PARTNER SERWISU
dpydzdxq
75 76 77 78 79

Portfel by Scarry

mathu
0
Wpisów: 4 615
Wysłane: 4 listopada 2011 15:41:59
Od środy wróciło u mnie wewnętrzne przekonanie o nieuchronności spadków. Czułem je od połowy sierpnia do początku października. Potem odczuwałem duży strach grania na spadki (stąd ciągle oddawałem na stracie), ale teraz wróciło wewnętrzne uczucie, że mogę trzymać stratę bez ryzyka, wystarczy poczekać. Nie wiem na ile to się sprawdzi, ale tak to czuję.
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
Edytowany: 4 listopada 2011 15:43

donatel
0
Wpisów: 235
Wysłane: 4 listopada 2011 15:49:27
Rajd świętego będzie na pewno. Pytanie tylko z jakiego poziomu. Do grudnia jeszcze trochę czasusalute

wapkil
0
Wpisów: 1 472
Wysłane: 4 listopada 2011 15:55:52
Scarry napisał(a):
Do akcji na dłużej wrócę jak skończy się dramat w Europie, wcześniej może na odbicia, choć to samo (polskie akcje WIG20) mam i na traderskim koncie. Jedyna różnica to brak handlu na spółkach NC przez Alior Tradera

Punktów swapowych, czy innych funding fees, za te akcje (właściwie pewnie CFD) nie pobierają?

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 4 listopada 2011 16:14:53
@wapkil

no ale nie 1,5% jak masz na certyfikatach Reiffeisena!

Przecież to chore. Owszem - sa momenty że ludzie zapewniają im taką płynność że głowa mała, i spread spada do 0,3-0,2... ale jak nagle nastepuje tąpnięcie znikają oferty ludzi i zostaje goły animator. Wtedy potrafi być bardzo przykro z zakupami.

Mnie ta nerwówka odrabiania na starcie już 2% kapitału zaczęła odstręczać od instrumentu.

Certyfikaty tak - ale na średni termin. Wtedy spoko, nie przeszkadza jak inwestujesz na parę miesięcy. Ja sobie obiecałem że do końca bessy nie gram na giełdzie nic dłużej.
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 4 listopada 2011 16:15

donatel
0
Wpisów: 235
Wysłane: 4 listopada 2011 16:38:53
Rynki jak widać bardzo żywiołowo i entuzjastycznie przyjęły "decyzje" G20. I weź tu bądź bykiem;-/

wapkil
0
Wysłane: 4 listopada 2011 16:40:54
Scarry,

Nie pytałem o spread, tylko o koszt utrzymywania pozycji.

O ile pamiętam akurat dla certyfikatów Reiffeisena tego kosztu nie ma. Dla par walutowych płacisz lub otrzymujesz punkty swapowe, zależnie od tego, jak kształtuje się zależność oprocentowań dla danej pary. Praktycznie dla wszystkich CFD płacisz funding fee, z tą różnicą w stosunku do walut, że zawsze płacisz, nigdy nie otrzymujesz.

Nie wiem, jak to działa w Aliorze, ale zdziwiło mnie, że pisałeś o braku różnicy między handlowaniem akcjami na GPW i handlowaniem o ile pamiętam wystawianymi przez GFT CFD poprzez Alior Trader. Chyba że Alior Trader działa inaczej niż to sobie wyobrażam :)

Scarry
193
Wysłane: 4 listopada 2011 16:45:50
@wapkil

ale ja nie gram nigdy na walutach.

zorientuje się jako jest na reszcie z funding fee
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
Edytowany: 4 listopada 2011 16:52

wapkil
0
Wysłane: 4 listopada 2011 16:58:32
Scarry,

W takim razie chyba nie rozumiem, o czym piszesz. O ile pamiętam, jeżeli nie grasz na walutach, to dla Ciebie Alior nie jest ECN tylko SPT (pośrednikiem) pomiędzy Tobą i GFT, który jako jedyny dostarcza im płynność CFD. Innymi słowy, podobnie jak u Makret Makerów powinieneś płacić sztuczny spread (pisałeś, że go nie ma) i dodatkowo koszt finansowania CFD, o którym pisałem wcześniej.

edit: STP, nie SPT, ech te wszystkie skróty...
Edytowany: 4 listopada 2011 17:12

Scarry
193
Wysłane: 4 listopada 2011 17:13:51
wiesz co - teraz znikam na imieniny - wezme wypiszę Ci z Alior Tradera depozyt, swap i wartość nominalną instrumentów na których gram.

gram na akcjach niemieckich - instrument np. EU.DEUTSCHEBANK, i USA oznaczanych jako USA.CITI, USA.GOOGLE itd, czasem na COM.SILV, COM.GOLD czy GER30 (ale tu niechętnie)

Edytowany: 4 listopada 2011 17:15

wapkil
0
Wysłane: 4 listopada 2011 17:44:27
Zaciekawiło mnie, więc sprawdziłem. To jak pisałem nie są akcje, tylko CFD dostarczane przez GFT. Tutaj masz opis kosztów. Płacisz spread, prowizję i, jeżeli masz je dłużej niż jeden dzień, koszt finansowania. Czyli chyba wszystko, za co można zapłacić ;)

Całkiem możliwe, że te CFD i tak bywają lepsze od certyfikatów Raffeisena, na przykład dlatego, że GFT na pewno zapewnia lepszą płynność, ale koszty warto brać pod uwagę.

mdd
mdd
0
Wpisów: 520
Wysłane: 4 listopada 2011 20:40:20
a co myslicie o AKCEPTFIN? dobre wyniki, podniesione ostatnio prognozy finansowe, dywidendy, a kurs sie osuwa i osuwa i jakby nikt nie byl zainteresowany kupnem.

wyglada na okazje, czy raczej mina? interesowal sie ktos spolka i moze kuma gdzie tkwi haczyk?

Scarry
193
Wysłane: 6 listopada 2011 17:54:09
@mdd

Cytat:
Przedmiotem działalności Emitenta jest działalność finansowa, w szczególności świadczenie usług faktoringu należności, udzielanie pożyczek krótkoterminowych, a także świadczenie usług dyskonta weksli. Ponadto, dodatkowo, Emitent świadczy usługi pośrednictwa sprzedaży produktów oferowanych przez inne podmioty

przecież właśnie mamy ogólno-światowy kryzys finansów. Firma jako stricte finansowa jest zagrożona jak każda inna problemami euro, pln i brakiem płynności banków. Osobiście tak długo jak jest kryzys nie zbliżałbym się do niej ;)

@wapkil

od początku nie do końca rozumiemy się w tej rozmowie o certyfikatach i forexie. W kryzysie nie gram niczym dłużej niż dzień-dwa (a na forexie nigdy nie zostaję po zamknięciu notowań walorów z papierem). Moja zasada najważniejsza - za nic nie dać się ubrać i nie stracić kapitał przed hossą :). Nigdy nie dam się sfrajerzyć na zasadzie że zostanę z akcjami wartymi 50% tego co włożyłem bo teraz trzeba czekać...pół roku, rok, dwa... Więc spekuluje sobię tam bo jak się kończą notowania europejskie mogę grać na amerykańskich i dalej zarabiać i reagować na zmieniającą się sytuację. Przy notowaniach certyfikatów od czasu do czasu mógłbym zostać w czarnej .... jak Amerykanie robią zaskakujący ruch i zmieniają trend na giełdach. Nerwy zżerają wtedy człowieka, bo mam np 1,5% spreadu i powiedzmy 4% zmiany trendu w USA (od -2 do +2, bywa ostatnio tak), więc 5,5% straty następnego dnia rano na dzień dobry + 0,5% opłac za papier - 6% w plecy.

na certyfikatach nie da się grać tak jak na papierach forexowych bo blisko 1,5-2% spreadu rzadko odrabiasz tego samego dnia. To jest za dużo. Jakby gwarantowali 0,3% ... no 0,5%, mógłbym grać na nich. A tak mnie wkurzyły już wystarczająco blackeye

jak trend się wykrystalizuje, obojętne czy w górę czy w dół, certyfikaty jak najbardziej - dla mnie są fajnym papierem średnio-terminowym.
Edytowany: 6 listopada 2011 18:07

wapkil
0
Wysłane: 6 listopada 2011 20:20:24
Scarry,

Nigdy nie uważałem, że krótkoterminowa gra na certyfikatach Raiffeisena ma sens. Wręcz przeciwnie :)

Dla CFD opłacalność jak zawsze zależy od kosztów, ale nie wiem, jak interpretować aliorową specyfikację instrumentów, o której wcześniej wspomniałem.

Pisałeś, że grasz na polskich CFD na akcje z WIG20. Jeżeli dosłownie interpretować informację, że ,,1 CFD = 1 akcja'' i 8,25% wpisane jako koszt finansowania, to skoro równocześnie pobierają prowizję, kupowanie akcji na dłużej niż jedną sesję nie ma sensu. Jeżeli prowizja wynosi 0,25% dla akcji polskich, czy 0,2% dla niemieckich, to daytrading także przyniesie raczej tylko straty. Jak w rzeczywistości wygląda ten koszt?
Edytowany: 6 listopada 2011 20:23

Kanoniers
1
Wpisów: 1 075
Wysłane: 7 listopada 2011 17:34:35
Kanoniers napisał(a):

Dzis pobralem troche Lubawy po 0,87 i mysle ze jak rynek sie na chwile uspokoi to moze byc tutaj rajd ?! Jak nie to sprzedam natychmiast

Tak bylo w piatek a dzis nie mialem czasu obserwowac notowan ale teraz widze +7,87 % Dancing

Chyba wydam ksiazke pod osobliwym tytulem "Czy inwestowanie na nosa ma sens ..." wave

mathu
0
Wpisów: 4 615
Wysłane: 7 listopada 2011 19:03:34
Kanoniers jesteś magikiem.
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.

v3nom
0
Wpisów: 3 042
Wysłane: 7 listopada 2011 19:19:30
Wygląda na to, że w USA znaleźli dyskietki z programem kupującym Angel
Klika się i sprzedaje ;-)

Kanoniers
1
Wysłane: 7 listopada 2011 20:00:17
mathu napisał(a):
Kanoniers jesteś magikiem.

Dzieki ale najpowazniejsza moja prognoza to przebicie dolkow z 2009r na WIG20 czyli okolice 1250 Think
Wiem ze dzis ta prognoza brzmi jak szarlatanstwo czlowieka niezrownowazonego ale czas rozliczy mnie z tego ...

v3nom
0
Wpisów: 3 042
Wysłane: 7 listopada 2011 21:23:36
Jest świeży materiał od ECRI Angel
Klika się i sprzedaje ;-)

Scarry
193
Wysłane: 8 listopada 2011 08:41:40
Kanoniers napisał(a):
Kanoniers napisał(a):

Dzis pobralem troche Lubawy po 0,87 i mysle ze jak rynek sie na chwile uspokoi to moze byc tutaj rajd ?! Jak nie to sprzedam natychmiast

Tak bylo w piatek a dzis nie mialem czasu obserwowac notowan ale teraz widze +7,87 % Dancing

Chyba wydam ksiazke pod osobliwym tytulem "Czy inwestowanie na nosa ma sens ..." wave

normalnie wierzyłem w spekulacje na podstawie mieszania AF i AT... chyba zacznę dodatkowo wierzyć w Kanoniers-like speculation ;p brawo.

@wapkill
ale ja teraz nie gram na polskich akcjach ani na CFDach na polskie akcje... napisałem Ci wyżej jakie walory sobie śledzę. Amerykańskie firmy, niemiecki bank, i papiery na surowce :).

Aczkolwiek patrząc na grającego na całkowitego czuja Kanoniersa zaczynam wątpić czy regularne czytanie makro informacji, ECRI i całej reszty ma wogole sens d'oh! wave
Edytowany: 8 listopada 2011 08:43

Kanoniers
1
Wysłane: 8 listopada 2011 09:00:54
@Scarry

Normalnie bym sie obrazil ale mnie rozbawil Twoj komentarz wiec thumbright

Widze ze chcac nie chcac stworzylem sobie wizerunek "lesera" ktory zainwestuje w zaleznosci jak go w boku zakluje ale ile fusow uleje sie z porannej kawy Angel

Chyba czas na male sprostowanie ...

To nie jest takie proste jak sie wydaje, myslisz ze ja nie sledze tych wszystkich informacji i doniesien z rynku ??!! Kwestia moze byc tego ze inaczej je interpretuje albo wiecej sie nad nimi zastanawiam, staram sie przede wszystkim utozsamic z kims (niech bedzie ten mityczny "gruby") kto bardzo mocno chce oszukac rynek i mysle jakbym to zrobil ...
Od jakiegos czasu ruchy te na tyle sie potwierdzaja ze mam wrazenie jakbym to ja nim byl :)))))))

co do Lubawy tez to nie byl strzal na czuja ;) Ja ta spolke obserwuje bardzo ale to bardzo dlugo i mniej wiecej oczywiscie wiem jak sie potrafi zachowywac kurs w takim lub innym otoczeniu ogolnego
Ostatnio zauwazylem zmiane w zachowaniu ktorej nie obserwowalem prawie rok, wyraznie kurs chcial rosnac ale caly czas jakby sternik nie chcial puscic kursu Think

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

75 76 77 78 79

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 2,012 sek.

mzkfrvtn
puexevhq
gmqjoxtg
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
pbwtflmm
xmuigauy
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat