PARTNER SERWISU
irqhlmxs
1 2

Oscylator stochastyczny %D

nowy1960
0
Wpisów: 126
Wysłane: 2 listopada 2009 18:29:23
Witam, ktoś korzysta z tego oscylatora?. Jeszcze raz czytam analizę rynków finansowych, podobno jego wskazania są wiarygodne. Żeby samemu uzyskać odpowiedź musiałbym czekać parę dni na to co wykres pokaże.

owner
6
Wpisów: 2 876
Wysłane: 2 listopada 2009 18:49:24
no to przetestuj na danych historycznych, giełda nie działa od dzisiaj
EEX

Snake
0
Wpisów: 403
Wysłane: 2 listopada 2009 20:00:02
Jest na tyle wiarygodny, na ile wiarygodna jest stałość min i max z ostatnich tygodni.
W trendach na zasadzie "strzału stochastycznego".

Ogólnie fajny, bo chodzi o zasadę średniej w kanale, a to dość wiarygodna metoda, o ile kanał jest wiarygodny.

Wiele mylnych sygnałów i konieczność łączenia tego z siłą trendu, żeby wiedzieć, czy stosować czy nie oraz czy stosować tak czy siak. Jak będziesz stosował samodzielnie, to stracisz. Zresztą jak na wszystkim.

mrk
mrk
26
Wpisów: 1 968
Wysłane: 3 listopada 2009 17:29:52
Snake widać, że znasz się na rzeczy. Czy Twoim zdaniem ważniejsza jest klasyczna analiza techniczna, w która według mnie jest trochę bardziej subiektywna, czy może ta bardziej mechaniczna oparta na średnich, wskaźnikach, oscylatorach?

nowy1960
0
Wysłane: 3 listopada 2009 18:11:07
Snake napisał(a):
Jest na tyle wiarygodny, na ile wiarygodna jest stałość min i max z ostatnich tygodni.

Ogólnie fajny, bo chodzi o zasadę średniej w kanale, a to dość wiarygodna metoda, o ile kanał jest wiarygodny.

Wiele mylnych sygnałów i konieczność łączenia tego z siłą trendu, żeby wiedzieć, czy stosować czy nie oraz czy stosować tak czy siak. Jak będziesz stosował samodzielnie, to stracisz. Zresztą jak na wszystkim.
Mam tu oscylator stochastyczny %D. Czerwona linia jest 5 dniowa a niebieska 15.
media.stockwatch.pl/data/2009/...
Jak widać dla vistuli został wygenerowany sygnał zakupu. Niemniej Murphy w analizie technicznej rynków finansowych zaleca w niektórych przypadkach zignorowanie tych wskazań i skupienie się na samych liniach trendu.Uzasadnia to możliwością wygenerowania fałszywego sygnału. Z tego co widać na wykresie akcje można trzymać do poziomu 85- góra 90. Później moze być jazda w dół.

Snake
0
Wysłane: 3 listopada 2009 19:17:34
mrk napisał(a):
Snake widać, że znasz się na rzeczy. Czy Twoim zdaniem ważniejsza jest klasyczna analiza techniczna, w która według mnie jest trochę bardziej subiektywna, czy może ta bardziej mechaniczna oparta na średnich, wskaźnikach, oscylatorach?

Ponieważ na giełdzie potrzeba czterech rzeczy: wiedzy, talentu, szczęścia i doświadczenia - to moje "znam się" wyceniam na jakieś 25-30%

Tzw. "klasyczna" analiza techniczna to mrużenie oczu, przekrzywianie głowy, wróżenie z flaków, niewyraźnych wzorków oraz domieszka myślenia życzeniowego połączona z wiarą w magię liczb i tego, że tylko Ty widzisz jakieś cudowne poziomy, które nie wiedzieć czemu muszą zadziałać. Jeśli zaniedbasz statystykę, to możesz nawet samego siebie przekonać, że to działa. No i chyba poprawia samopoczucie.

A analiza techniczna taka, jaką być powinna - to dziedzina matematyki, czyli statystyka. Decydujesz, co chcesz policzyć i to liczysz. Chcesz znać siłę trendu, to patrzysz na ADX, chcesz znać ostatnią przewagę wzrostów nad spadkami to na RSI, możesz sobie zmierzyć zmienność i w ogóle, co tylko zechcesz. Pytanie tylko, co z tym zrobisz.

Odnośnie oscylatorów tzw. "stochastycznych" - według mnie tylko i wyłącznie w trendach horyzontalnych. Te wszystkie STS-y za podstawę obliczeń przyjmują min i max z ostatnich sesji, więc jeśli mamy wyłamanie (tak jak na Vistuli - zmiana minimum), to nie za bardzo wiadomo co i względem czego liczą.

Według mnie na VST sytuacja wyglądała następująco: do 9. października boczniak, zawężenie wstęgi Bollingera, czyli czekamy na wybicie - tylko nie wiadomo, w którą stronę. Dwie sesje później, po kolejnym niższym Low, już wiadomo, a nawet jeśli nie, no to stop-loss gdzieś w okolicach 2,46-2,47 musiał być ustawiony.

Czyli teraz akcji nie mamy. I nie kupujemy, bo zmienność (StDev) wciąż jeszcze chyba za duża. Niby średnie z ostatnich dni zaczynają zawijać (Twój %D, ale też MACD czy STS również) - ale czy to jest powrót... powrót do czego? Czy odbicie zdechłego kota? A kto to wie?

Ale domyślam się, że Ty akcje masz. Ja przyszłości nie przepowiadam, tylko reaguję na teraźniejszość. Jakiś stop loss - w tej sytuacji może być nawet wyznaczany przez ParabolicSAR. Jeśli będzie rosło - nie sprzedawać. Jeśli powróci do konsolidacji to WTEDY można pograć na oscylator stochastyczny. Przy odbiciach, zmyłkach, wybiciach - ten wskaźnik jest zbyt mylący.

Dapi
PREMIUM
0
Wpisów: 993
Wysłane: 3 listopada 2009 22:05:09
nowy1960 napisał(a):
Snake napisał(a):

Mam tu oscylator stochastyczny %D. Czerwona linia jest 5 dniowa a niebieska 15.
Jak widać dla vistuli został wygenerowany sygnał zakupu. Niemniej Murphy w analizie technicznej rynków finansowych zaleca w niektórych przypadkach zignorowanie tych wskazań i skupienie się na samych liniach trendu.Uzasadnia to możliwością wygenerowania fałszywego sygnału. Z tego co widać na wykresie akcje można trzymać do poziomu 85- góra 90. Później moze być jazda w dół.

Czy Ty zamierzenie masz dwa SToch D na jednym wykresie ?
Można tak ale "cięcie " tego to dla mnie jest bezsensowne. Ciąć jak już powinieneś StochK i StochD ponieważ StochD jest pierwszą pochodną StochK. StochK jest ten szybki StochD ten wolny. To jak w MACD te dwie linie. A Ty w tym momencie tniesz ze sobą dwie linie MACD liczone z różnych okresów. To tak porównawczo i obrazowo.

Co do wykresu to jaki jest trend na średniej 15 dniowej i pięciodniowej ?
Jeżeli jest spadkowy to oscylator nie służy do tego aby kupowac a sprzedawać "na krótko".
Zapraszam do siebie jutro - będzie więcej wyjaśnień przy okazji omawiania zupełnie innej sprawy.
Rynki mogą pozostać irracjonalne dłużej niż ty możesz pozostać wypłacalny.

Rozbudowane wykresy: http://www.atcharts.pl
Centrum analizy technicznej: http://www.attrader.pl
Edytowany: 3 listopada 2009 22:08

nowy1960
0
Wysłane: 3 listopada 2009 22:18:27
Masz rację, popełniłem błąd umieszczając dwa oscylatory %D na jednym wykresie.
Teraz cytat z ww książki
Podobnie jak w przypadku RSI,
wartości skrajne wyznaczone są poziomami 80 i 20 (diagram 10.15).
Negatywna dywergencja występuje wówczas, gdy linia D znajduje
się powyżej poziomu 80, formując dwa opadające wierzchołki, zaś
ceny nadal rosną. Dywergencja pozytywna pojawia się w sytuacji, gdy
linia D przebywa poniżej poziomu 20 i kształtuje dwa wznoszące się
dołki, a ceny nadal spadają. Zakładając, że wszystkie te warunki
zostały spełnione, sygnał kupna lub sprzedaży pojawia się w chwili,
gdy szybsza linia K przecina wolniejszą linię D.

Pisząc o sygnale zakupu kierowałem się podwójnymi dołkami poniżej poziomu 20.
Z zaproszenia chętnie skorzystam.

Dapi
PREMIUM
0
Wysłane: 3 listopada 2009 22:27:07
nowy1960 napisał(a):
Masz rację, popełniłem błąd umieszczając dwa oscylatory %D na jednym wykresie.
Teraz cytat z ww książki
Podobnie jak w przypadku RSI,
wartości skrajne wyznaczone są poziomami 80 i 20 (diagram 10.15).
Negatywna dywergencja występuje wówczas, gdy linia D znajduje
się powyżej poziomu 80, formując dwa opadające wierzchołki, zaś
ceny nadal rosną. Dywergencja pozytywna pojawia się w sytuacji, gdy
linia D przebywa poniżej poziomu 20 i kształtuje dwa wznoszące się
dołki, a ceny nadal spadają. Zakładając, że wszystkie te warunki
zostały spełnione, sygnał kupna lub sprzedaży pojawia się w chwili,
gdy szybsza linia K przecina wolniejszą linię D.

Pisząc o sygnale zakupu kierowałem się podwójnymi dołkami poniżej poziomu 20.
Z zaproszenia chętnie skorzystam.

Dywergencja musi być zgodna z trendem. Tzn. jezeli trend wyznaczony np. przez srednie jest rosnący to dywergencja pomiędzy ceną an oscylatorem służy do "kupna" - oczywiście teoretycznie.
Nigdy przeciwtrendowo - tak jak to robisz.
Oscylator to nie jest klucz do rynku. Wskazania mają różne znaczenie w trendzie i w konsolidacji. Dywergencje to też nie jest klucz. Postaraj sam sobie znależć dywergencje w trendzie wzrostowym i spadkowym obserwuj cenę co wtedy się dzieje jak wygląda świeczka.
Weż np. WIG i RSI w długim okresie i szukaj. Wtedy zrozumiesz a nie będziesz sugerował się bzdetami w Murphym puke_l

Snake
0
Wysłane: 4 listopada 2009 01:59:38
A tak w ogóle to wszystkich stochastycznych powinno się używać tylko do odwracania pozycji - kontrakty - a nie tam na akcjach łowić po 5-10% i tracić na absolutnie każdym wybiciu.

Co do dywergencji i RSI, to czytałem już z kilkadziesiąt opracowań różnych guru i jakoś żaden z nich nie zauważył, że poziom 50 to po prostu dana EMA (np. przy RSI 14 jest to EMA 27) - będą do końca świata wmawiać, że jak kurs przebija EMA (wysokie RSI), to źle i trzeba sprzedać.

Dywergencje znaczą tyle, co "obserwuj".
Edytowany: 4 listopada 2009 02:00

DarkestLie
0
Wpisów: 241
Wysłane: 4 listopada 2009 07:36:23
napiszcie o czyms co dziaua ;)
You're not deep, you're not an intellectual, you're not an artist, you're not a critic, you're not a poet, you just have internet access.

Dapi
PREMIUM
0
Wysłane: 4 listopada 2009 08:26:36
Snake napisał(a):
A tak w ogóle to wszystkich stochastycznych powinno się używać tylko do odwracania pozycji - kontrakty - a nie tam na akcjach łowić po 5-10% i tracić na absolutnie każdym wybiciu.

Co do dywergencji i RSI, to czytałem już z kilkadziesiąt opracowań różnych guru i jakoś żaden z nich nie zauważył, że poziom 50 to po prostu dana EMA (np. przy RSI 14 jest to EMA 27) - będą do końca świata wmawiać, że jak kurs przebija EMA (wysokie RSI), to źle i trzeba sprzedać.

Dywergencje znaczą tyle, co "obserwuj".

U mnie będzie dzisiaj, tak się złożyło że przygotowałem sobie w poniedziałek. blah5

Snake
0
Wysłane: 4 listopada 2009 11:11:38
DarkestLie napisał(a):
napiszcie o czyms co dziaua ;)

Napisaliśmy. I to w tym wątku ;)

Snake
0
Wysłane: 4 listopada 2009 11:25:30
A - i właśnie przeczytałem artykuł u Dapiego. Bez umawiania się, bez telepatiii, bez żadnych epokowych odkryć z naszej strony - a zdanie mamy to samo - fajnie. Tam pisze wszystko, co trzeba wiedzieć o oscylatorach, a wszystko co trzeba wiedzieć - zostało już dawno i przez innych opisane: trend to podstawa, dokonuj transakcji tylko zgodnych z aktualnym kierunkiem. Wykupienie/wyprzedanie nie istnieje. RSI budowane jest "jak wykres" wokół średniej, a oscylatory tzw. stochastyczne na odwrót: jak średnia pomiędzy min i max wykresu.

DarkestLie
0
Wysłane: 4 listopada 2009 11:42:26
intra na kontrakcie ;)
ok patrze patrze
You're not deep, you're not an intellectual, you're not an artist, you're not a critic, you're not a poet, you just have internet access.

nowy1960
0
Wysłane: 4 listopada 2009 12:30:25
Snake napisał(a):
trend to podstawa, dokonuj transakcji tylko zgodnych z aktualnym

Tak, i trend jest chyba pewniejszy od wszystkiego innego. Chociaż trend też może zapędzić w kozi róg.
Jak widać na wykresie dziennym w głównym kanale spadkowym wystąpił krótkotrwały wzrostowy. Wystąpiło potwierdzenie wybicia i zaraz jazda w dół. Nawet na Zastalu wejście w spółkę może być bardzo ryzykowne.

Snake
0
Wysłane: 4 listopada 2009 13:26:15
To prawda, że złapać trend szybko i pewnie jest niemożliwe. Albo szybko, albo pewnie.
Ale na przedstawionym przez Ciebie przykładzie ja potwierdzenia wybicia nie widzę.
Po pierwsze, "siła" potwierdzenia musi być adekwatna do siły trendu - a tam jest wodospad, więc i potwierdzenie nie może być jakimś bzyknięciem na pięć procent.
Po drugie, okresy konsolidacji wliczane są do panującego trendu.

Z tego drugiego wynika, że nie należy grać w horyzoncie:
jeśli mamy trend boczny po (w) trendzie spadkowym, to gra jest zbyt ryzykowna - może lecieć dalej w doł
jeśli mamy konsolidację po (w) trendzie wzrostowym, to prawdopodobnie przegapimy wzrost, pozbywając się akcji (np. stosując osc. stoch.)

A tak, żeby na temat było, to szczerze mówiąc, nie za bardzo rozumiem, po co stosować różne odmiany STSów: wrzucić wykres świecowy i gołym okiem widzisz, gdzie ostatnie min, gdzie ostatnie max, a gdzie jest teraz. Reszta to nakładanie opóźnienia, czyli średnia. Można próbować tak długo, aż się dopasuje średnią do kanału, potem być zabójczo konsekwentnym przy odwracaniu pozycji - aż do stopa lub kolejnej optymalizacji.

Ale żeby na tej zasadzie przewidywać przyszłe zachowanie kursu - szczególnie długoterminowe? Think

robertkajzer
0
Wpisów: 70
Wysłane: 4 listopada 2009 14:10:47
Chcialem zwrocic uwage na dwie rzeczy. Po pierwsze zaden wskaznik nie jest wiarygodny. Kazdy sygnal plynacy z pewnego narzedzia powiniene byc dodatkowo przez cos potwierdzony. Dodatkowo w jednych warunkach dane narzedzie generuje trafniejsze sygnaly, a w innych bardziej bledne. Dlatego tez wazne jest umiejetne poslugiwanie sie danym narzedziem.

Druga sprawa to dane historyczne. Testowanie na danych historycznych swoich systemow inwestycyjnych jest OK pod warunkiem, ze ma sie na uwadze, ze rynek jest w ciaglym ruchu i warunki inwestowania caly czas ulegaja zmianom
http://www.growandgo.pl ---> darmowy kurs o Papierach Wartościowych
http://abcinwestowania.wordpress.com ---> porady inwestycyjne

nowy1960
0
Wysłane: 4 listopada 2009 14:53:58
Snake napisał(a):

Ale na przedstawionym przez Ciebie przykładzie ja potwierdzenia wybicia nie widzę.

Jest to potwierdzenie, przyjrzyj się jeszcze raz. Przynajmniej tak można interpretować tę ostatnią białą świecę. Nie sprawdzałem obrotu wolumenu bo jego wielkość też powinna to potwierdzić.

DarkestLie
0
Wysłane: 5 listopada 2009 10:07:48
popatrzylem troche na sygnal STS w trendzie..

- trend musi byc naprawde silny (jesli pierwszy sygnal przespalismy)
- na pulbackach zgodnie z kierunkiem trendu of kors
- trzeba uwazac na duze swieczki (mozna wtedy chwile poczkac na lepsza cene)

ocena czysto wizualna
do okreslenia trendu pojedyncza EMA (troche wygladzona :D)

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,500 sek.

puayltyw
koqammbn
tcseefss
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
qonvmera
wgktiftw
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat