PARTNER SERWISU
kqucrldp

"Bezpieczna" przystań?

martinezo
0
Wpisów: 498
Wysłane: 12 października 2009 17:54:51
Do tego tematu zainspirował mnie post na wątku o dnie bessy, który napisał markuz12. Myślę, że temat wart omówienia na osobnym wątku.

Gdzie można waszym zdaniem zainwestować, gdy zacznie szaleć inflacja - co jest bardzo prawdopodobne że może się wydarzyć.
-Akcje
-Obligacje
-Gotówka
-Surowce
-Nieruchomości
-...

Myślę, że lokaty nie są złe, ale to też zależy od sytuacji. Może surowce?

Powoli do celu

Taurus80
0
Wpisów: 2 936
Wysłane: 12 października 2009 18:05:05
Jedno jest pewne jezeli ruszy inflacja to gotowka parzy w lapy wszystko jest lepsze od gotowki.
A w co zainwestowac zalezy ile sie ma kasy i na jaki termin mozna zainwestowac osobiscie na 5 do 10 lat to w nieruchomosci i ziemie bym ladowal jezeli krotszy termin to akcje.
W surowce chyba bym nie ladowal kasy bo sa rozliczane w dolcach a jak inflacja ruszy dolar dostanie ostro po tylku.
Przyklad ostatnio na zlocie w dolcach bije rekordy a w pln duzo brakuje do rekordow.

martinezo
0
Wysłane: 12 października 2009 18:16:08
Pisząc o gotówce nie miałem na myśli gotówki jako takiej, ale ulokowanej na lokacie. A z akcjami to też różnie może być. Nie zawsze rosną szybciej od inflacji. A jeśli rosną o taką samą stopę co inflacja, to też żaden interes.
Z wątku Dno bessy:
martinezo napisał(a):
markuz12 napisał(a):
czy akcje nie sa bezpiecznym instrumentem ktory moze chronic inwestorow przed inflacja?(...)
czyz akcje w czasach inflacji nie sa lepszym papierem od obligacji..

Moim skromnym zdaniem przed inflacją najlepiej chroni... lokata. Jak inflacja rośnie, to i NBP podwyższa stopy aby zdusić inflacje. A jak NBP podwyższa stopy, to i później wzrasta oprocentowanie w banku. Akcje nie zawsze są dobrą ochroną. Jeśli nie rosną szybciej od inflacji o X %, to inflacja zeżre zysk ze wzrostu ceny akcji. Jednak nie zaplanujesz z wyprzedzeniem tego, że jak tak się wydarzy to zainwestuję w to, a jak inaczej to w tamto. To, co kiedyś działało teraz nie musi... Trzeba obserwować i działać doraźnie w miarę rozwoju sytuacji.

A co do surowców - to wszystko jest rozliczane w $? Chodzi mi o nasze podwórko, Giełdę Towarową, jakieś kontrakty na coś tam. Nie interesowałem się tym do tej pory, więc nie wiem jak to wygląda.

Powoli do celu
Edytowany: 12 października 2009 18:17

Kamil
0
Wpisów: 637
Wysłane: 12 października 2009 21:15:05
Uważam że akcje są najlepszą lokatą pieniędzy w razie galopującej inflacji. Oczywiście trzeba dodać, że aby inwestować w akcje i zarabiać więcej niż inflacja trzeba mieć pewne umiejętności.

W złoto nie wierzę bo jego cena jest obecnie całkowicie odrealniona. Za próbkę złota wielkości kostki do gry trzeba zapłacić tysiąc dolarów. Czy to aby nie przesada? Przecież to tylko błyszczący metal:-) Po za tym jego cena jest ustalona w oparciu o szacunki dotyczące ilości dotychczas wydobytego i magazynowanego złota. A tu istnieją pewne rozbieżności. W usa działa pewna organizacja która głosi że dane nt obecnych zapasów są fałszowane, a obecna cena jest nadmuchaną bańką. Cytatu poszukam.
Aktualnie: MRB(100%)

bldn
0
Wpisów: 211
Wysłane: 12 października 2009 21:35:39
Taurus80 napisał(a):

W surowce chyba bym nie ladowal kasy bo sa rozliczane w dolcach a jak inflacja ruszy dolar dostanie ostro po tylku.
Przyklad ostatnio na zlocie w dolcach bije rekordy a w pln duzo brakuje do rekordow.

a czasami nie jest tak, że wysoka inflacja sprzyja wzrostowi cen surowcow ?
spadek wartosci usd prowadzi do wzrostu cen surowcow. np para walutowa Euro/Usd jest w trendzie wzrostowym. euro jest w miare stabilna waluta, wiec dolar slabnie, a zloto ustanawia kolejne szczyty.

gdzies sie myle ?
Investment is most prudent when it is most businesslike. Benjamin Graham

kijekjjk
0
Wpisów: 336
Wysłane: 12 października 2009 21:43:45
WINO blackeye
pojawilo sie juz troche artykulow na temat inwestycji w wino..moze nie jest to zabezpieczenie od inflacji, super bezpieczne..ale jest swego rodzaju dosc oryginalna alternatywa wzgledem tradycyjnych inwestycji;)
„Inwestorzy nie planują przegrywać. Przegrywają, bo nie planują”...
"Taka jest moja koncepcja
Tak ja to widzę"

addi
0
Wpisów: 1 086
Wysłane: 12 października 2009 21:51:23
kijekjjk napisał(a):
WINO blackeye
pojawilo sie juz troche artykulow na temat inwestycji w wino..moze nie jest to zabezpieczenie od inflacji, super bezpieczne..ale jest swego rodzaju dosc oryginalna alternatywa wzgledem tradycyjnych inwestycji;)

He he ... nieźle się ubawiłem thumbright. Napisz jeszcze proszę czy miałeś na myśli jakąś konkretną markę, czy może wino marki WINO?

kijekjjk
0
Wpisów: 336
Wysłane: 12 października 2009 22:16:55
wino marki wino otwarte po x latach mogloby stracic swoj unikalny smak..blah5
biznes.interia.pl/prasa/kurier...
www.finanse.egospodarka.pl/294...

Cytat:
Butelka Chateau Lafite w 1982 roku kosztowała 300 funtów, w 2006 - już do 9850; średnioroczna stopa zwrotu wyniosła zatem 15 proc. Z kolei butelka Chateau Margaux w 2000 roku kosztowała 1440 funtów, a sześć lat później już 4900 - daje to wzrost 22-proc. w skali roku. Wysokie ceny osiągają również niektóre wina młode z dobrych roczników i uznanych marek. Kto jednak zechciałby sprawdzić co pito w epoce napoleońskiej, może kupić za jedyne 36 tysięcy funtów butelkę wina z 1799 roku.

ot takie tam ciekawostki..blackeye
„Inwestorzy nie planują przegrywać. Przegrywają, bo nie planują”...
"Taka jest moja koncepcja
Tak ja to widzę"

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 12 października 2009 22:26:01
Ja bym nie dotrzymał monkey

Taurus80
0
Wpisów: 2 936
Wysłane: 12 października 2009 22:33:05
bldn napisał(a):
Taurus80 napisał(a):

a czasami nie jest tak, że wysoka inflacja sprzyja wzrostowi cen surowcow ?
spadek wartosci usd prowadzi do wzrostu cen surowcow. np para walutowa Euro/Usd jest w trendzie wzrostowym. euro jest w miare stabilna waluta, wiec dolar slabnie, a zloto ustanawia kolejne szczyty.

gdzies sie myle ?

Co z tego ze bedziesz w dolcach zarabial jak za dolara dostaniesz 1pln zamiast 2.80 jak teraz ??
A jezeli surowce beda rosly a dolar tracil na wartosci to dane surowce wzgledem pln beda mniej zyskiwaly lub tracily.
Inaczej ja bym w surowce nie inwestowal jak dla mnie niepotrzebne podwojne ryzyko chyba ze komus zalezy na zwiekszaniu ilosci zielonego papieru w kieszeni.

martinezo
0
Wysłane: 12 października 2009 23:02:24
No a certyfikaty strukturyzowane? Ponoć są rozliczane w PLN.
www.gpw.pl/gpw.asp?cel=inwesto...

Cytat:
Wszystkie produkty notowane są w PLN na rynku równoległym Głównego Rynku GPW.

Pierwszymi certyfikatami RCB, które zadebiutowały na GPW 13 września 2007 było 8 serii certyfikatów strukturyzowanych zwykłych, które są certyfikatami otwartymi (open-end). Debiut następnych 11 serii certyfikatów strukturyzowanych miał miejsce 9 lipca 2008 r. Do grona notowanych na GPW "struktur" dołączyły certyfikaty dające możliwość inwestycji w surowce (m.in. srebro), towary rolne (kakao, kawa, cukier, pszenica, kukurydza, soja, rzepak) oraz indeksy (Nasdaq 100, Nikkei 225). Kolejna transza certyfikatów RCB (8 szt.) zadebiutowała na GPW 28 stycznia 2009.

Czy niektóre z tych produktów nie wchodzą do koszyka, na podstawie którego oblicza się inflację?
Lub coś innego co daje możliwość inwestowania w surowce, ale w Polsce i w PLN.
Wino to ciekawy temat.

Powoli do celu

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,360 sek.

uxgglagf
kkcvitit
pjcbszjm
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
uijqpbye
tzpevjma
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat