Temat:
MIDAS
Witam To jest mój pierwszy wpis na tym forum a i inwestycje giełdowe mają przede mną jeszcze wiele tajemnic. Niemniej jednak rozgryzam je powoli, a Wasze spostrzeżenia i wiedza są mi bardzo pomocne. Jeśli chodzi o Midasa sama mam pewne skromne spostrzeżenia i korci mne żeby się z Wami podzielić. Jeżeli napiszę coś nie na miejscu proszę o konstruktywną krytykę. W tym momencie rynek na midasie jest niezdecydowany ponieważ z jednej strony wchodzi na rynek ogromna ilość akcji spółki z drugiej info zwiastujące duże zyski firmy (ewentualny zakup Polkomtela przez Solorza). I w tym momencie włącza mi się znak zapytania  . Przecież Midas już teraz posiada zyskodajne aktywa w postaci nowej technologii i może ma niej zarabiać krocie. Przecież midas ma monopol na tą technologie i każda firma telekomunikacyjna będzie musiała zakupić ją od midasa. Naprawdę nie rozumiem jaki wpływ na midasa a zwłaszcza na cenę akcji midasa ma zakup przez Solorza Polkomtela. Solorz kupuje polkomtela dla siębie a nie dla Midasa, majątek w postaci polkomtela nie będzie wchodził w aktywa midasa. W takim razie po co Solorzowi Polkomtel, kupi sobie zabaweczkę za 18 mld. Jedyne co mi przychodzi do głowy to to, że zyskami z midasa będzie musiał się podzielić ze wspólnikami i akcjonariuszami. Ponieważ nie wiem dokładnie ile Solorz ma udziałów w midasie zakładam że poprzez wykup akcji serii C i spółki zależne, ma przynajmniej 51% Tłumaczyło by to decyzję które podejmuje w midasie. Jeżeli posiada większość w midasie może zadecydować że midas sprzedaje Polkomtelowi możliwość korzystania z technologii z grosze i wszystkie zyski z technologii zostają w kieszeni Solorza. Jaki to może mieć wypływ na cenę akcji midasa???
|