PARTNER SERWISU
gyuvtjtx

Prawo poboru

citrom
0
Wpisów: 37
Wysłane: 25 lipca 2010 19:30:28
Witam,

Probuje rozumiec proces praw poboru od strony kalkulacyjnej, bazujac na przykladzie ze strony mBanku.

www.mbank.pl/indywidualny/inwe...

"Spółka „XAMPLE”, której akcje notowane są na GPW po 10,00 zł rozpoczyna emisję z PP. Każdy akcjonariusz posiadający 1 akcje otrzymuje 1 prawo poboru. Dwa prawa poboru uprawniają do objęcia 1 akcji nowej emisji (emisja w stosunku 2:1). Wartość prawa poboru ustalono na 2 zł. Cena emisyjna została ustalona na 5 zł za akcję.

Inwestor Kowalski posiada 1000 akcji spółki wartych 10 000 zł.
W dniu następującym po ustaleniu prawa poboru, Kowalski posiada na rachunku:
- 1000 akcji spółki XAMPLE notowanych po 8 zł (10 zł minus wartość PP) – co daje 8 000 zł
- 1000 praw poboru XAMPLE-PP, notowanych po 2 zł – co daje 2 000 zł

Kowalski może:
a) sprzedać 1000 praw poboru i zainkasować 2 000 zł, wtedy nadal ma łącznie 10 000 zł
b) zapisać się na 500 akcji nowej emisji po 5 zł za akcję (potrzebuje 2 500 zł na opłacenie zapisu). Na koniec operacji będzie posiadał 1500 akcji po średniej cenie 8,30 zł
c) nie zrobić nic, wówczas 1000 praw poboru zniknie z jego rachunku, i będzie on posiadał 1000 akcji spółki po 8 zł. Straci zatem 2000 zł."

Element, ktorego nie lapie to wartosc oryginalnych akcji i tych po nowej emisji. Zgodnie z przykladem orginalne akcje po odjeciu praw poboru kosztuja 8 pln, a te z nowej emisji 9 pln. Nastepnie dochodzi do usrednienia/konsolidacji ceny na poziomie 8,33 pln. Naturalnym jest zatem kupno orginalnych akcji i czekanie na konsolidacje kursu....
....oczywiscie nie ma to sensu...ale jak to jest w rzeczywistosci?

Pozdro
Citrom

plynacyzrynkiem
0
Wpisów: 1 344
Wysłane: 25 lipca 2010 21:03:37
w rzeczywistosci wycena rynkowa waha sie z dnia na dzien i czesciej, wiec akademickie przyklady tu wiele nie dadza; mysle, ze punkt b maci w tym przykladzie, bo tylko gmatwa ten przyklad; z prawami poboru chodzi tylko o to, ze mozesz albo sprzedac od razu, albo za chwile, albo skonwertowac na akcje, ale jak akurat jestes w podrozy dookola swiata i nic nie zrobisz, to stracisz kupe forsy (np 1/5 jak w tym przykladzie)

nowa cena akcji, gdyby wycena spolki (jako calosci) byla stala, bylaby po prostu rowna = wycena spolki/ilosc akcji i po prostu musisz policzyc ilosc akcji po tych wszystkich zmianach => tyle, ze jak wyzej, wycena nie bedzie sobie stac w miejscu, zeby ci ulatwic zadanie ;)

Kamil Gemra
0
Wpisów: 3 001
Wysłane: 25 lipca 2010 21:06:45
Pisaliśmy już kiedyś o prawach poboru www.stockwatch.pl/artykuly/pos...

Polecam również strony bossy bossa.pl/index.jsp?layout=2&am...
wave

mathu
0
Wpisów: 4 615
Wysłane: 25 lipca 2010 22:18:08
citrom napisał(a):
"Spółka „XAMPLE”, której akcje notowane są na GPW po 10,00 zł rozpoczyna emisję z PP. Każdy akcjonariusz posiadający 1 akcje otrzymuje 1 prawo poboru. Dwa prawa poboru uprawniają do objęcia 1 akcji nowej emisji (emisja w stosunku 2:1). Wartość prawa poboru ustalono na 2 zł. Cena emisyjna została ustalona na 5 zł za akcję.

Element, ktorego nie lapie to wartosc oryginalnych akcji i tych po nowej emisji. Zgodnie z przykladem orginalne akcje po odjeciu praw poboru kosztuja 8 pln, a te z nowej emisji 9 pln. Nastepnie dochodzi do usrednienia/konsolidacji ceny na poziomie 8,33 pln. Naturalnym jest zatem kupno orginalnych akcji i czekanie na konsolidacje kursu....
....oczywiscie nie ma to sensu...ale jak to jest w rzeczywistosci?

