PARTNER SERWISU
vxfujalx

AT czyli psychologia tłumu?

Teresa
0
Wpisów: 4 710
Wysłane: 2 grudnia 2010 12:54:27
Dysksja z SYNTHOSa przeniesiona

krzysiek76 napisał(a):
No tak, jak widać ładną"górkę" mieliśmy kilka dni temu kiedy kurs oscylował w granicach 2,65

Ja widać AT oszukało wszystkich z wilkim hukiem.
A co teraz mówią nam ptaszki, świczki , kreski, główki itp ?

Będzie spadało czy będzie rosło? (szanse są 50%/50% więc spore )

miłego dnia

blelump napisał(a):

Z punktu widzenia zajmowania pozycji, dziś to AF wygrywa bitwę, lecz wojna trwa :-) . Polowałem na jakiś dobry sygnał, ale pociąg odjechał .

romanek napisał(a):

Krzysztofie! Nie masz racji. AT to nie wróżenie. To psychologia tłumu. Mamy na tym forum osobę, która jest psychologiem. Można przewidzieć zachowanie się większej grupy osób. Nie jest tu miejsce na tego radzaje dysputy, ale przeanalizuj zachowanie się kilku indeksów i spróbuj dociec dlaczego to zachowanie było takie a nie inne. Zrozumiesz, że można przewidzieć jak zachowa się inna grupa w podobnej sytuacji. Pewności nie daje ani AT ani AF. To tak jak z rachunkiem prawdopodobieństwa.
Pozdro.

mankomaniak napisał(a):

Romanku! Masz rację. AT to psychologia giełdowa, oczywiście. Jest tylko mały problem. Gdy idę do psychologa, to psycholog uświadamia mnie w moich negatywnych zachowaniach i myślach (błędnych myślach). Kiedy widzę, co robię lub myslę, czego wczesniej nie widziałem, to zmieniam swoje zachowanie. Znasz zapewne kota Schrodingera. Zabawne, że wspominasz rachunek prawdopodobieństwa.

A najlepsze i tak jest to, że takich psychologów giełdowych jak Ty jest na pęczki, tyle że żaden z nich nie potrafi wyjaśnić dlaczego taki a taki wskaźnik jest wynikiem psychologii. Niektórzy powołują się na bzdurną do kwadratu książkę Plummera, który sam zapewne zarobił jedynie na niej. Podsumowując rozpowszechniasz i tak rozpowszechnione wszechbajeczki. Radzę zamiast tego poczytać kilku postów osób tworzących to forum - m.in. oryginalne spostrzeżenia Rafstego o ekonomii behawioralnej. Pozdro.

krzysiek76 napisał(a):

No dobrze, nie będę już tutaj ciągnął tego tematu i zaśmiecał Synthosowi wątku.

Widzę, że w obecnej chwili AT jest jednoznaczna i mówi wyraźnie, że albo będzie rosło, albo będzie spadać

Psychologia tłumu jak najbardziej się zgadzam, o czym pisałem wyżej, że jest nie do przewidzenia, bo zależy od składu tego tłumu, ciśnienia atmosfertycznego, tego czy świci słońce czy pada deszcz, czy poniedziałek czy piątek, od widzimisię "grubasa" i tysiąca innych czynnków, których nikt nie jest w stanie opisać.

Ale jak się to wszystko do świeczek, główek, kresek, ramion, ptaszków i innych fistaszków, to za Boga nie rozumiem

blelump napisał(a):

@Mod: możesz wydzielić dyskusję do osobnego tematu? Każdy przedstawi swoje racje, a potem i tak nie dojdziemy do consensusu :-) .

Edytowany: 2 grudnia 2010 12:18

mankomaniak napisał(a):

krzysiek76 napisał(a):

Psychologia tłumu jak najbardziej się zgadzam, o czym pisałem wyżej, że jest nie do przewidzenia, bo zależy od składu tego tłumu, ciśnienia atmosfertycznego, tego czy świci słońce czy pada deszcz, czy poniedziałek czy piątek, od widzimisię "grubasa" i tysiąca innych czynnków, których nikt nie jest w stanie opisać.

Dokładnie i dlatego my prawdziwi inwestorzy traktujemy te czynniki jako czysto losowe. Skupiamy się tylko na fundamentach, wokół których kurs sobie wykonuje losowe skoki.
Jeśli chodzi o Synthos, to nie jestem w stanie jego wycenić i fundamenty trzeba przenieść na wyższy poziom - porównawczy z rynkiem jakiego on dotyczy. Jak wiadomo jest to bardzo duże i często mało wiarygodne przybliżenie, bo każda spółka jest indywidualna. Dlatego na razie duża spekulacja, rekomendacje jak zwykle bezwartościowe (przypominam ostatnio IDM wycenił na 2,6, a kurs zupełnie to zignorował i dalej się wspinał).
A wiesz przynajmniej dlaczego przegrałeś?...

blelump
0
Wpisów: 160
Wysłane: 2 grudnia 2010 13:37:09
W czym są lepsze fundamenty w chaosie od pseudo techniki? W tym, że nie kupuje się gruszek na wierzbie i nic nie jest wyciągnięte spod stołu? Jeśli fundamenty są dobre, to dlaczego kurs zalicza nowe ekstrema? Skąd ten szum na rynku?

ps. Nie piję stricte do AF, piję do jej pseudo wyższości nad jakąkolwiek inną techniką. Dlaczego gra po na podstawie faz księżyca będzie gorsza od AF? Bo jest poparta realnymi wyliczeniami? A kto powiedział, że populacja ynwestory jest racjonalna i będzie się nimi kierować?

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,166 sek.

ivtajziz
apmurjpa
camkgjtq
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
nyrfzqcc
tgqfiqlp
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat