PARTNER SERWISU
hoaygiyk

Agencje ratingowe

SlawekW
0
Wpisów: 878
Wysłane: 18 czerwca 2009 21:04:06
Troche dla zartu na innym watku zadalem pytanie, jaki jest rating samej agencji ratingowej Moody's.

Ale za chwile troszke zaczalem zglebiac temat, zeby znalezc odpowiedz na wlasne pytanie i wygrzebalem cos, co wczesniej mi umknelo www.stockwatch.pl/artykuly/pos...

a chwile pozniej niezwykle mocne slowa w dokumencie Europejskiego Komitetu Ekonomiczno- Spolecznego, ktory bez ogrodek zwala na agencje wine za obecny kryzys:

Cytat:
Kontekstem dla przedstawianej opinii jest najgorszy od osiemdziesięciu lat mający miejsce w czasie pokoju kryzys gospodarczy. Przynosi on ogromne szkody pracodawcom, pracownikom i wszystkim pozostałym grupom reprezentowanym przez EKES oraz ogółowi społeczeństwa obywatelskiego. Przedsiębiorstwa bankrutują, zatrudnienie spada, domy przejmowane są przez banki, emerytury są zagrożone, wzrasta niepokój społeczny, a rządy upadają. Zasadniczą przyczyną tego kryzysu była nieuregulowana przepisami prawnymi działalność agencji ratingowych. Rola agencji ratingowych jest kluczowa dla funkcjonowania systemu finansowego i jako taka nie może pozostawać bez nadzoru. Samoregulacja zawiodła dramatycznie, a podmioty działające w branży ratingu kredytowego postępowały skandalicznie. EKES w pełni popiera plan uregulowania i rejestrowania działalności agencji ratingowych.
(podkreslenie moje)

Jesli kogos to interesuje, to caly dokument tutaj http://tinyurl.com/m5qdsc

Nigdy nie mialem watpliwosci co do ocen wystawianych przez agencje, po prostu sie nie zastanawialem nad tym. Z drugiej strony wielu z nas tutaj, wlacznie ze mna, wielokrotnie wyrazalo sie z powatpiewaniem - a nawet pogarda - o rekomendacjach "anali" z DM. Myslalem jednak, ze agencje, ktore wystawiaja ratingi calym krajom, maja inne, lepsze standardy: ze maja procedury na opieranie sie lobbyingowi i wykluczenie konfliktu interesow.

Myslicie, ze naprawde jest tak zle?
Mnie tez dopadł kryzys.. jem spleśniały ser, pije stare wino i jeżdżę autem bez dachu....

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 18 czerwca 2009 21:50:33
Myślę, że było bardzo źle. Co więcej, o tym głośno trąbiono. Podstawa: konflikt interesów.
Np:
news.bbc.co.uk/2/hi/business/1...
www.zyen.com/Knowledge/Article...

Teraz klienci i tak nie mają pieniędzy, maski opadły, więc agencje ruszyły downgrade'ować to i tamto, bo nie bardzo wiedzą jak tutaj nawigować: mizdrzyć się nadal do korporacji, czy może bardziej do rynku. Nie wiem czy przeżyją jako wytwór, gdyż zmienia się szeroko rozumiane podejście do ryzyka, jego oceny i zlokalizowania. Np. nie wiadomo czy jeszcze istnieje coś takiego jak risk-free instrument, w sytuacji gdy bankrutują państwa.
Anyway, myślę że będzie lepiej. Ale niekoniecznie w starym układzie. Dla mnie: agencje muszą zacząć walić wprost. Nie takie zmiękczone "zmienił perspektywę do negatywnej ze stabilnej", tylko wrzeszczeć: firma pada! Nie dawać im pieniędzy na mniej niż 15% rocznie!
Edytowany: 18 czerwca 2009 21:51

Phenomen79
0
Wpisów: 166
Wysłane: 18 czerwca 2009 21:51:26
Oczywiscie ze jest tak zle. Przebywam za granica i rozmawialem tutaj z ludzmi ktorzy maja wieksze doswiadczenie ode mnie na rynku akcji. Zwroc uwage ze papiery dluzne ktore mialy odpisy mialy ratingi AA. Byl nawet taka fajna anegdotka. Przechodzi facet kolo walacego sie domu na ganku siedzi bezrobotny afroamerykanin(sic). Otoz ten przechodzacy facet jest przedstawicielem banku i pyta sie bezrobotnego czlowieka czy by chcial kupic ta ruine za nim na kredyt. Bezrobotny patrzy na niego z niedowierzaniem ale mysli czemu nie. Przedstawiciel banku wypelnia z nim papiery, jednym z pytan dobrowolnych jest pytanie o zarobki - bezrobotny pyta sie co ma wpisac - na co doradca mu mowi - wpisz cokolwiek my tego nie sprawdzamy zaplaci pan wyzsze ubezpieczenie. Pierwsza rata jet zerowa. taki dlug zostal przekazany innej innemu bankowi. Ten zebral do jednego wora takie dlugi i wystawil go w funduszu papierow. Paczke inwestycyjna nazwano "super fundusz papierow dluznych plus". Kazdy widzac slowo super i plus by takie cos kupil, malo tego, poniewaz wystawiony zostal przez znana instytucje finansowa wiec otrzymuje on Rating AA. Nastepnie zadzwoniono za granice czy ktos w niemczech tudziesz innych krajach nie chcialby wziasc w tym udzialu - jest to atrakcyjna cena na dlug i tak wlasnie zostalo to sprzedane zebrane w kolejne kupki fundusze AA itd az banka ktoregos dnia pekla bo ktos sie zapytal a co w tym wlasciwie jest. I peklo gdyby nikt sie nic nie zapytal to dalej te papiery bylyby naprzyklad bardzo dobrymi zabezpieczeniami kredytow.
To oczywiscie anegdota ale jak najbardziej zblizona do rzeczywistosci.
Parodia tych instytucji jest to ze wycenia sie rowniez cale panstwa. Mysle ze na rynku dlugu miedzypanstwowego jesli panstwa polegaja wyconom takich instytucji to rzeczywiscie dramat jest murowany.
Edytowany: 18 czerwca 2009 21:58

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,204 sek.

hefqnqvc
abtypfdz
qltpgzkp
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +77 285,17 zł +386,43% 97 285,17 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
odbxjfke
vydpsewe
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat