PARTNER SERWISU
pfqgkvzk
1 2 3 4

Portfel by Scarry

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 20 lipca 2011 14:26:08
.. tylko napisałem o spekulacji na NC i proszę...... widzę że nie tylko ja postanowiłem trochę dołożyć do Venture Incubator ;)thumbright
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 20 lipca 2011 14:27

Scarry
193
Wysłane: 21 lipca 2011 15:41:33
zmiany, ale delikatne

korzystając z chwilowych spadków w środku tygodnia zwiększałem sobie udziały w:
Venture Incubator (z 7 do 10%)
Remedis (z 0 do 8%)

zmniejszyłem udział mocno (do ok. 7%) w Photon, to co zostało zostanie już na dłużej do wejścia na główny

AerFinance zostaje bez zmian

zainwestowane w główny:
Vistula - 15% kapitału skupowana z zakresu 1,40-1,50 (ok 1,44 średnia)
Orlen - 30% kapitału, a bo uznałem że ok. 45 zł za akcję to już okazja i kupiłem sporo

pozostałe 20% kapitału to certyfikat na zboże (RCWHTAOPEN) i trochę gótówki na spekulacje na NC Dancing

srebro kusi... ale jestem przekonany że po pozytywnej decyzji Kongresu amerykańskiego, powiększającego ustawowy deficyt kraju, metale szlachetne krótkoterminowo przypikują w dół. Nadreaktywność giełdy działa tak samo na akcje jak i na surowce...
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
Edytowany: 21 lipca 2011 15:52

Scarry
193
Wysłane: 24 lipca 2011 11:20:10
podsumowanie tygodnia

stan portfela:
NewConnect (nie stresujemy się propagandą o bessie na NC i kupujemy okazje :) )

Venture Incubator: 10% portfela (zysk: +9%)
dokupowałem go teraz parę razy, ale nie po to żeby uśredniać w dół (nie uznaję takiej strategii), tylko dlatego że moim zdaniem kurs był bardzo atrakcyjny, dzięki czemu średnia mi spadła. Miałem ustawioną transakcję na sprzedaż po 1,08 ale skasowałem, kurs powinien zajść w tym roku dużo wyżej

Remedis: 8% portfela (zysk +10%)
skupiony w tym tygodniu na bardzo krótkim dołowaniu poniżej 1,30, średnia 1,28. Więcej się nie udało bo zacząłem kurs za szybko zawyżać, nawet WUJ nie pomagał king

Photon: 7% portfela (zysk +3%)
czekamy spokojnie na "grube" informacje :)

AerFinance: 7% portfela (strata -6%)
podobnie jak przy Photonie, czekamy na mocne info związane ze spółką, wysokie prawdopodobieństwo że jeszcze przed końcem wakacji.

główny rynek GPW

PKN Orlen: 30% portfela (zysk: +5%)
dodatkowo na Orlenie pogrywam day-trading za ile tylko jestem w stanie zlewarować. Tak długo jak nam Brent OIL future zasuwa w górę, nie ma stresu, nie da się tu stracić kasy Angel

Vistula: 15% portfela (zysk: +13%)
tu jeszcze jest miejsce na trochę zysku

surowce:
RCWHTAOPEN (przenica): 20% portfela (strata: -2%)
czekamy na informacje z USA i zapotrzebowanie na przenicę, co roku cena z początkiem sierpnia odpalała w górę... zobaczymy

ostatnie zamknięte duże transakcje przed obecnym kształtem portfela:
Remedis, 7% portfela, (zysk +70%) - ale i tak wróciłem znowu do niego
RCSILAOPEN - srebro, 30% portfela (strata -1%)
KHGM, 50% portfela (zysk: +10%)
ostatnio daytrading na: Orlenie, Synthosie, Unicredit, Vistuli
Edytowany: 24 lipca 2011 11:29

mrk
mrk
26
Wpisów: 1 968
Wysłane: 24 lipca 2011 13:04:22
gratuluję wyników całkiem niezłe w kontekście tej czerwieni na całym rynku. A jak to się przedstawia na całym portfelu od początku roku?

Scarry
193
Wysłane: 24 lipca 2011 13:20:07
@mrk
a było bardzo dobrze bo początek roku to był jeszcze okres hossy, zarobiłem na Synthosie, Optimusie, CityInteractive, BMPag i Calatravie ponad 40% aktualnego portfela. Ale nie udzielałam się wtedy na stockwatchu to okres jest poza zestawieniami. Teraz o takie zarobki jak ten z Calatravy, gdzie można było łatwo zrobić blisko 100%, czy z Optimusa (a z 200% mi wyszło.. i to GPW a nie NC, to było coś...) są bardzo trudne.

ech... to tak niedawno że aż sie łezka w oku kręci jak kursy szły w górę :D przy tym jak teraz muszę sie nakombinować.

w ogóle to chyba sobie zrobię jakieś zestawienie wykresowe na Money.pl - szybciej i prościej będzie mi to Wam tutaj przedstawiać.
Edytowany: 24 lipca 2011 13:22

federer
0
Wpisów: 263
Wysłane: 25 lipca 2011 14:10:38
Twoje inwestycje ida jak przecinak, ciekaw jestem czy parasz sie czyms jeszcze procz inwestowaniem, czy tylko laptop, smartfon, radio, tv i enter? Nie wyobrazam sobie, bys mial jeszcze na cos czas. W koncu zeby korzystac z tych niklych okazji trzeba miec wiekszosc okazji w paluszku, znajac historie notowan, majac okreslone poziomy wejscia, wyjsc. Do tego widze, ze orientujesz sie w sytuacji makro, obserwujesz alternatywne rynki surowcow, obligacji, walut, grasz DT. Jak to ogarniasz? Pracujac przy biurku wydaje mi sie to ciezkie do spiecia w czasie, fizycznie - niemozliwe.
nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło
jeśli lubisz miód, nie powinieneś bać się pszczół

Scarry
193
Wysłane: 25 lipca 2011 14:32:40
@federer
prywatnie to jestem właścicielem niedużej ale całkiem nieźle prosperującej drukarni (nieźle oczywiście jak na obecne czasy dla poligrafii i reklamy.. kiedyś to były czasy , inne nakłady i inne marże ;) ). Wszystko dobrze ustawione więc zarządzanie firmą zajmuje mi 3-4 godziny dziennie, sporo czasu mam na giełdę. A to że prowadzę ją już 15 lat daje mi dużo doświadczenia jak patrzeć na firmy, ich zarządzanie, samych zarządzających, tricki księgowe itd. No a cała reszta to moje hobby, lubię dużo wiedzieć jak już się czymś zajmuję ;). Nie cierpię ignorancji, jestem typem fascynata - jak juz się czymś zajmuję to całym sercem :) .

Dobrze wykorzystana technika bardzo to ułatwia, tylko trzeba sobie dobrze przemyśleć wykorzystanie. Widzę smartfon czy tablet - widzę maszynki do zdobywania informacji i robienia pieniędzy, dla innego gadżet do zabawy.king
Edytowany: 25 lipca 2011 14:45

Scarry
193
Wysłane: 25 lipca 2011 17:19:16
biorąc pod uwagę dzisiejsze zachowanie kursu i to że trend wzrostowy Vistuli się zawachał... poszła cała za 1,59. Nie mam żadnych długoterminowych planów wobec niej, także ze spółką się żegnam, max co jeszcze może wyciągnąć walor to moim zdaniem 5-10% jak otoczenie makroekonomiczne poprawi się na dniach. Miałem nadzieję na minimum 5% więcej, ale dzisiejszy kurs dzienny nie daje specjalnych znaków do optymizmu.

deal spieniężony
7% portfela, sprzedaż za 1,59 (zysk: +11%)

przyglądam się Veno, które po nagłośnieniu wizyty premiera i pokazaniu jeżdzącego samochodu może nam pójść w górę ostro (czysto spekulacyjnie ofc) i Calatravie, tu trochę poważniej bo kaliber spółki jest dużo poważniejszy.

patrząc na kurs Brent Oil Future, zaryzykowałem i nabrałem zlewarowanego Orlenu ile mogłem za 46,90 (dobrałem do tego co już mam). Jestem przekonany że po decyzji Kongresu powiększającej deficyt spółka pójdzie szybko do góry, do swojej tradycyjnej granicy w okolicy 52-53 :)

w tej chwili Orlen stanowi 60% mojego portfela ze średnią wszystkich zakupów ok 46,20.
Edytowany: 25 lipca 2011 17:33

mankomaniak
0
Wpisów: 572
Wysłane: 25 lipca 2011 21:54:33
Cytat:
a było bardzo dobrze bo początek roku to był jeszcze okres hossy, zarobiłem na Synthosie, Optimusie, CityInteractive, BMPag i Calatravie ponad 40% aktualnego portfela. Ale nie udzielałam się wtedy na stockwatchu to okres jest poza zestawieniami. Teraz o takie zarobki jak ten z Calatravy, gdzie można było łatwo zrobić blisko 100%, czy z Optimusa (a z 200% mi wyszło.. i to GPW a nie NC, to było coś...) są bardzo trudne.

A to ciekawe, bo dokładnie pamiętam Twój wpis na Optimusie, gdy w jakiejś dyskusji się pochwaliłeś, że Optimusa nie trzymałeś nigdy więcej jak 1 dzień. I Ty zarobiłeś 200% grając DD, już w to wierzę.

Pozdrawiam
[***usunięto obraźliwe określenia***]
Co cię nie zabije, to cię udziwni

[**usunięto zakazaną treść**]
Edytowany: 26 lipca 2011 15:17

topfacet
178
Wpisów: 3 453
Wysłane: 25 lipca 2011 22:03:26
@Scarry:

a w jaki sposob sie lewarujesz? Kredyt?

mankomaniak
0
Wysłane: 25 lipca 2011 22:16:57
O proszę bardzo tutaj macie link:

www.stockwatch.pl/forum/wpis-n...

Cytat:
Optimusa dłużej niż 1-2 dni nie trzymałem i trzymać nie zamierzam :) jakoś za bardzo sie poparzenia obawiam ;)

Pozdrawiam

Edytowany: 26 lipca 2011 15:18

Scarry
193
Wysłane: 25 lipca 2011 22:21:24
@mankomaniak

wypraszam sobie takie durne podpisy, pogromcą to możesz być swojego zadufania, zgłaszam wpisy do administracji, sugerowanie mi oszustwa jest karygodne.

Sa momenty w historii Optimusa w których w niego inwestowałem, a są w których z firmą sie rozstałem i gram tylko swing-trading i day-trading. Granie i inwestowanie w Optimusa stawało się coraz krótsze wraz ze zbliżaniem premiery. W przeciwieństwie do kolegi, który jak widze sobie tego nie umie wyobrazić jestem elastyczny na giełdzie

trzymanie jednego waloru długoterminowo na naszym zmiennym rynku jest to bardzo ryzykowne. A ja zawsze podążam z rynkiem, zmieniając strategie nawet w tydzień czasu.
Edytowany: 25 lipca 2011 22:33

mankomaniak
0
Wysłane: 25 lipca 2011 22:24:33
1-2 dni trzymałeś i nie więcej, nie miałeś prawa zarobić 200%.

Edytowany: 26 lipca 2011 15:19

Scarry
193
Wysłane: 25 lipca 2011 22:34:42
no cóż, musimy poczekać na Administratora. Przepraszam resztę za zepsucie mi kronik przez jedną osobę.

Kod:
mod: z reguły moderacja nie dotyka kronik, jako indywidualnego poletka każdego z Autorów.
nie możecie tego parlamentarnie wyjaśnić? Mankomaniaku, czy trzeba tak obcesowo rozmawiać?
moderator nie staje po niczyjej stronie, tylko pilnuje regulaminu - tyle że sytuacja jest dalece nietypowa.
Edytowany: 25 lipca 2011 22:40

mankomaniak
0
Wysłane: 25 lipca 2011 22:52:32
Niczego nie popsułem, pisz co chcesz. Ale powątpiewam w Twoje wybitne sukcesy giełdowe. Musiałbym sobie to dokładnie policzyć, jak Ty z prowizjami sobie poradziłeś, że dostałeś 200%.

Kod:
mod: Scarry, czy byłby problem spisać z rachunku maklerskiego ceny wejścia i wyjścia na papierze PLOPTTC00011? Bez podawania liczby akcji, tylko w celu odtworzenia stopy zwrotu, bez wartości.

Edytowany: 25 lipca 2011 22:54

Scarry
193
Wysłane: 26 lipca 2011 00:31:08
hmm

Cytat:
Gdy pokazuje złoto, to głupcy patrzą na brudny palec.

mankomaniak jest chyba dokładnie typem gościa z tego co ma napisane w swojej stopce, a ja nie mam najmniejszego zamiaru tłumaczyć się, udowadniać czegokolwiek ani uwiarygadniać jakichkolwiek swoich działań, bo to robią winne osoby lub o złych zamiarach, a ja takich nigdy nie miałem. Nie ma takiej opcji żebym przed kimkolwiek udowadniał cokolwiek, ani teraz ani w przyszłości.

Zdumiony jestem że w mojej kronice w której zapisuje bieżące przemyślenia jestem tak atakowany i administracji to nie przeszkadza, źle zrozumiałem idee kroniki, w takim razie sorry - pożegnam się z Wami i ide sobie robić dalej kasę po swojemu, widzę zupełnie nie mój styl tutaj. Zostaną Wam marudy Panowie zamiast inwestorów.

Żegnam wszystkich, którzy zdążyli tu zajrzeć.salute

Edytowany: 26 lipca 2011 00:37

mankomaniak
0
Wysłane: 26 lipca 2011 00:53:11
Zupełnie nie rozumiem o co Ci chodzi. Skoro jesteś niewinny, to nie powinieneś w ogóle na mnie zwracać uwagi. Kiedy Froga oskarżyłem o sprzedanie 11B i kłamanie, że nie sprzedał, to się nie przejął i dalej pisał. W końcu w dziwaczny sposób dowiódł, że to ja się pomyliłem, ale dopiero wtedy gdy przyszła pora, a nie wtedy gdy chciałem, by tego dowiódł. Problem polega na tym, że wtedy miałem duże przekonanie, które okazało sie błędne (chyba błędne, bo przecież mógł znów dokupić, ale nieważne), a teraz logiczną niemal pewność. Więc pisz, w końcu każdy lubi czytać o superbohaterach. Jeśli nagle Ci się odwidziało, to coś tu nie gra.

Edytowany: 26 lipca 2011 15:20

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 26 lipca 2011 00:57:06
Pogromco - czy to nie czas, by dla odmiany pogadać z lekarzem dusz?
Edytowany: 26 lipca 2011 01:00

topfacet
178
Wpisów: 3 453
Wysłane: 26 lipca 2011 00:57:31
Manko a ty nie masz co robic tylko wytykac ludziom potencjalne klamstwa? Co do przypadku Froga to nie umiesz czytac ze zrozumieniem.

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 26 lipca 2011 08:42:56
Scarry, z kilkudziesięciu czytelników jeden okazał się nie do końca... stabilny emocjonalnie, ale to nie powód aby zarzucać kronikę.

W kronice możesz jak dla mnie pisać co chcesz, a kwestią czytelników jest w co wierzą a w co nie. Jak dla mnie nie musisz niczego udowadniać. Nie zamierzam kwestionować prawdomówności bo nie miałbym w tym celu. Wierzę, że podobnie myśli większość z nas.

Powodzenia i kontynuuj pisanie. Ciekawi mnie na przykład Twoja odpowiedź na pytanie topfaceta o lewarowanie.
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3 4

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,628 sek.

nxyacpjt
feisriov
rqenehdx
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
egyebyly
jxljcpeo
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat