0 Dołączył: 2009-05-11 Wpisów: 160
Wysłane:
11 stycznia 2011 21:32:53
anty_teresa napisał(a): Ja kiedyś te testy robiłem i miałem bazę danych dla wszystkich spółek skorygowaną, ale zajęło mi to chyba z pół roku... :) Każdy kwartał musisz symulować oddzielnie, bo zmienia się skład indeksu...
Testy i bazę szlag trafił z wirusem. Zaprezentowałbym je we wstępie...
Niewątpliwie nie próbowałbyś tej strategii bez wcześniejszych backtestów  . Mimo iż nie masz już podstawy w postaci wyników, to może jednak pamiętasz  jak zachowywała się strategia w okresach dużej zmienności i przede wszystkim jakie (ile?) były sygnały przy najważniejszych ekstremach (odwróceniach głównego trendu). W bessie jak rozumiem strategia też obowiązuje - jakie były wyniki, wykasowało pół portfela? Hmm, chyba za dużo wymagam  .
|
|
0 Dołączył: 2009-05-16 Wpisów: 457
Wysłane:
11 stycznia 2011 21:56:22
Cytat:wykasowało pół portfela? wiem ze to nie do mnie ale domyslam sie ze sam fakt pobicia jakiegos indeksu nie oznacza jeszcze wyjscia na "+"  ale z "drobnym" tuningiem ... Oby nigdy więcej drzewa nie przysłoniły mi lasu ... It’s just money. It’s made up.
|
|
PREMIUM
522 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
11 stycznia 2011 22:20:00
@Zielarz Już nie operujemy ceną... Mnie chodziło o wartość wskaźnika RS. Dla Bre znajduje się w trendzie bocznym i wczoraj dotarł niemal do krawędzi tego trendu, czyli patrząc na sam wykres RS jeszcze nic się nie stało. Natomiast średnia zareagowała, czego tak naprawdę chcielibyśmy akurat tu uniknąć. Rozwiązać to można filtrując jeszcze całość o zmianę średniej od ekstremum o jakiś malutki procent, albo zmieniając jej długość w zależności od zachowania wskaźnika w przeszłości. To drugie jest trudniejsze, ale nie niemożliwe. Jak sobie będziesz mierzył zmienność to akurat chyba większego znaczenia nie ma... To tylko dodatek do wzięcia pod uwagę w testach. @Blelump Moja osobista strategia jest bardzo podobna do tej, ale nie tożsama. Tym niemniej prawdopodobnie krzywa kapitału zachowywałaby się podobnie. Tutaj tego nie wprowadziłem, a przynajmniej jeszcze, ale w osobistym portfelu mam wpleciony jako walor szorta na FW. Teraz nawet powstał stosowny indeks, a ja jak to robiłem to trzeba było sobie samemu taki syntetyczny papier zrobić. Największe obsunięcia kapitału są rzędu około trzydziestu paru procent oczywiście mają miejsce w początkowej fazie hossy i bessy. Po prostu trochę trwa zanim silne się staną spółki odpowiednio ofensywne i kiedy stanie się silny 1/FW i spółki defensywne. W tej strategii duża zmienność nie jest strasznym problemem. Ważne by znalazły się spółki silne, albo słabe.
|
|
|
|
Wysłane:
11 stycznia 2011 22:43:01
anty_teresa napisał(a): Moja osobista strategia jest bardzo podobna do tej, ale nie tożsama. Tym niemniej prawdopodobnie krzywa kapitału zachowywałaby się podobnie. Tutaj tego nie wprowadziłem, a przynajmniej jeszcze, ale w osobistym portfelu mam wpleciony jako walor szorta na FW.
Dzięki Anty  . Po sugestii z któregoś tam posta poprzedniego przypuszczam, że zaplotłeś do strategii jeszcze jakiś wskaźnik od zmienności  . Wszak siła już jest, a na jej podstawie (wartość) można ostrożnie się sugerować bessą lub hossą (tak zakładam), tudzież po prostu badać kierunek średnich, wszak jedziemy na EMA. Tutaj Zielarz zaraz powie  , że to średnia, a jak średnia to lag i wszystkie jego wady i generalnie  . Zasugeruję się jednak doświadczeniem Antyteresy i powiem, że w tym szaleńswie być może jest metoda  . Aha, nie musisz wcalę odpowiadać, wszak to Twoja prywatna strategia  , niemniej jednak jak znajdę kiedyś jakiś tydzień wolny to sam spróbuję i się przekonam. Dzięki za hint  .
|
|
PREMIUM
Wysłane:
11 stycznia 2011 23:00:04
U siebie mam coś troszkę innego. Filtr, a właściwie głębokość filtru jest uzależniona od rozpiętości wskaźnika siły dla wszystkich spółek. Im jest mniejsza rozpiętość, to znaczy, że nie ma lidera, a jak nie ma lidera to może to być sygnał sprzedaży fałszywy, czyli wchodząca spółka nie pokona za bardzo indeksu, a wydasz kasę na prowizję i prawie procent do rynku jesteś w plecy. Jak rozpiętość się zwiększa to znaczy, że są liderzy i na nich trzeba stawiać czyli spółka która wchodzi po sygnale sprzedaży ma szansę pokonywać rynek, czyli warto się na nią zamienić. W odwrotnej sytuacji nie warto... Problem powstaje gdy w portfelu jest kontrakt, bo on znacząco odjeżdża siła od indeksu w bessie. Wtedy niestety włączam uznaniowość.
|
|
Wysłane:
11 stycznia 2011 23:05:53
hehe moj najnowszy brutalny wniosek: -> wszystko ma laga  <- przy zmianie trendu jak nie widac prawej strony jakakolwiek matematyke sie nie uruchomi nie widac czy sie zmieni czy nie. Nie da sie "wydoic" od samego dolka do samej gorki, chyba ze oczywiscie jednorazowo fuksem. Nie da sie. edit: hmmm w moje poprzedniej ankiecie o zawieraniu tranzakcji 3 osoby przyznalo sie do systemu z zarzadzaniem portfelemm a nikt do czegos co okreslilem jako "system per walor". Chyba zaczynam rozumiec ... podstawa to okreslic z gory w jakiej puli instrumentow sie poruszamy i tam spekulowac. Zaczynam rozumiec czemu na kazy system ktory sklecilem znalazl sie papier ktory zerowal portfel ... Dzieki. fajny watek. Oby nigdy więcej drzewa nie przysłoniły mi lasu ... It’s just money. It’s made up.
Edytowany: 11 stycznia 2011 23:15
|
|
Wysłane:
11 stycznia 2011 23:43:17
anty_teresa napisał(a):U siebie mam coś troszkę innego. Filtr, a właściwie głębokość filtru jest uzależniona od rozpiętości wskaźnika siły dla wszystkich spółek. Nie rozumiem  . Co to znaczy rozpiętość RS dla spółek  - mógłbyś wyjaśnić?
|
|
PREMIUM
Wysłane:
12 stycznia 2011 07:30:06
Właściwie to powinno być rozpiętość siły RS, czyli różnica we wskaźniku pomiędzy najsilniejszym i najsłabszym walorem.
|
|
0 Dołączył: 2009-02-21 Wpisów: 5 068
Wysłane:
12 stycznia 2011 16:21:15
Anty - jesteś niesamowity. Dzisiejszy WIG20 to teatr dwóch aktorów. Obydwaj na etacie w Twoim portfelu. Antyteresa na prezydenta!!!
|
|
PREMIUM
Wysłane:
12 stycznia 2011 16:36:47
Buldi, to akurat przypadek... Z resztą miałem dużą niechęć do zamiany BRE na PKN... Jeszcze wczoraj wydawało się to mniej słuszne... Fajnie, że rośnie, ale to tylko przypadek i nad interpretujesz... Jak się będzie korekcić to będę miał liderów spadków
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-02-21 Wpisów: 5 068
Wysłane:
12 stycznia 2011 16:58:41
Anty - nie ma to jak dobry automat dzieki któremu można wyłączyć swoje uprzedzenia i emocje. Ech żeby nie to, to bym dzisiaj na koniach pojechał. Wszystkie alarmy mi sie pozapalały, ale ja chciałem byc sprytniejszy więc przekombinowałem.
|
|
Wysłane:
13 stycznia 2011 12:34:52
Anty i w ogole wszyscy - czy znacie moze jakies strony w temacie tworzenia strategii inwestycyjnych ? Chodzi oczywiscie o cos konkretnego na poziomie tego watku  po angielsku albo po naszemu. Myslalem nawet o zalozniu osobnego watku ze zgromadzonymi linkami tego typu, z tym ze sam nie mialbym tam wiele do zaproponowania - stockwatch oraz blogi Dapiego i Snake'a (bez urazy  ) Chodzi o poczytanie czegos co pozwoli przelamac pewny bariery koncepcyje z ktorymi np ja osobiscie sie zmagam. Polecicie cos ? Strategia sily relatywnej dla mnie jest najlepszym przykladem czegos na co sam bym szybko nie wpadl. System w ktorym sygnal zajecia pozycji na walorze moze byc efektem ruchu na innych walorach a nie na nim samym. Oby nigdy więcej drzewa nie przysłoniły mi lasu ... It’s just money. It’s made up.
|
|
Wysłane:
13 stycznia 2011 14:35:24
no to moze zaczne ... to wprawdzie nie o strategii ale o kluczowej dla tego watku funkcjonalnosci "AddToComposite" oczywiscie w ami. www.amibroker.net/3rdparty/Int...Oby nigdy więcej drzewa nie przysłoniły mi lasu ... It’s just money. It’s made up.
|
|
Wysłane:
14 stycznia 2011 11:42:09
Snake napisał(a):Chociaż kiedyś już robiłem coś niemal dokładnie takiego samego, jak teraz konstruuje Anty - więc jeśli chcecie, to za pięć lat powiem Wam, gdzie jest błąd ;) czuje ze brakuje tu czegos co mozna nazwac normalizacja. o ile sie nie myle w indeksie WIG czy jakimkolwiek "normalnym" indeksie spolki maja rozne wagi zaleznie od kapitalizacji - a w tej strategii sa chyba traktowane wszystkie na takich samych zasadach. Aby to rozwiazac nalezy skonstruowac wlasny indeks pozbawiony wplywu kapitalizacji i obrotow. (Zalozenie ze oczywiscie operujemy nieporownywalnymi z nimi kwotami) Oby nigdy więcej drzewa nie przysłoniły mi lasu ... It’s just money. It’s made up.
Edytowany: 14 stycznia 2011 11:42
|
|
PREMIUM
Wysłane:
14 stycznia 2011 12:06:17
Ja niestety nie znam żadnych fajnych stron z systemami, a funkcja jest oczywiście bardzo fana i przydana. Na wartość indeksu nie ma wpływu kapitalizacja. Ma wpływ na skład indeksu. Nie widzę problemu ważenia udziałów spółek w portfelu, tzn w sensie błędu. Konstrukcja własnego indeksu cenowego rozwiązuje problem lepszej oceny rynku, natomiast nie widzę różnicy do czego mamy się odnosić.
|
|
Wysłane:
15 stycznia 2011 10:43:43
zrobmy sobie indeks: kodzik do zapodania na "scan" w Ami. Scan trzeba przeprowadzic ze stosownym filtrem - tak aby nie liczyc np indeksu z indeksu ... Kod:AddToComposite(log(C/Ref(C,-1)),"~TR","X"); AddToComposite(1,"~counter","V"); Buy=0; kodzik do rekontrukcji indeksu: Kod:avarageTR = exp(Foreign("~TR","C")/Foreign("~counter","V"));
index[0] = 1; for (i=1;i<BarCount;i++) { index[i] = index[i-1]*avarageTR[i]; } oczywiscie czekam na sugestie jak to mozna zrobic lepiej  NIe jestem pewien czy ten zabieg matematyczny ktory tu zastosowalem jest calkowicie na miejscu - czy czegos nie ... znieksztalca. Oby nigdy więcej drzewa nie przysłoniły mi lasu ... It’s just money. It’s made up.
|
|
Wysłane:
15 stycznia 2011 20:40:51
Zielarz, lepiej czy gorzej, to zależy co chcemy mieć w indeksie i jak to przedstawić  . Widzę po kodzie, że Ty przyjąłeś założenia, że bazujemy na logarytmicznych stopach zwrotu, a wartośc indeksu ważona jest zwykłą srednią arytmetyczną z tych stóp zwrotu. Imo rozwiązanie proste i efektywne  , jeśli założyć, że wszystkie walory w indeksie mają mieć taką samą wagę. To chyba dobre założenie, bo żaden walor nie jest ani bardziej, ani mniej promowany, niezależnie od jego kapitalizacji, ceny itp.
|
|
Wysłane:
16 stycznia 2011 09:38:53
anty_teresa napisał(a):2. Musisz mieć aktualną bazę danych korygowaną o dywidendy, splity i prawa poboru.
Ja kiedyś te testy robiłem i miałem bazę danych dla wszystkich spółek skorygowaną, ale zajęło mi to chyba z pół roku... :) zrobmy sobie taka baze, do wieczora jest szansa ze starczy czasu plan: 1. zorganizowac sobie liste 3 literowych nazw tickerow spoleczek, mozna to wyparsowac np z paczek z danymi wystawianymi przez ING: www.ingsecurities.pl/ing_dane_...2. dla kazdej nazwy pobrac stronke analogiczna do tej http://stooq.pl/q/m/?s=pko3. z tej stronki wyparsowac sobie ta tableke z operacjami 4. przekonwertowac ta dziwna data na normalna date dla notowan i naniesc dzielniki na wlasne dane regexp jest fajny  , az dziwne ze do tej pory robilem to recznie ciekawe co z tego wyjdzie ... wish me luck Oby nigdy więcej drzewa nie przysłoniły mi lasu ... It’s just money. It’s made up.
|
|
Wysłane:
16 stycznia 2011 13:15:15
Tak, zdecydowanie da sie to zrobic. Odnalazlem okolo 700 modyfkatorow kursow dla obecnie notowanych spoleczek. Po dordze jest jeszcze jeden problem - czy zna ktos sposob przemapowania nazw 3 literowych (ING) na "pelniejsze" (bossa) ? Oby nigdy więcej drzewa nie przysłoniły mi lasu ... It’s just money. It’s made up.
Edytowany: 16 stycznia 2011 13:18
|
|
Wysłane:
16 stycznia 2011 14:34:01
1. Do przechodzeniu po drzewie XML polecam raczej XPath, regexp nie służy do takich operacji, choć jeśli się chce, to i regexpami się to załatwi, ale zejdzie zdecydowanie dłużej. 2. Skrótów 3 literowych nie da się rozwinąć w ich pełne odpowiedniki nie posiadając jakiegoś hasza, który to zmapuje. Część spółek byś napewno związał poprzez zwykłe poszukiwanie podciągu w ciągu, np: IDM w IDMSA, KGH w KGHM itd, ale są walory, których się tak powiązać nie da, np: MDS != MIDAS. Część załatwi automat, ale część trzeba samemu zrobić. 3. Chodźmy może na inny wątek, bo to trochę średnio pasuje do topiku  .
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.