Krewa, zagadkę mam :-) .
Tak się ostatnio zastanawiałem nad tabelą koncentracji i LOP. Jaka jest dla nas wartość dodana tego, że wiemy jak szeroki jest gruby/ile ich jest

? Racjonalnym wydaje się zajmowanie przez grubego jednocześnie L i S. Dla przykładu L od 271x, a S od 279x. Co więcej, stosunek ten może być jakikolwiek, w sensie 90%/10%, 45%/55%, 70%/30% itd. Zatem co zyskujemy wiedząc, że gruby posiada np. 20-25% LOP? Nie znamy ani rodzaju otwartej pozycji, ani też całkowitej ich ilości w portfelu grubego (zakładam, że gruby ma zarówno L jak i S). W moim przekonaniu gruby może mieć wpływ na:
- płynność poprzez pełnienie funkcji takiego pseudo animatora rynku;
- wartość i znak bazy. Raczej nie zależy mu na odchyleniach kilkuset punktowych, jak to miało miejsce na początku istnienia kontraktów na w20.
- wartość kursu z uwagi na to, że posiada conajmniej 20% wszystkich LOP, a tym samym może w jakimś tam stopniu nim sterować.
Jeszcze na koniec, wydaje mi się, że gruby poprzez swoją wagę superciężką podczas zagnieżdżania się na kontrakcie startuje mniej więcej z pozycji 50%/50% L/S. Mniej więcej, bo możliwe są kilkuprocentowe odchylenia. Zakładam tak, ponieważ gruby wchodząc na kontrakt z 20k pozycji w portfelu musi sobie znaleźć kogoś drugiego do jego zawarcia.
Obecnie jednak mamy dwóch grubych na fw20, więc możliwa jest sytuacja, jak kiedyś zresztą pisałeś, że oboje są z przeciwstawnego obozu i jeden bierze L, a drugi S, niemniej jednak wciąż zachowują jakiś podział na L i S w swoich portfelach i nigdy nie mają 100% pozycji L lub S (tak przypuszczam). Spekuluję nawet, że dwaj grubi mogą ze sobą współpracować pomimo posiadanych różnych pozycji, bo w dłuższym okresie czasu im się to opłaci.