PARTNER SERWISU
funbjkar
336 337 338 339 340

Kiedy szczyt hossy?

sober
0
Wpisów: 105
Wysłane: 24 października 2011 12:40:09
Dobrze, że dodałeś ten fragment o Euro, bo już zaczynałem się bać, że wierzysz w to co piszesz blackeye

mdtrader
0
Wpisów: 749
Wysłane: 24 października 2011 13:03:50
mdtrader napisał(a):
mdtrader napisał(a):
Szczegolnie,gdy popatrzymy na najwazniejsze gospodarki to nie widze bessy:

1.USA,Chiny,Niemcy,Japonia,Brazylia,Australia,Turcja

a)rozpoczete budowy domow w USA : + 658 tys(najwyzej od 2 lat)
b) Indeks rynku nieruchomości - NAHB (USA): 18 (oczekiw 14)(czyli oczekiwania nabywcow nieruch.na najblizsze 6 miesiecy+ biezaca sprzedaz domow
c)sprzedaz detaliczna w Chinach 17,7% -od marcowych dolkow 16% ciagle do gory
d) sprzedaz detaliczna w USA 1.1% duzo lepiej od oczekiwan
e)wnioski o zasilek dla bezrobotnych w USA +404 tys, w kryzysie bylo dlugo powyzej 580tys...a teraz na stalym poziomie 380-420 tys
f) produkcja przemyslowa w Europie 5,5 % oczekiwana 2,2%
)g) stopa bezrobocia w Japonii 4.3 % a oczekiwano 4,7% ,Niemcy 6.9 % najnizej do wielu lat,
Polska- dzisiejsze dane o produkcji przemyslowej,duzo wyzsze od oczekiwana(bardzo dobre)

Indeks Fed z Filadelfii październik wyniosl 8,7 oczekiwana -9 poprzednio -17,5

Niemcy Indeks PMI dla usług - wst. październik obecnie 52,1 prognoza 49,7 poprzednio 49,7
Chiny Indeks PMI dla przemysłu - wst. październik 51,1 poprzednio 49.9

Jednak byly tez troche slabsze odczyty,ale z tych "twardych" to ponizej

Nowe zamówienia przemysłu s.a. sierpień 1,9% m/m oczekiwano 0.3 a poprzednio -1.6%

Dzisiaj juz niektorzy z Was,ktorzy tak trzymali sie swojej wizji "kataklizmu" zaczynaja mowic,ze jednak Ci "zli banikierzy" znajda pieniadze i wszystko pojdzie do gory,ale "kiedys" jednak ten balon peknie i bedzie zaglada. Spodziewalem sie ze troche honoru bedziecie mieli i powiecie..."zmieniam zdanie,mam coraz wieksze watpliwosci czy moj scenariusz sie sprawdzi".

Zwykle to tak jest,ze ktos zaklina rzeczywistosc i zyczy sobie spadkow,bessy- jednak sytuacja nie idzie po jego mysli,ale nadal ta osoba wierzy w swoja wizje- gdy po dluzszym czasie okazuje sie,ze jednak gieldy poszly w zupelnie innym kierunku to wtedy decyduje sie w wejscie w gielde a to juz zwykle sa rejony 30-40% od dolkow i konczy sie tak ze niedlugo po ich wejsciu gieldy leca- a psychika i morale takiego inwestora jest bliskie dnu. Tak to zyciu wyglada.

Gieldy napewno poleca-ale poleca wtedy gdy wiekszosc z nas nie bedzie na to przygotowana-a do tego potrzeba czegos co pozowoli rozlac ryzyko na caly rynek by bylo ciezkie do zliczenia i oszacowania- a to wlasnie zbliza sie wielkimi krokami- EFSF i SPV,ktory ladnie usunie zle aktywa z bankow i wrzuci je w rynek a jak zacznie sie run na banki po plotce lub informacja o niewyplacalnosci jednego z krajow na ktore rynek nie byl przygotowany to wtedy Tak,wtedy bedzie trzeba ladnie zapiac pasy i zanurkujemy ladnie i gleboko.

Dla mnie nic sie nie zmienilo od 3 sierpnia, czyli od prawie 3 miesiecy i scenariusz sie sprawdza.

Czyli spowolnienie bylo-ale poki co jest to spowolnienie i wydaje sie ze powoli odbija od dolkow, na rynkach nadal bedzie panowala niepewnosc-bo nawet jesli zrealizuja 70% tego co zakladalem w Europie to nie jest powiedziane ze na krotki czas inwestorzy nie przerzuca sie na Chiny i problem kredytowy w tamtym rejonie.

Na najblizsze dni udaje sie do Rzymu na kilka dni-wypoczac. Ciekaw jestem jak sie to wszystko potoczy. Mialem nadzieje,ze euro w najblizszych dniach pojdzie do dolnej bandy wobec dolara do poziomu 1.31 a z nia rynki i bedzie korekta(w czasie gdy jeden drugiego bedzie podczas rozmow EU przegadywal) a pozniej po infie o "pustych pieniadzach" zacznie sie nam ladny rajd az do prezentow pod choinke,bo taki napisalem list do Sw.Mikolaja wiec moze sie to sprawdzi, choc mozliwe ze zrobia to bez korekty.

P.S.

Apropos danych -twardych czy tych mniej twardych mowiacej o sytuacji makro na swiecie- prosilem Was o dane ktore mialy przemawiac za spadkami 40-50%...jakos do dzisiaj sie ich nie doczekalem.

Bo 80% z Was pisala,ze zadna decyzja polityczna nie zmienie trendy na gieldzie i jest i bedzie bessa.

Pozdrawiam
Edytowany: 24 października 2011 13:12

ZielonY
0
Wpisów: 200
Wysłane: 24 października 2011 13:08:12
Takich news'ów to ja się dziś nie spodziewałem Eh?

Watykan za powołaniem światowej władzy zarządzającej finansami

www.pb.pl/2508747,20214,watyka...

Cytat:
Watykan zaapelował w poniedziałek do rządów na świecie o reformę międzynarodowego systemu finansowego i monetarnego oraz powołanie „światowej władzy publicznej” zarządzającej finansami. Wezwanie to znalazło się w dokumencie Papieskiej Rady Iustitia et Pax.

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 24 października 2011 13:08:42
mdtrader, podałeś bardzo wybiórczo akurat te wskaźniki których odczyt był wyższy od "oczekiwań".

Dla równowagi dane z dzisiaj (również wybiórczo):

Euroland. Indeks PMI dla usług (październik): 47,2 pkt. (prognoza 48,8 pkt.)
Euroland. Indeks PMI dla przemysłu (październik): 47,3 pkt. (prognoza 48 pkt.)
Niemcy. Indeks PMI dla przemysłu (październik): 48,9 pkt. (prognoza 50 pkt.)
Francja. Indeks PMI wyniósł w październiku 2011 roku 46,0 pkt wobec 51,5 pkt na koniec września...

Dopiero patrząc na wszystkie wskaźniki bez wyjątku możemy coś prognozować.

Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 24 października 2011 13:10:06
@mdtrader
nie wiem dlaczego nie masz odwagi (czy umiejętności) bezpośredniego wyrazania opinii do kogoś i takie durne sformułowania przedstawiasz, kiedy tylko ja od rana pisze o tym że zlewarowanie przesunie kryzys. Dane podajesz zmianipulowane pasujace do teorii... Żenua.

Na giełdzie racje ma ten co zarabia, Ty póki co nawoływałeś do niezbyt nietrafionej inwestycji w Boryszew i do zakupu akcji 2 miesiące temu. Na wyższych poziomach niż obecne.
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 24 października 2011 13:19

kozalesz
0
Wpisów: 79
Wysłane: 24 października 2011 13:11:25
mdtrader - pokazujesz wybiórczo dane.

Oprócz Niemiec i Chin podano gorsze od prognozowanych PMI dla strefy euro:
przemysł - prognoza 48, odczyt 47,3
usługi - prognoza 48,8, odczyt 47,2

PMI dla przemysłu Niemiec - prognoza 50, odczyt 48,9
PMI dla usług w Niemczech rzeczywiście bardzo pozytywnie.

O widzę, że Frog mnie już ubiegł :-)))
Edytowany: 24 października 2011 13:12

sss56
0
Wpisów: 522
Wysłane: 24 października 2011 13:13:33
Scarry napisał(a):
@mdtrader
nie wiem dlaczego nie masz odwagi/umiejętności bezpośredniego wyrazania opinii do kogoś i takie durne sformułowania przedstawiasz, kiedy tylko ja od rana pisze o tym że zlewarowanie przesunie kryzys. Dane podajesz zmianipulowane pasujace do teorii... Żenua.

Na giełdzie racje ma ten co zarabia, Ty póki co nawoływałeś do niezbyt nietrafionej inwestycji w Boryszew i do zakupu akcji 2 miesiące temu. Na wyższych poziomach niż obecne.

dobrze by było żebyś sobie przypomniał swoje wyczyny,
"człowiek jest niewolnikiem swego posiadania..."
"Wszystko jest trudne nim stanie się proste "

v3nom
0
Wpisów: 3 042
Wysłane: 24 października 2011 13:13:35
Mdtrader, manipulujesz swoimi wpisami. Widzę, że Frog mnie ubiegł, ale napisz jeszcze dlaczego Twoim zdaniem PMI dla usług w Niemczech jest ważniejszy niż PMi dla przemysłu, które pominąłeś?
Klika się i sprzedaje ;-)

Scarry
193
Wysłane: 24 października 2011 13:17:32
sss56 napisał(a):
Scarry napisał(a):
@mdtrader
nie wiem dlaczego nie masz odwagi/umiejętności bezpośredniego wyrazania opinii do kogoś i takie durne sformułowania przedstawiasz, kiedy tylko ja od rana pisze o tym że zlewarowanie przesunie kryzys. Dane podajesz zmianipulowane pasujace do teorii... Żenua.

dobrze by było żebyś sobie przypomniał swoje wyczyny,

jak Ci coś nie pasuje z moich postów to cytuj śmiało,
zresztą nawet w stopce masz mój cytat, kasę mi uparcie liczyłeś, więc masz wprawe w śledzeniu wszystkiego co robie wave

sss56 od samego poczatku zjazdu zaprzeczałeś jego istnieniu, wiec o czym chcesz rozmawiać?
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
Edytowany: 24 października 2011 13:20

mdtrader
0
Wysłane: 24 października 2011 13:20:53
Scarry napisał(a):
@mdtrader
nie wiem dlaczego nie masz odwagi (czy umiejętności) bezpośredniego wyrazania opinii do kogoś i takie durne sformułowania przedstawiasz, kiedy tylko ja od rana pisze o tym że zlewarowanie przesunie kryzys. Dane podajesz zmianipulowane pasujace do teorii... Żenua.

Po pierwsze jednemu z forumowiczow ostatnio wyslalem wpisy z Boryszewa-bo tez mowil,ze niby nawolywalem do kupna akcji- a jakos ciezko bylo mi znalezc taki wpis. Z portfela Boryszewa wyszedlem z 80% przy poziomie 61 gr a odkupilem po 41 i sprzedalem za 63- wiec uwazam,ze nie wyszlo tak zle jak twierdzisz.

Napisalem wyzej w poscie,ze byly rowniez dane slabsze jesli bys czytal to co pisze ze zrozumieniem i dokladnie. NIe wrzucilem do kolumny gdzie ostatnio dodawalem dane(dane lepsze od oczekiwan i w zupelnosci nie sygnalizujace bessy).

Mowisz o przesunieciu kryzysu ze wzgledu na EFSF- o niby jak?ze to co EFSF mialby sprawic ze w najblizszych latach nie bedzie kryzysu? przeciez sa cykle koniunkturalne-wiec oczywiste ze bedzie kryzys-moze byc troche szybciej lub troche pozniej a to uzaleznione bedzie od sterydow jakie im zaimplikuje rynek.

Lubie Wasza agresje-)
\

P.S.

Do v3mon- nie manipuluje- dane ktore wrzucam sa to dane,o ktorych pisze od kilunastu dni- wybralem dane,ktore moim zdaniem swiadcza jedynie o spowolnieniu i juz nawet sugeruja ze odbilismy od dna.

22 wrzesnia -wejdzcie sobie na ta strone,gdy nagle na rynkach pojawily sie mocne spadki- jeden wyskakiwal nad drugiego i przekrzykiwal sie w tekstach" a nie mowilem a teraz wodospad"..." ..." w koncu przyszedl czas na ktory czekalismy.."

I nie chce mowic,ze ktos tu jest wygranym lub przegranym- bo prawda jest to o czym juz wspolnieliscie,wygranym jest ten ktory zarabia.

Jednak w takich czasach wygranym jest ten ktory nie traci kapitalu i jest blisko 0.

SCARRY----:Co do Boryszewa- to jesli masz jakies moje wpisy-przytocz kilka sugerujace,ze byla i jest to nietrafiona inwestycja an ktorej stracilem prosze zacytuj a jesli chcesz to mozemy sie scrnami wymienic z zrealizowanych zlecen na boryszewie.

Pozdrawiam
Edytowany: 24 października 2011 13:26

Taurus80
0
Wpisów: 2 936
Wysłane: 24 października 2011 13:22:53
mdtrader napisał(a):
mdtrader napisał(a):
mdtrader napisał(a):
Szczegolnie,gdy popatrzymy na najwazniejsze gospodarki to nie widze bessy:

1.USA,Chiny,Niemcy,Japonia,Brazylia,Australia,Turcja

a)rozpoczete budowy domow w USA : + 658 tys(najwyzej od 2 lat)
b) Indeks rynku nieruchomości - NAHB (USA): 18 (oczekiw 14)(czyli oczekiwania nabywcow nieruch.na najblizsze 6 miesiecy+ biezaca sprzedaz domow
c)sprzedaz detaliczna w Chinach 17,7% -od marcowych dolkow 16% ciagle do gory
d) sprzedaz detaliczna w USA 1.1% duzo lepiej od oczekiwan
e)wnioski o zasilek dla bezrobotnych w USA +404 tys, w kryzysie bylo dlugo powyzej 580tys...a teraz na stalym poziomie 380-420 tys
f) produkcja przemyslowa w Europie 5,5 % oczekiwana 2,2%
)g) stopa bezrobocia w Japonii 4.3 % a oczekiwano 4,7% ,Niemcy 6.9 % najnizej do wielu lat,
Polska- dzisiejsze dane o produkcji przemyslowej,duzo wyzsze od oczekiwana(bardzo dobre)

Indeks Fed z Filadelfii październik wyniosl 8,7 oczekiwana -9 poprzednio -17,5

Niemcy Indeks PMI dla usług - wst. październik obecnie 52,1 prognoza 49,7 poprzednio 49,7
Chiny Indeks PMI dla przemysłu - wst. październik 51,1 poprzednio 49.9

Jednak byly tez troche slabsze odczyty,ale z tych "twardych" to ponizej

Nowe zamówienia przemysłu s.a. sierpień 1,9% m/m oczekiwano 0.3 a poprzednio -1.6%

Dzisiaj juz niektorzy z Was,ktorzy tak trzymali sie swojej wizji "kataklizmu" zaczynaja mowic,ze jednak Ci "zli banikierzy" znajda pieniadze i wszystko pojdzie do gory,ale "kiedys" jednak ten balon peknie i bedzie zaglada. Spodziewalem sie ze troche honoru bedziecie mieli i powiecie..."zmieniam zdanie,mam coraz wieksze watpliwosci czy moj scenariusz sie sprawdzi".

Zwykle to tak jest,ze ktos zaklina rzeczywistosc i zyczy sobie spadkow,bessy- jednak sytuacja nie idzie po jego mysli,ale nadal ta osoba wierzy w swoja wizje- gdy po dluzszym czasie okazuje sie,ze jednak gieldy poszly w zupelnie innym kierunku to wtedy decyduje sie w wejscie w gielde a to juz zwykle sa rejony 30-40% od dolkow i konczy sie tak ze niedlugo po ich wejsciu gieldy leca- a psychika i morale takiego inwestora jest bliskie dnu. Tak to zyciu wyglada.

Gieldy napewno poleca-ale poleca wtedy gdy wiekszosc z nas nie bedzie na to przygotowana-a do tego potrzeba czegos co pozowoli rozlac ryzyko na caly rynek by bylo ciezkie do zliczenia i oszacowania- a to wlasnie zbliza sie wielkimi krokami- EFSF i SPV,ktory ladnie usunie zle aktywa z bankow i wrzuci je w rynek a jak zacznie sie run na banki po plotce lub informacja o niewyplacalnosci jednego z krajow na ktore rynek nie byl przygotowany to wtedy Tak,wtedy bedzie trzeba ladnie zapiac pasy i zanurkujemy ladnie i gleboko.

Dla mnie nic sie nie zmienilo od 3 sierpnia, czyli od prawie 3 miesiecy i scenariusz sie sprawdza.

Czyli spowolnienie bylo-ale poki co jest to spowolnienie i wydaje sie ze powoli odbija od dolkow, na rynkach nadal bedzie panowala niepewnosc-bo nawet jesli zrealizuja 70% tego co zakladalem w Europie to nie jest powiedziane ze na krotki czas inwestorzy nie przerzuca sie na Chiny i problem kredytowy w tamtym rejonie.

Na najblizsze dni udaje sie do Rzymu na kilka dni-wypoczac. Ciekaw jestem jak sie to wszystko potoczy. Mialem nadzieje,ze euro w najblizszych dniach pojdzie do dolnej bandy wobec dolara do poziomu 1.31 a z nia rynki i bedzie korekta(w czasie gdy jeden drugiego bedzie podczas rozmow EU przegadywal) a pozniej po infie o "pustych pieniadzach" zacznie sie nam ladny rajd az do prezentow pod choinke,bo taki napisalem list do Sw.Mikolaja wiec moze sie to sprawdzi, choc mozliwe ze zrobia to bez korekty.

P.S.

Apropos danych -twardych czy tych mniej twardych mowiacej o sytuacji makro na swiecie- prosilem Was o dane ktore mialy przemawiac za spadkami 40-50%...jakos do dzisiaj sie ich nie doczekalem.

Bo 80% z Was pisala,ze zadna decyzja polityczna nie zmienie trendy na gieldzie i jest i bedzie bessa.

Pozdrawiam

Uwierz mi ze HONOR mam ale nie mam watpliwosci co nas czeka :) wiec nie mam za co przepraszac, jak mowilem kierunki mozna spokojnie przewidziec jednak nigdy dokladnie nie da sie przewidziec czasu.
Dla mnie bez roznicy czy armagedon nadejdzie dzisiaj czy za pol roku.
Jestem pewien ze juz nowych szczytow tej czy ostatniej hossy nie zobaczymy.
Jak sie pomyle i bedzie inaczej to uwierz mi ze przeprosze a ciebie w szczegolnosci :)

Co do drugiej kwesti czyli danych mowisz ze czekasz na dane potwierdzajace lub przemawiajace za spadkami powiem ci krotko sa to te dane ktore pomijasz nawet w tym wpisie podales dane powiedzmy pozytywne ale zapomniales podac negatywnych :)

Jezeli czegos od kogos oczekujesz to prosze cie abys najpierw sam sie stosowal do wlasnych oczekiwan.

I nie pisze tego z agresji do twojej osoby :) kiedys mielismy okazje pogadac na PW mysle ze byla to ciekawa dyskusja jednak nie wypominam tobie ze to ja mialem racje bo po co??
Nigdy nikomu nie wypominam pomylek bo kazdy ma prawo sie pomylic, najwazniejszy jest stan naszych portfeli, aby rosl a nie malal wave
Edytowany: 24 października 2011 13:27

Scarry
193
Wysłane: 24 października 2011 13:23:31
@mdtrader

właśnie o to chodzi że tylko wspomniałes o tym że przeważająca częśc odczytów była słaba a tylko niektóre dobre, podając wszystkie dobre i ogólnikowo wspominając że jakieś tam wypadły źle, pozwalasz sobie na manipulację danymi.

Nie mam najmniejszej wątpliwosci ze tak zadłużony i zlewarowany świat jak nasz od 10lat, czeka katastrofa finansowa bez porównania większej skali niz bessa wynikająca z cykli koniunkturalnych.
Edytowany: 24 października 2011 13:27

sss56
0
Wpisów: 522
Wysłane: 24 października 2011 13:25:06
Scary nie kręć, od zawsze twierdziłem że nie znam przyszłości, od czasu do czasu podśmiewam się z waszych w szczególności twoich (nie jesteś jakiś wyjątkowy tylko po prostu najgłośniejszy) kompletnie nie trafionych prognoz
O spadkach zacząłeś pisać dokładnie w samym dołku sierpniowym, w kolejnym dołku wrześniowym pisałeś że na eskach nie da się stracić :)
"człowiek jest niewolnikiem swego posiadania..."
"Wszystko jest trudne nim stanie się proste "

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 24 października 2011 13:27:04
mdtrader napisał(a):
Lubie Wasza agresje-)

Ja tam agresji nie lubię - zwłaszcza na forum.
Więc jak coś się pojawi noszące jej znamiona poleci bez ostrzeżenia. king
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

Scarry
193
Wysłane: 24 października 2011 13:31:34
sss56 napisał(a):
Scary nie kręć, od zawsze twierdziłem że nie znam przyszłości, od czasu do czasu podśmiewam się z waszych w szczególności twoich (nie jesteś jakiś wyjątkowy tylko po prostu najgłośniejszy) kompletnie nie trafionych prognoz
O spadkach zacząłeś pisać dokładnie w samym dołku sierpniowym, w kolejnym dołku wrześniowym pisałeś że na eskach nie da się stracić :)

pisz co chcesz, ale proszę Cie nie kłam. O bessie napisałem na samym początku sierpnia - 3 sierpnia rano o 9:31, taki wpis jest na mojej kronice. Już wtedy nawoływałem do inwestowania w certyfikaty i zabrałem sporo kasy na forex do inwestowania na shorty tam (choć jeszcze i akcjami parę dni handlowałem za część kasy co było trochę bez sensu). Mega zjazd zaczął się parę dni później i bardzo elegancko wszyscy wtedy mogli zarobić na short-pozycjach.

W sumie to że maniakalnie śledzisz moje wpisy i transakcje mi nie przeszkadza, ale kłamanie i bycie złośliwym tak.
Edytowany: 24 października 2011 13:38

mdtrader
0
Wysłane: 24 października 2011 13:38:03
Taurus80- ja zadnych przeprosin nie oczekuje,bo nie na tym to polega. Tylko sa osoby,ktore pisza o spadkach i mowia o bessie i je szanuje-bo uwazam ze kazdy moze miec swoje zdanie,ale nie szanuje osob,ktore potrafia jednego dnia pisac o spadkach nastepnego o wzrostach i tak na zmiane zaleznie od tego co sie dzieje na rynkach.

Piszecie po raz kolejny,ze danymi manipuluje-to cofnijcie sie jakos tydzien wstecz i zobaczcie co wtedy napisalem pod danymi"prosze o osoby o podanie danych mowiacych o bessie"bo co do spowolnienia to nie mialem watpliwosci.

Dlatego ja podawalem dane,ktore mowily o tym ,ze jednak nie spodziewam sie bessy a napewno nie fundamentalnej,choc jak mozna zauwazyc to nie gospodarka ciagnie rynki tylko rynki ciagna gospodarke w tym kierunku w ktorym chca.

kokospl
46
Wpisów: 1 795
Wysłane: 24 października 2011 13:46:55
Dane fatalne,a rynki i tak swoje...
www.pb.pl/2508712,78265,pmi-eu...

Taurus80
0
Wpisów: 2 936
Wysłane: 24 października 2011 13:48:37
Nie zapominaj ze zawsze mozna powiedziec ze rynki ciagna gospodarke a nie na odwrot :) przyczyna jest prosta rynki wyprzedzaja o okolo pol roku gospodarke i to jest udowodnione :)

Wiec albo rynki wiedza co czeka gospodarke albo cigna za soba pewnie co jest co i po co zalezy od pkt zajmowanej pozycji :)

Jezeli mamy czy bedzie bessa to nie inna jak fundamentalna :) i nie patrz na dzisiejsze dane, rowniez za bardzo bym nie zwracal uwago na ESEF czy nowe QE rynek glupi nie jest i poprzednie amerykanskie QE kompletnie nic pozytywnego nie zrobily pozatym europa musi sie dogadac i sie dogadaja w celu zabezpieczenia bankow problemem jest ze CALA europa bedzie musiala zaciskac pasa i to mocno aby ograniczyc deficyty a to zapewne na gospodarke pozytywnie nie wplynie :)

Pozatym ten ESEF zalata wielka dziure w bankach :) wiec za duzo tej kasy na spekulacje tez nie trafi, a jezeli trafi i banki znow umocza w ciagu roku max dwoch to jestem pewien ze wiele ulic w europie bedzie zdemolowanych i na tym sie nie skonczy :)
Najgorsze jak dla mnie jest ze inflacja caly czas rosnie :) juz ponad 5% w GB a jeszcze ich QE nie ruszylo :) ropa tez pieknie wyglada szczegolnie na stacjach :) diesel tankowalem po 5.49 a to poczatek :) pytanie czy wasze pensje wzrosly w ciagu roku o 20% bo diesel ktory tankuje wlasnie o tyle poszedl a bedzie nadal rosl :)

mdtrader
0
Wysłane: 24 października 2011 13:59:26
mdtrader napisał(a):
Taurus80- ja zadnych przeprosin nie oczekuje,bo nie na tym to polega. Tylko sa osoby,ktore pisza o spadkach i mowia o bessie i je szanuje-bo uwazam ze kazdy moze miec swoje zdanie,ale nie szanuje osob,ktore potrafia jednego dnia pisac o spadkach nastepnego o wzrostach i tak na zmiane zaleznie od tego co sie dzieje na rynkach.

Piszecie po raz kolejny,ze danymi manipuluje-to cofnijcie sie jakos tydzien wstecz i zobaczcie co wtedy napisalem pod danymi"prosze o osoby o podanie danych mowiacych o bessie"bo co do spowolnienia to nie mialem watpliwosci.

Dlatego ja podawalem dane,ktore mowily o tym ,ze jednak nie spodziewam sie bessy a napewno nie fundamentalnej,choc jak mozna zauwazyc to nie gospodarka ciagnie rynki tylko rynki ciagna gospodarke w tym kierunku w ktorym chca.

Taurus80 napisalem,ze to rynki ciagna gospodarke wiec nie musisz mnie poprawiac piszac to samo co napisalem, to po pierwsze. Po drugie ja sie zgadzam- bo pisalem co potrafi zrobic sekurytyzacja syntetyczna na rynkach i w skrocie jak to dziala. Ja nie pisze co moze uzdrowic gospodarke,bo gospodarka jest i bedzie zadluzona.

Naprawde ostatnio malo czasu mam na zebranie tych wszystkich notatek ktore sobie przez ostatnie tygodnie zrobilem i wykresow,tak malo ze nie zdarzylem nawet noclegow zarezerowac w Rzymie dla rodziny a leciemy za niecale 2 dni.

Chcialbym by do poniedzialku-rynek stal w miejscu,bym moze w koncu po powrocie zebral sie i zlozyl to w calosc a pozniej nie uslyszal ze pisze po fakcie.

Pozdrawiam

mathu
0
Wpisów: 4 615
Wysłane: 24 października 2011 14:05:34
Ja zdania nie zmienię, mamy bessę i tylko trwałe wyjście ponad SMA200 w USA mogłoby zmienić moje postrzeganie rynku. Wszyscy chcemy już teraz mieć odpowiedź, dlatego my widzimy zwałę, a mdtrader widzi uspokajające dane. Ale co będzie po IVQ, co będzie w 2012, co będzie w 2013? Czy dane muszą iść od teraz w górę? Dane mogą spadać, ale powoli. Indeksy też mogą spadać, ale dopiero za miesiąc. Nawet dodruk kasy nie spowoduje przebicia szczytów, a to z powodu tego, że teraz już wszyscy widzą co się dzieje na rynkach, kiedy program dodruku się kończy. Dlatego podbitka nawet na 1300 po prostu obudzi podaż, która z ulgą będzie wychodzić z aktywów branych na początku 2011. A same banki też nie będą takie głupie, żeby odbierać na górce. mdtrader, co się stanie, kiedy kolejna agencja obniży rating USA? Myślisz, że rynek to przełknie bez zastanowienia? A ratingi Francji i Niemiec? Przecież to też nas w końcu czeka. Chyba że przyjdzie hiperinflacja i druk w nieskończoność, wtedy możemy zobaczyć nawet 4000 na W20, tylko co z tego, skoro w przeliczeniu na dzisiejsze wartości będzie to poniżej 1000.
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
Edytowany: 24 października 2011 14:06

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

336 337 338 339 340

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,558 sek.

kvmyayue
vimqdsbs
xkfnqahg
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ztmsewjl
afcftaop
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat