PARTNER SERWISU
wldsdyxj

w jaki sposób wyznaczacie poziom stop loss?

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 20 kwietnia 2009 20:49:46
Ja robię w ten sposób:
50% zysku moje w 1 miesiącu. (liczone każdego dnia po zamknięciu)
w drugim miesiącu znów 50% zysku moje (tak więc już 75% skumulowanego zysku po 2 miesiącach jest bezpieczne)
itd... w zależności od tego jak długo posiadam otwartą pozycję.

STOPdzisiaj=Cena aktualna-(Cena aktualna - Cena kupna(w miesiącu))/2

[URL=media.stockwatch.pl/data/2009/...

jak się na to zapatrujecie?

addi
0
Wpisów: 1 086
Wysłane: 20 kwietnia 2009 21:10:12
Vox napisał(a):
Ja robię w ten sposób:
w drugim miesiącu znów 50% zysku moje (tak więc już 75% skumulowanego zysku po 2 miesiącach jest bezpieczne)

Błądzisz kolego! Przede wszystkim to domyślam się, że wyznaczasz w ten sposób take profit a nie SL. A teraz zaprezentuj tu nam jak wyglądałyby te Twoje TP na przykładzie Midasa w okresie ostatnich wzrostów.

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 21 kwietnia 2009 00:05:16
addi napisał(a):
Vox napisał(a):
Ja robię w ten sposób:

Błądzisz kolego! Przede wszystkim to domyślam się, że wyznaczasz w ten sposób take profit a nie SL. A teraz zaprezentuj tu nam jak wyglądałyby te Twoje TP na przykładzie Midasa w okresie ostatnich wzrostów.

Addi a Ty przypadkiem nie błądzisz? Kolega może i źle nazwał ale chyba Ty też...
Raczej chodzi o Trailing Stopa... ;)

addi
0
Wpisów: 1 086
Wysłane: 21 kwietnia 2009 17:25:00
anty_teresa napisał(a):
Addi a Ty przypadkiem nie błądzisz? Kolega może i źle nazwał ale chyba Ty też...

Nieee no prowokujesz mnie! Oki. Mamy 2 rodzaje stopów: SL i TP! Trailing Stop jest odmianą SL! Oczywiście można sobie wyobrazić TS w wersji TP ale ja się z takim stopem nie spotkałem w literaturze a i nie znam nikogo kto by takie stopy stosował. Z drugiej strony po co wymyślać TS w wersji TP jeżeli można po prostu stanąć z TP na jakimś istotnym oporze?

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 21 kwietnia 2009 17:57:27
addi napisał(a):
anty_teresa napisał(a):

Nieee no prowokujesz mnie! Oki. Mamy 2 rodzaje stopów: SL i TP! Trailing Stop jest odmianą SL! Oczywiście można sobie wyobrazić TS w wersji TP ale ja się z takim stopem nie spotkałem w literaturze a i nie znam nikogo kto by takie stopy stosował. Z drugiej strony po co wymyślać TS w wersji TP jeżeli można po prostu stanąć z TP na jakimś istotnym oporze?

Trailing Stop to trailing stop a stop loss to stop loss, choć obydwa dla akcji to zlecenia sprzedaży z limitem aktywacji. SL jest z natury zleceniem o stałej wartości nie przesuwanym(choć czasem są wyjątki), w przeciwieństwie do TS. TS przesuwa się w górę wraz z rozwojem dobrej pozycji. TS w zasadzie służy do ochrony zysków, choć przy słabej pozycji może to być także strata, lecz mniejsza niż dopuszczona maxymalna. Nie do brania zysków, lecz ochrony. SL służy jak nazwa wskazuje do określania maxymalnej straty. W związku z tym nie można powiedzieć iż jedno jest odmianą drugiego. To dwie różne rzeczy. Take profit to nic innego jak zlecenie sprzedaży, czyli realizacja zysków. Oczywiście może być częściowa.
Kolego w podanym przykładzie napisał wzór, który ja interpretuję iż dzisiejszy stop jest różnicą ceny z i połowy zysków, czyli trailing stop. Ponadto użył sformułowania skumulowany zysk... i podał jego wartość. 50% zysku z pierwszego miesiąca + 50% zsyku z drugiego, ale w odniesieniu do zamknięcia pierwszego. To dało mu 75% skumulowanego zysku, czyli dla całej pozycji. Nie może więc być mowy o częściowej realizacji. To rodzaj pewnego systemu podążającego za ceną, a więc trailing stopa w układzie miesięcznym

anty_teresa
PREMIUM
522

Vox
Vox
297
Wysłane: 21 kwietnia 2009 23:31:35
Panie i Panowie,
piszcie na temat - nie semantyka jest ważna,
ale sposoby obliczania stop loss.
Jesli macie jakies, to proszę się pochwalcie w tym temacie.

WatchDog
50
Wpisów: 8 588
Wysłane: 21 kwietnia 2009 23:45:00
Taaa, za dużo się tu pouczania zrobiło salute a chodzi o to samo: sprzedać jak spadnie.

Hunter
0
Wpisów: 83
Wysłane: 22 kwietnia 2009 00:40:42
A ja uważam, że temat całkiem ciekawy jest. Ja mam stosunkowo krótkie doświadczenie na giełdzie, ale zazwyczaj nie ustawiam stopów. Uchroniło mnie to przed stratami, jak dotąd jeszcze nie zanotowałem starty, na wszystkim jakoś tam wyszedłem na plus...inaczej by mnie "wyleszczyli" ale stres był.

Tylko czy nie sztuką jest kupić papier w bessie i stracić na nim 30%, dokupić i sprzedać całość z zyskiem 20%....powiecie, że co to za gracz który tak inwestuje...ale ważny jest efekt końcowy, czyli nie stracić kapitału i zyskać.

Ale nauka jest bezcenna, dziś chętnie kupiłbym akcje spółek, których do tej pory nie ruszałem, ale największy problem to jaki ustawić stop loss?? Pytanie skierowane jest do wyjadaczy z forum. Ja nie widzę nic przyjemnego w zakupie akcji i utracie ich potem ze stratą 3%, tak więc proszę o Wasze opinie w tej kwestii.
Edytowany: 22 kwietnia 2009 09:19

opennetpr
0
Wpisów: 688
Wysłane: 22 kwietnia 2009 07:17:55
Dobrym chyba rozwiązaniem jest to co ktoś kiedyś pisał na forum, przy inwestowaniu portfelem długoterminowo, 25% na pozycji, portfel z podziałem na pozycje, tak z 10. Ciekawy jest też pomysł z ustawieniem stopa na realizacji zysku, choć oczywiście można uznać, że jest to w istocie zlecenie take profit. Bo jeśli byłby to 100% stop tak stosowany, to tylko mogli by go użyć "dzieci hossy". Problem ze stopem jest na day tradingu. To najszybszy sposób wykończenia konta, a brak stopa ma zwykle ten skutek, że raz na jakiś czas, a im więcej prób tym częściej, pojawia się potężna strata. Widzę to na symulatorze, w tym tempie strat do końca tygodnia wykończę konto. Tutaj jednak ze względu na szybkość transakcji często nie da się ustawić stopa w tym sensie, że ustawiam sprzedaj jeśli kurs osiągnie taki poziom, często robi się to "samemu" pilnując kursu, co trochę może być szaleńcze, ale czasem się nie da inaczej. Tu więc kwestia jest wprowadzenia zasad takiego "stopa z palca" kiedy zrzucam pkc-m pozycję. Pracuję nad tym, chwilowo wstępnie się wyrysowała zasada, ale nie wiem jeszcze jak ona wyjdzie w praniu, w każdym razie jej nieprzestrzeganie zaowocowało ostatnio potężną stratą, a przestrzeganie parę razy uchroniło, mianowicie zasada stopa oparta o wskaźnik i wykres czyli coś takiego: jeśli wskaźnik x osiąga poziom y, bez względu na to jaki miał poziom wcześniej i na wykresie mam wygenerowany sygnał sell, wywalam czyli robię ręcznego stopa. Z tym że od razu trzeba zaznaczyć dwie sprawy, dwa ryzyka jakie niesie "stop z palca".
1. siła woli, którą trzeba zmusić do przestrzegania zasady nie jest to łatwe i zwykle prowadzi do potężnych strat jeśli się nie przestrzega.
2. problem z doborem wskaźnika i jego działaniem. To bardzo bardzo duży problem, bo niestety okazało się, że wskaźnik użyty wg "książkowego" powszechnego sposobu jego użycia prowadzi nieuchronnie i konsekwentnie do bankructwa. Więc po pierwsze trzeba wybrać jakiś sensowny wskaźnik, po drugie nawet nie tyle dokładnie wiedzieć jaki jest mechanizm jego działania, tylko wiedzieć co ci zrobi jeśli tak będzie działał, czyli za symulować krzywą kapitału z dotychczasowych handlów przy użyciu takiego stopa, jeśli się nie da tego zrobić w programie robiącym testy.
Edytowany: 22 kwietnia 2009 07:31

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 22 kwietnia 2009 08:20:54
Hunter napisał(a):

Ale nauka jest bezcenna, dziś chętnie kupiłbym akcje spółek, których do tej pory nie ruszałem, ale największy problem to jaki ustawić stop loss?? Pytanie skierowane jest do wyjadaczy z forum. Ja nie widzę nic przyjemnego w zakupie akcji i utracie ich potem ze stratą 3%, tak więc proszę o Wasze opinie w tej kwestii.

3% nie nadaje się na stopa, przynajmniej w dziennym interwale. Na większości walorów to mniej niż dzienna zmienność czyli szum rynku. Ja stawiam SL w oparciu o predykowany ruch cenowy wywołujący sygnał sprzedaży z zestawu wskaźników. Częściej stosuję TS. Najbardziej odpowiadają mi stopy oparte na zmienności, czyli nieco adaptujące się do rynku. Więcej o stopach masz na blogu Dapiego
Edytowany: 22 kwietnia 2009 08:21

Hunter
0
Wpisów: 83
Wysłane: 22 kwietnia 2009 09:19:22
No właśnie, 3% to raczej bym nie ustawił, wszystko zależy oczywiście ok konkretnej sytuacji. Dzięki za odpowiedzi, coś się dalej wyjaśnia powoli :)

Vox
Vox
297
Wysłane: 28 kwietnia 2009 13:43:49
generalnie powinno się chyba poziom stop loss ustalać
w zależności od zmienności na danym walorze w przeszłości.
dajmy na to że średnia zmienność BRE stanowi 5% dziennie,
i stop loss mniejszy być nie może.Eh?

Teresa
0
Wpisów: 4 710
Wysłane: 28 kwietnia 2009 14:36:42
Pytanie w jakim interwale się poruszamy.

Wiadomo im niżej zejdziemy z interwałem (uśmiech do graczy DT) tym mniejsze stopy :).
Chociaż jest to działanie w szumie :) i może rodzić niepotrzebne straty.

A wiesz przynajmniej dlaczego przegrałeś?...

Vox
Vox
297
Wysłane: 28 kwietnia 2009 18:36:21
i tutaj dochodzimy do mojego preferowanego interwalu -
średnich i długich ruchów cenowych. Ktos moglby powiedziec po co mi stop loss?
A chocby dla spokojnej głowy.

Nawet jak mnie wyrzuci w takim dlugoterminowym trendzie wzrostowym,
to spokojnie odkupie (byc może pare groszy niżej).

Moim sygnałem wejścia na rynek jest przecięcie średnich
SMA (15) > SMA (45) dla skali tygodniowej.
nie kupuje w momencie przecięcia - czekam na okazję do kupna
(patrzę na %R w skali dziennej).
a po kupnie obowiazkowo stop loss.

jak dla mnie strategia sie sprawdza, choć dla wielu "łapaczy dołków"
pewnie będzie zbyt mało agresywna.

Dapi
PREMIUM
0
Wpisów: 993
Wysłane: 28 kwietnia 2009 18:51:00
Teresa napisał(a):
Pytanie w jakim interwale się poruszamy.

Wiadomo im niżej zejdziemy z interwałem (uśmiech do graczy DT) tym mniejsze stopy :).
Chociaż jest to działanie w szumie :) i może rodzić niepotrzebne straty.

Stosowane jest takie ciekawe przekształcenie ceny nazywane jako detrended price. Wtedy fajnie widać. Opiera się to na uśrednianiu max wartości zmienności a nie wszystkich z poszczególnych okresów.

Postaram się coś wrzucić u siebie nt, stopów opartych na zmienności. Może mi się uda w przyszłym tygodniu...
Rynki mogą pozostać irracjonalne dłużej niż ty możesz pozostać wypłacalny.

Rozbudowane wykresy: http://www.atcharts.pl
Centrum analizy technicznej: http://www.attrader.pl

Dapi
PREMIUM
0
Wpisów: 993
Wysłane: 4 maja 2009 12:39:55
Pierwszy z cyklu zgodnie z obietnicą:

Liniowy stop oparty na zmienności cz.1
Rynki mogą pozostać irracjonalne dłużej niż ty możesz pozostać wypłacalny.

Rozbudowane wykresy: http://www.atcharts.pl
Centrum analizy technicznej: http://www.attrader.pl

Vox
Vox
297
Wysłane: 8 maja 2009 11:35:10
apropo stop lossów,
jest jeszcze jedna ważna kwestia -
czy realizować je zleceniem PKC,
czy zleceniem z limitem. No ale jaki limit wtedy dać?

Sprawa zleceń stop PKC wydaje mi się problemem dla spółek o małej płynności (swig80).
Jakie są wasze doświadczenia w tej sprawie?

mkozdon
0
Wpisów: 50
Wysłane: 26 maja 2009 16:30:39
Stop Loss to zlecenie z definicji zawsze PKC :) Niektorzy podaja cos takiego jak "mentalny Stop Loss", ktory jest poziomem w naszej glowie, ktory realizujemy "recznie" w danym momencie, a nie z wczesniej ustawionego, automatycznego zlecenia z warunkiem aktywacji.

Taktyka ustawiania Stop Loss jest rozna w zaleznosci od horyzontu czasowego i oczekiwan =) Dlugoterminowcy czesto pomijaja stop lossy, bo nawet glebsze korekty ich nie ruszaja, wiec szkoda im wypadac. Jako, ze gram swingujaco to stopa trzymam dosc ciasno ponizej wejscia, zazwyczaj
poziom S/L = CENA ZAKUPU - ATR z poprzedniego dnia :)

W momencie kiedy kurs znajdzie sie o 1*ATR wyzej niz CENA ZAKUPU + prowizje (prowizja zakupu + przewidywana prowizja sprzedazy) to ustawiam na tym poziomie S/L i pozycja juz jest "za darmo".

Nastepnie Trailing Stop o 1,5 lub 2 *ATR od najwyzszych cen dnia. Tutaj zaczyna sie czesc intuicyjna, kiedy spada impet, a rosnie ATR to zaczynam troche zaciesniac stopa, zeby w razie odwrotu nie oddac za duzo zysku :)

Inna metoda Trailing Stopa, ktorej nie testowalem, ale na wykresach wydaje sie ciekawa:
Jezeli danego dnia jest zielona swieca to S/L ustawia sie na poziomie minium z poprzedniego dnia, NIGDY nie obnizajac. Bardzo lopatologiczna, ale warto poogladac wykresy, zeby samemu ocenic jej skutecznosc :)

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,415 sek.

aanovvqw
tgxuvtpw
fxpmnhen
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 227,49 zł +381,14% 96 227,49 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
rmcyudof
dxfkxvwq
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat