Troche dla zartu na innym watku zadalem pytanie, jaki jest rating samej agencji ratingowej Moody's.
Ale za chwile troszke zaczalem zglebiac temat, zeby znalezc odpowiedz na wlasne pytanie i wygrzebalem cos, co wczesniej mi umknelo
www.stockwatch.pl/artykuly/pos...a chwile pozniej niezwykle mocne slowa w dokumencie Europejskiego Komitetu Ekonomiczno- Spolecznego, ktory bez ogrodek zwala na agencje wine za obecny kryzys:
Cytat: Kontekstem dla przedstawianej opinii jest najgorszy od osiemdziesięciu lat mający miejsce w czasie pokoju kryzys gospodarczy. Przynosi on ogromne szkody pracodawcom, pracownikom i wszystkim pozostałym grupom reprezentowanym przez EKES oraz ogółowi społeczeństwa obywatelskiego. Przedsiębiorstwa bankrutują, zatrudnienie spada, domy przejmowane są przez banki, emerytury są zagrożone, wzrasta niepokój społeczny, a rządy upadają. Zasadniczą przyczyną tego kryzysu była nieuregulowana przepisami prawnymi działalność agencji ratingowych. Rola agencji ratingowych jest kluczowa dla funkcjonowania systemu finansowego i jako taka nie może pozostawać bez nadzoru. Samoregulacja zawiodła dramatycznie, a podmioty działające w branży ratingu kredytowego postępowały skandalicznie. EKES w pełni popiera plan uregulowania i rejestrowania działalności agencji ratingowych.
(podkreslenie moje)
Jesli kogos to interesuje, to caly dokument tutaj
http://tinyurl.com/m5qdscNigdy nie mialem watpliwosci co do ocen wystawianych przez agencje, po prostu sie nie zastanawialem nad tym. Z drugiej strony wielu z nas tutaj, wlacznie ze mna, wielokrotnie wyrazalo sie z powatpiewaniem - a nawet pogarda - o rekomendacjach "anali" z DM. Myslalem jednak, ze agencje, ktore wystawiaja ratingi calym krajom, maja inne, lepsze standardy: ze maja procedury na opieranie sie lobbyingowi i wykluczenie konfliktu interesow.
Myslicie, ze naprawde jest tak zle?
Mnie tez dopadł kryzys.. jem spleśniały ser, pije stare wino i jeżdżę autem bez dachu....