No nie ma to sensu, bo mBank pisze koszmarne bzdury.

Co to niby za bezsensowne stwierdzenie, że wartość PP "ustalono" na 2 zł? mBank nie potrafi nawet wyliczyć wartości akcji po odcięciu.

Po odcięciu PP ceny wyrównają się następująco:

2*PP + 5 = A
A + PP = 10

czyli

20 - 2A + 5 = A
3A = 25
A = 8,33
PP = 1,67

Czyli po odcięciu PP jedna akcja będzie kosztować 8,33 zł, a jedno PP 1,67 zł (wtedy ich wartość jest równa, oczywiście PP zwykle mają mniejszą cenę od akcji ze względu na ryzyko emisji, ale do wyliczeń potrzebujesz przypadku idealnego).

W ten sposób nie ma znaczenie czy kupisz jedną akcje za 8,33 zł, czy kupisz dwa PP za 3,33 i dorzucisz 5 zł na wykup akcji - zawsze zapłacisz tyle samo. Dlatego też arbitraż będzie utrzymywać relację cen akcji i PP w postaci 2*PP + 5 = A niezależnie od tego jak będzie się zmieniać kurs któregokolwiek z walorów.
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
Edytowany: 25 lipca 2010 22:20

citrom
0
Wpisów: 37
Wysłane: 26 lipca 2010 21:04:55
No i wreszcie wszystko gra od strony kalkulacji! Dzieki Mathau!

Ostatnie dwa pytanka...jak ustalana jest cena emisyjna? Tzn. czy jest za tym jakas matematyka, czy wynika to wylacznie z kwoty kapitalu potrzebnego? Jesli tak, to wybor liczby PP przypadajacych na jedna akcje nowej emisji jest czyms determinowany?

Pozdro
Citrom
Edytowany: 26 lipca 2010 21:05

topcia
0
Wpisów: 274
Wysłane: 28 września 2010 23:07:26
W jakich ramach czasowych jest roziagniety cały proces emisji nowych akcji począwszy pd ustalenia PP?
Weźmy Boryszew, który mnie interesuje. JEśli ustalenie przypada na 8 października, ile mam czasu, żeby sprzedać PP, jeśli ich nie zechcę?

topcia
0
Wpisów: 274
Wysłane: 28 września 2010 23:10:42
Kamil Gemra napisał(a):
Pisaliśmy już kiedyś o prawach poboru www.stockwatch.pl/artykuly/pos...

Kamil, w artykule podanym przez Ciebie jest napisane, żeby rozliczyć się ze sprzedaży ze stratą akcji odciętych o prawa poboru, należy przeciągnąć sprzedaż na rok kolejny (przepchnąć zawieszoną kwotę na rok kolejny). Nie rozumiem- cóż za różnica, kiedy się sprzeda, w tym czy kolejnym strata jest i tyle? Think

Nie kumam, jak mam rozumieć jeszcze taką kwestię z tego artykułu: To co powinniśmy koniecznie i nieodwołalnie zrobić mając prawa poboru to zapisać się na akcje, płacąc żądaną cenę emisyjną. Sami wyliczamy na ile akcji możemy się zapisać (korzystając ze stosunku wymiany).
co autor miał na myśli pisząc o stosunku wymiany? Wartość prawa poboru powoduje zmniejszenie wartości ceny emisyjnej akcji?
Edytowany: 28 września 2010 23:26

Abner1984
0
Wpisów: 696
Wysłane: 29 września 2010 01:32:11
topcia napisał(a):
W jakich ramach czasowych jest roziagniety cały proces emisji nowych akcji począwszy pd ustalenia PP?
Weźmy Boryszew, który mnie interesuje. JEśli ustalenie przypada na 8 października, ile mam czasu, żeby sprzedać PP, jeśli ich nie zechcę?

Postaram się odpowiedzieć na powyższe pytanie(a) i mam nadzieje że nic nie pomieszam (jeśli tak prosze mnie poprawić).

8 Pazdziernika to dzień ustalenia PP - tzn tego dnia osoby chcące wziąć udział w nowej emisji PP muszą mieć akcje danej spółki na swoim rachunku. Liczba nowych akcji i ich proporcja względem obecnych podawana jest wcześniej. Jeśli posiadałaś akcje tego dnia zostaną Tobie przyznane w odpowiednim stosunku PP i gdy nie chcesz ich możesz je sprzedać podczas notowań PP tak samo jakbyś sprzedawała zwykłe akcje. Okres notowania PP podany będzie w komunikacie przez spółkę i wtedy będziesz miała okazję pozbyć się niechcianych PP.salute

"Ekonomista to ekspert który będzie wiedział jutro dlaczego nie sprawdziło się dzisiaj to co prognozował wczoraj..."

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 29 września 2010 16:13:43
Są przykłady na to, że nawet odcięte pp mogą nie być latami lub nigdy notowane...

sandstorm
0
Wpisów: 1
Wysłane: 2 listopada 2010 14:55:40
Witam, mam pytanie jak to jest z zapisem na prawa poboru kiedy będzie to zapis podstawowy,a kiedy dodatkowy? Jezeli do akcji firmy Sobet przypisano mi prawa poboru i NIE dokupię ich, tylko chcę złożyć zapis na te które posiadam to czy będzie to zapis podstawowy?Think Jeżeli jednak do tych juz posiadanych praw poboru zdecyduje się dokupić pp to używam zapisu podstawowego i dodatkowego? I jeszcze jedno czy NIE będąc akcjonariuszem spółki mogę kupować prawa poboru i ewentualnie jakiego wtedy zapisu użyć? Będę bardzo wdzięczny jeżeli mi to ktoś wyjaśni.

mathu
0
Wpisów: 4 615
Wysłane: 2 listopada 2010 15:21:41
Zapis dodatkowy to zapis w którym nie ma znaczenia liczba posiadanych PP (byle była większa od zera w momencie odcięcia).
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.

andypaton
0
Wpisów: 279
Wysłane: 15 sierpnia 2014 02:35:21
Mam zamiar sprzedać pp. Co na to fiskus? Traktować to będzie jako dochód albo coś innego? Not talking Tylko nie mówcie, że trzeba odprowadzić od tego podatek Speak to the hand

WatchDog
50
Wpisów: 8 588
Wysłane: 15 sierpnia 2014 11:02:12
Do wykazania masz 19% od wartości sprzedaży.
Dochód ustala się jako różnica między ceną sprzedaży a ceną nabycia - a ta druga wynosi zero.

Czy zapłacisz podatek zależy od tego, czy wykażesz jednocześnie stratę na jakimś innym instrumencie.
Jeśli masz akcje, od których odcięto PP, wystarczy je sprzedać i odkupić - zapłacisz 2x prowizję maklerską, ale zarejestruje Ci się przychód, od którego odejmiesz koszt nabycia i (o ile akcje po odcięciu nie wzrosły ponad cenę sprzed), będzie strata do rozliczenia.

Lepiej to zrobić w tym samym roku, bo straty z lat ubiegłych rozlicza się max po połowie w pojedynczym roku.

gensek
0
Wpisów: 3
Wysłane: 10 czerwca 2015 12:04:23

Co się dzieje z prawem poboru jeśli KNF nie zatwierdzi prospektu emisyjnego?

Tak jak ostatnio Cormay. Mam jeszcze na koncie w BM stare prawa poboru. Chyba po decyzji KNF straciły jakąkolwiek wartość. Kurs akcji został kiedyś skorygowany o ich teoretyczna wartość (0,36 zł). A co teraz? Kurs został ponownie skorygowany? Nie śledziłem dokładnie notowań.
Pzdr.

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 10 czerwca 2015 13:16:38
Nic się nie dzieje... Spółka może przecie jeszcze raz złożyć prospekt. Nawet jak tego nie zrobi to nadal nic się nie dzieje. Masz na rachunku bezwartościowe pp. Z kursem tez oczywiście się nic nie dzieje, bo to inwestorzy w transakcjach go ustalają.

gensek
0
Wpisów: 3
Wysłane: 10 czerwca 2015 13:58:42
Oczywiście, że kurs ustalają inwestorzy. Ale w momencie odcinania praw poboru kurs został automatycznie skorygowany w dół przez GPW, a nie przez rynek. Nie ma mechanizmu odwrotnego? Wydaje się to logiczne.

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 11 czerwca 2015 07:10:11
GPW koryguje tylko i wyłącznie kurs odniesienia, a nie kurs, bo ten jest ustalany przez rynek.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,234 sek.

vvwcgccf
vtmshjxi
wptvscys
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
mtwssmuf
drfzyrqy
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat