PARTNER SERWISU
gohghqta
1 2 3

jak to jest? pytanie o buy and hold

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 7 sierpnia 2009 09:29:34
Na wdrożenie tej strategii jest teraz najlepszy moment. Oczywiście idealnie byłoby kupić w lutym, ale nie oszukujmy się, trudno jest trafić w długoterminowy dołek.

Ktokowiek kupował między jesienią 2008 i kupuje do teraz, na 90% w ciągu 3-4 lat zarobi więcej niż na obligacjach i lokatach.

Krytykują strategię ci, którzy kupili na szczytach hossy - ale im się nie dziwię (sam kupowałem wtedy i sporo wtopiłem, ale błędem nie był wybór strategii, tylko niewłaściwe jej zastosowanie).
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 7 sierpnia 2009 09:30:54
Obecnie posiadam Complex i Torfarm (jak ktoś z tu obecnych jest zarejetrowany na Parkiecie to pewnie mnie rozpoznaje).

Mam zamiar zwiększyć potrfel, ale dopiero gdy rynek się zacznie znowu walić i będzie dookoła słychać "bessa wróciła".
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

Kamil
0
Wpisów: 637
Wysłane: 15 sierpnia 2009 22:17:59
Strategia buy & hold jest dobra dla upartych osłów o małym zapotrzebowaniu na paszę :). A wystarczy tylko wyczuć koniec bessy (nawet z połroczną odchyłką) sprzedać na koniec hossy i dać sobie urlop od giełdy. Nie mówcie że to trudne, jeśli największy polski bank(PEO) spada 18% w 1 dzień to ewidentnie widać że to jest dno. Trochę trudniej jest wyczuć koniec hossy, bo ostatnia faza jest najintensywniejsza i chyba lepiej przespać szczyt niż wyskoczyć za wcześnie.
Aktualnie: MRB(100%)

SlawekW
0
Wpisów: 878
Wysłane: 15 sierpnia 2009 22:31:43
Kamil napisał(a):
Strategia buy & hold jest dobra dla upartych osłów o małym zapotrzebowaniu na paszę :). A wystarczy tylko wyczuć koniec bessy (nawet z połroczną odchyłką) sprzedać na koniec hossy i dać sobie urlop od giełdy. Nie mówcie że to trudne, jeśli największy polski bank(PEO) spada 18% w 1 dzień to ewidentnie widać że to jest dno. Trochę trudniej jest wyczuć koniec hossy, bo ostatnia faza jest najintensywniejsza i chyba lepiej przespać szczyt niż wyskoczyć za wcześnie.

Ile razy juz Ci sie to udalo?
Mnie tez dopadł kryzys.. jem spleśniały ser, pije stare wino i jeżdżę autem bez dachu....

kijekjjk
0
Wpisów: 336
Wysłane: 15 sierpnia 2009 22:33:38
Kamil napisał(a):
Nie mówcie że to trudne, jeśli największy polski bank(PEO) spada 18% w 1 dzień to ewidentnie widać że to jest dno. Trochę trudniej jest wyczuć koniec hossy, bo ostatnia faza jest najintensywniejsza i chyba lepiej przespać szczyt niż wyskoczyć za wcześnie.

mowie: trudne
i moze spadac 18 %..i to nie musi byc koniec...o ile nie kosztuje 1gr;]
nigdy sie nie zgodze
spojrzales na wykres podanego banku?
„Inwestorzy nie planują przegrywać. Przegrywają, bo nie planują”...
"Taka jest moja koncepcja
Tak ja to widzę"

Kamil
0
Wysłane: 15 sierpnia 2009 23:50:10
Chyba nie do końca mnie zrozumieliście. Nie mówię tu o przepowiedzeniu dołka bessy z dokładnością do tygodnia. Typowy buy&holder kupił sobie akcje kupił sobie 10 przeciętnych akcji z indeksu S&P500 12 lat temu. Na dzień dzisiejszy jes kilkanaście % do przodu. Wystarczyło w tym czasie dokonać dosłownie 4-5 wyjść/wejść i zysk jest 15 krotnie wyższy. I nie mówię tu o jakimś szachrajskim majstersztyku, tylko o trzeźwej ocenie sytuacji.

Ja uciekłem w lutym 08' kiedy to indeksy były w Polsce 1000pktów od szczytu. Porażka? Być może ale jeśli odkupiłem te same akcje w kwietniu 09' (znowu spóźniony) to i tak mam lepszy wynik od Kuptrzymaczythumbright. Nadmieniam że uważam się za amatora i człowieka reagującego zbyt emocjonalnie.

Ostatnią(patrzyłem pobieżnie) tak poważną zwałkę na PEO znalazłem w 98' i też była zwiastunem hossy. Ktoś mógłby się nabrać i kupić po spadkach październikowych - i tak by lepiej na tym wyszedł, niż gdyby siedział na akcjach cały czas.
Nie brońcie tej strategii ponieważ jest jedną z najgłupszych. Już tylko plamy na słońcu i astrologia w ekonomii jest gorsza...

SlawekW
0
Wysłane: 16 sierpnia 2009 00:05:46
Czytales ten watek od poczatku? Buy&hold nie musi oznaczac "kup i trzymaj, chocby sie walilo i palilo..." Nie zwalnia z myslenia i obserwowania tego co sie dzieje wokol.

Sam nie jestem zwolennikiem tej strategii, ale daleki bym byl od nazywania jej jedna z najglupszych, jesli nie jest glupio wdrazana.
Mnie tez dopadł kryzys.. jem spleśniały ser, pije stare wino i jeżdżę autem bez dachu....

lokii
0
Wpisów: 20
Wysłane: 16 sierpnia 2009 17:31:46
Cytat:
Nie brońcie tej strategii ponieważ jest jedną z najgłupszych. Już tylko plamy na słońcu i astrologia w ekonomii jest gorsza...

hmm... jeśli sprowadzasz całą strategię do przetłumaczenia sobie dwóch słów buy and hold... to chyba nie jesteś poważny. Zwróć uwagę na warunki zakupu, które musi spółka spełnić (zaczynając od ceny wg DCF, c/wk, c/z i odpowiedni poziom dywidendy plus cała historia firmy, jej finansów i akcjonariatu), a później zwróć uwagę na warunki sprzedaży...(te same wskaźniki, ale na zdecydowanie innych poziomach). Choć odnoszę wrażenie, że ten post to zwykła prowokacja...Eh?
Edytowany: 16 sierpnia 2009 17:39

SlawekW
0
Wysłane: 16 sierpnia 2009 17:43:41
Heh, wlasnie edytowalem swoj post w tym kierunku. Nie sadze, zeby typowy (tutaj sie pojawia kwestia czy typowy to przecietny/statystyczny, czy grajacy zgodnie z podstawami strategii) buy&holder kupowal "przecietne" akcje.

Selekcja spolek to chyba jeden z fundamentow tej strategii.

lokii
0
Wpisów: 20
Wysłane: 16 sierpnia 2009 17:55:07
Cytat:
Selekcja spolek to chyba jeden z fundamentow tej strategii.

Dokładnie, wybór spółek to podstawa. Do tego jeszcze ważny jest moment wejścia. Tu akurat w odróżnieniu od instytycjonalnych graczy, można się wspomóc "stop loss-em" (w ich wypadku ze względu na ilość akcji to delikatnie mówiąc niemożliwe, ale w przypadku indywidualnych graczy jak najbardziej użyteczne). Jeśli spółka jest dobra, cena jest wg nas odpowiednia, można wchodzić i ustawiać "stop loss." Wyrzuciło??? Powtórzyć na niższym poziomie... a jak już zacznie rosnąć, to dać jej spokój... niech się buja. Problem czasem bywa inny, np. nie zawsze udaje się wejść w ilościach jakich byśmy sobie życzyli, bo spółka już idzie w górę (najbardziej przecenione bywają spółki mniejsze, co za tym idzie mało płynne), ale z dwojga złego lepszy taki problem, niż odwrotny...

Kamil
0
Wysłane: 17 sierpnia 2009 15:16:24
SlawekW napisał(a):
Buy&hold nie musi oznaczac "kup i trzymaj, chocby sie walilo i palilo..." Nie zwalnia z myslenia i obserwowania tego co sie dzieje wokol.

Problem w tym że oznacza. Przecztaj post Watchdoga. Przeczytaj definicje:
"An investment strategy in which stocks are bought and then held for a long period, regardless of the market's fluctuations. The buy and hold approach to investing in stocks rests upon the assumption that in the very long term (over the course of, say, 10 or 20 years)"

I dlatego uważam ją za idiotyczną. Zapuszczanie długich korzeni to najgorszy błąd.

Podstawą strategii jest dobór spółek zdrowych fundamentalnie? Jestem pewien że w 92' Swarzędz czy Krosno uważane były za perełki. Teraz to bankruci i tyle co ci po nich pozostało to dywidenda i parę groszy za akcję.
Edytowany: 17 sierpnia 2009 15:17

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 17 sierpnia 2009 15:36:59
Hmmm, ale po to na przykład Altman zrobił swój wskaźnik, żeby wychwycić z wyprzedzeniem pogarszającą się sytuację.
W B&H piszą o wahaniach rynku, ale nie piszą o osunięciu się fundamentów spółek. Z jednego powodu: zabezpiecza przed tym dywersyfikacja. Jeśli masz 20 spółek to dwie nie utopią wyceny portfela.

SlawekW
0
Wysłane: 17 sierpnia 2009 16:39:06
Kamil napisał(a):
SlawekW napisał(a):
Buy&hold nie musi oznaczac "kup i trzymaj, chocby sie walilo i palilo..." Nie zwalnia z myslenia i obserwowania tego co sie dzieje wokol.

"An investment strategy in which stocks are bought and then held for a long period, regardless of the market's fluctuations. The buy and hold approach to investing in stocks rests upon the assumption that in the very long term (over the course of, say, 10 or 20 years)"

Nie wydaje mi sie jednak, zeby ktos interesujacy sie ta strategia na serio, poprzestal na przeczytaniu jednego zdania i nie siegnal glebiej, gdzie czeka caly szereg warunkow dotyczacych zarowno wybieranych spolek, jak i zachowania rynku.

To co mowi definicja, to raczej ogolny zarys strategii: "rests upon the assumption" to nie znaczy "is based on the unpeacheable holy foundation". Podobnie "over the course of, say, 10 or 20 years" to nie to samo, co "oraz ze nie opuscisz swoich akcji, az do smierci".[/quote]

Cytat:
I dlatego uważam ją za idiotyczną. Zapuszczanie długich korzeni to najgorszy błąd.

O ile sie orientuje, to Buffet tak inwestuje. Nie sledze jego dzalalnosci, ale nie obilo mi sie o uszy, zeby ktos go mial za idiote.

Cytat:
Podstawą strategii jest dobór spółek zdrowych fundamentalnie? Jestem pewien że w 92' Swarzędz czy Krosno uważane były za perełki. Teraz to bankruci i tyle co ci po nich pozostało to dywidenda i parę groszy za akcję.

To z innej strony: Cisco Systems, spojrz na wykres od 1990- 2000, jesli dobrze patrze to w tym okresie dalo zarobic 100 000%! Potem oczywiscie spadlo przy okazji "banki internetowej", ale teraz sie konczy kolejne dziesieciolecie i wynik od poczatku calego okresu to nadal 20 000%. 1000% rocznie, slabo?

Oczywiscie to dosc wyjatkowy przyklad, ale dlatego wlasnie w buy&hold wyszukiwanie spolki to sedno sprawy. Nikt nie mowi: kup cokolwiek&trzymaj na zawsze.
Edytowany: 17 sierpnia 2009 16:40

Kamil
0
Wysłane: 18 sierpnia 2009 22:28:23
Największym minusem tej strategii jest to że zakłada nieomylność. Wizjonerzy tacy jak Buffet, Gates czy państwo z Cisco już 30 lat temu wiedzieli, że te beżowe pudełka zrewolucjonizują świat. I zasługują na fortunę. Ale i ja i ty zapewne tego nie potrafimy. Oczywiście można zdywersyfikować portfel, ale wtedy zysk będzie dla większości z nas niesatysfakcjonujący, czyż nie? Kto z nas gra na giełdzie żeby dorobić parę groszy do pensji? Ja nie. I pewnie się kiedyś sparzępuke_l Ale nie darowałbym sobie gdybym nie spróbował.

Wracając do tematu, sam nie wiem jak ocenić trudność tej strategii. Wydawałoby się że bezczynność to najprostsza rzecz pod słońcem. Ale dobór spółek na dziesięciolecia i ta nieugięta uporczywość to umiejętności godne pozazdroszczenia i sam ich na pewno nie posiadam.

addi
0
Wpisów: 1 086
Wysłane: 18 sierpnia 2009 22:57:02
"Buy & hold" (po polsku: "trzymaj i nie pekaj") to jedyna sensowna strategia dla rozpoczynajacych przygode z gielda! Ciecie strat to baaaardzo trudna SZTUKA! Nieumiejetne ciecie strat moze doprowadzic do bankructwa w trakcie ... galopujacej hossy! Kiedys gdy najdzie mnie vena napisze cos wiecej na temat ciecia strat.
Edytowany: 18 sierpnia 2009 23:01

bB86
1
Wpisów: 744
Wysłane: 30 sierpnia 2009 22:35:44
Kamil napisał(a):
SlawekW napisał(a):

Nic tylko powitać zawodowca ;). I pogratulować wiedzy. Aha, i idź to powiedz Buffettowi i innym multimilionerom reprezentującym szkołę value investing. Dyskutować mi się nie chce, bo you obviously know better ;)
W sumie jestem takim nędznym buy&holderem (1-3lata distress investing, 5lat+ value investing) - prooooszę bardzo ładnie, proszęęę wyprowadź mnie z tej mojej niedoli intelektualnej ;)

• Diehard modern value investor (with a Mungerish twist) ;) •
Edytowany: 30 sierpnia 2009 22:36

owner
6
Wpisów: 2 876
Wysłane: 30 sierpnia 2009 23:42:37
bB86 ale jak tu przy tej strategi czerpać zyski jak się zamraża kase na całe życie?
EEX

bB86
1
Wpisów: 744
Wysłane: 31 sierpnia 2009 14:43:05
owner napisał(a):
bB86 ale jak tu przy tej strategi czerpać zyski jak się zamraża kase na całe życie?

kto mówi o całym życiu? ;) jak spółeczki się zmienia co 2, co 5, czasem co 10 lat, to chyba to nie jest całe życie ;] jest trylion, żeby nie powiedzieć srylion wieloletnich statystyk zestawiających zwroty value investorków i innych str. inwestycyjnych (chocby day traderków) w usa :)
nawet soros ze swoja magiczna dekada lat '70 tak naprawde raz, ze nie bil najlepszych dekad topowych value investorow, a dwa ze swoje 'spekulacje' opieral o prognozy fundamentalne w dluzszym terminie.. z sorosem to w ogole ciekawa sprawa, bo to taki w polowie spekulant w polowie tak naprawde value investor w surowcach i walutach, jesli mozna to tak nazwac

zasada jest b prosta, bij rynek o nedzne 5-10% rocznie, w dlugim terminie bedziesz duzo lepszy niz kazdy klasyczny spekulant ;-)
rynek bije sie cierpliwoscia, koncentracja pozycji oraz bardzo umiejetnym wyluskiwaniem dobrych i tanich spoleczek/okazji
pzdr.
• Diehard modern value investor (with a Mungerish twist) ;) •
Edytowany: 31 sierpnia 2009 14:56

owner
6
Wpisów: 2 876
Wysłane: 31 sierpnia 2009 16:13:10
to wszystko racja tylko starannie trzeba wybrać moment wejścia na rynek.
EEX

rocklin
0
Wpisów: 5
Wysłane: 28 października 2009 14:02:41
bB86 napisał(a):
owner napisał(a):

kto mówi o całym życiu? ;) jak spółeczki się zmienia co 2, co 5, czasem co 10 lat, to chyba to nie jest całe życie ;] jest trylion, żeby nie powiedzieć srylion wieloletnich statystyk zestawiających zwroty value investorków i innych str. inwestycyjnych (chocby day traderków) w usa :)
nawet soros ze swoja magiczna dekada lat '70 tak naprawde raz, ze nie bil najlepszych dekad topowych value investorow, a dwa ze swoje 'spekulacje' opieral o prognozy fundamentalne w dluzszym terminie.. z sorosem to w ogole ciekawa sprawa, bo to taki w polowie spekulant w polowie tak naprawde value investor w surowcach i walutach, jesli mozna to tak nazwac

zasada jest b prosta, bij rynek o nedzne 5-10% rocznie, w dlugim terminie bedziesz duzo lepszy niz kazdy klasyczny spekulant ;-)
rynek bije sie cierpliwoscia, koncentracja pozycji oraz bardzo umiejetnym wyluskiwaniem dobrych i tanich spoleczek/okazji
pzdr.

Dokładnie.
Do tego dochodzi jeszcze jedna rzecz, czyli dywidendy. One są głównym plusem w tym wszystkim. Trzymasz kasę w akcjach, a co roku spływa ci na konto dywidenda. Jeżeli dobrze wybrałeś, to co roku spływa Ci ona coraz większa.

Teraz możesz ją dalej inwestować i\lub przejadać te pieniądze. Dlatego wydaje mi się, że to jest strategia, gdzie duża ilość gotówki jest raczej konieczna ;)

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,342 sek.

mdwbeooh
snchhpxg
iuaqliqb
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
xugxkmkh
benvwtlp
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat