prawie 700 dolarów na tonę
Wiersz II+III: KGH ma prawo sprzedawać po 5800 jeśli cena na spocie będzie niższa, ale ma także obowiązek sprzedać po 8000 jeśli na rynku będzie np.:10 000. Pomiędzy 5800 a 8000 sprzedaje na rynku. Ten przedział stanowi korytarz, od którego nazywa się strategia. Nie będzie ani taniej ani drożej. Wahania ceny dla 9750 ton są zabezpieczone dla tego przedziału cen.
Wiersz IV. Tak jak wiersz I, ale z różnym wolumenem i strikiem. Mają prawo sprzedać 9750 ton po 7000. Zapłacili za to 327$/t
Wiersz V+VI. Korytarz, ale na inny termin. Opcja wygasa dopiero w III kwartale.
Wiersz VII… Tu jest problem. Nie mam pojęcia co to put producencki. Mogę tylko spekulować, że jest to kontrakt pomiędzy przedsiębiorstwami, w którym KHG nabył prawo sprzedaży po 6500 - 8,94% ceny w momencie zawierania, ale płatne dopiero w momencie dostawy. Jak napisałem to tylko spekulacje, bo w necie nie znalazłem takiej formy płatności premii. W każdym razie nazwa put sugeruje, że mają prawo sprzedawać.
W drugiej tabelce z nowych struktur pojawia się strategia mewa. To nieco bardziej skomplikowana struktura od korytarza. Rozrysowałem Pierwszą mewę w tabelce:

kliknij, aby powiększyćMam nadzieję, że teraz będzie jaśniej co tam mają w bilansie. Moim zdaniem choć spekulują, bo tak nazwałbym mewę, to robią to bardzo umiejętnie. Zabezpieczenie jest aktywne i kiedy nie trzeba to go nie stosuję. Struktura Mewa chroni w przypadku niskich spadków na rynku, a takich się chyba spodziewają.