| | | | | | | | | | | |
| KOMISJA NADZORU FINANSOWEGO | |
| | | | | | | | | | | | |
|
| | Raport bieżący nr | 3 | / | 2025 | |
| |
| | | | | | | | | | | | |
| Data sporządzenia: | 2025-02-05 | | | | | | | | | |
| Skrócona nazwa emitenta | | | | | | | | | |
| BANK HANDLOWY W WARSZAWIE S.A. | |
| | | | | | | | | | |
| Temat | | | | | | | | | | |
| Dokonanie odpisu aktualizującego z tytułu utraty wartości w segmencie Bankowości Detalicznej | |
| Podstawa prawna | | | | | | | | |
| Art. 17 ust. 1 MAR - informacje poufne.
| |
| | | | | | | | | | | | |
| Treść raportu: | | | | | | | | | |
| Podstawa prawna: art. 17 ust. 1 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 596/2014 z dnia 16 kwietnia 2014 r. (Rozporządzenia MAR).
Zarząd Banku Handlowego w Warszawie S.A. ( Bank ) informuje, że w ramach procesu przygotowania jednostkowego i skonsolidowanego sprawozdania finansowego za 2024 rok, przeprowadził test na utratę wartości w segmencie Bankowości Detalicznej (tzw. test ośrodka wypracowującego środki pieniężne), zgodnie z Międzynarodowym Standardem Rachunkowości 36.
W wyniku powyższego testu przeprowadzonego na dzień 31 grudnia 2024 roku, Bank dokonał odpisu pomniejszającego wartość księgową aktywów trwałych segmentu Bankowości Detalicznej w łącznej kwocie 252 milionów złotych. Całkowita wysokość odpisu obciąża wyniki finansowe Banku w IV kwartale 2024 roku.
Zdarzenie ma charakter jednorazowy, a współczynniki kapitałowe oraz płynnościowe Banku pozostają istotnie powyżej wymogów regulacyjnych.
Największy wpływ na dokonanie odpisu aktualizującego mają niższe przychody odsetkowe w segmencie Bankowości Detalicznej - w związku z przewidywanym spadkiem stóp procentowych dla złotego i głównych walut obcych oraz utrzymująca się presja kosztowa.
Publikacja wyników finansowych Banku za rok 2024 zaplanowana jest na dzień 12 marca 2025 roku.
| |
| | | | | | | | | | | | |
| | | | | |
| PODPISY OSÓB REPREZENTUJĄCYCH SPÓŁKĘ | |
| Data | Imię i Nazwisko | Stanowisko/Funkcja | Podpis | |
| 2025-02-05 | Tomasz Osko | Pelnomocnik | | |
| | | | | |